Regisztráció Elfelejtett jelszó

Adózás jövedelem/veszteség bevallása

Légyszi, aki ért hozzá s…

#619658 Peta60

Légyszi, aki ért hozzá segítsen.

2011-ben volt szép nyereségem, ezt tavaly be is vallottam, adót is befizettem utánna.

2012-ben veszteségem volt, nem is kevés, kicsivel több,mint az előző évi nyereség.

Akkor ugye most visszaigényelhetem a tavaly befizetett teljes nyereségadómat.

Kérdésem, hogy melyik lapon, melyik sorban kell ezeket most feltüntetnem?

És a visszafizetés mikorra várható, és hogyan működik? Megadom a számlaszámom és ráutalják?

Köszönöm előre is, ha valaki válaszol!

Re: tőkeveszteség leírása

#607085 banyaiz Előzmény: #607081

2010, 11, 12-es eseményeket tudod most még öszevonni. De ezeket a tételeket korábbi bevallásokban mindig be kellett írnod. Van erre egy táblázat adókiegyenlítésre.

Szerintem visszaigényelheted ha korábban nem tetted és benne van a 3 évben, de számíts egy ellenőrzésre. :) Elvileg módosítanod kellene a korábbi bevallásaidat ha oda nem írtad be. De vsz ez miatt ne hagyd veszni ezt a pénzt.

#607081 Bendeguz Előzmény: #607075

Tegyük fel, utoljára három éve voltam pluszos, két éve kis veszteség volt ami után nem kértem visszatérítést. A mostani múlt évi nagy bukó (estar) mellé hozzáírhatom a két évvel ezelőtti kis veszteséget is és visszaigényelhetem az egész 16%-át? :) Többet nem kérdezek, szerintem értem.

#607075 banyaiz Előzmény: #607067

Brókerdíj az benne van a veszteség, vagy nyereség összegében, azzal korrigálva van legalábbis nekem úgy küldik igazolásban normális cégtől, van olyanom is ahol úgy kell összevadászni.

Kezdetek kezdetén én mindig belevontam a realtimeot is ha volt, és a számlavezetési díjat is ha volt. Aztán utána egy kicsit zavarossá vált ez, hogy mit lehet mit nem lehet (legalábbis nekem)

De folytattam a kezdeti gyakorlatot legyünk következetesek alapon. Viszont ellenőrzésen még nem estem át, szóval APEH által még nincs hitelesítve ez a gyakorlat. :)

Abból indultam ki minimális tétel szla vezetés is real time is és annak a 16% -a x év alatt is elenyésző csak nem fognak ezen szórakozni.

#607067 Bendeguz Előzmény: #607059

óóóóóó, ez csodás! :) köszönöm szépen! mi vonható még bele veszteségnek? havidíj, brokidíj, realtime előfizetés?

#607059 banyaiz Előzmény: #607056

Ha elmúlt három éved úgy néz ki 100 k , 100 k nyereségadó, és tavaly 1 milla bukta. Akkor az 1 milla 16%-át 160 k-t , vissza tudsz igényelni a korábban befizetett 200 k-ból a mostani bevallásban.

Illetve az adókiegyenlítési keretből marad még 40 k nyereségadód 2011-ről amit ha netán idén is buksz akkor 40 k erejéig még jövőre vissza tudod igényelni utána már kiesik a 3 évből.

#607057 Grizzly Géza Előzmény: #607047

Ahogy banyaiz mondja. Még a két évvel ezelőtti nyereséged után fizetett adót is vissza tudod igényelni a tavalyi bukta után. Csak lehet hogy behívnak egy ellenőrzésre. De nem vészes,normálisak. Azt hiszem a visszaigényelt összegtől függ,hogy mész-e. Engem 700k-ért berántottak.

#607056 Bendeguz Előzmény: #607052

Köszi! Hadd kérdezzek vissza egy példával. Ha mondjuk két és három éve is befizettem nyereségadónak 100-100 ezret, tavaly elvesztettem 1 milliót, akkor most a bevallásban beírom az 1 millió veszteséget, vagyis a jövő évi adózáskor 160 ezerrel kevesebb nyereségadót kell fizetnem?

#607052 banyaiz Előzmény: #607047

3 évre van adókiegyenlítés. Vezeted a fizetett adót, illetve ha veszteséges év akkor annak a 16%-át. Aztán ha korábban volt befizetésed akkor veszteség 16%-ig vissza tudsz igényelni. Ha nem volt akkor is célszerű vezetned mert pl ha tavaly veszteséged volt idén nyereséged lesz akkor csökkenteni tudod adót.

3 év után kiesik a tétel ha addig nem tudtad összevonni.

tőkeveszteség leírása

#607047 Bendeguz

Sziasztok!

Nekem egy idős könyvelő asszony fogja megcsinálni a bevallásomat, és lehet hülye a tőzsdés dolgokhoz. Hogy magyarázzam el neki jól, hogy be kéne írni a tavalyi tőzsdei bukást? És ha beírja, azzal mit érek el, adó visszatérítést? Bevallom, buta vagyok a témában. Köszi!

Re: értékpapír értékesítés

#595112 Margaretta Előzmény: #595104

Elnézést kell kérnem!

Nincs mentségem, hogy rosszul írtam.

Még jó, hogy résen vagytok:)

Az Erste is így adja, még a bevallás sorait is feltünteti, hogy mit hova kell írni.

#595104 Tapasz Előzmény: #595088

Szerintem 105 ft a vesztesége, azt kell beírni. Én így csinálom 20 éve, az Unicreditbank is így ad igazolást, hogy a veszteségbe beleszámítja a broki jutalékot is

#595088 Margaretta Előzmény: #595075

A tényleges 100 Ft-ot kell beírni.

Csak a számlavezetési díjat lehet levonni.

De, ha cégként tőzsdéznél, akkor mindent, még a szakkönyveket és az előadások díját is el lehet számolni.

#595075 korpa Előzmény: #594214

jól értem hogy a jutalékot is elszámolhatom a veszteségbe?

tehát ha volt 1000ft-om 900-on eladtam van 100 ft veszteségem és még mondjuk 5 ft jutalék a cégnek, akkor én a 105 ft-ot írhatom az szja bevallásba vagy csak a tényleges 100 ft-ot?

#594213 mzperx Előzmény: #594127

Úgy döntöttem, hogy költségként figyelembe veszem.

Különben miért tüntette volna fel a brókercég ezt a tételt egy kifejezetten adóbevallás céljára készült igazoláson!?