Jaaj Discó baba, a Bernanke , az már álom kategória, ebben a mocskos disznó , pénzéhes világban :-)
Jaaj Discó baba, a Bernanke , az már álom kategória, ebben a mocskos disznó , pénzéhes világban :-)
elméletben lehet valaki nobeldíjas szaki, de ha a gyakorlatban megbukik nullát ér a tudománya.
tudod a mérnökvilágban is sok elméleti szakember van.
ők biggyesztik rá a rajzra pl a tűrést is, kovácsoltra +/- 0,01 -et.
gyakorlati nagyon kevés.
aztán az üzemvezető szól h gyere le csináld meg ha tudod ...
simor elméleti.
láthattuk is hova jutottunk.
tolcsy meg gyakorlati.
és már most látszik hova jutunk.
te nem.
úgyhogy ezt nem vedd magadra :o)
van jó jegybankár !
úgy hívják hogy ben bernake.
több szempontot kell összegeyeztetnie egy cél érdekében, mégpedig az országáért called USA.
és ezt is teszi.
egyáltalán nem lett volna.
ugyanis az emberek nem devizahitelt akartak felvenni.
hanem hitelt.
és érdekes mind forintban.
mert gondolták van.
de nem volt, csak olyan kamaton hogy ne akarják.
hanem akarják az olcsó kamaton kínált devizahitelt.
s mivel hitelt akartak választásuk meg nem volt ezért lett minden ahogy.
de a választás lehetőségének elvétele az simor lelkén szárad.
és ebből kifolyólag az ország iyletén helyzetbe sodrása is.
ezt dicsőíteni mérhetetlne szűklátókörűségre és valódi ostobaságra szemellenzősségre vall.
megjegyzés: tudod amikor 2007 júniusában bementem mkb-ba én is azzal a céllal mentem be hgy hitelt akarok lakásra forintban.
volt is.
20%
forintban
mondom magamnak én úgy tudtam hogy a magyar forint az magyar pénz nem a hottentották bocsátják ki miért ilyen drága ?
írd és mondd HÚSZ SZÁZALÉK PER ÉVES KAMATRA !
kérdem: olcsóbb nincs ?
de van: euró 7-ért és frank 6-ért.
szted mit választottam ?
és tudod akkor és ott rajtam kívül a mellettem lévő ablakoknál - hallottam - ugyanez a jelenet játszódott le.
szóval az emebrek forint hitelt szerettek volna.
csak nem kaptak elérhető áron.
felelős ?
leírom: a jegybanki álfüggetlenség álmártírja=simor offshorelovagocska seggnyaló ****cska
:-)
Látom, de csak azt ami engem érint belőle:-)
Engem Te nem győzöl meg arról, hogy úgy volt, mert nem úgy volt! :-)
Na , az egész témához még annyit fűznék hozzá, hogy ha emlékezetem nem csal, akkor egy 2004-es Napi gazdaság cikkből olvastam egy Járai idézetet ,még 2004-ben, ahol arról beszélt,hogy mindamellett,hogy az MNB jól végzi a dolgát - vele az élen értve - a növekvő devizahitelek kockázatára hívja fel a figyelmet.....hogy kiknek a figyelmét, már nem tudom.
Nah, nincs jó jegybankár, csak rossz és mégrosszabb.... és finoman fejeztem ki magam :-)
Nem bálványozom Simort, de egy igen jó , felkészült, profi szakembernek tartom.
Minden viszonylagos mondjuk egy Tolcsyhoz képest egy zseniről beszélünk minden értelemben.
De a sorsot nehéz elkerülni, én így látom a dolgokat, más máshogy egyéni dolgok. Ha Simort akarjátok hibáztatni a devizahitelezés felfutásáért akkor legyen meg az akaratotok. Nekem végülis nem oszt nem szoroz, nem is értem minek elmélkedtem itt erről.
...
Szerintem sokszor utólag is elég lenne.
Pl. nem kellene Simort bálványozni és Magyarország megmentőjének tekinteni.
Igy aztán igazad van: a sorsától senkit nem lehet megmenteni - tényleg.
Hát azért gyanítom lett volna egy kis pitty putty autóborogatás, bankgyújtogatás stb stb ha 2007-ben bejelentik, hogy nincs Chf hitel több , amúgy is elég felfokozott volt a hangulat egyéb okokból. :)
Ezeket eseményeket akkor mind előre látjuk (legalább nagy vonalakban) most kb a Karib tengeren a luxusjachtunkon ücsörögnénk, nem itt filozofálnánk az emberi hülyeségről. :)
hogy felmenjen a vérnyomásom, mert alapjáratban alacsony :o) az ilyeneket úgy orrba tudnám vágni, hogy a szemüvege csak úgy repülne szekeres elvtárs asztaláig.
Minek olvasod a liberálnáci (HAMVASZ) szócsöveket? Ők úgyis csak az NPD (Nemzetközi Pénzügyi Diktatúra) jelszavait skandálják...
hát ezaz.
nem emelni kellett volna a kamaton hanem csökkenteni.
és az infla még az államadósságnak is jót tett volna :o) már akkor.
vagy ha nem csökkent kamatot.
forintot nyomtatni ! = korlátlan likviditást bizt forintban kerbankoknak.
lásd. fed.
ezt nemcsak nulla kamaton lehet megtenni.
hanem ott is ahol közel azonos a jbk és az infla vagy magasabb az ifla mint a jbk :o)
de ez már unortodox :o)))
Előre kell felismerni mert különben felkopik az állunk.
Ezeken az alap igazságokon változtatni úgysem tudunk ha már egyszer felismertük, hogy a világ ilyen, maximum kihasználni, és profitálni belőle. :)
A sorsától senkit nem lehet megmenteni .
Baromira rosszul gondolkodsz. Akkoriban a nép azt tette volna, hogy "okosba" átmegy a labancokhoz, aztán ott vesz fel hitelt OLCSÓBBAN, mint amennyiért itt adták volna.
Ez viszont mivel is járt volna? Magyarország devizaadóssága nem nő, ezzel szemben a kockázat arrafelé jelentkezett volna, ahogy az egész problémakör és nem erre. Arrafelé viszont azért nem jelentkezett volna, mert ott nem is szálltak így el azóta sem a fizetési feltételek, azaz nem duplázódtak-triplázódtak a szerződések értékei, hanem "csak" az árfolyam változással álltak volna át. Püff neked. Ráadásul a macera miatt jóval kevesebb lett volna az így felvett összeg is.
:)
Egy összefüggést még ki is hagytál: Azért nem volt tovább fenntartható az Orbán féle kamattámogatás, mert a baromi magasra húzott jegybanki kamat (ez már megyó politikája iatt volt, tehát innentől nem érdemes visszafelé mutogatni) miatt már nem volt finanszírozható a kamattámogatás. Csakhogy EZÉRT nem volt finanszírozható, és nem azért, mert ÖNMAGÁBAN sok lett volna a támogatás mértéke mind nominálisan, mind százalékosan. Magyarán, minden céllal ellentétes volt az, ahogy simor eszkalálta a szituációt.
ez így van.
csak fel kéne ismerni - íyg utólag mindenképpen - hogy kik is a kapzsik és kik is az ostobák :o)
Doktornő szerintem mindig minden egyes válság , buborék kialakulásánál van egy olyan pont ahol utólag megállapítható ha bizonyos lépések megtörténnek akkor más lehetett volna esetleg a vége.
A gond csak az, hogy ezek a lépések soha nem történnek meg, lásd Usa jelzáloghitel őrület, magyar chf hitel őrület, tőzsdei lufik, gazdasági válságok stb stb.
Ennek nagyon egyszerű oka van az emberi kapzsiság, és ostobaság határtalan. :)
Még mindig nem érted?
Egyszerűen hoz egy rendeletet, hogy tilos devizában folyósítani, vagy elszámolni a hitelt. Ennyi.
"Hozzátette: a forint a jegybanki alapkamat csökkentésének hatására gyengült, az idén eddig viszont erősödött, mert a befektetők "abban reménykednek, hogy az ország ismét szerez pénzügyi támogatást az EU-tól és az IMF-től, hogy elkerülje a fenyegető államcsődöt".
ez se itt él ... miféle államcsőd TE VADBAROM ? ki diktálta ezt neked ? virág elvtárs ? vagy a jó szekeres elvtárs ?
http://www.mfor.hu/cikkek/FTD__megdobbento_a_magyar_kamatcsokkentes.html?env=live