Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: ajánlom mindenki figyelmébe !

#577732 Előzmény: #577709

"Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását"

Hogy én ezt mennyiszer írtam le, oszt hirtelen ráébredt egy közgazdász is... nahát, változik a világ.

Wow, a többi meg maga a cúcs:

"Szerinte Oszkó Péter és Felcsúti Péter dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a devizahitelezést."

És még ők is találták ki. Mondtam én, hogy ez egy rendszerszintű destruktív pusztítás volt, amit nem a bankok találtak ki, talán most már mások is felkapják végre a fejüket, ha """szakember""" mondja.

"Azt pedig érthetetlennek tartja, hogy ezek az emberek "képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani, képesek a talpig becsületes LMP-t az úgynevezett balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni"."

ROTFLMAO!!! De mennyiszer mondtam én ezt... és engem is őrültnek kiáltottak ki :)

"Orbán két évét őrületnek nevezi Róna Péter."

Most már nem fogja. Mert végre megvilágosodott Róna Péter. Jobb későn, mint soha.

Mert a lényeg ezen van:

"Az írja, hogy emiatt először megpróbálta lenyelni a békát és elfogadni az összefogás valamiféle változatát, túllépni azon, amit a felsoroltak tettek, ezért találkozott Bajnai Gordonnal is. De mára már megbánta hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartotta az együttműködést "ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával".

Hoppácska. Kezdi érteni, hogy milyenek is a liberálkommunisták, és hogy mi is van az álarc mögött? ERŐSZAKOS BANDA.

Hmm... alakul ez kéremszépen, ahogy kiábrándulnak az idolokból a korábbi hívők... nem semmi.

#577731 prospero Előzmény: #577722

Második lépésként leállították a kamattámogatásos hiteleket. Tehát az alapkamat csökkentés valószínűsége a gazdasági növekedés csökkenése miatt érdeklődés hiányában elmaradt.

Első lépésként iszonyatos nagyságú költségvetési hiányokat generáltak 2002 után amely pénz a lakosságnál landolt, amit a kamatemeléssel ki kellett vonni a gazdaságból a valódi inflációs cél - azaz a tényleges pénzromlás elkerülése érdekében. Harmadrészt betámadták az országot.

#577730 lagwagoner Előzmény: #577725

OK, ez igaz, de a lényegen és a folyamaton nem változtatott, ezt nem kellett volna figyelembe venni?:

"A tartósan erős forint, illetve a magas forintkamatszint miatt tevékenysége már a 2000-es évek közepén megosztotta a szakmai közvéleményt. Járai a magas kamatszint kapcsán több ízben kifejtette, hogy arra a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt volt szükség, mint fogalmazott: "az ország egyik legnagyobb gondja a tartós ikerdeficit, azaz az államháztartási hiány, illetve a folyó fizetési mérleg hiányának magas szintje".

2004-től kezdődően soha nem látott verseny dúlt a hazai bankok között a devizahitelezésben."

http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20110822-hogyan-terjedt-el-a-devizahitelezes-es-ki-a-felelos-erte.html

#577729 Dr. ursi Előzmény: #577721

egyetlen dolog prospero ! az hogy az lmp megtagadva nevét és azt az eszmét ami miatt állítólag létrejött, vagyis hogy LEHET MÁS A POLITIKA össze akar(t) állni bajnaiékkal !!!

ennyi.

egy csaj is kilépett vagy mi, talán cska a frakcióból (nemtom bizt) lényegében ezt elmondva h ezért, mert már scak a hír végétt hallottam az indoklását. h miért

ha lehet más a politika, akkor legyen !

ne tagadják meg önmagukat a hatalomba kerülésért !

ha következetesek maradnak ha tényleg lehet más és másképp csinálják akkor esélyük van 15-20 év múlva, de ne akarják előrehozni oly módon h eladják az eszmét bajnainak, akit anno még ők jelentettek fel ...

mi ez ha nem a teljes meghasonulás ???!!!

#577727 lagwagoner Előzmény: #577724

"annál a táblázatnál azt is észre kellett venni hogy az első fidesz korm idején csökkent látványosan az alapkamat és az ún infláció is."

Én a 2003-2004-es MNB-s korszakról beszélek.

"és aztán járai belekényszerült egy emelésbe a megyó kormány 100 napos progija miatt."

12-12,5%-os alapkamat 5-7%-os inflációra? Na ne...Ezt hagyjuk, erre lehetett fogni inkább ezt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1rai_Zsigmond

"A forintot erősítő spekulációt 2002 végén és 2003 elején az okozta, hogy az MNB inflációs célja a nagy államháztartási hiány miatt jól látható ellentétbe került a forintsáv erős széle jelentette árfolyamcéllal. Ezt úgy lehetett volna megoldani, hogy a forintsávot eltolják az erősebb irányba. Egyes befektetők emiatt opciós ügyleteket kötöttek a sáv szélénél erősebb forintra, amin mindenképpen nyertek, mások pedig a sáv eltolására számítva – és nem felismerve, hogy a gyenge forintot pártoló kormány nem fog belemenni a sáveltolásba – januárban euró milliárdokat költöttek forintvásárlásra a sáv szélén. "

Re: nincs cím

#577726 Előzmény: #577624

Persze, hogy multi az OTP, nem is értem mire gondolsz ezzel? :)

Nem sokat találtam így hírtelen a KKV foglalkoztatással kapcsolatban, de ez érdekesnek és relevánsnak tűnik:

http://www.vallalkozoinegyed.hu/20121015/het-eve-stagnal-a-foglalkoztatas-a-kkv-szektorban

2012.10.15, tehát elég releváns:

"Hét éve stagnál a foglalkoztatás a kkv-szektorban"

Ez ugye világosan mutatja, hogy sem rosszabb nem lett a helyzet, de igen régóta ez a helyzet - ez a jelentés tulajdonképpen azt mondja ki, amit már régóta mondogatok, azt, hogy itt már majdnem tíz éve recesszió van, csak elhazudták. Azt hiszem, a hét éve stagnál, vagyis pontosan 2005-től az EU belépéstől(!) kezdve stagnálunk. Ami dezsvíreg gözödd izs annyit tesz, hogy nemhogy erőt nem kaptunk az EU belépéstől, hanem egyenesen megzuhantunk, méghozzá az első pillanattól kezdve. Ugyanakkor 2010-től kezdve az égvilágon semmi sem romlott, csak jobban érezhetővé vált a probléma nagysága attól, hogy a nemzetközi rendszerből kevesebb pénz érkezik ide a felvásárlásokra és kifosztásra, amiből addig profitált egy komolyabb réteg.

És ami a lényeges:

"A jelentés ismerteti, hogy Magyarországon a vállalkozások 99,9 százaléka kkv, amelyek a gazdaság teljes hozzáadott értékének 53,8 százalékát adják, és a magánszférában, a pénzügyi szektoron kívül dolgozó alkalmazottak 72,7 százalékát foglalkoztatják. A mikrovállalkozások az üzleti szektor 36 százalékát teszik ki - írja a jelentés."

Tehát, bizony az adóbevételek többségét a KKV szektor adja, amiben van persze csalás, hiszen ebbe jópár multi itteni leánya is beletartozik (a mikrovállalkozásokba is), de azért most induljunk ki abból, hogy a multikat ebben a kontextusban mint "nagy foglalkoztatókat" szokták jellemezni. És most tegyük a fentiekhez azt is hozzá, hogy abban a közalkalmazottak (katonák, rendőrök, orvosok, tanárok, satöbbi) nincsenek benne, tehát immár bizton állítható, hogy valójában alig foglalkoztatnak Magyarországon a multik munkavállalókat, ugyanakkor 46,2%-ot adnak a GDP-be. Magyarán szólva, a magyar GDP 46,2%-át olyan termékek és szolgáltatások teszik ki, amiből a magyar állam szinte egyáltalán nem részesedik, hiszen az ehhez kapcsolódó TÁNYA gyakorlatilag zéró. Ennek következtében érdemes megfigyelni, hogy az összes adótehernek mennyi részét teszi ki a multik befizetése és a KKV szektor befizetései.

És ismét az látható, amit írtam: Az Uniós csatlakozásból nemhogy profitálni nem tudtunk, hanem az egyenesen kinyírta a KKV szektort:

"A hozzáadott érték tekintetében a jelentés megállapítja, hogy 2005-ben és 2006 elején még az uniós trenddel egybevágóan gyarapodott a magyar kkv-k által megtermelt hozzáadott érték, 2006-ban viszont Magyarország jelentősen lemaradt: a pénzügyi válság előtti utolsó időszakban az uniós kkv-k átlagosan a 2005-ös hozzáadott érték valamivel kevesebb mint 140 százalékát termelték, addig Magyarországon a kkv-k az összes hozzáadott értéket tekintve csak 20 százalék alatti növekedést mutattak ugyanebben az időszakban."

És most érdemes arra visszagondolni, hogy ahhoz a 20%-hoz mekkora eladósodás tartozott! Vagyis hogy mennyire nem volt igaz, hogy a "beruházást növeli a hitelezés", illetve az is jól látható, hogy valójában az úgynevezett banki aktivitás leginkább semmiféle hatással nem volt a KKV szektorra nézve.

#577725 prospero Előzmény: #577718

Én is kigyűjtöttem anno. De Járai esetében a kamatok magasan tartása indokolt volt szemben a mostani időszakkal, ugyanis az államháztartási hiányon keresztül iszonyatos mennyiségű pénz áramlott ki a gazdaságba, tehát a pénzmennyiséget a jegybanki kamatemeléssel igyekezett kivonni a gazdaságból - azaz arra használta a jegybanki kamatot amire az való és amire befolyással lehetett. Másrészt amikor kirívóan 12% környékére kellett emelni a kamatot, akkor 2003-2004 környékén ha jól emlékszem, akkor a magas államháztartási hiány és a költségvetés fenntarthatatlansága miatt ugyanúgy betámadták az országot, azaz iszonyatos mértékben elkezdték kivonni a pénzt Magyarországról, ugyanúgy, mint 2008-ban az államcsőd idején, csak akkor ezt még egy jelentős jegybanki kamatemeléssel meg lehetett állítani.

#577724 Dr. ursi Előzmény: #577718

annál a táblázatnál azt is észre kellett venni hogy az első fidesz korm idején csökkent látványosan az alapkamat és az ún infláció is.

és aztán járai belekényszerült egy emelésbe a megyó kormány 100 napos progija miatt.

-

akkor leírom gyorsan én mivel értek leginkább egyet rónával:

magában a termékben, hogy az nem egy hitel !

és abban a végtelen cinizmusban ahogy anno a kódex a rafis péter alatt megszületett oszkó idején ... amikor elolvastam aszittem elájulok, mert semmi de semmi nem volt benne ami védte volna a hitelest, mintha csak a bank rafis peti diktálta volna, addig reménykedtem hogy hátha megfogják az egyoldalúságot, de nem.

s az ahogy mondta nincs inygen ebéd közben ő meg a bankok lassan 20 éve ingyen ebédeltek reggeliztek tízóraiztak uzsonnáztak vacsoráztak dőzsőltek.

ingyen !!!

amit leírt róna amögött mérhetetlne indulat feszül.

nem írhatta le hogy a j b m k a m g á !

-

részemről zárva, mert tegnap rájöttem, hogy engem ez az egész fórum nem érdekel.

#577722 lagwagoner Előzmény: #577713

Ajánlom _AT_ válaszát neked egy másik topicban (!SIC):

"- forintban hitelezés támogatással, GDP növelés és gazdasági növekedés,

- ennek következtében alapkamat csökkentés (amire minden lehetőség adott lett volna),"

Járai kezdte meg ennek fordítottját....

#577721 prospero Előzmény: #577709

" Orbán két évét őrületnek nevezi Róna Péter. Az írja, hogy emiatt először megpróbálta lenyelni a békát és elfogadni az összefogás valamiféle változatát, túllépni azon, amit a felsoroltak tettek, ezért találkozott Bajnai Gordonnal is. De mára már megbánta hogy egy pillanatra is elképzelhetőnek tartotta az együttműködést "ezzel az álnok, cinikus és erőszakos bandával"."

Valamivel nagyon megsérthették ezt az embert. Előírták neki, hogy mit mondhat az ATV-ben? El nem tudom képzelni.

#577720 lagwagoner Előzmény: #577709

No Comment. Mega Like. Ezzel el is lett mondva a 2000-es évek Magyarországának gazdaságtörténete.

#577718 lagwagoner Előzmény: #577713

Nézd meg, hogy kinek az elnöksége alatt volt két számjegyű jegybanki alapkamat! Ursi egyszer egy nagyon szép táblázatot rakott be az alapkamat és az infláció alakulásáról. Pont Járainál volt a legkirívóbb a dolog!

Róna véleményével maximálisan egyetértek, és a sorrenddel is. Az első helyen voltak a megágyazók, utána a lekövetők. Ennyi.

#577713 prospero Előzmény: #577709

Járaival nem értek egyet és Király Júliával. A többivel maximálisan.

#577625 lagwagoner Előzmény: #577624

Ha szó szerint fordítom: több nemzetben jelen levő, minimum x (pl. 1000) embert foglalkoztató vállalat.

#577624 rbbj11 Előzmény: #577403

attól függ, mit tekintünk multinak, otp is multi, hisz igen sok országban tevékeny. Sztem a munkavállalók fele simán multinál dolgozik

De ilyen stat adatot nem találni, hisz szubjektív a multi fogalom

#577403 Előzmény: #577394

Csak számolj :) Ha 2x annyira jelentik be, akkor az annyit tesz, hogy 1/3-2/3 arányban foglalkoztatás esetén lesz ugyanannyi az adóbevétel a szektorokból. Van ~4 millió munkavállaló. Szerinted ebből mennyit foglalkoztatnak a multik?

Hasonlóképpen, a kitermelhető bevétel/kitermelendő arány szerinted hogyan alakul akkor, amikor mondjuk a kiskereskedelem több mint a felét pár multi uralja, mig a másik felén több tízezer kisvállalkozás próbál megélni?

#577394 rbbj11 Előzmény: #577293

"hogy ezek fizetnék az SZJA és járulék nagy részét, már csak azért is, mert ugye közismert minden statisztika alapján, hogy a magyar vállalkozások adják a foglalkoztatás igen jelentős részét és ők a legnagyobb foglalkoztatók."

nem a foglalkoztatásról volt szó, hanem az összesített fizetett járulékról. Mutasd a forrást, vagy legalább egy véleméynt alapvető levezetéssel, hogyan járul az adókhoz a KKV szektor és a multi. Én is biztosra veszem, hogy a multik dolgozói után sokkal nagyobb járulék megy be, mivel minden vállalkozó és kisvállalkozás minimálbér közel jelent be, a multi pedig átlag 2x annyira.

#577293 Előzmény: #577174

Nem tudom, nem én készítettem a tesztet. Esetleg megcsinálhatnátok ti is, hogy nektek mit hoz ki, az is lehet, hogy mindig ezt az eredményt adja :)

Re: törölve

#577291 Előzmény: #577173

Basszus, én ezen mindig nagyot röhögtem, de ezek szerint ez is igaz...:

Aláírás: Brian