Eladás helyett már forgalommegvonással büntetik a piacot :) Mi lesz dec végén?
Eladás helyett már forgalommegvonással büntetik a piacot :) Mi lesz dec végén?
itt max a keselyűk ébredeznek, annyira lepusztult a piac
Ami brókerek még most ébredeznek, várjuk meg mire leülnek a gép elé :D
Illetve nem is 130 mrd hanem több mert csak 10%-át vettem az 1300-nak (ami azért nem 1300 lesz a történet végére vszínű), de ez mindegy is . Lényeg a lényeg ez elég nagy tétel:)
Mondjuk elszámoltak 78%-ot, és a végén csak 68% lesz akkor ekkora problémás hitel állománynál az 130 mrd eredményhatás. Kb egy éves profit.
Ha megfordítom elszámoltak 78%-ot és 88% lesz a végeredmény akkor ugyanez negatív előjellel.
Baromira nem mindegy, persze ez sok év alatt apránként vezetődik majd ki a könyvből nem egyszerre egy bazi nagy tétel, de azért nem mindegy, hogy ez mennyire sikerül belőni valósághoz közel. Vsz elég óvatosak ebben és lehetne talán egy picivel kevesebb is ez a tétel, ha ezzel játszani akarnának. De nem baj ez így.
Na most Otinál ha ezt megnézed a problémás állományra amit elszámoltak az durván 75-80% az szerintem korrekt, így külső szemlélőként, hát ennél csak nem lesz több a végső szám pl 90%-ot kell leírni a végén, amikor azért vannak ott ingatlan és egyéb fedezetek sok hitelnél stb. Nagyon konzervatívnak tűnik ez az elszámolás eddig.
Szóval ezért mondom, hogy ez a matek még szintén érdekes lesz a jövőben. Persze, hogy erre igazán rálássunk ahhoz ott kellett volna lenni minden céltartalék képzésnél és minden egyes problémás hitelnél, hogy biztosat lehessen mondani az ügyben. :)
Szóval ez csak az én érzésem így kívülről. :) De nem tűnik rossznak ez.
Üdv. :) Köszönöm a pontosítást, de én úgy tudom, hogy ez banki mérlegben hiteleknél! úgy néz ki elszámolnak negyedévente céltartalékot, aztán ezt átvezetik elszámolt értékvesztésbe ahol megjelenik egészen addig amíg a könyvekből a problémás hitel vagy úgy, hogy megjavul az adós, vagy úgy, hogy megtörténik a rossz hitel eladása, fedezet eladása stb, szóval addig van a könyvben utána kiderül, hogy ez értékvesztés amit elszámoltak előre! és a valóság ugyanaz, vagy az értékvesztés egy részét vissza lehet írni mert kevesebb lett a tényleges veszteség, vagy plusz veszteség mert több lett mint amit előre kalkuláltak .
Én így tudom, de ha hülyeséget írok javíts ki. :)
Kedves kollega!
Hitelkoveteles eseten celtartalekot kepez egy bank (de mas ceg esetben is igaz, csak neki nem hitelkovetelese van).
Ha sajat vagyonarol van szo (sajat ingatlan pl, vagy egy reszesedes egy projektcegben), akkor ezt urjaertekeli, es adott esetben ertekvesztest szamol el.
nem nagy kulonbseg, de azert mas.
Üdv
Az értékvesztés , céltartalék része pedig úgy néz ki, hogy van durván 1300 mrd Ft problémás hitel, és erre leírtak durván 1000-1100 mrd értékvesztést , eddig!
Negyedévente van 60 mrd körüli nagyságrendű újabb céltartalék képzés.
Amint az újabb problémás állomány utánpótlás megáll, lelassul, ennek a negyedéves 60 mrd-nak vissza kell esnie. Innen még drasztikusan nőne az pedig anarchia kb, világvége, hová nőjjön már? Legalábbis is vsz.
Ahogy sikerül kitakarítani a könyvet a problémás hitelektől elválik az évek alatt elszámolt értékvesztés sok e , vagy kevés. Vsz elég korrektnek tűnik ez a kb 75-80% közötti arány. Nem hinném ezen még veszteség lehet, inkább sanszos, hogy visszaírások lesznek belőle mert nagyon konzervatív módon számolták ezt el. Ami nem baj egyáltalán.
Nagy kérdés pl, hogy azt a hitel állomány bővülést ami szükséges lenne végre lehet e hajtani Mo-n? Vagy orosz, ukrán stb stb leánybankoknál kell erőltetni, mert itt van ez a finom forradalmi probléma is ami nem éppen ösztönzi ezt Mo-n jelenleg. Ezen is változtatni kell, de ez nem bank hatásköre, bár Sanyi szólhatna Vidi meccsen a nagyvezérnek. :)
Kb úgy néznek ki most a számok, hogy van bruttó 7.000 mrd Ft nagyságrendű hitelállomány, értékvesztés megképezve 1.000 mrd körül! vagyis nettó vhol 6.000 mrd körül, és van 6.000 milliárd körüli betétállomány.
Nagyon érdekes abból a szempontból, hogy ha jól emlékszem 2014-ig 110%-ra kell levinni a hitel betét mutatót EU-ban, de lehet variálnak, vagy variáltak ezzel azóta. Mindegy is lényeg a lényeg bazi alacsony szinte már egészségtelenül alacsony ez a mutató jelenleg Otinál.
Kb változatlan betétállomány mellett is 600-700 mrd Ft hitelállomány növekedést kellene elérni a következő években. Legalább! De ha párhuzamosan a betétállományt is sikerülne növelni (márpedig az kell legyen a cél, és folyamatosan nő is a hitelállomány csökkenés mellett) akkor inkább 1000 mrd hitel hiányzik a bankból, legalább ennyi normális hitelt ki kellene helyezni.
Durva. Nem kis feladat lesz ez, lóvé meg is van rá, csak a lehetőség meglesz e az a nagy kérdés? Környezet lehetővé teszi e majd ezt.
És akkor a megképzett céltartalékok bazi nagy állományának alakulása az még egy külön mise.
Ez egy jó cikk. Sok érdekesség van benne, de egyet emelnék hitel betét mutató alakulását , és ezen belül azt , hogy a szektorban 124, OTI-nál 100 alatt.
Ez egy annyira speciális helyzetet ad a banknak, hogy csak na, érdekes lesz nagyon mennyire tud ezzel élni a következő években környezet mennyire teszi lehetővé, hogy ezt kihasználja.
Ehhez hozzáadom EU előírását hitel betét mutató kapcsán ami a szektor egészében Mo-n ennek a további csökkentését kényszeríti 124 ről, Otinál viszont bőven előírt szint alatt van.
Ez nagyon spéci helyzet, már csak le kellene csapni a magas labdát. :) Remélem nem hálóba sikerül. :)
De van még egy csomó más jó infó is cikkben, érdemes megnézni.
Kackiás az egész bét!
jól tartja magát a papír
Egy ilyen hét után törvényszerű a pénteki short zárás. ennyi történt.
Igen, sőt inkább öröm. Nincs az a hamis magabiztosságérzet az aljvadászattól :))
Tudom, az ilyesmi soha nem az. :-)
Már nem bánom ,hogy utána szaladtam.
Be akartam írni, hogy ne szórakozz ezen, hogy 785, vagy 810, de mondom inkább nem mert aztán leverik 700-ig esetleg akkor minek dumáltam. Venni akarsz az a 20 Ft? De sokszor jártam én is így.
Hétfőn gondolkodtam az eladáson és 800 körüli visszavéten. Pont így képzeltem el a dolgot ahogy megtörtént a heti kereskedés, csak gyorsabbnak gondoltam 1-2 nap. Aztán lebeszéltem magam, hogy hátha mégsem, hátha nem paráznak rá Tolcsy csomagra stb. Aztán tegnap már nem akartam vele játszani.
Engem is bosszant, épp ezen gondolkodtam, csak aztán lebeszéltem magam. :)
nem bosszantó azaz 5Ft :)