Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Politika totyik

Re: nincs cím

#573480 banyaiz Előzmény: #573474

Nem beszélve arról , hogy számszaki tévedéseket mond sokszor, és nem csak logikailag zagyva módon beszél, hanem nem elég pontosan fogalmaz fontos ügyekben, félreérthetően, nyegle stílusban, de akkora arccal mintha legalábbis a német, usa, kínai , és japán gazdasági erő együtt lenne a keze alatt.

Most itt fórumon vmi hülyeséget beszélek ez egyéni szoc problémám, nem számít semmit, de ez az ember egy ország gazdasági minisztere. Ez téboly szerintem.

#573474 banyaiz Előzmény: #573471

Ez a nettó 100 milliárd hogyan jött ki?

A gdp esett 2008-hoz képest 2009-ben 7% körül, gdp arányos hiány nőtt durván 1%-ot.

13. havi nyugdíj, 13. havi közszféra bér megvonás, táppénz 10% csökkentés, gyes gyed lefaragás, szocpol felfüggesztés áfa emelés, és egyéb nyalánkságok. Nem kis csomag volt és nem kicsit népszerűtlen csomag.

Nem csak a stílus a lényeg. Önmagában az még kevés. De nem mellékes főleg ha egy ember egy ország gazdasági minisztériumát irányítja, netán az egész országot. Gondolj bele abba aki ilyen összevissza módon beszél az hogyan dolgozik. Önmagának ellentmond minden mondatban.

Biztos én vagyok túlzottan gyanakvó , de nálam az ilyesmi nem nyerő, és nem arra szoktam belőle következtetni de jó lenne ilyen emberrel üzletelni. :)

Logikus beszéd az alap lenne vsz ennél sokkal alacsonyabb szinteken is, nem pm-nél. Túlzott elvárás a részemről? :)

#573472 prospero Előzmény: #573462

Banyaiz szerintem gondolkodj el azon, hogy nyilatkozataid alapján mennyire jó alanya vagy bármilyen csalás áldozatának válni.

Bármit elkövethetnek ellened, a lényeg a stílus, ha az helyén van, akkor minden megvan bocsátva.

Tényleg no comment.

#573471 prospero Előzmény: #573460

Az a legszebb az egészben, hogy 2009-ben mindössze nettó módon 100 milliárddal igazított ki, és a GDP 6,8% esett vissza, ami 1904 milliárd forintos GDP csökkenés! Legyünk jóindulatúak, ebből EU visszaesés magyaráz 4,3%-ot, 1200 milliárdot, amiből az következik, hogy a 100 milliárdos nettó kiigazítás 700 milliárdos GDP visszaesést eredményezett!!!

Ebbe a 2008-2009-es szituba a Gyurcsány-Bajnai kormány vezényelte az országot, egy egyes vélemények szerint jó kormányzással. No comment.

#573462 banyaiz Előzmény: #573460

Ami szintén nagy pozitívum így utólag látva ezt a 2 évet, hogy mindezt nagy handabandázások nélkül tette. Mindenféle nagy mese körítések nélkül. Ez igencsak felértékelődött nálam látva a mostani stílust, munkamódszert.

#573460 banyaiz Előzmény: #573459

Ez Bajnainak a hibája szerinted 2008-9-ben ?

Sok verziója nem volt ott, azonnali kiigazítás kellett. Ha akkor ez nem történik meg végünk. Szóval ott és akkor jól lépett vsz, ráadásul minimális támogatottsággal nem 2/3 és a nép éljenzése mellett. Nagy különbség.

Abba nem is akarnék belegondolni abban a 2008-9-es szituban Tolcsy vezényelte volna a lépéseket. Megszólal ezen a mélyokos szintjén vsz 30%-ot esett volna a gdp csak a dumáinak a színvonala miatt. :) Hát meg ha intézkedett volna vmit akkor 100%-ot. Hirtelen a középkorban találtuk volna magunkat.

Szóval lehet Bajnai előéletében sok kivetnivalót találni de amit ott akkor abban a válsághelyzetben tett az a helyén volt vsz.

#573459 prospero Előzmény: #573309

Áht egyenlegek:

2006: GDP 9,3% (1962 milliárd forint)

2007: GDP 5,1% (1398 milliárd forint)

2008: GDP 3,7% (870 milliárd forint)

2009: GDP 4,6% (743 milliárd forint)

Nem látok sehol egy GDP arányos 10% pontos csökkenést sehol.

GDP volumenindexek Magyarország:

2006: 3,9%

2007: 0,1%

2008: 0,9%

2009: -6,8%

GDP volumenindexek EU 27:

2006: 3,3%

2007: 3,2% (Magyarország elmaradása az EU átlagtól 3,1%)

2008: 0,3%

2009: -4,3% (Magyarország elmaradása az EU átlagtól 2,5%)

A második szoci kormány teljesítményéhez:

2006-ban 9,3%-os ÁHT mellett 3,3%-os GDP növekedést tudott felmutatni az ország!!!

2007-ben 4,2% ÁHT visszavágás mellett 3,8%-kal csökkent a GDP- DE!!! ne felejtsük el, hogy ekkor kezdett el felpörögni a lakossági és vállalati szektorban a devizahitelezés, a lakossági és vállalati szektor eladósodása ellensúlyozta az állami kiadások 3 év alatt 1219 milliárdos megvágását, úgy hogy közben a lakossági szektor eladósodása 7000 milliárd forintra nőtt ha jól emlékszem 2500 milliárd forintról.

És itt mutatkozik meg 2008 végének és 2009 szépsége - Bajnai kormány teljesítménye -, amikor már nem volt tovább hova adósodni, akkor mindössze 100 milliárdos államháztartási egyenleg javulásra, a GDP 6,8%-kal esett vissza, miközben az EU átlagos visszaesése 4,3% volt.

#573139 banyaiz Előzmény: #573133

Ha csak a végső számokat nézném, úgy, hogy letakarom az mnyp ügyet, végtörlesztést, banki ügyeket, szektor különadókat, össze vissza handabandázást, mekk mester tervezéseket akkor azt mondanám nem is olyan rossz a körülményekhez képest. Ja és soha egy Matolcsy nyilatkozatot sem hallottam volna.

Így viszont hát nem vagyok elájulva a produkciótól ha finom akarok lenni.

Akkor olyan ügyekről amik szorosan nem kötődnek a gazdasághoz még nem is szóltam. Pedig ott is aztán vannak hajmeresztő sztorik.

#573136 tozsdenyul Előzmény: #573104

"és minden kiigazítás átlagosan nagyobb GDP csökkenést eredményez?"

Ha ez így van, akkor nagyon nagy ász volt Gyurcsány, meg Bajnai hogy 10%-kal csökkentették az ÁHT hiányt a GDP meg csak 3%-kal maradt el az EU átlaghoz képest. Méghogy no comment :)

(Kíváncsi vagyok, mondjuk 4 év múlva lehet-e a 2008-12 folyamatokról tárgyilagos vitát folytatni, bár úgy látom 2002-ről sem igazán lehet még, szóval ez is más tényező meglététől vagy hiányától függ majd...)

#573133 prospero Előzmény: #573114

Bármit lépnek minden intézkedésnek növekedési szempontból visszafogó hatása van.

Ha azt nézem, hogy ahol közvetlenül a lakosságot terhelték milyen eredményeket értek el pl. Görögország, és azt, hogy Magyarországon a legteherbíróbb a szektorokat terhelték aminek következtében nem esett szét a gazdaság, bár van növekedési áldozat és azt, hogy milyen a gazdasági környezet - szerintem nagyon szépen jövünk kifelé a válságból.

#573114 banyaiz Előzmény: #573104

jöhet a bizalom? Ezekbe az emberekbe , megbízni? :) Ilyen hibát még egyszer nem vétek. Inkább az ördögbe, vagy Gyurcsányba, inkább. :)

3% alatti hiány, de hogyan? Oh jaj. :)

#573104 prospero Előzmény: #573085

Hova csökkenjen még évente az ÁHT, ha most 3% alatt van, és minden kiigazítás átlagosan nagyobb GDP csökkenést eredményez? :-)! Az a jó, hogy 2 év alatt elértük a 3% alatti hiányt és elvileg - hacsak valami nagy gebasz nem lesz a világban, vagy Orbán hirtelen nem akarja valakinek a problémáját megoldani - akkor további kiigazításra nincs szükség, tehát jöhet a bizalom és a növekedés.

Szerintem van különbség aközött, hogy a problémákat államadósság növelésből akarjuk megoldani, és aközött, ha a problémákat államadósság csökkentéssel akarjuk megoldani. Az egyik no comment, a másik pedig nagyon is nem az.

#573085 tozsdenyul Előzmény: #573079

Az államadósság mellett az ÁHT tekintetében is van némi különbség, a 2. szoci kormány idején évi 3%-kal csökkent, most stagnál, jó esetben.

(Én nem dícsérek senkit, csak ha az egyik nálad 'no comment', nálam a másik nem sokkal különb, érdekes hogy nálad igen)

#573079 prospero Előzmény: #573069

A mnyp csökkentette az államadósságot, az IMF hitel pedig növelte. Van egy kis különbség.