Nekem ez nagyon tetszett. Víz tetejéről leszedi , másik béka megy utána, mekkora. :) Kunságit nem ismerem csak autóztam el mellette szép víz.
Nekem ez nagyon tetszett. Víz tetejéről leszedi , másik béka megy utána, mekkora. :) Kunságit nem ismerem csak autóztam el mellette szép víz.
jó horog ez..rosszuk akadt..vagy egy náddarabbal együtt akadt..én is használom ezt a fajtát..érdekes módon én rendes lapkás horogként kötöm meg..nem a karikájában..kell esély a halnak is..az a jó ha látod..az nem jó ha nem is látod mi volt vagy mekkora..mondjuk akkor ott a fantázia..:)
én a cserkelős horgászatot kedvelem..nem szeretem a gereblyével átalakítást a kipucolást..még egy keresztbe nyúló nádat sem szivesen veszek ki..mert lehet ez a kedvenc helye a poszátának jégmadárnak..inkább élvezem ha elfogad és odajön amikor ott vagyok..
ja és utálom a rádiós horgászokat..amikor csónakban vagy rádióban bömböl a rádió..sok konfliktusom volt ebből..általában elmegyek vagy megkérem halkítsa le..de soxor a halálos fenyegetés is benne van..
gondold el elmegyek..hallgatnám a természet hangját..erre tetű bolgárgyörgy beszéljükmege üvölt..
Na nem bírok magammal!
Irány a Tó.Majd este írok.Otit tartsátok,stop nincs.
Ja, most nézem a videót, amiről szóba került, de jó volt látni. Én a középső kis nádat azért eltakarítottam volna, és kicsit, egy 10 centivel messzebb dobnék a nádtól, bár ez függ attól, találok-e ott gödröt. (Első nap gereblyével megkaparnám.) Erről beszéltem, bár ez még nem tűnt óriásinak, de sosem tudja az ember, ilyenkor ver a szív folyamatosan...a kis lehúzások csak a testétől vannak, aztán jött a kapás. Lehúzásnak csak akkor vágunk be, ha határozottan és nyílegyenesen elindul vele a nád felé, és a zsinór is kifeszül...ritka, de akkor be kell vágni, amúgy tökéletes ütemben vágott. Fonott zsinór alapvető (még köplizettel kezdtük, damillal én már nem horgásztam nádban), azonkívül vagy jó bambuszbot, vagy jó 300-350-es hosszabb (minimum 3.5m) bot, két részes még jobb. Orsó is számít, én egy Penn tengeri multipikátorosat használtam, meg Daiwa GS8000-et. De régiek nem használtak orsót, úgy állították be a távot a hosszú bambusszal, aztán kész.
Györöknél a sásban (ott nem nádas volt) volt rendszeresen, hogy napokig nem fogtam semmit, de beevezésnél óriási, 10 feletti pontyokat láttam lámpával a vízben, ha elöl egy evezővel állva mentem egy ideig. Félelmetes volt, meg persze bosszantó is. Ott történt aztán ez is: http://www.kepfeltoltes.hu/view/121010/horog_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Mondanom sem kell, nem lett meg...valószínűleg kopoltyúba akadhatott, nem rendesen, és biztos megvolt 20-as, de lehet, hogy ezzel keveset mondtam. Egy pillanatra láttam, fel tudtam hozni, de a merítésnél nem bírtam megtartani egy kézzel a botot, és nem volt második esély. Ki kellett volna engednem a féket, és engedni a sásba inkább, de abban a 4 másodpercben nem könnyű dönteni. Nagyon leittam magam aznap éjjel.
még eyg eszembe jutott horgásztunk faterral..nádban meg a nád elött nincs semmi.. a nádban nagy cuppanások.. jobbra is mg balra is... óvatosan eleveztünk oldalra egy kis nyíladékon lájuk ott egy kis tisztás tele hínárral..ott cuppugtak a halak..talán a hínár virágzott..úszót lehúztam az ólomig..15cm-re volt a horog..kenyérkockával benyomtuk.. 10perc alatt fogtunk egy egy pontyot..a zajtól elmentek..de kis idő után újra kettőt.. szép másfelesek..egyik tán kettes..2 nyurga 1 tőponty 1 tükrös..még néztük őket de nem horgásztuk..érdekes volt..
Nagyon nagy élmény, én az utolsó években már csak ott horgásztam, és már csak ez is érdekelne, sajnos évek óta nem mentem le, édesapámmal jártunk, neki már nem tudom megmutatni, ha van valami, úgy meg nem tudom, van-e értelme...majd talán egyszer.
Az a baj, az északi part jó nádasainál karó karó hátán volt már évekkel ezelőtt is, helyet találni nagyon nehéz volt, ráadásul nádban utálod a szomszédod, ő is utál téged, kell a hely egymás között bőven a zaj miatt. Szerencsére én tudtam még úgy horgászni (és víz is volt), hogy nem láttam embert a környékemen sem. Félelmetes dolog öt-hat méterre horgászni magadtól, ráadásul legtöbbször látod, ha komoly hal jön be, mozgatja a nádat, mozog az úszó, akár órákig is tarthat, mire megtalálja a csalid, és van, hogy fel se veszi, végig dobog az ember szíve...aztán 5-10 másodperc az egész, mint egy szumó meccs, nincs baszakodás, meg sporthorgászat. Bevágás tiszta erőből, aztán még ráhúzni egyet azonnal, kilós kárászok simán kirepültek. Merítés halkan, ha lehet, a pontyot meg csendben elrakni...horgásztam profi mellett, helyi volt, még a csónakhoz se koccant a merítő, és azonnal el tudta csomagolni a halat zsákba, utána se verdesett, nem tudom, hogy csinálta; én volt, hogy nagyobbat nem mertem szákba tenni, se bilincsre, inkább azonnal a bicskával átszúrtam a kopoltyút és nejlonzsák. Nekem fontos volt a zsákmány, az egésznek a vadsága és igazisága, ez nem a gumimatracos sporthorgászvilág...sose fogják megérteni, akik ma mindenféle agyontenyésztett mesterséges szaron minden hétvégén megfogják az 5 kilósokat, hogy mit jelent a nádból kiszedni egy 5-10 kilós pontyot...esetleg várni egyre napokon át, ami visszajár, kimenni hajnalban is az este után, hátha akkor visszajön, felveszi.
Persze volt olyan két hetem, hogy semmi nem volt, vagy csak kárászok, szépek, de a zaj miatt inkább bosszantóak. Érzékeny műfaj, mert ott vagy közel, mozdulatlanul kell ülni, és déli szélben ver a hullám, bár volt, hogy úgy is fogtam....monoton zaj volt, nem zavarta. De azért zavaró, azt lehet mondani, három napból egy átlagosan kárba vész, és ki se lehet menni. És van, hogy érzi az ember, hogy nem jönnek ki napok óta a nádba...ez ilyen, ez nem valami horgásztó garantált fogással...és volt, hogy a vihar pillanatok alatt jött, az északi szél meg elkap azonnal, alig bírtam a nádfalnál tartani a csónakot, majdnem pánik lett, és az egyik evezőm is majdnem elhagytam...azon gondolkoztam, kiugorjak, mert csak méteres víz van, és behúzom a csónakot, de már nem voltam a tövénél, és féltem, hogy ott mélyebb - valahogy sikerült végül beeveznem, de már lélekben készültem rá, hogy mellénnyel lefekszem a csónak aljára, evezőt kötéllel elöl kidobva....közben persze villámok mindenhol. Könnyebb a csodasátrakból a csodatavakon, az a lényeg...csak az nem valódi.
:) jó..elöször sztem túl gyorsan húzta..utána tanult a békától aki követte..
januárban voltam utóljára..már majd be horgászom..de dolog van..lehet kúnsági csatira lemegyek haverral..szeretem..vadregényes..
Szerencsétek volt ezt megúsztátok , nekem is volt olyan hirtelen jött a vihar és annyi időm sem volt súlyokat felhúzzam, nem is kellett mert két 12-3 kiló körüli súllyal együtt elsodorta a csónakot pillanat alatt. Az volt a szerencse nem nagy víz volt, nem egy Balaton vagy Velencei tó és közel volt a part motor beindít és így nem volt gond. De egy Balaton parttól 1-2 km-re ilyen alkap akkor lehet utolsó horgászot volt.
Nézd meg ezt a videót nagyon jópofa vsz :)
nagy élmények ezek..beleégnek az emberbe..ezeket nem lehet elvenni..
régi öregek mondták..a csónak alá soxor beáll a a hal.főleg ha erősen süt a nap..
ja és se fater sem anyukám nem tud úszni..én csak megmaradok a vizen. mentőmellény akkor nem volt divat..
másik..Velencei tó
Faterral bementünk csónakkal horgászni..becsaltuk anyikámat..ő annyira nem szeretett bent..
Vittünk matracot..Ő addig elbóklászott nézte a kacsákat..nyár fülledt meleg..szél sem rezdül..nádban horgászunk.. kb 10m-re a nádtól..ne zavarjuk halakat..
Nézem eget látom csúnya fekete felhő..a vége gyorsan tekereg..de szél nem mozdul..mondom mamámnak azonnal jöjjön ki.. besegítettük csónakba..fater már kötné el a csónakot menjünk a nádba..de elöttünk elfexik a nád..a leszúró elhajlik.. elvágom a kötést mert kereszbe van a csónak oldala a viharnak..3an vagyunk.. be-becsap a hullám..tiszta erőből evezek..de nem tudom egyenesbe fordítani a csónakot..vagy a 10m-re levő nádba vinni..sodor minket a szél a nyílt vízre..fáj a testemen a vízpermet..alig kapok levegőt.. faterral próbáljuk..egy-egy evezőt húzunk..de egyszerűen nem megy..pedig fater is jó erőben van.. sodródunk keresztbe a csónakkal a nyílt vízre..a másik nád kb 200m..amerre nézek sehol nincs nád..teljesen elfeküdt..mamám sír..itt fogunk meghalni..sanszos volt..egyszer a 2m-es hullám tetején egyszer a hullámvölgyben mellettünk a 2m-es hullámok..a teteje meg porlik..alig kapsz levegőt a vízpárától és a légnyomástól..ólom lábakon megy az idő..percről percre élsz túl..nem tudom mennyi idő telt el.de átvitt minket a szél a nádig..és egy kétméteres hullámmal rádobott az elfeküdt nádra..akkor tudtam túléljük..kiugrottam a csónakból átfogtam egy kévét a lánccal..itt már leért bőven a lábam derékig sem ért.. az elfeküdt nád már megtörte a hullámokat.. ami átjött hullám azzal elforgattam a csónakot a hullámzás irányába..és lejött a nádról egy járatba.. még egy órát tartott a vihar..
Amikor elállt folyott a tó..úgy folyt mint egy folyó..a vihar felduzzasztotta a vizet az egyik irányba..most pedig folyt vissza.. gyönyörű volt..beküldték a motoros hajókat mentésre..egy ilyen hajó vontatott minket a kikötőbe..meg még 6 másikat..én a csónakban maradtam mertem a vizet a lábdeszka fölé ért a víz...a szél elállt de szakadt az eső..jéghideg eső..hajós mondta 120km-es szél volt..
Kikötöttünk mentünk a kempingbe..ott volt a sátrunk..ott nyaraltunk.(Agárd de lehet Gárdony volt).a kempingben sátrak ruhák szanaszét hatalmas tavakban személyes holmik.. egy sátor állt csak a miénk..én mindig magaslatra verem a sátrat.. ha lehet fiatal fa/fák mellé és oda is hozzákötöm..most jól jött.
Megtörülköztünk be a hálózsákba..reggelig aludtunk..másnap csodálatos szép idő.
Jó éhes volt biztos.
Volt olyan esetem szintén csónakból mártogattam megpihentem kajálok , lelógattam a csalit fenék fölé csónak mellett , egyszer csak bot vége emelkedik, spicc már ment a vízbe hoppá olyan 2 kilós csuka rávágott fűzött halra. :)
Azóta mindig így lelógatom a cuccot ha kajázok de nem volt több ilyen.
De volt olyan is, ez többször előfordult, hogy pergetés vagy mártogatás közben feljött a csónak mellé süllő ráadásul nem is csuka, és ott vissza mélybe, feljött a víz tetejére a csali után, ezek általában utána el is kapták leengedtem csónak mellett egy-két emelés durr már rá is ment, sőt volt olyan is partról mártogattam és kijött a fűzött hal után egészen a sekélybe a süllő méter körüli vízben láttam halat úgy megijedtem nem akartam hinni a szememnek , meg is fogtam utána gyönyörű szinte fekete hal volt 1-2 kiló közötti. Volt úgy csónak már emeltem fel gumihalat odavágott vmi letépte a gumihal farkát, nem akadt meg, de az nem kapott még egyszer. :)
eszembe jutott egy érdekes történet..
fogtak 10kg körüli csukákat a tavon..a rigyán..mondja fater menjünk le.. 35ös zsinór nagy úszók..12-14cm-es kárászok..vörösszárnyúak..a csalik..raktunk igazi drótelőkét..(egy daru sodronyának egy elemi szála volt ha jól emléxem) akkor nem voltak ezek a finom sodrott előkék..
Horgászunk, nádtól 20-mre van a csónak 5m-re a nádtól az úszó.... ..semmi..síri csend.. egyszer csak lecsap a vihar..hatalmas szél menekülés be a nádba..a botokat kitekertük, végigfektettük középen a botokat és a csónak orránál beleért a szerelék a vízbe..a kishalak ne dögöljenek meg..
Berongyolunk a nádban egy szűk járatba..zörgés..kikarózás..ne vigyen ki minket a szél..(egész elfeküdt a nád..)
ez egyik bot nagyon rázkódik mondom mi felakadt a kishal a nádba..bevágok..mert láttam ez kapás..egy jó 2,5es süllő volt.. ilyet még nem láttam nem is hallottam.. mondom zörgés hangos beszéd a halak kb 50cmre érte bele a vízbe...a vihar megbolondította a süllőt..mit keresett a nádban..és miért nem volt félős..rejtély..
Akadóban kapás van pontyra azt szoktam csinálni két kézzel erőből bevágás, és rögtön első meglepetést kihasználva emelni amit lehet. Néhány kilósakat ezzel meg lehet fogni kis szerencsével ott, 5 fölött már nagy szerencsével.
Jártam úgy nem tudom mekkora ponty volt de bazi kemény fék mellett (1-2 kilós hal 1 centit nem húz belőle) bevágás mintha egy tuskó lenne aztán zzzzzzzz zzzzz zzzzz 10-15-20 m zsinór lement csak kapaszkodtam a botba két kézzel aztán elbúcsúztunk egymástól ráadásul nem is szakad hanem kiakadt, az rendes példány volt 10-en felül volt az szinte biztos.
Nádi pecában igazán nincs tapasztalatom de nagyon tetszik Balaton , Velencei tavon nagy élmény lehet.
Velencei tavon faterral sokat horgásztam a nádban..tollúszóval szerettem..35ös zsinór tengeri bot (elöször nagy bambusz bot.) volt bedobtam a pontyozót mellé 20cmre a kisjátékot 16os zsinór kis úszó.. volt ott fogtam meg a compót kárászt.. de soxor a kilós pontyot is.. vagy kifelé rablóztam.
Ritkán szakadt be a cucc haltól.. öregek mondták ahol bemegy ott vissza is jön..
Én általában nagyot vágtam be és azonnal megfordítottam a halat a nagybottal..gyönyörű nyurgákat fogtunk.. de 5kg felettiek ritkák a tóban..2kiló nyurga már nagyon szép..
Utána lett évekig az alacsony víz.meg nem vágták le évekig a nádat..elszaporodott az alga meg büdös is volt nem lehetett nádban pontyot fogni..csónakom még meg van de nincs lent a vizen..
Jó hely lehet.
Nekem pontyban 10 kiló körüli a rekordom szép tőponty volt ahány mérleggel mértük mást mutatott egyiken 10,3, másikon 9,5 kerekítettem 10-re.
5-8 között fogtam párat. Készülök még idén pontyra , csináltam most áztatott kukoricát feláldoztam kis almapálinkát nem nagyon fogyott. Olyan jó pálinkás illata van elszédülsz ha elmész a zárt vödör mellett. :) Megyek majd a héten terveim szerint.
Kicsit hűl még a víz akkor pedig süllőt próbálom majd.
Volt téglagyári bánya tó.Abba is vannak fák.Van ahol több mint 20m mély a víz.Van 3-4 hely amiröl tudom hogy nincs akadó,amelyik szabad oda ülök.Abba is vannak nagy dögök,az eddigi legnagyobb 5,40 ponty,ez feederrel,match3,60 szintén ponty.Novemberben szoktam kishallal,de még nem fogtam ragadozót.
Te merre horgászol?
Az a hely amiről írtam egy erdő a víz alatt mikor elárasztották akkor meghagyták a lecsonkolt fákat ágakat stb. Ott match-el kb annyi lenne a peca kapás aztán csatt. Sokszor még azzal a cuccal is amit írtam:) Ahhoz egy úszóst bedobj előbb le kell tapogatni a pályát hol van egy hely ahol azonnal nem akadsz.
Szoktam én is finom cuccal de nem ezen az akadós pályán , főleg spiccbottal utóbbi években, néha match, de spiccezni jobban szeretek. Csak spiccel a pontyok általában megtréfálnak ha véletlenül rámegy. :) Párszor már féltettem a botot úgy hajtogatták 2 kilóig azért szedtem ki vele pontyot.