Re: kerekecske dombocska hová mész te forintocska
Dr. ursi Előzmény: #530619na, sztem:
amikor pörög a gazdaság - és azon belül én az exportra való termelést értem elsősorban - akkor erős forintnál is műkszik minden, lásd. 2001-2002.
a lényeg az lenne most ! a mostani helyzetben ! hogy az elején a leült gazdaság felpörgetése gyengébb forinttal, aztán amikor a gazd erősödik stabilan erőssé válik, akkor már jöhet az erős forint.
de addig is a gyenge forint kell amíg nincs visszafizetve minden devizás adósság, elsősorban államadósságra gondolok most.
mert a lakossági devizaadósok akik felelőtlenül vettek fel hitelt azok már úgyis elvéreztek.
akik befire vettek fel devhitelt azok végtörleszettek.
maradt a középosztály, aki se ez se az.
se tönkre nem ment még ,d e se végtör nem tudott, mert nem volt miből.
ui. a középoszt nem egy gazdag réteg Mo-n.
ők azok akik jellemzően bérből és fizuból élnek és minden hónap elmegy no megtak.
szóval ha megy a gazdaság emelkednek a bérek és akkor nekik is könnyebb lesz ráadásul erősödhet a forint is amitől még könnyebb és közben ez már nem bántja az exportőröket.
a belső fogyasztás sztem is annyi legyen a mi a ténylegesen elköthető.
tehát ne hitelből fogyasszon a magyar olyasmit amit nem engedhet meg magának.
ill. kelenek a jó forint hitelek az olcsó forinthitelek amiket vissza tudnak fizetni és épp ezért már majd felveszik azokat de már óvatosabban mint annak előtte a devizásokat.
az olcsó forint hitelhez meg először is alacsony jbk kell és forintos finansz államadósság , csak forintos.
a finansz fontos az államé, ezért kell a relatíve magasabb infla és az alacsony kamat.
a reálhozam csökkentése miatt, az adósság elinflálása miatt és a z épülő gazd ami most még elsősorban exp erősítése miatt a gyenge forinttal.
de ez csak a szakasz elje.