szia ismeretlen.
lehetséges, hogy normálisan írtam.
nemtom.
ha a stílusom változott, az nem direkte van, én nem is vettem észre hogy változott volna.
valszeg a korral jár, ahogy telik az idő változunk, sokmindenben, lehet stílusban is.
szia ismeretlen.
lehetséges, hogy normálisan írtam.
nemtom.
ha a stílusom változott, az nem direkte van, én nem is vettem észre hogy változott volna.
valszeg a korral jár, ahogy telik az idő változunk, sokmindenben, lehet stílusban is.
Szia Disco,te ezidáig normálisan,érthetően,magyarul írtál.Miért változtattál a stílusodon?
na ezt akartam tudni:
"A 10 éves kötvényből (2022/A) a 10 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 20,9 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva az adósságkezelő csak a meghirdetett mennyiséget fogadta el. A kétszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 7,77% és 7,84% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,82%-os lett. Az szintén 9 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci 10 éves referenciahozamnál, de 68 bázisponttal (!) marad el a legutóbbi, egy hónappal ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamánál. "
amúgy az 5évest széttépték volna :o))) de a kereslet még csak több mint 4-szeres volt :o) majd amikor 10-szeres lesz ...
csökkennek a hozamok.
olasz 4 körülről 2,7-re
ez 1éves
britt 1,9-ről 1,7-re
ez 10éves
Ó, köszönöm :o) ha csak a kedvemért :o)))
igenis, AT-t érdemes olvasni.
jól látja a dolgokat.
jó volna tudni hogy a hosszú papírokra amitket most is vittek mint a cukrot mi volt a legkisebb hozam ajánlat bár pf cikk szerint 69 ponttal kevesebb is volt mint a múltkorin.
én is dolgozom..és csak a kedvedért :>)
AT mint messzelátó? :)) jó
nem érek rá ibiza :o)
de amúgy se tudom szaabtosan megfogalmaznia gondolataim.
ezért jó AT, mert Ő leírja, amit gondolok és amikor olvasom, akkor olyan boldog vagyok, hogy végre valaki tovább lát az orra hegyénél.
:) közben ráéreztél pár ellentmondásodra
a társadalom rétegződése kb és vsz:
-alacsony jövedelműek..szociálisan rászorulók hajtanak a nullára.. kevés eséllyel
-középréteg aki a jövedelme 15-25%-át megtakarítja vagy vásárlásra költi..egy részük kiesik ebből a kőrből,lecsúszik...hitelt fogyasztásának előrehozására használja..de tervszerűen.
-vagyonos réteg: több vagyonelemmel rendelkezik vagyona gyarapszik..tőkejövedelme is van...kisebb beruházási hitelek.
- gazdag réteg..jelentős vagyonelemek jelentős állandó tőkejövedelem és folyamatos vagyonosodás..tőketranszformálással keresi a pénzét (a hitelt beruházásra nem saját lakásra lapostévére veszi fel)
"..de addig is a gyenge forint kell amíg nincs visszafizetve minden devizás adósság, elsősorban államadósságra gondolok most..." ?????nekem nem logikus.. olcsó adóforint jön be de jó ha drága devizát veszel...
"mert a lakossági devizaadósok akik felelőtlenül vettek fel hitelt azok már úgyis elvéreztek..."
azt írtad még nem tettek meg értük mindent..
"..ők azok akik jellemzően bérből és fizuból élnek és minden hónap elmegy no megtak." mármint a középrétegre írod.. elárulom nem ez a középréteg...azoknak megmarad a pénzük egy része..amit megtakarítanak vagy/és költenek...erre kellett az egykulcsos adó... mert azonnal 0ra ment volna a belső fogyasztás..
"..ezért kell a relatíve magasabb infla és az alacsony kamat.." erős ellentmondás..magas inflára sokkal magasabb kamatú hitelek jönnek..főleg ha még gyenge is a forint..mert a végén minden devizára számolódik át.
most sok pénz gubbaszt széfekben és cihában..ezeket infla előcsalogathatja..de minden esetre rongálja..ha leértékelik forintot akkor ezek a pénzek(mert jellemzően valutában gubbasztanak) felértékelődnek..tehát maradnak a helyükön...hiszen a kis belső fogyasztás kereskedelem/szolgáltatás miatt vállalkozni sem érdekes..pang az üzlethelyiségek eladása is.. minek vegyek ha nem lehet kiadni..vagy csak jó esetben a rezsit hozza vissza..és ezer adót fizetsz rá..
ja és a középoszt:
szóval minden hónapban elmegy a pénze, nem is igazán tud megtakarítani, de jól él.
értsd időben fizeti a hitelét és a csekkeit és nem nézi a boltban mit vesz meg, de ennyire futja a fizuból. és el tud menni nyaralni is.
ha már megtak akar vagy egy új autót, íakkor arra már vagy össze kell húzza magát vagy több fizu kellene.
több fizu vagyis reálbér emelkedés meg akkor lesz ha a gazd felpörög.
egyébiránt a minbér emelés is azt szolgálná hogy az adócsök profitot ne a vállalkozó egymaga nyelje le hanem részesöljön már a munkavállaló is.
de igazából itt legalább 50% reálbér növ kéne 3 éven belül.
ehhez alapot meg csak a brutál exportőr Mo. tud teremteni !
és a devizaadósság kiküszöbölése és a forintos alapon való államfin úgy h a reálhozama a befinek ne legyen több 2-3 %, mert akkor bőven fenntartható a pálya :o)
az infla akkor fog csökkenni amikor jbk lemegy.
tudom elvileg nincs összefüggés :o) v épp ford.
de figyeljétek meg hogy fogja magára húzni a jbk le az infla le, de a spredjük inkább nőni fog :o) na ezé kell a külföldinek most ! az erős forintocsak.
na, sztem:
amikor pörög a gazdaság - és azon belül én az exportra való termelést értem elsősorban - akkor erős forintnál is műkszik minden, lásd. 2001-2002.
a lényeg az lenne most ! a mostani helyzetben ! hogy az elején a leült gazdaság felpörgetése gyengébb forinttal, aztán amikor a gazd erősödik stabilan erőssé válik, akkor már jöhet az erős forint.
de addig is a gyenge forint kell amíg nincs visszafizetve minden devizás adósság, elsősorban államadósságra gondolok most.
mert a lakossági devizaadósok akik felelőtlenül vettek fel hitelt azok már úgyis elvéreztek.
akik befire vettek fel devhitelt azok végtörleszettek.
maradt a középosztály, aki se ez se az.
se tönkre nem ment még ,d e se végtör nem tudott, mert nem volt miből.
ui. a középoszt nem egy gazdag réteg Mo-n.
ők azok akik jellemzően bérből és fizuból élnek és minden hónap elmegy no megtak.
szóval ha megy a gazdaság emelkednek a bérek és akkor nekik is könnyebb lesz ráadásul erősödhet a forint is amitől még könnyebb és közben ez már nem bántja az exportőröket.
a belső fogyasztás sztem is annyi legyen a mi a ténylegesen elköthető.
tehát ne hitelből fogyasszon a magyar olyasmit amit nem engedhet meg magának.
ill. kelenek a jó forint hitelek az olcsó forinthitelek amiket vissza tudnak fizetni és épp ezért már majd felveszik azokat de már óvatosabban mint annak előtte a devizásokat.
az olcsó forint hitelhez meg először is alacsony jbk kell és forintos finansz államadósság , csak forintos.
a finansz fontos az államé, ezért kell a relatíve magasabb infla és az alacsony kamat.
a reálhozam csökkentése miatt, az adósság elinflálása miatt és a z épülő gazd ami most még elsősorban exp erősítése miatt a gyenge forinttal.
de ez csak a szakasz elje.
mondtam..erős valutát árcsökkentésre használják ki a cégek..tehát nem kapnak több pénzt..erről vannak statisztikák..nem a versenyelőny miatt hanem mert bevételt akar generálni..de ha forint visszaerősödik akkor is ennyiért tudja legközelebb eladni..németek osztrákok kihasználják ezt...öngyilkos gondolkodás.. a nagy gyárak akiknek hosszú lejáratú szerződéseik vannak azoknak jobban mutat az árbevétel..de jellemzően nem váltják forintra hanem a nyersanyagokat is ebből veszik..elárulom neked a multik érdeke a gyenge forint..mert ők eurban számolják a költséget és a nyereséget..olcsó pénzzel kifizetik a melóst akinek drágán adják az árut..én kb 10% áremelkedést látok a multiknál..ők már jóideje 320al számolják az eurt..(ósen tesco)
az állam foyló áron veszi a devizát amivel törleszt..forintban jönnek a bevételek és drágán veszi a devizát..ez mi ha nem adósságnövekedés..mert mnb csak ül a zsetonon..
"Nagyon helyes, elég volt az olcsó kölcsönből fogyasztásból..." te hol élsz..a családok nagyobb része nullára megy..ha marad pénze megtakarít.. nem költenek..a belföldi fogyasztás (kereskedelem/szolgáltatás) a padlón..pont az a rész ahol a kkv-k laknak..
"..Nem de viszont, hanem pont ez a lényeg egy exportra épült országban..."
súlyos tévedés..ez még a kommunista időkből jött gondolkodás amikor égető volt a konvertibilis valuta bevétel...hasonló ahhoz Magyarországot agráriról ipari országgá nyilvánították...a belföldi kereslet az elsődleges..utána jön az export..
"Jééé, mégiscsak jó a 300-as árfolyam? :) "
300nál ömlenek de 285 nél is itt vannak.. 290körül már szlovákokkal vannak tele a plázák..
310-320nál lépni nem lehetett tőlük..
ha magas az eur..akkor leértékeled a nemzeti vagyont.. pl a 10milliós lakásodat 36.000eurról 32.000eurra..
akkor sakkozzátok ki, hogy miért is érdeke egy külf. befinek az erős forint.
"a külföldieknek"
--- van ilyen?
aki pl. ingatlant akar venni, "vízvagyont"
vagy magyar terméket
"nem érdekünk a gyenge forint..ez butaság.."
Bizonyos határok felett ez természetesen igaz. Ugyanakkor a jelenlegi árfolyam ERŐS. Ez mondjuk 3-4 éve rendben lett volna, most már túl erős. Mondjuk a 300-al kiegyeznék, de a 290-310 sáv is jó lenne szerintem.
"széles szeretné meg a hasonszőrűek.."
Minden nyereséges exportőr, vagy EUR-ban számlázó ADÓFIZETŐ cégvezető. Szerintem.
"emelkedik tőle az államadósság"
Jaj Ibiza, dehogy emelkedik - csak a forintban kimutatott mértéke növekszik, amiről azért illene tudni, hogy csak könyvelési trükk. Ha ugyanis ugyanazt az államadósságot, amiről beszélünk, történetesen EUR-ban tartanánk nyilván (mondjuk a közelgő EUR csatlakozásra hivatkozással), akkor az a """csoda""" állna elő, hogy a gyengülő forint csökkenti az EUR-ban kimutatott államadósságot, hiszen az EUR-ban lévő rész nem változna, a forint gyengülése pedig csökkentené a forintban fennálló adósságot EUR-ban kimutatva.
Gondolom ez értelemszerű, vagyis a világ legegyszerűbb könyvelési trükkje lenne. És gondolom neked is tetszik, hogy a kormány nem élt ezzel az olcsó trükkel, amikor gyengébb pályára küldte a forintot. És gondolom, azt is tudod, hogy egy szufficites külker egyenlegnél az EUR-ban denominált adósság gyakorlatilag nem nőHET még forintban sem, hiszen van rá EUR-ban forrás, vagyis nem kell váltani a forintot hozzá.
"drágítja a kiskereskedelmi árakat..begyűrűzik minden hova"
Nagyon helyes, elég volt az olcsó kölcsönből fogyasztásból. Nehogy már az állam dotálja indirekt módon az MNB alapkamaton át a drága állampapírokon keresztül a fogyasztás növelését. Tessék szépen ezt elfelejteni, mert ennek is mi fizetjük meg az árát. Ha a forintot elengedjük és ezek a költségek lecsökkennek, akkor csökkennek az adók és természetes módon állhat be a helyére a fogyasztás. Mi olyan bonyolult ezen?
"az idomított majmok mondják de viszont csökkenti az importot növeli az exportot.."
Nem de viszont, hanem pont ez a lényeg egy exportra épült országban. Ne dvd-t, meg lapos TV-t vegyenek, hanem legyen versenyképes az iparunk és a termelésünk, ez az elsődleges. Persze, lehet, hogy ehhez a idomított majmok szintjére is el kellene jutni, ha pedig még gondolkodásra is képes leszel, akár meg is értheted ezt :)
"a lakosság már alig fogyaszt az export ár sem nő arányosan mert árcsökkentenek az exportőrök .. mert úgy is megéri eladni.."
Miért csökkentenének árat az exportőrök? Mert az versenyelőnyt jelent a külföldi piacokon? Mik vannak... gondolom a jól felerősített forint is ezt a célt szolgálja...
"300Ft-os eurnál már ömlenek a vásárló túristák..nyomjuk a passzív exportot.."
Jééé, mégiscsak jó a 300-as árfolyam? :)
nem érdekünk a gyenge forint..ez butaság.. széles szeretné meg a hasonszőrűek..
emelkedik tőle az államadósság, drágítja a kiskereskedelmi árakat..begyűrűzik minden hova
az idomított majmok mondják de viszont csökkenti az importot növeli az exportot..igaz ha 37%thm-re veszi a paraszt a dvd-t a lapos TV-t...de most baromság.. a lakosság már alig fogyaszt az export ár sem nő arányosan mert árcsökkentenek az exportőrök .. mert úgy is megéri eladni..
300Ft-os eurnál már ömlenek a vásárló túristák..nyomjuk a passzív exportot..
A magyar szolgáltatás olcsó és szinvonalas ( a többség) és nagyon megéri a285ös árfolyamon is
sztem a 275 az egészséges kompromisszum..
azt én se tudom.
de.
a külföldieknek érdekük az erős forint.
nem magyarázom.
de nagyjából azért is mert állampapírt vettek.
magyart.
forintért.
és mert megfogalmazódhatnak egyesek fejében olyan gondoltaok hogyha nem ment a térdre kényszerítés a gyenge forinttal akkor hátha megy az erőssel , lásd export orient gazd-nk
ezért életbevágó nekünk meg a gyengítése.
ezért fontos a kamat csök és a magasabb infla
de mindig egymáshoz képest kell nézni és értékelni
és ezért ha már - kizárólag szetm kimenekít hitelesek - akkor jöhetne a leért.
Nem értem, miért felejti el, hogy érdekünk a gyenge forint - azaz miért úgy ír a forint gyengítéséről, mintha az valami Istentől elrugaszkodott dolog lenne. Ez valami perverzió a magyar guruknál, hogy az "erős forint az én váram" úgy 1946-tól datálódóan?
z illeték bevezetése, melyet az MNB-nél elhelyezett egynapos és kéthetes betétekre vetnének ki, Róna szerint közvetlenül sérti az Európai Bizottság egyik 2011-es direktíváját, mely szerint tilos a nemzeti bankokra tranzakciós adókat kivetni. A magyar kormány ebben az esetben viszont könnyű helyzetben van, mivel a direktívát az Egyesült Királyság minden bizonnyal megtorpedózza majd, még mielőtt az hatályba lépne.
A tranzakciós illeték jegybankra történő kiterjesztése Róna szerint azért is problémás, mivel közvetlen hatással van a monetáris politikára és összekapcsolja azt a fiskális politikával. "Ez eredendő bűn, mivel a modern makroökonómia ennek a két politikának a szétválasztásán nyugszik" - fejtette ki a közgazdász. Róna úgy véli, hogy a kormány már minden bizonnyal egyeztet az EKB-val ebben a kérdésben, de ha a tranzakciós illeték hatálya az MNB-re továbbra is érvényes marad, akkor szerinte nem sokáig tartózkodik majd nálunk a jövő héten Magyarországra érkező IMF-delegáció.
lassan írom, hogy megértse :o))) az Ön által modernnek tartott makroökonómia éppen most alakul át világméretekben és holnap már elavult lesz. tudja úgy valahogy ahogy ez mindig is ment a történelem folyamán. makroökonómiák jönnek és mennek. ami ma még modernnek számít az holnap már elavult. most épp egy ilyen szakaszban vagyunk. értelmes közgazdász ha tényleg liberális és nem álliberális gondokodású fel kellene hogy ismerje ;o)
no eszmélnek a nagy alapkezelő zsenik is :o)))
"Két dolog határozza meg szerintem a magyarországi inflációt: az egyik a forint leértékelődése, a másik meg a szolgáltatások területén tapasztalható infláció" - fejtette ki Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő elemzője. Zsiday szerint az utóbbi 20 éve nem volt ilyen alacsony szinten (kiszűrve az ÁFA-emelés hatását) az infláció, hiszen alig van belső kereslet, ami pörgetné a szolgáltatásokat. Ugyanakkor viszont azzal számolni lehet, hogy a kormány forintgyengítéssel inflációt generálhat, mivel a Matolcsy által szorgalmazottt növekedési politika alacsonyabb kamatot kívánna meg, az alacsonyabb kamatok viszont valószínűleg gyengébb forinthoz vezetnek, ez pedig az importált infláción keresztül folyamatosan felfelé ható nyomást gyakorol az árszínvonalra.
Ennek egyik vetülete, hogy a nominálisan magas magyar állampapír kamatokat könnyű egy magas inflációs környezet mellett kigazdálkodni, így burkoltan megfogalmazódhat egy olyan gondolat, hogy itthon stabilan magas infláció szükséges a nemzetgazdasági miniszter gazdaságélénkítő politikájának megvalósításához - fejtette ki a Concorde Alapkezelő elemzője. "A fentiek mellett én arra számítok, hogy 2013 elejétől, amikor is új vezetése lesz az MNB-nek, akkor unortodox lépésekkel, sorozatos kamatvágásokkal - a kormányhoz már lojálisabb vezetés - elindul a forintgyengítés útján, hogy így tartsa fenn a kormányzati politikákhoz szükséges magasabb, 4-5 százalék körüli inflációt" - mondta Zsiday.