Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Facebook a parketten

Re: Skót duda

#517873 rbbj11 Előzmény: #517735

persze, h. látok rá esélyt. Sztem ne ismered eléggé a tech piacot, ha az aktuális P/E a fő érved az up ellen. Netflix, Priceline és sorolhatnám még sokáig, amelyek mind 30-50 feletti értékkel folyamatosan felfelé mentek, ahogy a profitjuk is nőtt, évente dupláztak.

#517872 Kissherceg Előzmény: #517803

sokan jegyeztek, még olyan magánszemélyek is akik már elfordultak a tőzsdétől... 40 éves anyukák...

#517859 Moneywheel Előzmény: #517804

Nálam biztos, hogy mindig igaza van. Mert nálam mindig bennfentes nélkül folyik a munka.

Függetlenül a nálamtól:

Volt már ünneplés bor és pezsgő bontás a "bennfentesre" és aztán jött a nagy pofára esés meg az ordenáré bukta :) A feltételezés szintén az volt, hogy a piacnak nincs mindig igaza ... Tudom mit tanít az economic mainstream, de ezzel nem szükséges egyet értenem (amúgy meg nem én vagyok az egyedüli). A nap végén a kasszánál az árfolyam változás fog "fizetni" (vagy éppen zsebet üríteni), az árfolyam pedig nem mindig változik úgy mint ahogy azt azok gondolják akik információ előnyre tettek szert.

#517804 Spade Előzmény: #517790

"Nálam a piaci árnak mindig igaza van. "

.

Ezt elfogadom, h nálad mindig igaza van, mert ugye a bennfentessel adtam egy ellenpéldát arra h nincs mindig igaza a piaci árnak, és ezzel a matematika szabályai szerint bizonyitottam is az állításomat. De amúgy tényleg ez nem annyira érdekes :)

#517803 Janicroft Előzmény: #517768

Eddig bárhol szóba került az FB, mindig az őrület volt. Hatalmas sikersztori, amerikai álom, pár egyetemistából több száz (vagy ezer?) fős vállalat, befektetési bankok tolongása, stb. amikor megemelték a sávot és ezzel 100-as P/E-re értékelték a céget sokaknak még akkor sem volt egyértelmű mi lesz, mert benne volt a levegőben hogy ez felmegy az égbe, hisz a FB egyszeri, különleges, az nem ismer szabályokat. Hát nem így lett, valóban az van amit mondtál, megszívatták a fél világot. Beleértve a magyar elemzőket is akik publikálták a gyönyörű infografikáikat. Kíváncsi lennék a nagyemberekre akiknek a budacash meg a többi jegyzett papírt, most mit gondolhatnak.

#517802 Fornit Előzmény: #517768

kb 4,5$-al lejjebb már felez.

ath-ra 45-öt írnak, de ez vsz pre/after kötés lehetett.

#517790 Moneywheel Előzmény: #517726

Nálam a piaci árnak mindig igaza van. Ez pedig nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne lehetne keresni a tőzsdén. --- A magyarázat hosszúra nyúlna, ezért hagyom. Mint ahogy azt is, hogy valaki ezt másképp gondolja :)

#517735 Janicroft Előzmény: #517730

Minimális hányada került piacra de azzal a minimális hányaddal 100 mrd dollárra értékelték a céget, szóval akkor nem tökmindegy? Esik mert 100-as PE-vel nem kell a kutyának sem. Vannak jó cégek 4-es, 5-ös, 10-es P/E-vel, ki veszi meg most a FB-ot ilyen értékeltséggel? Te látsz esélyt arra hogy ezt innen felfelé húzzák?

#517730 rbbj11 Előzmény: #517726

tök egyértelmű, hogy nem baltára vár. Ezért vettem bele. Mindenki elfelejti, h. a rv-k minimális hányada került piacra. Olyan jó volt a hírverés és a kereslet, hogy ennék a rv-mennyiségnek a többszörösét is el lehetett volna adni kicsit olcsóbban. Ha az lett volna a cél, hogy kaszáljanak, egyszer élünk alapon, akkor most min. 30% lenne közkézen, de inkább 45%.

Ezt az apróságot elfelejti itt mindenki folyamatosan. Tanácsadó bankárok se buta gyerekek, itt még komoly felspekik lesznek, mikor újabb és újabb körökben jön majd az új és új kibocsátás.

#517726 Spade Előzmény: #517281

Persze NEM mondtad meg NEM gondoltad, mégis valahogy implied feltevésként a szóhasználat szerint ott lehetett :)

A piaci árnak meg gyakran nincs igaza különben nem lehetne keresni a tőzsdén, pl bennfentesként remekü lehet kaszálni :)

És lehet h Az ”optimális kibocsátási” stratégia pontosan úgy működött ahogy írtad :), és az általam jelzett 2 elbaszás késői kibocsátás + kapzsi IPO ár azért volt mert Zukiberg pontosan tudta h kb. ennyi volt a történetben innen megy lefele mint a balta, de kívülről nézve lehet az is egy opció h azért bocsátott most ki mert akvirálni akar és kell a lóvé, no meg jó célpontjai vannak...de ezt sajnos csak a bennfentesek tudhatják meg a jövőbe látók, én sajna egyik se vagyok , nem is ültem bele...:)

Re: Facebook részvényt jegyzők jól megbánhatták a jegyzést

#517362 big-ebuy Előzmény: #517340

a oldalad reklámozásán kívül más beírás nincs????

#517281 Moneywheel Előzmény: #517214

Kifejezetten NEM mondtam és NEM is gondoltam, hogy az FB - nek vagy bármilyen más részvénynek "maximum és eleve felső korlátja" lenne.

Elfogadom azt az árfolyamot amit a piacon a kereslet és a kínálat határoz meg. Nem akarom kitalálni azt, hogy valaminek más az értéke vagy itt vagy ott lenne a korlátja, alul vagy felül értékelt stb.

Az ”optimális kibocsátási” stratégia kb így működhetett:

James Gorman (MS): Hello Mark !

Mark Zuckerberg (FB) : Hello James !

James: Úgy érezzük (itt a nagy közgazd elmélet), hogy még lehetne kicsit lökni az árfolyamon akkora az őrület.

Mark: Mégis mire gondolsz ?

James: Bejelentjük, hogy olyan nagy az igény hogy még több részvényt nyomunk ki és egyidejűleg felhúzzuk a sávot.

Mark: Szerintetek menni fog ?

James: Nálunk a srácok (board of directors) azt mondják, hogy menni fog mert ezzel a húzással még ráteszünk az amúgy is felfokozott érdeklődésre.

Mark: Elképzelhető, hogy nem jön be ?

James: Itt minden elképzelhető, de szerintem menni fog. Beszéltünk a Bloombergesekkel is és ők is belehúznak. Egész nap ez fog menni a TV – ben. A mi fiaink is ott lesznek 24 h – ban telefon mellett.

Mark: Ok James, csináljuk. By the way köszönöm, hogy bevezettél az “egzisztencia tételbe az optimális kibocsátási stratégia és az ehhez tartozó idő és kibocsátási árral” kapcsolatos közgazdasági elméletekbe.

James: Szívesen. Ránk mindig számíthatsz. Felkészült szakembereink a legközelebbi IPO – nál is segíteni fognak:)

#517214 Spade Előzmény: #517210

"Megvárták míg a gyümölcs beért."

"Nem ment el az eszük. Ők azt akarták, hogy a saját zsebükben "robbanjon" a nagy lé."

"Nem időszak függő volt... Hatalmasat kaszáltak."

.

Válaszaidból egyértelműen látszik h azt gondolod h a nyitó árfolyam volt a maximum és eleve felsőkorlátja az FB részvényárnak. Én ezt nem gondolom, h felsőkorlátja lenne azt meg végképp nem, márpedig ha nem felsőkorlátja az eddigi maximum akkor létezik (egzisztencia tétel) optimális kibocsátási stratégia, ehhez tartozó idő, és kibocsátási ár. Ezért gondolok én mást az FB-ről mint te :)

#517210 Moneywheel Előzmény: #517172

"1. eleve későn bocsátották ki már 2007-ben ki kellett volna jönnie az elsó IPO-nak" - Nem ment el az eszük. A fiúk nem kicsit hanem nagyot akartak kaszálni és ez sikerült nekik. Megvárták míg a gyümölcs beért.

"2. túl magasan árazták 30 alatt kellett volna kibocsátani, túl mohók voltak, jobb lett volna inkább lefojtani a keresletet h tudjon robbanni" - Nem ment el az eszük. Ők azt akarták, hogy a saját zsebükben "robbanjon" a nagy lé. Az, hogy túl magasan vagy alacsonyan áraztak valamit azt csak utólag lehet megállapítani. Itt kellett VOLNA vagy ott kellett VOLNA ... Volna, volna, volna ...

"3. Xar időben dobták piacra az év ezen részében kockázatos kibocsátani különösen ilyen semi válság helyzetben." - Nem időszak függő volt... Hatalmasat kaszáltak.

Azt, hogy a jövőben ez a cég mennyit fog érni azt majd meglátjuk. Most meg annyit ér amennyit (Lásd: árfolyam). Az alapvető probléma az az, hogy minden IPO egy bekötött szemmel való ugrás. Nem tudod hol fogsz landolni. Meg egyáltalán, ha valamit ennyire nyomnak akkor azonnal szkeptikusnak kellene lenni. Az emberek többnyire azért buktak mert kapzsik voltak. Nincs ezzel semmi gond az emberi természet ilyen.

#517172 Spade Előzmény: #517165

Sztem nem ilyen egyszerű a kép, az FB-val 3 alapvető probléma volt

1. eleve későn bocsátották ki már 2007-ben ki kellett volna jönnie az elsó IPO-nak

2. túl magasan árazták 30 alatt kellett volna kibocsátani, túl mohók voltak, jobb lett volna inkább lefojtani a keresletet h tudjon robbanni

3. Xar időben dobták piacra az év ezen részében kockázatos kibocsátani különösen ilyen semi válság helyzetben.

.

Amúgy a cég akár meg is érheti az árát egyszerüen árazhatatlan, de a hatalmas felhasználószám komoly érték ráadásul kapcsolattartó eszköz mivel mindenki fenn van nehéz lecserélni másikra, nem is tudom mi fog bevágni neki talán a kémszervezetek aktivitása ? Nemtom, de az biztos h ilyen felhasználószám és használat ilyen olyan fokon pénzzé konvertálható Hogy ez a faktor mekkora az sok mindenen múlik főleg az innovatív ötleteken.

Szal az FB egy óriási lehetőség és egy nagy fenyegetés egyszerre mert a bevétele nagyon megfuthat, de a felhasználószám is könnyen összezuhanhat, különösen h sok kihívó akadt google, Ms, és a kínai cuccok is...

Szal nem savaznám de nem is hypolnám...

Skót duda

#517165 Moneywheel

Ez az FB kezd egy Skót dudára hasonlítani. Nem akkor amikor felfújják hanem amikor leeresztik. Ilyenkor is nagyot szól.