Nem oktattam ki senkit, elmondtam a keresetlen véleményem erről a cégnek csúfolt valamiről.
"viszont a nyári hónapokban nem nagyon jut pénzhez, miközben októberben kb. annyi pénzt kellene kifizetni, amennyivel az önkormányzatok tartoznak."
Ezt én annak neveztem ami: Addig nőtt a piramis, amig össze nem dőlt. Ha óhajtod, sokat akart a szarka, de nem bírta a farka. Ha egy cég legalább egy éve tudja, hogy a követeléseit NEM fogják kifizetni, ennek ellenére tovább szolgáltat(!) és több mint egy évig ezen kívül nem tesz semmit, akkor az nem lehet normálisan és piaci alapon működtetett cég, hiszen saját maga idézi elő azt a helyzetet, amiben megnőnek az adósságai, amit ő vállalt be - és nem az önkormányzatok. Azaz hazárdírozott azzal, hogy bevásárolt arra gondolva, hogy azt majd kifizetik AZOK UTÁN, hogy nem fizettek. Ezt kellene megérteni első körben, azaz azt, hogy ha tudod egy éve hogy valaki nem fizet és vitatja még azt is, amit számláztál, akkor NEM SZOLGÁLTATSZ TOVÁBB, mert ez már önmagában megkérdőjelezi a tisztességes üzletelés és a jóhiszeműség vélelmét és ilyenkor az adósságot VALÓBAN NEM az önkormányzat halmozza fel, hanem a cég. EZ PEDIG ÜZLETI KOCKÁZAT!! Mégpedig a kapitalista világ legalapvetőbb szabályainak egyike, azaz az, hogy kockázat nélkül nincs üzlet, de ha nem jön be, akkor bukod a pénzed. Itt sem történt más.
Ha igazad lenne, és valóban egyszerűen arról lenne szó, amit írsz, akkor az egy tipikus átmeneti likviditási probléma lenne, ami viszont nem lehetséges, mert ez valójában már tavaly(!) is tudható volt, tehát ha tavaly leállítják a szolgáltatásokat, akkor nem képződik az a veszteség, ami most nem finanszírozható. Ha tavaly bíróságra mentek volna, most lenne faktorálható követelésük.
De nem csinálták. Vajon miért nem?
Azért, mert akkor már tavaly kiborult volna a bili, hogy meztelen a király, tavaly május 31-től pedig még egy egész éven át lehetett a játékot játszani. Most csak annyit történt, hogy kiborult a bili és egyes részvényesek nem hajlandóak azt felfogni, hogy ez nem azért volt, mert a kormány így, vagy úgy cselekedett, hanem azért nem, mert eljátszották a pénzüket azok, akiktől most csodát várnak, hogy újra nyereséges lesz a pénz és újra érni fog valamit a papírjuk.
Igazából sajnálom őket, de a tőzsde sajnos nem kisdedóvó és azzal se lennének előrébb, ha bólogatva értenék egyet velük, hogy "nem ti vagytok a hülyék, legközelebb is ilyen társaságba fektessétek be a pénzeteket, mert ezt így kell csinálni".