Regisztráció Elfelejtett jelszó

ECONETka

Re: nincs cím

#538964 Zotya32 Előzmény: #538813

HVG Hetilap

Medveczky Mihály

2012. augusztus 8.

HVG

Neo FM-tulajdonos, ügyvéd

„Apám azt szerette volna, hogy tsz-elnök legyek, de nekem annyira imponált a tévésorozatban látott Petrocelli, hogy már gyerekként is az ügyvédi pálya vonzott” – jelzi a bajba került Neo FM rádióadó megvásárlásával a hírekbe került, 48 éves ügyvéd, hogy néha előnyt is jelenthet, ha nem lehet több csatorna között választani. Szülei – a fuvarosként és műkincskereskedőként már az 1970-es évek végén vállalkozó apja és a helyi tsz melléküzemágában cérnázóként dolgozó anyja – a vácegresi házukhoz tartozó nagyapai „Medveczky-birtokon” földet is műveltek. Az apai tsz-elnöki ambíciók miatt Vácon, a mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett, és még a gödöllői agráregyetemre is felvételizett, de aztán inkább „pincérkedéssel, diszkózással kerestem pénzt”. Ezután Gödöllőn, a Volán Vállalatnál dolgozott, majd húszévesen megvette első teherautóját. Fuvarozóflottája felfejlesztése után – „a bős–nagymarosi építkezésre szállítottunk” – 1988-ban Belgiumba ment, ahol céget alapított. „Azon vettem észre magam, hogy a világ egyik legnagyobb élelmiszerelosztó-hálózata, a Sügro részvényese vagyok.” 1996-ban hazaköltözött, és bekapcsolódott a privatizációba: „volt, hogy kétezer embernek adtam munkát”. 1998-ban súlyos autóbalesetet szenvedett. Negyedszeri próbálkozásra felvették az ELTE jogi karára, ahol 2005-ben diplomázott. Nem sokkal későbbi válásakor „szó szerint hajléktalan lettem”, de visszaküzdötte magát. Ügyvédi irodát alapított; Zalatnay Saroltát is képviselte. Két éve elindította a Dr. Medveczky Világexpedíciót. „Célunk, hogy körbegyalogoljuk mind az öt kontinenst.”

Szintén ügyvéd, „igazi kárpátaljai” feleségével, két és fél éves fiával és újszülött lányával Vácegresen él az apai házban. Első házasságából született fiai 27 és 24 évesek, a későbbi kapcsolatából származó utódja pedig 12 éves.

– Mondják, a Neo FM megvásárlásában ön csak stróman.

– A stróman szót akkor használják, amikor egy bábut tesznek valahova. Tudom, hogy büdös az öndicséret, de én nem vagyok bábu, szakemberként is vagyok olyan, mint bárki a médiapiacon. Külföldi befektetők támogatják azt a cégcsoportot, amelynek az egyik vezetője vagyok.

– Mikor érezte először, hogy nem élhet tovább saját rádió nélkül?

– A vonatra akkor kell felszállni, amikor az állomáson áll. A Neo FM épp eladó volt, átnéztük, és azt mondtuk, nagy jövője van, rendbe lehet tenni, ezért megvettük. Az üzleti vénám 6-8 éves koromra nyúlik vissza, ezért mondhatom, hogy nekem nem gond üzleti problémákat megoldani.

– Volt diszkósként nyilván arról is van véleménye, milyen zenéket kellene játszani. Mennyiben szól majd bele a rádió életébe?

– Vannak ötleteim, de azt mondtam az új vezérkarnak, hogy ezek alighanem csak ötletek maradnak. Dj-ként végigdiszkóztam szinte egész Pest megyét. A nagy öregek, Dévényi Tibi bácsi, B. Tóth László, Komjáthy György stílusa rettenetesen megfogott. Amit akkor tapasztaltam, most is igaz: a magyarok szívesen hallgatnának több hazai számot.

– Még meg sem száradt a tinta a rádió adásvételi szerződésén, máris fogást találtak önön egy nyavalyás, 180 napon túli adótartozás miatt. Nem adta meg a császárnak, ami a császáré?

– Ez hosszabb történet, aminek a lényege, hogy az adóhivatal eljárásjogi hibát követett el. Emiatt húsz évre visszamenőleg követelt tőlem olyan papírokat, hogy mennyit kerestem például Belgiumban. Hiába vonultattam fel tanúkat, hivatkoztam arra, hogy hét évnél régebbi iratokat nem vagyok köteles őrizgetni, elmarasztaltak.

– Az ügyvédi kamaránál is csak azért folytattak ön ellen fegyelmi vizsgálatot, mert nem tagozódott be a fősodorba?

– Hát nem vagyok egyszerű eset, az tény. A világexpedíciónk szervezése során a tengerentúli ügyvédi kamarák elnökeinek is felvetettem, alakítsuk meg az ügyvédek világszövetségét. Tetszett nekik. Itthon azonban vissza se hívtak. Egyébként szüneteltetem az ügyvédi tevékenységemet.

– Honlapján a címer nemesi származásra utal. Ennyire fontosnak tartja a kutyabőrt?

– Az igazi Medveczky tudja, hogy honnan jött és hogy kicsoda. Nagy energiát ezért nem is kellett a kutatásba fektetnem. Az első Medveczky-találkozót 1995-ben tartottuk, de én akkor még kint éltem Belgiumban, ezért csak az egy évvel későbbin tudtam részt venni. 1997-ben már engem választottak meg nemzetségfőnek, azóta is a vállamon viszem ezt a történetet. „Összefogás, hit, becsület” – ez a családi jelmondatunk, ennek szellemében éltek-haltak a hazáért a Medveczky-ősök. De a maiak között is említhetem Medveczky Ádám karmestert és több egyetemi tanárt. Magamról nem beszélek, mert én senki sem vagyok.

– Ha jól értjük, ezt gondolja önről az egykori revütáncos Medveczky Ilona is.

– Ha már szóba hozták, mert én ki se mondom a nevét: ő sosem jött el a nemzetségi találkozókra, de telekürtölte a sajtót azzal, hogy mi a házára pályázunk. Nyilván nem viseli jól, hogy kevesebbet szerepel, és be akart kerülni az újságba. Én azt üzentem minden Medveczkynek, ne viselkedjen rangon alul, egy igazi nemes ember nem kérkedik se a származásával, se a vagyonával.

– A beosztottai önt állítólag gazdának szólítják. Ezt mivel érdemelte ki?

– Nem tudom, hogy a hátam mögött hogy hívnak, de megtisztelő, ha így beszélnek rólam; esküszöm, hogy örülök neki. Másokat is hallottam már így beszélni a munkaadójukról – ami azt jelenti, hogy nemcsak szeretik, de tisztelik is.

– Nemrég a Világ Lovagjai Lovagrend lovaggá avatta. Nem vagyunk tisztában az efféle hierarchiával. Mivel érdemelte ki, és mit jelent ez a cím?

– Alapítottam egy nemzetközi közhasznú alapítványt, azzal a céllal, hogy amerre a világexpedíciónkkal járunk, utunkat jótékonysági akciók övezzék. A lovagrendektől nem lehet tagságot venni, mint a vitézi rendeknél; országonként kiemelnek egy-két önzetlen embert.

– Tulajdonképpen mi is ez a világexpedíció, amire folyton hivatkozik?

– A gyorsuló világunkkal szembemenetelve közös gyaloglásra buzdítjuk az embereket. Az öt kontinenst a tengerparthoz legközelebb eső útvonalon járjuk körbe. És hogy az esélyegyenlőség megmaradjon szerte a világon, ahol nincs tengerpart, de van tó, azt kerüljük meg. Magyarországon nemrég gyalogoltuk körbe kilenc nap alatt a Balatont. Készül egy rajzfilmsorozat is a gyerekeknek, amelyikben Miska borjú és Mariska boci a főszereplő.

– Mi lesz évtizedek múlva, ha sikerült körbejárnia mind az öt földrészt?

– A Bibliában is meg van írva, hogy úgy dolgozzál, mintha örökké élnél. Vannak a világon nagyon-nagyon nagy vállalkozások, de én azt mondom, hogy két-három éven belül ez lesz a világ legnagyobb vállalkozása. Akik gyalogolnak, azok belépnek az úgynevezett „mi világunkba”, és ugyanúgy tudnak majd egymással kommunikálni, mint a Facebook-nemzedék. A gyerekek tagok lehetnek Miska klubjaiban, és higgyék el, olyan óriási dolgokat fognak véghezvinni Miskáék, hogy a McDonald's is tőlünk fogja lopni az ötleteket.

DOBSZAY JÁNOS – KELEMEN ZOLTÁN

#538813 macika Előzmény: #538810

azt nem tom

de a résre lemehet simán

álvevők puf****tják mindig a vevőit

néha limetes fenn, aztán lent

kamu az egész papír

"Jó ez a cikk köszönöm n…

#538799 Zotya32

"Jó ez a cikk köszönöm neked hogy beraktad:))

a múltkor halvány reménysugárt írtak ma már nyíltabban fogalmazna és azt mondják hogy nagyban függ az önrésztől:)

nos erről beszélek hetek óta!

hogy itt lehet akkora az önrész hogy azt mondják az OTPnek hogy köszönjük szépen de akkora önrész lett hogy nem kérjük a hitelt,

és akkor lehetséges hogy az estmédia 5 éves osztalék előleget lap amiből fizet,

nekem ez az önrész nagyon teccik."

ja, by marslakó....

ez megbuggyant??? milyen osztalékelőleg?? meg 700 milliót miből fizetnének ki? még ha 5 évre is szólna évi 140 milliós nyereség, és ez csak a fele, tehát évi 300 milliós nyereségnél több kéne a Szigetesektől.... max lesz 100 milliós plusz azt beteszik kareszék, és kapnak még 600-at sándortól.

#538769 Zotya32 Előzmény: #538760

Köszi, hát megpróbálom. Most phyl, de holnap eladom ha van vmi jó, akár tl14, vagy kreténjog, netán hybrid ez utóbbi nagyon sunyít, és a keg is. Bár ebből van tartósra eltéve, most mozgó papírokat keresek.

#538757 Zotya32 Előzmény: #538751

Nem mertem hamarabb venni, mert akkor tuti ko. Tegnap is volt de az csak 2ft-ra. :-)

de 82e ft-ról feljöttem 2 nap alatt 124e ft-ra. :-)

#538751 Sly-- Előzmény: #538747

56? :-))

Ott adtam el a 36- ost.

Jó kis centi az.

Többet ne vegyél, különben tuti KO lesz.:-))

#538748 macika Előzmény: #538747

mi az a tl14

melyik pápás centi az majd matolcsy rád ver még adót ezért)))

#538747 Zotya32 Előzmény: #538743

Ma eladtam a 27-est 31-ért. Vásároltam belőle kályhát. :-)

30-ért.

Meg volt ma tl14-em is 56-63 de csak 1800db. Holnap lehet veszek megint belőle hátha bedöglik a ft és beszakad, és 280 fölé szalad. :-)

#538738 macika Előzmény: #538639

AZ EST MEDIA VAGYONKEZELŐ

NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TÁJÉKOZTATÓJA

SZERZŐDÉSES HATÁRIDŐK MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL

Az EST MEDIA Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (1036

Budapest, Lajos u. 74-76., Cg. 01-10-043483) ezúton teszi közzé az

alábbiakat.

A 2012. július 17-i tájékoztatásunkhoz kapcsolódóan bejelentjük,

hogy – figyelemmel arra, hogy az előírt feltétel megvalósult – a

tegnapi és mai napon aláírásra kerültek azok az okiratok, amelyek

révén valamennyi, a 2012. július 17-i tájékoztatásunkban hivatkozott