Regisztráció Elfelejtett jelszó

Arsene Lupin

Re: nincs cím

#583647 banyaiz Előzmény: #583643

Olvasgattam most a különböző reakcióakat a bejelentésre. Elég érdekesek.

Kb senki nem érti, hogy mi is van.

Először is nem értik ha el vannak törölve a keretszámok mi az az 55 k fő, hogyan lehet kijelenteni, hogy ennyi legalább támogatott. Ebben van vmi. :)

Aztán állítólag bizonyos szakokon továbbra sem lesz egyetlen támogatott hely sem jogász , közgazdász pl

A forrást nem látják honnan lesz erre az egészre pénz. De amit bejelentettek azt keveslik stb.

Szóval várjuk meg mi lesz még ebből. Elég kaotikus helyzet alakult ki.

Következetességről amit mondasz nyilván nem lehet egy ország irányítása közben minden hiba nélkül eljárni. Vannak extrém szituk biztos. Ez egy bizonyos szintig elmegy. Na ezt a bizonyos szintet nálam már úgy az első fél évükben átlépték. :)

#583645 Spade Előzmény: #583636

Az általánosabb tanulsága a történetnek h mutatja mennyire pattanásig feszültek az idegek Mo-n pillanatok alatt hatalmas felbolydulás lehet itt. Tehát nem biztos h nem az a bölcsebb h a bankokat közmű cégeket nyomasztják a zemberek helyett mert az még mindig kiseebb áldozattal jár mintha elszabadulnak az indulatok a zútcán....

#583643 Spade Előzmény: #583636

"Erre mondtam, hogy betojtak. Ami vhol érthető mert ebbe belebukhattak volna, de hát érdekes folyamat volt ez. "

.

SZtem itt az történt h a kormánypártokon belül a Pokorni vonal győzött, tehát egyáltalán nem előzmény nélküli ez a történés, persze ehhez kellettek a diáktüntetések is. Amúgy már ha ez marad sokkal jobb rendszer lesz mint az előző ötlet és végül is sztem csak ez számít, különösen perverz dolog lenne a következetességet egy tőzsde siten számonkérni amikor itt ki nem szarja le h tegnap úgy látta h short van ha ma meg longot lát, a tegnapi miatt biztos nem fog long helyett shortolni mert úgy kiszámíthatóbb embernek néznék csak közben meg tönkre menne....

De ha megnézed ezt ez is…

#583636 banyaiz

De ha megnézed ezt ez is azt támasztja alá amit mondok:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/giro-szasz_55_ezren_tanulhatnak_ingyen_a_felsooktatasban.177326.html

" Azzal együtt, hogy a pontszám feltétel miatt a felsőoktatás felülről nyitott, 24 milliárd forinttal több jut a felsőoktatásra, mint az előző évben. "

Tehát magyarul a 2x milliárd spórolás helyett 3 nap alatt eljutottunk a zűrzavarba és oda, hogy 24 milliárddal több jut a felsőoktatásra. Vagyis a 2013-as eredeti elképzeléshez képest 50 mrd-al több jut rá.

Erre mondtam, hogy betojtak. Ami vhol érthető mert ebbe belebukhattak volna, de hát érdekes folyamat volt ez.

#583635 Scipio Előzmény: #583626

Pontosan. Semmi köze a jövőbeli egyetemi-szakmai teljesítménynek a középsulis átlagokhoz. Teljesen értelmetlen a magyar rendszer, ami minden tantárgyból elvárja a jó jegyet és átlagot, amikor a felsőoktatásban úgyis eleve specializálódással kezdesz...

Csak a saját példámnál maradva a legrosszabb átlagú tanulók közt voltam a gimiben, de három hihetetlenül tehetséges évfolyamtársam is szakmunkásból jutott el idáig...

#583630 banyaiz Előzmény: #583625

Ne mérgelődj:)

Szerintem korábban is amikor részösztöndíj volt burkolt tandíj, vagy amikor csökkentek a keretszámok akkor is ezek a szempontok fennálltak amiket mondasz. Nem? Akkor is a jó sulikba jelentkeztek sokan magas pont kellett stb.

Csak az volt a koncepció (amit Viktorék szerettek volna), hogy az államnak minél kevesebbe kerüljön a történet max 10 k hely legyen államilag finanszírozott. Kb 30 milliárdot spóroltak volna.

Most ez úgy változott legyen 55 k a minimum támogatott hely ( 10 k helyett 55 k), de maximum határ a befogadóképesség ha a diákok el tudják érni a 240-et, és azon felül az adott szakra kíirt pontszámot.

Ebből adódhat az, hogy a végén nem 55k hanem 65 k lesz államilag támogatott plusz 10-20 milliárd kiadásért, de minimum 55 k ami kicsit már több mint a 10 k. Nem?

Hiszen a nyerő szakokon tolongás lesz, de a kevésbé nyerő szakokon lehetséges, hogy 240 ponttal államilag finanszírozott képzés mellett megtöltik a befogadóképességet.

De hát látva előzményeket nem biztos, hogy ez a végső megoldása az ügynek.

AT biztos el tudja mondani, számítok rá. :) Te meg csak tanulj szorgalmasan.

#583626 Kissherceg Előzmény: #583620

egy erős iskolában nehezebb 4-es átlagot produkálni, mint egy szellemi kisegítőben, ahol ajándék nyelvvizsga is jár a statisztika javításához... Mielőtt segítségért kiabálsz nekünk, elsősorban saját szellemi állapotod miatt kellene aggódni...

#583625 Dr. ursi Előzmény: #583623

wazz !

de a suliknak érdeke lesz végre a verseny !

ezért fordult a kormány :o)

mert saját maguk alá szartak a mondvacsinált mindenféle karok és sulik és diplomák.

nem kell majd neki a rossztanuló.

egy hármas éretsségi nulla nyelvvizsgával = 240 pont.

az ne menjen amúgy se továbbtanulni.

de a sulik most már nem is fogják akarni ezeket.

érted már ?

maga a suli fogja megszabni a magasabbnál magasabb ponthatárokat hogy a legjobbakat megszerezze mert aversenyben scak így maradhat talpon és elismert diplomát adhat hogy oda menjenej jövőre meg azutén is .

at talán le tudja fordítani nektek :o)

bocs.

vizsgaidőszak van.

s én nem tüntetek hanem tanulok.

#583623 banyaiz Előzmény: #583620

Ezt én értem Ursi.

Csak ha jól értelmeztem a kormány szavait, bár elég nehéz lekövetni amit variálnak (naponta) úgy módosítanak, hogy 240 felett ingyenes (államilag támogatott).

Most ehhez hozzájön még az, hogy szakonként esetleg esetleg magasabb pont kell a bejutáshoz amit te is mondasz, de legalább 55 k ingyenes hely lesz.

De azt előre nem tudják megmondani a végén mennyi ingyenes hely lesz 55 k felett, mert lehetséges, hogy az adott szakokon a maximális létszám megfelel a kiírt kritériumoknak . Akkor előfordulhat, hogy a teljes felsőoktatásban minden hely államilag támogatott.

Nincs keretszám, hogy max ennyi támogatott van, minimum kell legyen 55 k, maximum az pedig a teljes befogadóképesség elméletileg, gyakorlatilag majd kiderül mennyien jelentkeznek.

Ez azért jelentős változás a tervezetthez képest , ahol 10 k államilag támogatott és 2x mrd Ft spórolás volt kitűzve.

Nem jól látom ?

#583620 Dr. ursi Előzmény: #583619

valaki magyarázza már el neki !

érthetően leírtam.

240

398

mi a különbség

röviden egy jobb suliba 400 vagy fölötte lehet majd bekerülni ahogy eddig is !!! eddig is !!!

üsd meg a mércét és bent vagy .

ennyi.

de nem változik semmi !

mert tavaly előtt is 400 körüli fölötti pont kellett wazze !

ez egy szűrő.

mittom corvinus fel tud venni ezer közgazdát

nyilván a legjobb ezer diákot akarja

corvinus benyögi 450 fölött felveszek bárkit

ennyi az egész.

#583619 banyaiz Előzmény: #583613

Nekem sok bajom van. :)

Értem amit mondasz az új rendszerről, mikor én felvételiztem akkor ez úgy nézett ki voltak vitt pontok és volt felvételin szerezhető pont. Volt egy olyan lehetőség is ha felvételi nagyon jól sikerült annak a pontszámát lehetett duplázni. Vagy vitt pontok + felvételi.

Nekem az gondom, hogy ha jól értem most azt mondták, hogy aki a 240 pontot eléri az államilag finanszírozott. Azt előre nem lehet tudni mennyien érik ezt el. Maximum határ a teljes befogadóképessége felsőoktatásnak.

Azt mondjuk nem tudom mekkora tanulmányi eredmények kellenek manapság a 240 ponthoz ami alsó küszöb. De ezzel a szabályozással több államilag finanszírozott ember lesz mint pl idén vszínű .

Amit Lupin kolléga is mond le akarták ezzel csillapítani a népet , aztán a végösszeget majd látjuk.

Azzal semmi gondom nincs , hogy akárkit ne engedjünk be a felsőoktatásba 2-es átlaggal állami pénzen ezzel egyetértek veled.

Ez talán nem is történik meg ezzel a szabályozással sem gondolom én.

Csak éppen ellentmond az eddigi törekvéseknek amit kormány akart.

#583615 Dr. ursi Előzmény: #583612

ebben a kérdésben egy momentumban kell következetesnek lenni és abban azok is !

az adóforintokból kiképzett komoly szakemberek a képzésük ársát úgymond legalább részben adják vissza az adófizetőknek

értsd gyógyítsanak pár évet itthon.

azokat a bácsikat akik pár éve még adóztak és fillérjeikből jutott az orvosok képzésére is.

vagy pár évet mérnökösködjenek itthon hogy idehaza fizessneek adót, ha már apu anyu adója is ment arra hogy megtanulják a szakmát legalább a nyugdíjuk fizetésébe is vegyenek részt járulékkal.

mit nem lehet ezeh érteni ?

egy közösség egy társ így működik.

mindenütt.

nem lehet h én csak magamnak keresek pénzt pl olaszban, de idehaza használni akarom a mások ittmaradottak adójából támogatott közlekedést, gyógyítást, a gyerekemet idehaza akarom kiképeztetni az adófizetőkkel de németben adózzon már ő másoknak.

#583614 banyaiz Előzmény: #583609

Az egyértelmű, hogy ez döntött. :) Rájuk jött a szapora és engedtek, jó végülis max néhány 10 millárddal lesz több, biztos úgy voltak vele ennyit megér elcsituljon a tömeg.

#583613 Dr. ursi Előzmény: #583608

figyi hozok egy példát.

a sajátomat.

398 pont volt a bejutási szint 2011-ben egy pü-számv főiskola levelező (nem nappali!) tagozatára államilag tám képzésbe, vagyis az ún ingyen tanulásra.

ugyanoda fizetősre be lehetett jutni 240 ponttal ...

érzed a különbséget ? :o)

szóval az van hogy valszeg a pontszám csak nőni fog, mert a diákok a nappali és állami képzésbe akarnak bekerülni.

tehát k jól kell nekik a gimit ledarálni plusz min két nyelvvizsga hogy megüssék majd a mércét.

ez ugyanaz mint amikor nekünk anno felvételizni kellett.

pontszám.

pontszám.

megvan.

megvan.

ennyi az egész.

magyarán lényegtelen van e keretszám mert az iskolák kapacitása véges.

s így csak a legjobbak juthatnak majd be államiba és ez független az anyagi helyzetétől.

legjobbnak kell lenni.

tanulni a gimiben.

aki nem tanul, buta, vagy lusta, annak nem lesz meg a pontszáma nem kerül be államiba.

annak majd fizetik a szülők ha van miből vagy elmehet dolgozni melósnak, szakképzésbe tanuéhat szakmát.

úgy mint anno.

mi ezzel a bajotok ?

mi a ****nak egy kettes tanulónak az egyetemre kerülnie ???

persze a lehetőség nyitva áll, csak akkor már fizetni kell a próbálkozásért elvégezni úgyse fogja mert kettes volt világéleteében értsd vagy buta vagy lusta.

mint a mai höok vezetők :o)

#583611 Dr. ursi Előzmény: #583607

talán jobb lett volna ha mint a briteknél vízágyúval lemossák azt a pár száz fősulist ?

mert ott így oldották meg a tandíjbrutál emelése ellen tiltakozást ...

amúgy meg tényleg röhej h 12 éve egyetemre jár ... meg 8 meg 7 év alatt nem bír egy fősulit elvégezni ... hát ilyeneket én nem akarok az adóforintjaimból finanszírozni hogí lebzseljenek.

sztem ti sem.

#583609 Arsene Lupin Előzmény: #583605

Vannak igen jó statisztikák. A tanuló ifjúág nem szokott egyik évről a másikra megtáltosodni. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy most a telef*sott gatya döntött, nem pedig a számok.

#583608 banyaiz Előzmény: #583601

Nagyon elmaradtam a kortól te jó ég, én még ilyen külön felvételis rendszerben nyomultam. :)

Így értem a decemberig meglesznek a pontszámok témát, csak azt már csak a folyamat végén lehet majd látni mennyien teljesítenek tandíjmentes szinten, hoznak annyi pontot.

Akár az is lehet , hogy az egész állomány amennyi a felsőoktatás befogadó képessége eléri a tandíjmentes szintet.

Érdekes szabályozás.

Igen régebben nehezebb volt bejutni több gyerek volt azokban az évjáratokban.