Én már elég régen nézem a focit, de le a kalappal a Videoton előtt...
Azt mondom, hogy amit elértek, az már most majdnem egyenértékű azzal, mint amit 85'-ben láttam utoljára, amikor a Vidi az UEFA kupa döntőjébe jutott.
Mert emlékszem én csodálatos fradi győzelemre egy Grasshoppers ellen és a Real Madrid elleni 1-1-re, vagy a Newcastle elleni 3-2-re, a Győr- Montpellierre vagy MU elleni 1-0-ra Koplárovics-csal... De én nem emlékszem arra, hogy mikor volt az utoljára (85 óta), hogy magyar csapat egy nyugat európai klubcsapat ellen (Andorra Lichtenstein etc nem számít) mikor volt sikeres? Vagy egyszerűen csak nálunk jegyzettebb bajnokság csapatát mikor verte meg magyar csapat utoljára?
Ha megnézzük a sorozatot, a Vidi otthon a Slovan (hányszor verte ki egy csehszlovák csapat anno a Fradit sajnos!) ellen nem kapott gólt, a Trabzon ellen nem kapott gólt, a Gent-et legyőzte, kapott gól nélkül, idegenben bravúros 3-0, és nem kapott gólt a Sporting ellen sem, akit szintén bravúrosan 3-0ra vert meg és 1 gólt kapott ugyan a 90'-ben a Zurich-től, de ez a meccs akkor már be volt húzva...
Hányszor és hányszor fordult elő az utóbbi 30 évben, hogy a 85' -ig jó volt az eredmény és az utolsó 5 percben omlott össze vmelyik csapatunk!
Itt meg 5 ha nem is világszínvonalú, de mindegyik toronymagasan a magyar futball előtt járó bajnokság ellen összesen 1 gólt kaptunk itthon és idegenben sem kaptunk ki 5 meccs alatt csak 1-szer! 10 nemzetközi mérkőzés 1 vereség!
Azért erre szerintem senki az ég világon nem számított! Mert mi szokott lenni? Oké az első kört talán még 2 csapatunk abszolválni szokta, de a 2. legkésőbb a playoff részben kiesünk... Bár ugye a Debrecen már melengette már meg a bejutással a szívünket!
És innen látszik, hogy elindult valami trend felfele! 1990 és 2005 között a fradi véletlen kivételétől eltekintve nemzetközi szinten teljesen el voltunk felejtve pofozógép voltunk...
És aztán a Debrecen elkezdte kitaposni az utat, bejutott többször is de a legjobbak között már nem evett meg sok sót... Most már van 2 győzelmünk és bár a továbbjutás még mindig nagyon távol van, de hihetetlen nagy utat tettünk meg ahhoz képest honnan indultunk (indultak).
És a válogatott is! Én személy szerint rettentően sajnálom a Kisteleki-Koeman féle elvesztegetett 3 évet! Ha Várhidit meghagyták volna, vagy korábban Egervárit nevezik ki, akkor már kint lettünk volna a mostani EB-n, az zicher, de már akár az előtte lévő VB-n is egy kis szerencsével!
És minek köszönhető mindez? Csak az nem látja, aki nem képes rendszerben gondolkodni!
1990 és 1998 között gyakorlatilag megszűnt a már 70-es évek közepe óta nagyon utánpótlásképzési rendszerünk. A pályák helyére plazakat, lakóparkokat húztak, az egyesületek ellehetetlenedtek anyagilag. A kilencvenes évek végétől a számítógépezés elterjedése megszüntette a grundfocit, a gyerekek nem jártak le a megmaradt pályákra focizni, otthon tespedtek.
Itt az utolsó pillanatban hírdették meg a Bozsik programot és az akkori tizenévesek kezdenek ma beérni, ők a mai 20-24 éves játékosok!
A pályákat most már építik , a legnagyobb részük műfüves télen és rossz körülmények között is használhatóak.
A TAO program segíteni fog a klubokat anyagilag is rendbe hozni. Nemcsak profi szinteken, amatőr szinteken is! És akkor többen fognak játszani is, mert a mai magyar társadalom családjainak nagy része nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy havi 10-25e forintot költsön a gyerek focizására... Ha nem mennek le a gyerekek, akkor meg nem lesz merítési háló és a csapatok kénytelenek külföldi idegenlégiósokat alkalmazni.
Hogy a magyar fiatalok miért játszanak ilyen kevesen? Egyrészt kevesen vannak...Alig van merítési háló. Másrészt egy magyar fiatal választhat az itteni munkabérszínvonal más állásai közül is, tehát "drágán" fog elmenni focizni. A tehetségeket már idejekorán kihalásszák maguknak a külföldi klubok. Míg egy külföldi, mondjuk egy szerb, vagy egy afrikai vagy karibi az azt fogja nézni, hogy itt még mindig kétszer annyit keres, mint otthon, ráadásul ha egy picit is kiemelkedik, akkor van esélye nyeu-s csapatokhoz eligazolni is...
Az is pozitív, hogy a magyar bajnokságban újra lehet látni azt, hogy most akár 4-5 olyan csapat is van, aki talán a nemzetközi mezőnyben is érhetne el eredményeket egy kis szerencsével (Debrecen, Győr, Vidi, DVTK (1-2 év)és szerintem 2-3 év és a fradi és az Mtk is ismét jó (jobb) lesz.)