Köszönöm, nagyon érdekes történet.
Köszönöm, nagyon érdekes történet.
Kissherceg is idézte a videot, én hozom a cikket is:
http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2013/01/13/az_utolso_maszek_benzinkutas/
Gondoltam nyitok neki egy blogot, de mivel nem az én írásom, így inkább topicot nyitok, hogy ne az auto-motor technikában legyen tulajdonképpen off.
Érdemes megnézni a filmet, benne van a leleményesség is, az ügyesség is, az ügyeskedés is, de úgy általában KIFOGÁSTALAN képet mutat fel arról, hogy milyen is volt a "maszek világ" Magyarországon a szocializmusban, és hogy mit szoktam én "maszekolás" alatt érteni.
Egyébként, a vicc igazi poénja az számomra, hogy amikor el szoktam régebben menni ez előtt a kút előtt, akkor mindig nézegettem, hogy hogyhogy az a lelakott épület még áll? Erre nem kiderül, hogy Magyarország legnagyobb(!) benzinkútja volt közel húsz éven át?
Avagy, gondoltam beteszem a vállalkozásba is és a történelembe is a linket, mert annyira odaillik mind a kettőbe, egyszerűen hihetetlen mennyire jó lett az egész film és mennyire érdekes a történet.
Ugyanakkor valójában az egész filmről nekem egy dolog jutott igazán eszembe: Az, hogy:
"Vajon megérte"?
Vajon megéri egy életen át szemben állni a rendszerrel, nem felhalmozni, hanem utána gyakorlatilag ott folytatni, ahol a szülők abbahagyták? Igaz, meg van a "vagyon", de mégis milyen áron? Hiszen jövedelemben a töredékét nem hozza most a kút annak, amit annak idején... és az épület értéke is csak a töredéke annak, amit akkoriban érhetett.
És hát, itt látszik az, hogy valójában az előző rendszerben "jól menő" emberek miért nem tudnak "ebben a rendszerben" előrébb jutni, hiszen egyszerűen megragadnak ott, ahonnan jöttek. A jó és nagy húzások és """üzletek""" világában, ami most már nem működik, amit oly sokszor szoktam mondani. Nem kollaboráltak (ennek megfelelően nem jutottak elég magasra, hogy a privatizációkor kitömjék őket), nem gazsuáltak a rendszerrel, nem építettek ki kapcsolatokat, és maradtak azok, akik mindig is voltak.
Az utolsó maszek(ok).