Ha így lenne azt is dobták volna.
Ha így lenne azt is dobták volna.
A pör nem lesz rövid. A fogyasztóktól sem lesz könnyű behajtani a kintlévőséget. Viszont már csak rentábilis vállalkozások maradnak meg
ha nincs pénz, akkor nincs pénz. Nem is beszélve arról, ha az önkormányzat csődöt jelent. Akkor mindenki lemondhat a pénzéről. Ellenben E.on sokkal jobb eséllyel indul sztem egy perben e-star ellen.
Ha Gyergyó is önkorm., és nincs ott se biztosítás, akkor az is u.olyan pénznyelő lesz. Nem termel az majd semmit, csak veszteséget.
Már ha fizetnek az önkorik :) Remélem a vásárhelyiekről még a medvebundát is leperelik! xD
Gyergyó éves szinten 1.1-1.3 millió eurót tud üzemi eredmény soron.
A fatelep beruházás ezen javíthat és egyre kevésbé fog a gáztól függni a cég.
A beruházás nem lehet túl nagy tétel. A 8.2 m euró fele van elköltve.
Üdv! Gyergyó mennyit hozhat éves szinten vagy ott is hasonló okosságok várhatóak mint vásárhelyen? Mondjuk önkorik között is van különbség...
egy valószínű megoldás a flash és a gyj pénzeszköz közti különbség feloldására:
a bankok a hitelek fedezeteként szinte minden esetben óvadékot is megkövetelnek a társaságtól, azt pedig letétbe teszik (elkülönített betét).
a flash riportban csak az azonnal rendelkezésre álló pénzállományt mutatják be.
a gyj-ben viszont a teljes pénzeszközt, vagyis az azonal rendelkezésre állót+a letéteket. (ezért lehet több)
attól még esetleg elképzelhető
(a 2014-es kötvény visszafizetés elméleti lehetőségeibe belefér)
pontosítok:
Gyergyóhoz köthető cégek finanszírozása 4,2 mrd (14 millió Eur) 2011 végén.
"esetleg lengyeleknél elképzelhető"
Ez már közel egy éves elképzelés. Semmi nem lett belőle.
nincs richterem, ezért nem is érdekel. No meg nem is kell aggódni a csőd lehetőség miatt, ezért nyugodtan tarthatják titokban. De ott, ahol a részvényes döntését nagyban befolyásolja, hogy pontosan mire teszi fel az utolsó biztosítékokat a cég, MINIMUM elvárható (ha nem is kötelező), hogy pontos részleteket tegyenek közzé.
ezért írtam, hogy az új kötvényjegyzés katasztrófa lenne a rv-eseknek. Akkor már inkább banki hitel. Az más kérdés, hogy hajlandó lesz-e még bank akár zaci alapján úgy hitelt adni egy full eladósodott cégnek normális kamat mellett, hogy a zaciba vágandó dolog eredménye erősen függ önkormányzat fizetési hajlandóságától. Vagy Gyergyónál kik a vevők?
elméleti lehetőségeket soroltam. (a csoda is azért került bele:)
kötvény:
esetleg lengyeleknél elképzelhető, a lengyel lehetőségek kiaknázására (hátha van ott még újszülött, aki el is hiszi)
hitel:
2013-ra akár beérhet Gyergyó is (elvégre 4,5 mrd-ot (15 millió Eur!) belepumpáltak, jó része beruházás), persze kérdés az Ebidta termelékenysége. szerintem zaciképes lehet.
a hitel jobb a kötvénynél a vállalkozás folytatása szempontjából, mert valszeg megújítható (a bank érdeke is lehet, ha épp nem akarja padlóra küldeni a céget)
a kötvény kifizetés szigorúbb: vagy van, vagy nincs, és csőd.
ha a hitelt kötvény kiváltásra használják fel, az a részvényesnek is jobb egy kicsit (pláne, ha olcsóbb).
a vállalat időt nyer, és mivel van eredménytermelő képessége, ez életmentő lehet.
minden esetre elég extrém részvényesi érték teremtés.
a május végére megadott 3.8m EUR-ból ki lehetne -e fizetni 5m EUR-t????
Richter hiteleinek a részleteit ismered? Pontosabban hozzáférhető a Richter hiteleinek részletei? Nem és ez így van rendjén. Sőt néha még a bank is kiköti hogy titkosak maradjanak a részletek...
Ex. Egy költői kérdés : nulla azaz nulla ebitda-val lehet kötvény visszafizetni?
a kötvényeket már csak olyan nagy kamattal lehetne kibocsátani, h. a rv-eseknek az már csak újabb rossz hír lenne, nem jó.
Újabb hitel lehetséges, de még ennek a hitelnek sem ismertek a pontos részletei, lehet, hogy részvényesi szempontból ez is egy katasztrófa, és csak a kötvények értékét emeli. A kötvényesek kerülnek kifizetésre a részvényesek előtt csőd esetén.
Látom a hétvége (meg persze a többi időszak is) ismét a szeretett fórumozással telik.
Még szerencse, hogy mindig akad szabad partner!
Kimaradt egy szó:
"ki hitte el a fanatikusokon (beleértve téged) kívül"
OTP-s fiaskó után, ami "napokon belül" jön ugye + kozmetikázott számok mellett, ki hitte el a fanatikusokon (beleértve téged), hogy ez a lengyel ajánlat 100%, hogy alá lesz írva? Normális ember nem, az egyszer biztos...
"Ez egy kényszerhitel"
Na, megnéztem a gugliban a kényszerhitelt. Igaza van.
Legyen akkor kényszerűségből felvett hitel. Gondolom, most aztán ész nélkül nekifutnak a spekik a könyvnek.
Tényleg vigyázni kell az elnevezésekkel:
A grófnő menyasszony a nászéjszakán megkérdezi vőlegényétől:
- Mondd, drágám! Most, hogy összeházasodtunk, áruld el nekem, mi az a pénisz?
A férj izgatottam letolja az esküvői szmokingnadrágját, és megmutatja.
- Ah! - kiált fel a grófnő. - Ezek szerint olyan, mint a f*sz, csak kisebb!