"A Losonc melletti Szalatna határában 1951-ben létesítettek szociális intézetet fogyatékos gyerekek számára. Az államosított kastély épületében a szocializmusban és a rendszerváltás után is legalább 70 ember élt együtt. Az intézet pont olyan (volt), mint amilyen a magyar intézetek többsége is: kőkerítés, zsúfoltság, a lakók többsége alig-alig hagyhatta el az intézetet. Az élet legtöbbjük számára sokszor rettenetes volt. Az intézetet a közelmúltban bezárták, a lakók kiköltöztek."
"Angelika több évet élt az intézetben. Ma Losoncon él egy lakóotthonban, a városban dolgozik takarítónőként. Egykori megkínzásának helyszíneként vezet körbe minket az üres intézetben. Ha rosszul viselkedtek, vagyis nem akartak aludni este hét után, akkor egy pincébe zárták el őket megkötözve. Vagy le kellett vetkőzniük, énekelni kellett, miközben csalánnal verték a lábukat. Lackó és Minya évtizedeket éltek az intézetben, nem szívesen jönnek vissza velünk, hogy megmutassák egykori szobájukat – Lackó fél tőle, hogy itt kell maradnia. Ő nem beszél az őt ért sérelmekről, Angelika említi meg, hogy amikor egyszer Lackó este vizet kért az ápolóktól, egy egész vödörrel kellett meginnia."
"2008-ban az igazgatónő, Denisa Nincová és közeli munkatársai határozták el, hogy felszámolják az otthont, és támogatják a lakókat abban, hogy a városba költözzenek. Legnehezebb dolguk saját munkatársaikkal volt, ugyanis a legkevésbé a személyzet tudta elképzelni a változtatást. Elmondása szerint igen fontos volt, hogy a lakókkal és a munkatársakkal közösen tervezzék meg a jövőt, hogy mindenki láthassa, hogy az új helyzetben hogyan találja meg a helyét. És persze a személyzet közül nem is mindenki találta meg; voltak, akik felmondtak.
A többség azonban maradt, így az ő munkájuk gyökeresen megváltozott. “Korábban én sem örültem ennek az egésznek. Évtizedek óta itt dolgozom, elleneztem, hogy változtassunk. Mostanra azonban megváltozott a véleményem, hiszen látom, hogy azok, akikről korábban azt sem tudtam volna elképzelni, hogy valaha megfognak egy seprűt, ma szinte teljesen önállóan tudnak élni” – mondja az egyik évtizedek óta az intézetben dolgozó szakember. "
"A lakók ma már Losoncon élnek. Denisáék összesen négy házat vásároltak meg, a pénzt a megye adta hozzá. A legnagyobb házban tizenöten élnek együtt. A lakóknak nyújtott szolgáltatásokat fokozatosan vissza lehetett fogni. Eleinte minden házban egész napos segítői jelenlétre volt szükség, Angelika és Lackó házában ma már nincs éjszakai ügyelet sem – ha a lakóknak szükségük van valamire, bármikor elérik a segítőket telefonon, akár éjszaka is."
http://ataszjelenti.blog.hu/2012/10/11/soha_nem_jovok_vissza