Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Felhasználók hírei

Re: nincs cím

#599396 prospero Előzmény: #599362

Nos úgy gondolom, hogy éppen a kisvállalkozások adóterhei csökkentek. Mert 500 millió forint árbevételig a társasági adó lecsökkent 19%-ról 10%-ra. Erre szoktatok azzal jönni, hogy milliónyi kisvállalkozás veszteséges és amúgy sem érintette a társasági adó fizetés. Nos valóban. A veszteséges kisvállalkozások nagy része tagi kölcsönből oldotta meg a vállalkozása működését éveken keresztül. Hát nem furcsa? Éveken keresztül pénzt ölni a veszteséges vállalkozásba milliós nagyságrendben, a minimálbéres bruttó fizetésből??

De ott a másik véglet, amikor a vállalkozás nem tudott annyi költséget elszámolni, mint amennyi bevétele keletkezett, a pénz meg már régen nincs meg a vállalkozás bankszámláján, hanem rosszabb esetben az üresen kongó házipénztárban kellene lennie millió forintoknak, mert a korábbi 35%-os illetve 25%-os osztalékadót nem bírta befizetni utána. Ennek a tételnek is lecsökkent az adóterhelése 16%-ra!

És láss csodát. A csökkentés után 2011-ben - a válság ellenére - 100 milliárdos nagyságrendben növekedett meg az osztalékadó alapja az SZJA bevallásokban.

A 150 ezer forintos bruttó bér nettójának alakulása pedig főleg attól függ, hogy van-e gyerek a háztartásban és ha igen mennyi. Ha nincs gyerek, akkor rosszul jártál. De nem lehetne azt mondani, hogy kiszámíthatatlanul. Mert ez pontosan egy olyan adónem volt, aminek a változásai évről évre végig világosan voltak kommunikálva, és ha valaki kitartott a gyermektelenség mellett, akkor pontosan lehetett tudni, hogy átmeneti javulás után az adójóváírás kivezetése miatt rosszul fog járni ebben a jövedelmi sávban.

Viszont a jó hír az, hogy a szülőképes gyermektelenek bármikor vállalhatnak akár 1 akár 2 gyermeket és a társadalom részben képes kompenzálni őket az anyagi hátrányért ami az egy főre eső jövedelemben ilyenkor keletkezik, szemben a korábbi adórendszerrel.

#599394 rbbj11 Előzmény: #599387

részben igaz, másrészt bárcsak ne lenne alapja a siránkozásnak.

Én eddig se voltam a nagy panaszkodós, nem sírtam tele a fórum minden topikját. Vallom, hogy ki kell hozni a legjobbat abból, ami van. Az viszont nem állapot, hogy már 1 hónapra előre se tudom az adókat és nem is hagyom szó nélkül, ha egy igen kétes sikerű kormány propagandája üzemel mindenféle ellenvélemény nélkül, hallgatólagosan ezzel elfogadva, hogy eljött a kánaán, minden egyre jobb. Ha már azt is elfogadjuk, hogy ez az egyre jobb állapot, akkor már tényleg nem lesz fejlődés

#599383 rbbj11 Előzmény: #599374

hol van még olyan ország, aminek az adóhivatala saját fekete listáján szerepel?? Ugyanis NAV köztartozásai jelentősek, és messze határidőkön túliak.

Persze, hogy lehetne átláthatóbb a rendszer, de akkor a sok bürokratának is munkát kéne adni versenyszférában, ami nyilván lehetetlen, l. korábbi hsz-met: a versenyszférában dolgozó magyarok fele kb. külföldön dolgozik... nincs itt élhető fizetésért elég versenyszférás meló, mostaniaknak sem, nemhogy felszabaduló több százezer bürokratának. Gör.or. kicsiben. Mondjuk görögök val.szeg történelmi rekorderek azzal, hogy dolgozóik kétharmada állami (volt). Európa jelentős része már-már kommunizmusba süllyedt számos gazdasági mérce tekintetében.

#599374 walex Előzmény: #599371

Egyetértek.

Sajnos a bürokrácia nemhogy csökkenne, hanem folyamatosan növekszik.

Itt van az adórendszer, sokkal egyszerűbben meg lehetne oldani, áttekinthetőbb szabályokkal. Ehelyett könyvelőnek kell lenni, hogy átlássa az ember, mert egyébként esélye sincs rá.

Lehetne egyszerűsíteni drasztikusan, csak akkor éhen döglene a sok adótanácsadó, könyvelő, akiknek nem érdekük (a politikai elittel karöltve), hogy egyszerű, átlátható adórendszer jöjjön létre. No meg az APEH se tudna minden apróságba belekötni és kemény büntetéseket kiszórni, ha véletlenül átlátható lenne az adórendszer. Még a végén szolgáltatniuk kellene, ma ugyanis még mindig az emberek vannak az APEH-ért és nem fordítva, ahogy az normális lenne (lásd Szlovákia).

#599371 rbbj11 Előzmény: #599365

így van, akkor már sokkal emberibb és igazságosabb lennének negyed ekkora adóterhek, és fizetős eü., tám. nélküli vonatozás stb. Gazdaság is sokkal jobban pörögne. Alapvető állami funkciókat el lehetne látni negyed ekkora adóteher mellett is: pl. életveszélyes sérülés esetén orvosi ellátást továbbra is ingyenesen biztosítanám, de tűzoltóság már csak alap működési pénzeket kapna, társadalom nyugodtan kiveheti önkéntes tűzoltóként a részét.

De oktatást se tartanám ingyenesen, kül. ösztöndíjakból fedezze a kiemelkedő képességű, de a többség szépen tejeljen.

Ha egy kormány végre az állam gazdasági súlyát építené le brutális mértékben, én akkor lennék elégedett. Természetesen ezzel együtt az elmebeteg méretű bürokráciát is.

Amíg olyan kormány van hatalmon, mint ez, aki kitalálja, hogy kötelező adategyeztetés minden földtulajdonosnak, és árasszák el a naplopó közig hivatalokat több, mint 1 millió papírral, hogy egy nyomorult KSH számot megadjunk (amit nyilván század ekkora munkával és költséggel maga a FH is lekérhetett volna), na addig ennek az országnak nincs esélye felemelkedni, csak lefelé mehet a mocsárba.

#599365 Bendeguz Előzmény: #599364

Ja, le kéne építeni a szocializmust végre. Már régóta nem kapok ellátást az ingyenes TB-ben, mert 4-6 hónap várólista van MINDENRE! Úgyhogy kényszerből kicsengetem a 20-ast és másnap kivizsgálnak. A fél országnak ingyenes vonatért oda-vissza 8000-et fizetek egy 200km-es úton. Ez is nagyon igazságos rendszer. Sorolhatnám. Aztán az én adócsökkenésem fáj mindenkinek, holott már a vért szopják a dolgozó réteg fhaszából.

#599363 rbbj11 Előzmény: #599337

gőzöm nincs, hogy jönnek ki az átlagadatok, talán a multik többségénél (kivéve azt a néhány sújtott szektort) csökkent az adó. Az tény, hogy a családos, kb. 130 nettó feletti keresetűek adóterhei jelentősen csökkentek. Csak épp ez a legvékonyabb réteg Mo-on, és épp véletlenül beleesik az átlagos politikus is....

#599362 rbbj11 Előzmény: #599352

kár, hogy semmi gyakorlati affinitásod nincs, és elfelejted azt az apróságot, amit lent írtam: kisvállalkozások!!! HA KKV-ben dolgoznál, értenéd, miről beszélek. Akkor is értenéd, ha egyáltalán dolgoznál, mondjuk bruttó 150.000 bérért.

Engem nem érdekel az elméleti maszlagjaitok, felőlem oldalakon át beszélhettek itt egymásnak lyukat a hasába, az én környezetemben a többségnek jelentősen nőtt az adóterhelése és a sajátom is. Ízelítő belőle: megemelkedett tel.számla adó miatt, megemelt járulék ingatlanvásárláson, megemelt céges adó autó után, megemelt nyugdíj és TB járulék dolgozónak, új adó Sopronban ingatlanadó gyakorlatban stb stb

#599359 walex Előzmény: #599358

Így van!

Én úgy 2018-2020 közé várom a nagyobb megindulást, addigra illene kikopnia egy újabb nagy adag devizahitelnek. 10-15-20-25 évre vették fel sokan, a 10-15 évesek talán addigra le lesznek tudva.

#599358 Bendeguz Előzmény: #599346

A válság előtt hitelbuborék gerjesztette az ingatlanbuborékot. Ezért nem értem a meglepődést. Most van az előrehozott fogyasztás időkorrekciója. Kb 10 év pihenőt várok, majd megint elindulhat a trend az emelkedés irányában.

#599355 tozsdenyul Előzmény: #599352

Tehát 2012-ben alig magasabb az átlagos adóteher, mint 2010-ben.

Illetve "komoly adócsökkentést hozott az utóbbi két év."

Ezt magaddal is megbeszélted mielőtt leírtad? :)

#599352 prospero Előzmény: #599333

http://pszo.postr.hu/adocsokkentesben-vilagelsok-vagyunk

Aki itt megvakult, az Te vagy.

"Ha hisszük, ha nem, a számok egyértelműek: komoly adócsökkentést hozott az utóbbi két év.

A fejlett világban Magyarországon csökkent a leginkább az adóterhelés 2010 és 2011 között - derül ki az OECD friss adatsorából és elemzéséből. A GDP arányában mért adóelvonás 2011-ben 35,7 százalékos volt, míg egy évvel korábban még 37,9 százalékos. (Bővebben lásd "Magyarország eddig kimaradt az adóemelésből" című cikkünket a jobb oldali hasábban)"

2008: 40,1%

2009: 39,9%

2010: 37,9%

2011: 35,7%

2012: 38%

2012-ben is - az adóemelések ellenére is alacsonyabb volt az átlagos adóteher, mint 2009-ben, és alig magasabb, mint 2010-ben.

#599346 Palimadár Előzmény: #599342

"A válság előtt, 2008-ban 17 ezer lakást építettek a vállalkozások, 2012-ben alig több mint 3 ezret. "

Én nem is vitattam, hogy piaci folyamatról van szó.

#599345 Fornit Előzmény: #599228

Szóval ha vkinek nincs 300.000 ft-ja, de legyen inkább Pááárizs (rafi reklám) és felvesz annyit, hogy mondjuk 450.000-t fizessen vissza 3 év alatt az takarékoskodik. Szép... :)) De ha nem tévedek, voltak akik szorgosan jegyzetelték :))

#599344 Fornit Előzmény: #599338

Ha fogy a népesség évről évre elvileg nem lenne szükséges olyan sok új lakást építeni.

#599338 Palimadár Előzmény: #599337

gyorshír az inforádióból:

"Amióta lakásépítési statisztikát vezetnek Magyarországon, soha ilyen alacsony nem volt az egy évben épült lakások száma, mint 2012-ben, 10.500!"

Ez is egy adat.

#599337 Bendeguz Előzmény: #599334

A barátaim többsége ugyanezt mondja, de mégis ennek ellenkezőjét mutatják az adatok. Kicsit olyan érzésem van, mintha már megszokásból anyáznánk a kormányt.