Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zsiday Viktor fórum

Re: nincs cím

#575663 Dr. ursi Előzmény: #575628

"A kormány alapstratégiája, egyébként nagyon helyesen, hogy huf állampapírt bocsát ki és cserébe az mnb-től kér devizát. Így egyszrre csökken a devizatartalék ÉS a decvizaadósság is"

:o) na végre valamit jól csinálnak ?

#575649 banyaiz Előzmény: #575634

De no para Tolcsy átveszi a jegybankot olyan rendet rak a fejekben attól koldulunk. Összevonja a jegybanki tartalékot az államadóssággal elosztja kettővel gyököt von belőle, aztán kettőt köp a fekete macskára és csiribi csiribá, volt nincs. Ne viccelj egy ekkora tálentum. :)

#575645 banyaiz Előzmény: #575634

Itt ma már orosz hadifoglyok is előkerültek, nemcsak jegybanki tartalék, vagy imf és egyebek. :)

#575638 banyaiz Előzmény: #575626

Szerintem nem így van. Folyó fizetési mérleg (fő eleme külker mérleg ne aprózzuk) + tőkemérleg + jegybanki tartalék változása =0 mint ökölszabály

vagyis ha a fizetési mérleg plusz azaz több külföldi valuta jött be , mint ki

Oké , hogy a folyó fizetésinek csak egy része a külker mérleg, de hát na :) szóval az a nagyja.

Jó ne fogalmazzunk gyengén akkor úgy mondom ha a nemzetk. fiz. mérleg fizetési mérlege szufficites akkor automatikusan nő a devizatartaléka a jegybanknak.

Ezt így elfogadod? :)

Wazze, hogyan akartok er…

Wazze, hogyan akartok eredményre jutni, ha össze-vissza keveritek az államot a kormánnyal, az adósságot a devizapiaccal és a tartalékkal?

#575631 Előzmény: #575542

"magam a józan ész racionalitásában hiszek,és a tervezhető jövőben,voltam gyerek,álmodoztam is eleget,de aki tőzsdével foglalkozik és felelőségteljes döntéseket hoz az nem engedheti meg magának az érzelemvezérelt gondolkodást és leginkább nem az álmodozó,vágyakozó ábrándvilágot"

Muszáj kötekednem!

KÖTEKEDŐ MODE ON :)

Nincs igazad, mert kevered a fogalmakat. Véleményem szerint a mai világban pont és KIZÁRÓLAG az érzelemvezérelt gondolkodásmód a fontos, mert álmodozni csak az tud, aki szilárdan áll a racionalizmus talaján. Ez például az, amit nálam sokan nem értenek, pedig ilyen egyszerű: Azért tudok ábrándozni, elmeditálni, elfilozófálni," elméletieskedni", mert a racinalitás talaján ezt megtehetem. És azért vagyok ott, mert így gondolkodom, és azért működik az életem úgy, ahogy, mert így gondolkodom.

Nem szabad tehát összekeverni szerintem az ábrándvilágot az álomvilággal, az érzelemvezérelt gondolkodást pedig az irracionalitással.

Akinek nincsenek álmai, aki nem tud álmodozni, az nem is él igazán és nem is tud semminek sem örülni. Akinek álmai vannak, ábrándjai és azt megvalósítja, szerintem az az, ami a tökéletes gondolkodásmód és a valós racionális világban az egyetlen sikerhez vezető út.

#575628 xmann Előzmény: #575592

Persze nem az MNB váltotta le a forintot devizára csak annyi történt, hogy az állam varázsolt eurót és abból fizette vissza a hitelt. ja, közben pont csökkent az MNB tartalék és csökkent az állam HUF-egyenlege.

ezek tények és egyébként többször be is jelentették.

A kormány alapstratégiája, egyébként nagyon helyesen, hogy huf állampapírt bocsát ki és cserébe az mnb-től kér devizát. Így egyszrre csökken a devizatartalék ÉS a decvizaadósság is

#575626 xmann Előzmény: #575605

a külkermérleg többlete nem növeli a tartalékokat. akkor növelné ha az mnb interveniálna. nem interveniál nem növeli.

#575605 banyaiz Előzmény: #575602

Gondold át.

A lényeg a lényeg az, hogy felfutott az mnb devizatartalék nem azt jelenti, hogy hű de gazdagok vagyunk, és ott van egy csomó elköltendő pénz az mnb-ben amit gonosz Simor nem enged forradalmi célokra használni. :) Az arra jó , hogy ahogy apadnak a devizahitelek mnb könnyedén tud váltani, és ezzel épül is lefelé, kivéve a jóféle külker hatások amik növelik a tartalékot, folyamatosan pluszos jó ideje külker mérlegünk.

#575600 banyaiz Előzmény: #575596

Ha belegondolsz ezért volt szükségszerű az , hogy a devizahitelezés felfutásávál egyidejűleg megnőttek a devizatartalékok is az mnb-ben.

De ugyanezt a tartalékot csökkenti amint elkezdődik a devizahitelek állományának komolyabb csökkenése. Persze pl a külker mérlegünk miatt nő is az mnb deviza tartalék. De alapvetően ahogy fogy pl a lakossági, önkormányzati, állami devizaadósság úgy ez csökkenti a tartalékot.

Vannak mindenféle mérőszámok erre, hogy bizony devizaeladósodottság mellett milyen tartalék elvárható.

Ha ez nem így lenne, akkor végtörlesztésnél pl mikor jönnek a ker bankok kellene a finom deviza akkor az mnb-nek nem lenne erre tartaléka akkor az komoly Ft gyengülést okozna, kénytelen lenne devizát venni , hogy igényeket ki tudja szolgálni. Ft gyengülés. Imf hitel törlesztésnél ugyanez.

Ezek miatt futott fel a szintje az mnb tartaléknak, de ahogy csökkennek, úgy a tartalék is csökken. Persze egy bizonyos szintig mert ettől függetlenül is van tartaléka mnb-nek.

Vagy nem így gondolod?

#575598 banyaiz Előzmény: #575596

Nem igazán érted vsz, hogy mit akarok mondani.

A végtörlesztésnél az történt, hogy a ker bankoknak nagy mennyiségben kellett deviza hiszen hozták hozzájuk Ft-ot átváltani ebben az esetben nem az állam , hanem a lakosság. Mit tettek elmentek a bankok bankjához Mnb-hez kértek devizát a lakosságtól kapott Ft-ért. Megkapták a devizát ez csökkentette az mnb devizatartalékot és megtörtént a lakossági devizahitel törlesztése devizában.

Ugyanez van az állam esetében imf hitelnél annyi különbséggel, hogy az állam hitelből törleszti ezt. Kimegy a Ft állampapírpiacra, bevonja a forrást viszi mnb-hez és ugyanúgy mint lakosságnál megy a móka.

Most ha végtörlesztésnél nem az Mnb-hez mennek devizáért a ker bankok akkor kérhettek volna pl anyabankjaiktól, vagy bankközi piacon próbálhattak volna venni, sokkal nagyobb kilengéseket okozhatott volna a Ft árfolyamban, ha nem tudtak volna nagy tételt közvetlenül mnb-vel boltolni. Így is nyilván okozott spekulációs okok miatt stb. Megítélésünk romlása, unortodox elmebaj etc etc.

#575597 banyaiz Előzmény: #575589

Prospero, te itt egy másik ügyet is bevonsz ebbe. :) Ha az állam nem bocsát ki Ft államkötvény forrásbevonásért, hanem a költségvetés szufficites és az így keletkező pluszt váltja le devizára és abból törleszt akkor nyilván nem nő az államadósság hanem csökken. Mert ezt megtermelte a költségvetési plusz. De a devizatartalék akkor is csökkeni fog konkrétan ennek a lépésnek a következményeként. Az más kérdés , hogy közben más tételek növelhetik is egy időben a tartalékot. De konkrétan egy ilyen átváltás miatt muszáj csökkenie.

#575596 prospero Előzmény: #575593

Szerintem ebben a kérdésben Te látsz homályosan.

A devizapiacon amíg van devizakínálat addig bármikor bárki leválthatja a forintját devizára, mert egy másik szereplő éppen akkor akar forintot venni és addig, amíg a kereslet-kínálat kiegyenlíti egymást bármilyen árfolyamon, nem kerül képbe az MNB, kivéve, ha a szereplők életre nem hívják, azaz például a devizával rendelkező vállalatok, lakosság el nem helyezik devizáikat a kerbankoknál, azok pedig devizatartalékaikat az MNB-nél stb.

Az egy másik EXTRÉM eset, hogy egy adott időpillanatban senki sem akar forintot venni és akkor az MNB beavatkozik a devizapiac működésébe, a devizatartalékot rendelkezésre bocsátva. Az is egy EXTRÉM eset, hogy mindenki egyidőben akar megszabadulni a forintjától és ekkor az MNB ismét a devizatartalékokhoz kénytelen nyúlni. Előfordulhat ilyen is, de normál működés esetén az MNB ilyen szerepvállalására nincs szükség, ahogy az MNB az elmúlt normál években soha nem avatkozott be egy árfolyamcélért, kivéve a végtörlesztést, amikor nyilvánvaló volt, hogy miatta forint elleni spekuláció következhet be. Extrém példa ez is!

És láss csodát, normálisan műdködő devizapiac mellett az MNB-nek nem kell a devizatartalékaihoz nyúlni és el tudja látni a Ft mennyiségének szabályozását is.

A forint konvertibilitása azaz szabadon átválthatósága szerintem éppen ezt jelenti, azaz azt, hogy nem minden átváltás csapódik le az MNB-nél, amit korábban - amíg nem volt konvertibilis a forint - csak az MNB-n keresztül lehetett véghez vinni.

#575593 banyaiz Előzmény: #575589

Komolyan beszélsz? :) mnb a bankok bankja , és a Ft mennyiségét szabályozza, hogy csak ezt a 2 funkcióját említsem a sok közül. :)

Amemlyik piaci szereplőnél kikötött a Ft a devizája ellenében , szóval akin rajta marad Ft az ezzel Ft-al rengeteg dolgot művelhet ez tény, de előbb utóbb az Mnb-hez fog kerülni ahol a devizatartalékot csökkenteni fogja a váltás. Vagy intervenció keretében mnb beavatkozik a piacon és devizát ad el a Ft-ért.

Mégpedig azért mert az egész folyamat onnan indult, hogy imf hitelt leváltotta Ft-ra az Mnb . Egy egy zárt rendszer kolléga. Egy esetet kivéve , ha Tolcy fénymásolni kezd eurt. :) De ezt ma már mondtam egyszer.

#575592 Dr. ursi Előzmény: #575586

én úgy emlékszem amúgy hogy senki se közölte h mnb váltotta át az imf törlesztésekhez szükséges pénzt.

hanem csak spekuláltak az elemzők, mivel az imf törlesztési hónapokban kb. szerintük annyival csökkent mnb tartaléka mint az akt törlesztő.

#575589 prospero Előzmény: #575579

Az aki az Euro-ját eladja forintért cserébe 2 dologból teszi ezt: spekulál, vagy szüksége van forintra. Miért lehet szüksége forintra? Mert például magyar eszközöket szeretne venni, például magyar államkötvényt. Miért még? például azért, hogy az exportjából származó külföldi devizát átváltsa forintra a forintban keletkező bérek és beszállítók kifizetésére.

Az akinek szüksége lesz a saját devizájára később és el akarja adni a forintját, az ismét elballag a devizapiacra és vesz. Kereslet-kínálat kiad egy árfolyamot. Sehol nem látom a képletben az MNB-t, ha nem szükségszerű.

Szóval mégsem minden deviza és átváltás csapódik le az MNB-nél. Hogy van ez?

A lerövidítéssel nincs problémám. Ahogy azzal sem, hogy az MNB pl forrást biztosított a végtörlesztéshez devizában, aminek elvileg meg kellett volna akadályoznia a forint elleni spekulációt, de nem így történt.

Tehát szerintem az elvi a lehetőség nyitva áll, hogy forint forrásért cserébe az állam a devizapiacon vásároljon devizát, úgy hogy közben devizatartalék szintje nem csökken, saját adó bevételéből és akkor még a forintban denominált államadósság sem nő. Kérdés megválaszolva - ortodox módon.

#575586 banyaiz Előzmény: #575566

Élénk a képzelőerőm, de ilyesmiket nem képzelek amiket nekem tulajdonítasz . :)

#575579 banyaiz Előzmény: #575565

Kolléga abban ki tudunk egyezni, hogy a Ft a magyar állam hivatalos fizetőeszköze? Ha ebben igen akkor nem értem amit levezetsz.

Mert tételezzük fel kormány elballag xy bankhoz kellene eur. A bank ad neki méghozzá nem az mnb-től hanem a nemzetközi piacokról anyabankjától vagy Náncsi nénitől szerez eur-t.

Mnb devizatartalék egyelőre változatlan.

De az a fél aki tőle kapott valahol a világban Ft-ot mármint akitől a bank vásárolt az hacsak nem lesz a Ft világpénz ! :) tehát előbb utóbb szüksége lesz a saját devizájára eur, dollárra . Mit fog tenni ? Mi lesz ennek hatása? Hol csapódik le ez az egész ilyen olyan kerülőutakon ? Felfedem a nagy titkot az MNB-nél , mint magyar nemzet bankjánál. :)

Ajaj, hoppá!

Ez az út némileg lerövidült azzal, hogy a kormány mnb közvetlenül üzletelt a témában.