"Az egyszeri tételeket nem számítva a kiigazított nyereség 295 millió dollár, azaz részvényenként 12 cent volt, ami megfelel a várakozásoknak. Tavaly a második negyedében 240 millió dolláros profitot termelt a Facebook"
Hát nem is tudom. Egy termelő vállalkozásnál ez elég jó eredmény lenne, egy nem felülhype-olt cégnél megint, de egy 18 milliárdos kibocsájtású, a kibocsájtás pillanatában 40 milliárdra (előtte 80-100-ra!!) értékelt cégől ez szerintem egy nagyon vérszegény eredmény.
Ha jobban megnézed, és az egyszeri tételeket azért nem ilyen nagyvonalúan kezeled, akkor ide szó szerint az van írva, hogy STAGNÁLT a vállalat, azaz nemhogy brutális profitnövelésre nem volt képes, hanem a még növekvő, de már lassulva növekvő ágba kerültek át a bevételei, magyarán igazolódott az a korábbi vélelem, hogy nemhogy hatványozni nem tudja majd a bevételeit, hanem növelni sem fogja tudni, és világos visszaigazolást nyert, hogy a felhasználók számával nem arányosan nő a bevétel, merthogy az nem ettől, hanem a reklámozni vágyó vállalatok marketingköltségétől és a reklám hatékonyságától függ. Az meg mindkettő a béka feneke alatt kuksol éppen.
Namármost, ha jobban megnézzük, ez az eredmény jóindulattal mondjuk 1 milliárd éves profitot jelent amit ha emlékeztek én is kinéztem a cégből, ami természetesen nagyon szép pénz lenne, de nem ~30USD körüli árfolyamú részvények esetében, hiszen ez 1/30-ad hozam, ami 3%-nak felel meg. Ha én azt nézem, hogy ettől a cégől azért 5-10% hozamot elvárt a hype, akkor $10-$15 a "fair értéke" szerintem, ami viszont kísértetélyesen megegyezik azzal, amit éppen elég sokan írtak korábban, különösen annak fényében, hogy a forecast alapján belátható időn belül biztosan nem lesz profitrobbanás, de adott esetben (lásd Zynga!) dúrva profitcsökkenés is jöhet. Ha pedig ténylegesen dúrva fejlesztésekbe kezdenek, azok nagyon költségesek, ergo még tovább csökken majd a profitábilitás. Aztán jönnek a perek, ipari és lakossági, aztán még tovább fog esni a profit.
Természetesen a hülyeség nagy úr, a tőzsdehisztéria kiszámíthatatlan, de azért pár jelentés múlva már látszani fog, hogy ebből nem lesz az a csoda, amire sokan feltették az életüket és vagyonukat. Szerintem IS normál körülmények között szép lassan inkább lecsorogni fog a részvény $15 dollár környékére.