Regisztráció Elfelejtett jelszó

HUF fórum

Re: HUF "gyengülés"

#583347 lagwagoner Előzmény: #583329

Ja jó. Bár ezt az egész 2 napos ~1,5%-os valamit (ami mint kiderült egyszeri tétel generálta) én sem nevezném gyengülésnek. Ha 300 HUF-ra menne az lenne egy kívánatos gyengülés. 320 felett, na az valóban egy döbbenetesebb gyengülés lenne. Idei teljesítményben ez egy erős devizának számít szvsz.

#583337 prospero Előzmény: #583329

Lásd be rbbj11, hogy nem aktuális a hivatkozásod. A karaktergyilkossági kísérlet pedig nem méltó hozzád szerintem.

#583329 rbbj11 Előzmény: #583279

itt az árfolyam előrejelző képességről és a pénzügyek átlátási képességéről van csak szó, én nem a vágyálmait vitattam.

Re: nincs cím

#583328 rbbj11 Előzmény: #583325

SZÓBA sem hoztam, hogy te milyen forintot találnál kívánatosnak, ezt csak te rángattad elő. Szokásod, hogy mikor nyilvánvaló nincs igazad, el akarod terelni a szót egy másik témára vagy össze is mosod vele.

A tény az marad, hosszan indokoltad pénzügyi és gazdasági érvekkel, hogy szerinted miért nem gynegülhet a forint. Ehhez képest gyengült. Tévedtél, ami nem baj. A baj, aminek vhol a kiprovokálása is volt a célom, hogy lássa mindenki, mennyire értesz te valójában a tőzsdéhez, pénzügyekhez, gazdasághoz. Hát ennyire, hogy még a tévedéseidet sem ismered be vagy talán nem is látod.

Ez épp a fórum nagyon fontos része: ha vki itt tájékozódik, kapjon képet arról, hogy egy tagnak milyen a hozzáértése. Nehogy véletlenül félretájékozódjon az itt olvasgató.

#583325 rbbj11 Előzmény: #583219

2012. 11. 19. 284,13

Hát valami borzasztó ez a forintgyengülés :( Egyszerűen nem bír gyengülni, ahogy előre mondtam.

5270 2012.11.26 15:26 [__AT__] (Tisztelt Tag) Re: nincs cím

Címzett: @lagwagoner

Most már az is kevés lenne ahhoz, hogy gyengüljön a forint, azzal, hogy azt mondták ki, hogy Magyarország stabil gazdaság és semmiféle leminősítésre nem lehet számítani (S&P-től amig ez a kormány van), az sajnos végleg megpecsételte a gyengülő forint sorsát.

#583299 JP Előzmény: #583256

Én csak annyit írtam, ha értenéd, hogy fölültél arra amit a portfoliós fírkász fírkált, és hozzá meg megszerkesztettél egy mesét.

Az újabb kommented meg egy fokkal jobb, mint amit egy kávédaráló bír művelni a kávészemekkel.

#583286 Euroman Előzmény: #583267

templeton meggondolja magát, vagy jön kitárazó széria, szűk lesz a kijárat a kötvényeseknek...kötvényalapok túlárazottak, én mindet eladtam, pénzpiaciban várom, ha olcsóbban vissza lehet venni...usd-m most sajna nem volt, legutóbb 220-nál eladtam, és most 215-216 között nem vettem vissza, így nem volt mit eladni...eur-ral még várom a 299-et....

HUF "gyengülés"

#583279 lagwagoner

Megvédve _AT_-t, Ő valóban a gyengébb forint mellett állt ki (legalább egy éve hallom tőle), de mindig el is mondta (ahogy be is idézte), hogy miért nem fog adott esetben gyengülni.

#583256 Előzmény: #583252

Ennyit a "zavarosságról":

"Tolongtak ma a rövid magyar kincstárjegyért a befektetők

Az 50 milliárd forintos meghirdetett mennyiségre összesen 173,2 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be a mai 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióra az elsődleges forgalmazók [...]

A mai aukciós eredmények azt mutatják, hogy az állampapírpiaci szereplők nem "húzódtak háttérbe" a forint esését látva, hanem továbbra is szívesen vették a rövid papírt. Sőt az átlaghozam még csökkenni is tudott a múlt keddi aukciós átlaghozamhoz képest, ami azt jelzi, hogy a piac a következő 3 hónapra kb. 50 bázispontos jegybanki kamatvágásra továbbra is számít."

Semmiféle reálgazdasági folyamat nincs amögött a teljesen normális kilengés mögött, amiben mindössze az egyszeri nagy összegű eladási megbízás volt szokatlan.

#583254 Dr. ursi Előzmény: #583249

én is épp ezt akartam linkelni :o)

a lényeg hogy volt jp-nek egy vállalati hatalmas megbízása egy pozizárás.

ennyi.

nyilván nem aznap egyeztttek róla ...

kihozta az elemzését majd igazolta :o) ennyi.

#583252 JP Előzmény: #583249

1.

Nekem a portfolio.hu ne mondja meg, hogy mi lesz, de még azt se, hogy mi volt!

2.

A többi meg egy mese a zavarosról.

http://www.portfolio.hu…

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/megtudtuk_igy_bantak_el_a_forinttal.177257.html

"Megtudtuk: így bántak el a forinttal

A Portfolio.hu számos piaci forrásból úgy értesült, hogy tegnap egy szokatlanul nagy, vállalat felől érkezett, megbízás volt a jelentős forintgyengülés mögötti egyik fontos tényező. [...]

A hétfői kereskedésben az idei legnagyobb forgalmat bonyolították le az euró-forint piacán, elérte a 1,5 milliárd eurót.(SIC!) Ez messze meghaladja az átlagos napok forgalmát - tudta meg a Portfolio.hu egy nagy londoni bank kereskedési részlegétől. Tegnap az EUR/HUF jegyzései a hatalmas forgalom mellett 283,75-ről 288,50-ig emelkedtek. Több forrásból is azt hallottuk, hogy a JP Morgan kapott egy 600 millió euró körüli vállalati megbízást euróvételre (a délelőtt 11 órási elszámoló árra), ami szokatlanul nagy összeg egyrészt a vállalatok körében, másrészt az egész piac utóbbi hetekben tapasztalt méretéhez képest. A forint egyébként valóban 11 óra előtt kezdett el hanyatlani. "

Tehát semmi különös nem történt, csak éppen olyan mennyiségű forintot váltottak át egyszerre, ami megingathatta az árfolyamot is, ugyanakkor ennek figyelembevételével inkább az látható, hogy igen erős pozíciók vannak felvéve a forint sávjának a szélein, hiszen egy ekkora egyszeri tétel MINDÖSSZE 1,5%-os gyengítésig ment el, vagyis 1,5 milliárd értékben voltak VÉTELI megbízások a forintra 290-es árfolyam alatt, sőt mi több, ma már nyomják is vissza az árfolyamot. Magyarán szólva, teljesen jogos volt az, hogy nem igazán tud a forint gyengülni, mert írdatlan összegekkel van a gyengítés iránya védve és 1,5 milliárd EUR, azaz 435 milliárd forint kell egy pirinyó 1,5%-os kilengés megvalósításához.

Innentől azt hiszem, pont arra kaptunk bizonyítékot, hogy mennyire stabil is a forint, hiszen akár egy nap alatt különösebb megrázkódtatás nélkül 1,5 milliárd EUR-t, azaz ~435 milliárd HUF-ot is le lehet váltani. Magyarán szólva, enélkül az egyszeri (nyilván ki nem számítható tényező) váltás nélkül tegnap sem történt volna semmi sem.

Külön érdekes még ez a mondat is:

"Egyes piaci szóbeszédek szerint az USD/HUF devizakeresztben is megtörtént egy hatalmas tranzakció."

Ez könnyen lehet, hogy ugyanazon tranzakció másik lába, vagyis a HUF-USD lépés két részletben ment végbe, egyszer HUF-EUR, és egyszer EUR-USD formában, mert az lenne logikus, de egyebekben nem kizárt a profit realizálás és hazautalás ekkora mérete sem.

És minő véletlenek vannak:

"Érdemes egyébként megjegyezni, hogy tegnap reggel éppen a JP Morgan technikai stratégái adtak ki egy 299-es EUR/HUF célárat, ma pedig egy szintén nagy londoni bank, a Citi, 294-es célárat adott szintén pusztán technikai alapon."

Tehát a Citit felejtsük el, maradjunk a JP Morgannél, aki reggel már tudta, hogy jön a megbízás, megnézte a könyveket, hogy meddig szaladhat el az árfolyam, majd benyújtotta a megbízást és lőn, pontosan addig szaladt az árfolyam, mert addigra fogytak el a vételi pozíciók.

Most meg épülnek éppen újra, de mivel ugye kiírtódott a könyv elég komoly rést létrehozva, ezért abban most egy darabig még ingadozni fog a forint árfolyama, pláne a délutáni kamatdöntésig és annak indoklásáig, hiszen most a kitágult résben gyakorlatilag szabadon lebeg és tényleg a pillanatnyi kötések határozzák meg az árfolyamot.

Szerintem holnapra okosabbak leszünk, amikorra kezd elcsitulni a hisztéria, aminek - mint látható - valójában ezúttal sem volt semmi alapja sem. Sőt mi több, nagyon megnyugtató az, hogy simán lekezelhető egy ekkora forint váltás is napon belül, hiszen ez annyit tesz, hogy immár rendkívül költséges dolog lenne a forint ellen spekulálni. Ami jó dolog az országnak, csak kár, hogy nem magasabb árfolyamnál történik ez meg. De ne legyünk telhetetlenek :)

#583229 Sumér harcos Előzmény: #583049

ez szép volt.

már teljesen azt hittem az elmult héten,hogy be van árazva ez a kedd.

erre kiderül,hogy Róma mégis egy nap alatt épül fel.

#583219 Előzmény: #583152

EZT a rosszindulatú és prekoncepciózus összevágást most már végképp nem értem, de ez már végképp méltatlan mind hozzám, mind a forum színvonalához is.

Lássuk:

"Basszus, megfordult a trend, most már bármit mondanak, ha megszólalnak erősödik a forint :("@2012.11.22

Igaz volt? Igaz. Közel egy hónapig(!) így is maradt. Tényleg nem zavar, hogy egy hónappal ezelőtti idézetet hozol aljas módon úgy beállítva, mintha a napokban értekeztem volna arról, hogy nem gyengülhet a forint? Ráadásul kivágva azt a szövegkörnyezetéből, hogy ez a vélemény a leminősítés kapcsán íródott, amelyben arról értekeztem, hogy nemhogy gyengülni nem fog ennek kapcsán a forint, hanem egyenesen erősödni fog? Szerintem egy egy hónapos trend jelzése éppenhogy nagy szám és világszintű aljasság egy tőzsdetopicban úgy előhozni, mintha ez "örökké tartó" ígéret lenne, tessék:

"Most egészen komolyan, ez lenne nektek számottevő változás? 1% sincs az elmozdulás az úgynevezett leminősítés óta, ennél napon belül is többet szokott mozogni a devizánk."

Mit is írtam tehát? Azt, hogy megmondtam: A LEMINŐSÍTÉS nem lesz hatással az árfolyamra, és GYK azt írtam, hogy akármit mond is az uzsoramaffia és a hozzá tartozó csinovnyikgárda, AZ nincs hatással a forintra. Ráadásul még azt is odaírtam, hogy ~1% körülinél napon belül többet szokott mozogni a deviza, innen nézve ~1,5% semmi meglepetést nem jelenthet senki számára sem, főleg azok után, hogy már egy hete mindenki arról cikkezik, hogy VALAMERRE KI FOG TÖRNI a forint a trendből, csak az a kérdés, hogy merre. Tele volt az összes újság azzal, hogy ha áttöri a gyengülési irányt, akkor a 290-ig meg se fog állni. Semmi meglepetés nem történt.

Ugyanakkor egy hónappal ezelőtt(!) ez igaz volt a tényleges változásra:

"Hát valami borzasztó ez a forintgyengülés :( Egyszerűen nem bír gyengülni, ahogy előre mondtam."

TEHÁT: Előre mondtam, hogy a leminősítés erősödést fog hozni, és így is lett. IMHOL van UGYANAZNAP ugyanaz másképpen megfogalmazva:

"Most már az is kevés lenne ahhoz, hogy gyengüljön a forint, azzal, hogy azt mondták ki, hogy Magyarország stabil gazdaság és semmiféle leminősítésre nem lehet számítani (S&P-től amig ez a kormány van), az sajnos végleg megpecsételte a gyengülő forint sorsát."

Ez így is van. De aki 1,5%(!) gyengülésre képes hisztériás rohamot kapni, hogy összeomlott a forint, azzal nem igazán érdemes vitatkozni. Eztettet írtam a jegybanki kamattal kapcsolatban is akkor:

"5%-ra levágni egyből nem lehet, de a folyamatos csökkentés immár garantált, hiszen azt már bejelentették, bejelentettük, hogy 5%-ra megy le a kamat. Mindez annyit tesz, hogy "ezt is elfogadták" arrafelé, és mehet a showtime."

Ami szintén így történt, hiszen folyamatosan megy le a kamat, és mára már MINDEGYIK hitelminősítgető szerint ennyi lesz jövőre a jegybanki alapkamat.

"Hogy te honnan szedted az idézeteidet, azt nem tudom, de ezek ebből a topikból vannak, ott a hsz szám is (nálad nincs ott)"

Fogtam magam és rákerestem arra, hogy +/-, merthogy én azt írtam oda ahhoz a "jósláshoz", hogy mennyi lesz az árfolyam valamikor, avagy valaha, amit te nekem tulajdonítottál, mely szerint "nem gyengülhet". Ez esetemben annyira nem igaz, hogy én mindig és mindenhol azt írtam következetesen, hogy egyenesen gyengíteni kell a forintot. Ráadásul már legalább egy hete cikkezek arról, hogy belengethetik a forintot annak érdekében, hogy az árfolyamgátat igénybevegyék.

Naszóval a +/- keresésre ezeket a hozzászólásokat dobta ki a forim, és ezeket bármikor megtalálhatod te is, ha beírod őket a keresőbe. Megmondom őszintén, hogy én ebben a topicban csak egy pár napra, hétre kerestem vissza magam, mert vesszettül kerestem azt, hogy mikor mondtam én olyat A NAPOKBAN, HETEKBEN, hogy nem fog gyengülni a forint? ÉS lőn, tényleg nem is mondtam ilyet. Sokkal korábban mondtam, egészen mással kapcsolatban és be is jött, amit írtam.

Ennek alapján elég világos az, hogy:

Ad1: Az összes idézeted november(!) 19-26 közöttre vonatkozik (közel egy hónapja) és egészen pontosan egy leminősítés hatásaira vonatkoztak. Amelynek a következményeiben történetesen tökéletesen igazam lett, közel egy hónapig(!) erősödő és stagnáló trendbe kapcsolt a forint, ahelyett, hogy esett volna az árfolyam.

Ad2: Meg se szólalt egyetlen hitelminősítgető sem, akikről, illetve akiknek a véleményének a hatásáról a fenti bejegyzések szóltak és csak végtelen rosszindulattal lehet ezeket a részeket a hozzászólásokból úgy kivágni, mintha ez a kormányra, az MNB-re, vagy bárki magyarra vonatkozott volna.

Ad3: http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/288_felett_ragadt_ejszakara_az_euro_mi_all_a_hatterben.177179.html

"Ez csak egy év végi profitrealizálás (SocGen) 2012.12.17 21:18

Továbbra is kissé 288 felett állnak az euró jegyzései a bankközi piacon, azaz másfél százalékos mínuszban, a napi mélypont közelében tér "nyugovóra" a forint.

Mindennemû piaci pletyka, híresztelés helyett egyszerûen év végi pozíciózárásokkal magyarázható a forint mai esése – írja szokásos esti feltörekvõ piaci összefoglalójának Magyarországgal kapcsolatos részében Benoit Anne. A Societe Generale londoni stratégája szerint nincs abban semmi meglepõ, hogy profitot realizálnak egyes befektetõk annál a devizánál, amely az idei évben a legnagyobb erõsödést mutatta a feltörekvõ piacokon és mivel ez a hét az utolsó a karácsonyi pihenõ elõtt, ezért indult el ez a mozgás a mai napon."

Azt meg már le sem írom, hogy mennyiszer írtam le, hogy én 305 +/-5%-on szeretném látni a forintot de ennek esélye sincs, vagyis, hogy én mit értek az alatt, hogy "erős a forint" és nem tud gyengülni.