Regisztráció Elfelejtett jelszó

Beszélgetések Elliottról - Május

Nem szurkálódásként, de …

#542955 lagwagoner

Nem szurkálódásként, de ez a "baromság" elég nagyképű volt ahogy így elnézem a Carion Moneywheel Trendkövető Származtatott Alap hozamát (persze ha van közöd hozzá).

Re: aug. 21.

#542928 macika Előzmény: #542922

ennél már csak az rosszabb, hogyha hosszabban fejti ki

ez még mindig a jobbik eset ))))

Re: kedvenc

#250234 Robag Előzmény: #248422

Azt hiszem, itt az ideje nekem is elmélyülni ebben a témakörben. Idáig nem nagyon tudtam alkalmazni, talán azért is, mert a magyarul talált forrásokból nem vált túl kézzelfoghatóvá a dolog számomra.

kedvenc

#248422 Cimballi

Itt én a másik oldalon állok, mert szerző vagyok, de nekem is ez a kedvencem. Az oldalamon egy csomó "rovatom" van még el sem tudtam indítani mindegyik eltervezettet, de ezt szeretem legjobban csinálni.

Re: ???

#247416 Sparrow Előzmény: #247177

Uhh!

Örülök, h írtál abszólut valóságszagú.

És végül is te is hasonló konklúzióra jutottál ,mint én a gondalat vitelem végén.

Azaz:

"Lehet,h Elliot hullámai ezeket a ciklusokat hivatottak sémákba-mintákba rendezni a múltbeli empirikus tapasztalatok alapján."

Egy szó mint száz érdekel a téma, de nagyon nagy "tananyagnak" tűnik.

Folytassátok! :)

#247177 Kissherceg Előzmény: #246915

Nagyon jól a meglátásaid, felvetéseid. Én annyiban egészíteném ki, hogy emberi psziho, tulajdonságok és elliott között vonnék párhuzamot. Szerintem ha belegondolsz, hogyan alakulnak a vállalkozók, vállalkozások optimális esetben. Először a bátrak kezdenek vállalkozni, hitelt felvenni, akiknek eltökélt szándékuk, hogy sikerre vigyék terméküket vagy szolgáltatásukat. Itt magas a kockázat és sok a kételkedő hitetlenkedő. Azonban a kitartó újítók elszántsága, tenni akarása átsegíti őket az esetleges visszaeséseken és beindult az üzlet. Ekkor ismerettségi köréből már többen látják, hogy bizony lehet itten ügyeskedni és ők is felismerik, hogy nem késő beszállni a buliba. Hasonló utat járnak be, mint bátor ismerőseik, de azok sikereit megközelíteni sem tudják. Kétkedők, hitetlenek nem hiszik el, hogy ez így mehet tovább. Végül ők is beszállnak egy tökéletes verseny, esetleg oligopól piacba, ahol siker/hozam aránya rendkívül alacsony. Sok szereplős már a történet, korábban beszálltak már bőven kiszedték a pénzüket az ötletből, de az újak erőltetni akarják tovább és nem hiszik el, nekik nem sikerülhet. Itt is lesz visszaesés, de ők makacsul kitartanak abban, hogy bizony ők legalább annyira okosak, mint azok, akik megcsinálták az üzletet, sőt jobbak náluk.

A bátrak kik elindultak korábban vagy legyenek felfedezők észlelik, hogy bizony már nem olyan nagy üzlet vállalkozni és abba hagyják, leépítik cégeiket vagy berendezkednek szinten tartásra és kivárnak. A kis visszaesést követő újabb fellendülésben a kétkedők verik a mellüket, hogy ők bizony megmondták mekkora üzlet van még és majd ők megváltják a világot, csak azt felejtik el, hogy a felfedezők tőke kivonása miatt szűkül a piac. A következő esésben makacsul kitartanak véleményük mellett és csak későn veszik észre, hogy a bátrak bizony féltve őrzik amit összekapartak és nem csinálnak semmit, várják a lehetőséget. Ez tovább inspirálja a későn beszállókat, hogy minden követ megmozgassanak annak érdekében, hogy most megelőzzék azokat akik sikert kovácsoltak korábban és helyükbe léphessenek. sajnos azonban erőfeszítéseiket nem koronázza siker, pedig mindent megpróbáltak ami lehetséges. Feladják sok év munkáját és ismét kétkedők és pesszimisták lesznek, sötéten látnak mindent, pedig a nap ismét felkel...

Egyébként belegondolsz az összes MLM sztori erre alapoz. Bátrak beteszik a lét, beszerveznek beszállnak kiszedik a lét. Kétkedők röhögnek, hogy átverés úgyse lesz biznisz és hitetlenkedve látják, hogy adott haver már bmwvel jár. Akkor ők is megpróbálják, de addigra már dől a piramis...

Sztm elliott hullámok szakaszaiban a résztvevők száma teljesen a piramis játék szerint van. Nagyon kevesen ismerik fel a trendet az elején, de egyre többen. Azonban egy idő után túl nő az optimális útján a piramis, akik indultak kiszedik a lét és mire ennek híre eljut a kicsikhez, már esés van. Amikor a piramis alja is kivonja a lét, no akkor van a pánik. Mivel megégette magát sose lesz benne a piramis első szintjei között...

Kicsit hosszú mese lett, de legalább Én írtam. Emberi psziho örök, nem változik, ebből lehet táplálkozni.

#246940 Sparrow Előzmény: #246918

Szia!

Persze egy ideig kibírom, de várom a következő részt. :)

És örülök, h írjátok!

#246918 Cimballi Előzmény: #246915

Örülök, hogy ennyire sokat rágódsz az elméleten.

Először is igyekszem / igyekszünk minden kérdésre választ adni. Beszéltünk Kissherceggel, már most annyi kérdés állt össze, hogy azonnal belevághatnánk a következő részbe. Nem fogunk, de gyorsabban kihozzuk, mint a májusi "számot" és mindenképpen továbbmegyünk ezen a tyúk-tojás vonalon.

Mostani válaszomhoz először két gondolatot magából a blogbejegyzésből ismétlek meg:

1) Egy tényadat: soha nem volt még úgy recesszió a világban, hogy a tőzsde már előzőleg ne kezdett volna esni - ennyire okosak lennének a tőzsdések, vagy az ottani hangulat valaminek az előfutára / barométere?

2) Amikor az emberek optimisták, "akkor a fejlődésre és a produktivitásra fókuszálnak, míg az esések idején a korlátokat látják és passzivitásba, jobb esetben csak konzervativizmusba menekülnek". Vagyis ha a fejlődésre koncentrálnak, bátrak és optimisták, akkor ennek megfelelően hozzák meg a döntéseiket legyen szó vásárlásról, vagy hitelfelvételről és megfordítva.

Na jó, de miért ingadoznak ide-oda???

Elliott szerint ez a természet törvénye. Minden a világon a hármat előre kettőt hátra ritmusban fejlődik. Az emberiség gondolkodása, ill. a társadalom fejlődésének ritmikus váltakozása is ezen elv szerint működik. Csak egyetlen hely van, ahol ez „műszeresen” megfogható. A tőzsde. A tőzsde, ami Bertold Baruch szerint nem más, mint mindenki, az egész társadalom globális reménye és félelme a jövőre vonatkozóan.

Kibírod ezzel a válasszal a következő számig?

Végül egy fontos gondolat, azoknak, akik azt hiszik, mi csak folyton károgó, pesszimista emberek vagyunk. Elliott elmélete a létező legoptimistább megközelítése az életnek, világnak. Ő azt mondja, hogy a fejlődés és az haladás (progression) örök, a piacok egyre messzebbre és messzebbre jutnak, de közben jól előrejelezhető módon fluktuálnak is.

???

#246915 Sparrow

Előszőr is nagyon tetszik a cikk!

Másodszor ,azért ez borzasztó nehéz.

Ha az Elliot hullámokkal tulajdonképpen grafikonilag, grafikailag az emberek (lényeg) globális hangulatát (lényeg) ill. annak reagálást alakulását lehet visszatekinteni és esetlegesen ezekből előre vmennyire megbecsülni (nem a mértékét, hanem az irányát) ,akkor továbbra is az a problémám ami a cikkben is előfordult: tyúk-tojás dillema.

Ugyanis, ha a globális hangulat, azaz az emberek optimizmusa, vállalkozói, fejlesztői, költekezői kedve hat a leginkább az eseményekre, akkor a kérdés az, h mitől függ a globális hangulat.

És ez nehéz, nagyon nehéz.

Egyszerű példa: Belelkesednek az emberek és azt mondják fel a fejjel, tekintsünk előre vágjunk bele vmibe a megmaradt pénzünkből, legyünk optimisták ,fejlesszünk, vállalkozzunk, beruházzunk, és költsünk is ,mert az elöbb leírtak szerint hiszünk és bízunk a sikerben.

Az emberek nekiállnak csinálni a dolgot ,terveznek kiszámolnak dolgokat , azt mondják ,ez jó ,megéri csináljuk. Másnap az állam megemeli a rájuk vonatkazó terheket, adókat. Megint számolnak, még mindig működik a dolog, ergo még optimisták, nekiállnak tovább.

Vmi történik a világban egyes spekulánsok beborítanak pár devizát, vagy rájuk hatást gyakorló dolgot. Idegesek lesznek, feszűltek, megint számolnak: még épp határon ,de ügyesen lavírozva megvalósulhat a korábbi tervük, vagy egy része, bár már nem akkora sikerrel, mint tervezték.

Majd jön egy újabb nem várt esemény, ahol már mindennemű számolás után nem tudják megerősíteni az optimizmusukat... Feladják és mélyebb depresszióba zuhannak ,mint esetleges korábban voltak.

Most akkor mitől is függ a globális hangulat? Az emberek vállalkozó kedvétől?

Vagy a hírektől a magas adókról? Vagy attól, h pár spekuláns hogyan játszik a devizákkal?

A lényeg,h baromira nem tudom, nem tudjuk.

Ha ez a nemzedék kiég ,feladja ,összeomlások lesznek, majd jön egy új nemzedék ,aki letusztultabban újra építkezni akar és mivel ők még nincsenek megmérgezve újra elkezdenek tervezni, fejleszteni jó létet teremteni és nekik sikerülni fog? Remélem.

Lehet,h igazából közben válaszoltam saját kérdésemre (vagy legalább részben).

Lehet,h Elliot hullámai ezeket a ciklusokat hivatottak sémákba-mintákba rendezni a múltbeli empirikus tapasztalatok alapján.

ui: jó néven venném, ha fűznétek hozzá gondolatokat a fenti gondolatfuttatásomhoz. Érdekelne,h van-e értelme.

Köszönöm,h elolvastad!