Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gondolkodási struktúrák (gyűjtőtopik)

Re: A perifériális sodródás a mindennapokban

#511937 TrendMan Előzmény: #511930

Ezt részletezhetnéd, mert nem teljesen értem /védekező mechanizmus/?

Ksz

Re: A perifériális sodródás a mindennapokban

#511930 Rozsdáskilincs Előzmény: #511914

Egyelőre arra jöttem rá hogy nem a szinek okozzák mint ahogy azt a szerző állítja. Van egy hasonló mintázatú ajtóüvegem, szintelen, az is bemozdul a mintázat struktúrája irányába. Nagyon nagyon érdekes. Én a védekező mehanizmus körül keresgélek.

A perifériális sodródás a mindennapokban

#511914 TrendMan

Ezzel alátámasztottad a 'Teher alatt nő a pálma' és az "Amibe nem döglünk bele, az megerősit' ősi mondások igazságát:-)

A perifériális sodródásra visszatérve:

Ismert, hogy az emberek java része nem tudja elfogadni a tényt, hogy az élet után csak a halál van.

Mások nem tudják elképzelni a végtelent.

Megint mások ismeretlen és struktúrálatlan számsorokban rendet vélnek felfedezni.

Mindez lehet az itt --> perifériális sodródásként idézett jelenség egy-egy eltérő megnyilvánulása.

A dolog esetleges társadalmi kihatásait vizsgálva oda lyukadtam ki, hogy az embernek nagy létszámú közösségekben mindenképpen szüksége van egyfajta rendre.

(Ennek hiányában a választások túlzott sokasága, anarchia várja, amit a többség igen nehezen visel.)

Ha ez a rend alkotó, koherens módon jön létre, kultúrának nevezzük - mely az egész közösséget erősiti.

Ha a kultúra meggyengül, a közösség tagjai továbbra is a rendet keresik, de egyre kevésbé találják.

A keletkező ürt előitélettel, sztereotipiával töltik ki, melyek tárgya - mint a perifériális mozgás a belinkelt ábrán - valójában nem is létezik, de mégis odavetitjük, mert az emberi elme a mozdulatlanságot, a rendezetlenséget nem viseli.

sztem mindenkinek más az…

#511879 Ibiza

sztem mindenkinek más az agya..fel kell ismerni annak működését.. használom a jobb és bal agyféltekém.. a tudattalan (nem irányítható részét..de ennek van a nagyobb kapacitása..ez adja a megérzést ráérzést)rész mőködését is próbálom felfejteni.. használni..

sztem ezen sokat nem lehet töprengeni..a gyerekkor a szülők a tanáraid a környezet ami befolyásol..az is fontos mivel sikerült megoldanod az első problémáidat..

úgy is tanulhatsz ah remeteként elvonulsz és töprengesz.. de a napi pezsgésben az állandó kihvás ami fejzleszt..én elvállalok egy témát akkor is ha csak 70r%ra tudom a megoldást..mert a többit hozzátanulom..régen ez 50% is volt..akkor van véged amikor már mindent csak rutinból..sablonokkal oldasz meg.

nekem fontosabbak az a felismerések..pl gazdaságban a 80/20as törvény..stb

Perifériális sodródás

#511755 TrendMan

Ezt nem nevezném struktúrának, inkább agyunk egy tudattalan müködése, melynek magyarázata igen sokrétü lehet:

http://www.origo.hu/tudomany/20120516-forgo-tengeri-csillag-illuzio.html

Mivel a természet nem hoz létre szükségtelen dolgokat, feltételezhetően a --> perifériális sodródásnak is van (vagy valamikor volt) rendeltetése.

Esetleg rendet találni ott, ahol látszólag csak adatok értelmetlen halmaza lelhető fel?

Re: Hanlon borotvája

#511225 Rozsdáskilincs Előzmény: #511216

Nem lep meg hogy sok fejtörést okoz a gondolkodóknak régóta:-) A közösségek egyének halmaza, így igen nagy befolyással bírnak egymásra nézve. Az erkölcsi fejlődés elmaradásának oka valszin az egyén szabadságában keresendő. Babrás dolog ez a szabad akarat:-)

#511216 TrendMan Előzmény: #511206

Olyan kérdéseket kezdtél el feszegetni, mint az egyén vagy közösség legyen elsődleges (?) ill. különböző értékrendek közül melyik a helyes (?)...

Ezekkel már sok ezer oldalas könyveket töltöttek meg, tehát mindenképpen túlmegy eme topik keretein.

Ezért csak röviden válaszolok:

Igaz, hogy minden kornak megvan a maga korszelleme, de azt is tudjuk, hogy a történelem ismétli önmagát.

Hogyan lehet ez?

Úgy, hogy a felszin alatt megbúvó döntések, vonzódások, hibák mégis ugyanazokat a mintákat követik, még ha ez nem is mindig tűnik egyértelműnek.

Azt is tudjuk, hogy az ember világa műszakilag sokat fejlődött, de erkölcsileg, lelkileg alig változott sok ezer év alatt.

Azaz emberi döntéseink és hibáink ugyanazok, mint régen, csupán a szinpad más.

#511206 Rozsdáskilincs Előzmény: #511205

Erről az jut eszembe mint apától a gének öröklődnek, úgy a társadalomtól a közhöz való igazodás uralkodik a gondolatokon többnyire. Ez egy érdekes problémát vet fel, az igazodással tulkép önnmagunk gátjaivá válunk.

#511205 Rozsdáskilincs Előzmény: #511203

Nincs oly filozófia és általában nincs oly életszemlélet, amelyben meg ne látszana az az ember és az a kor amelyből ered.

/nemtom ki egy filozófiai vitairatban olvastam/

Tehát megállapíthatjuk létezik egy minden kornak megfelelő, szellemi fertőzés! Ami torzitja a tisztánlátásunkat.

A megoldás az lenne ha elkülönülten élnének a világtól gondolkodók.

egy fontos gondolkodási alapvetés

#510816 TrendMan

"We can not solve our problems with the same level of thinking that created them."

"Nem tudjuk ugyanazzal a gondolkodással megoldani a problémáinkat, amely létrehozta őket."

/Albert Einstein/

Re: Occam borotvája

#510584 Ibiza Előzmény: #510568

pont ez a gond..k.sportban a formagyakorlat azért van megtaláld benne az egyensúlyt és kézségszintre fejleszd a mozgást..

#510568 TrendMan Előzmény: #510561

Az nem baj, ha befolyásol, addig amig nem ural.

Az elmélet egy dolog, a helyes alkalmazása egy másik.

Kicsit olyan ez, mint a küzdősportban a formagyakorlatok: Nem nélkülözhető, de továbbfejlesztendő.

#510563 Ibiza Előzmény: #510561

az embernek érdemes megfigyelnie saját viselkedését..milyen helyzetben hogy viselkedik..agya működését.. meg kell tanulni annak kapacitásának kihasználását..a tudatos és tudattalan részének a fejlesztését.. használatát.néha még ma is meglepem magam ,)

ha az ember felméri saját képességeit..és nem elégedett akkor álljon be a sorba..bízzon a kollektív bölcsességben..vonuljon a gnúcsordával..használja azokat a lapokat amit leosztottak neki..

Születésedkor van egy leosztott lap a kezedben..a hatalom birtokosai tanáraid osztják le neked..a kasztod szerint kapod..rajtad múlik elfogadod vagy másikat akarsz..

#510561 Ibiza Előzmény: #510548

50felett én azt látom az ember akkor viszi valamire ha nyitott és másképp gondolkodó..van szeme az élethez..megfigyelő és elemző tipus...van saját útja..

jók az elméletek de minél többet ismersz annál inkább befolyásol..

van a vallás a családi és társadalmi konvenciók..az iskolai képzésed a gazdasági és filozófiai elméletek...mind mind ad egy korlátot..

Csak ha a "szakmánkra" gondolsz..a tőzsdei kereskedésre Sokan a TA-t követik mint égi jelet.. beleverik agyadba stop a barátod.. és már is elllenállásokra nagy pakkok mögé rakod a stopod.. megrajzolják a görbédet ez alapján elveszik a papírod a pénzed..

Re: Fogolydilemma

#510079 Fornit Előzmény: #510073

Ezzel a fogolydilemmával csalták el a homoszexuális millások a Nagy Bartos Möster abszolut többségű álamfői győzelmét a makkoscipős-suhogójoggingos "nyóckergenszter" javára... (a ****ok! :-D)

Fogolydilemma

#510073 TrendMan

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fogolydilemma

"Bár mindkét fogoly jobban járna, ha kooperálnának, és egyikük sem vallana a másik ellen, mégis mindkettejüknek személyes érdekében áll vallani, akkor is ha korábban kooperációt ígértek egymásnak."

/Ez engem nagyon emlékeztet a mai magyar politikai helyzetre/életre./

"Akárcsak a többi nem kooperatív játékelméleti problémában, itt is feltételezzük, hogy az egyes játékosok saját nyereségüket tartják szem előtt, tekintet nélkül a másik résztvevő nyereségére."

/Azaz ez a szituáció nélkülöz bármiféle kultúrális elemet./

Re: Gondolkodási struktúrák

#509883 TrendMan Előzmény: #509881

Lehetséges, hogy itt egyből egy kiegészitést kell tenni.

Hiszen a kultúra is egy szabályrendszer, azonban jellege mégsem stagnáló/romboló, sokkal inkább pozitiv.

Ebből viszont az következik, hogy jelen topik célja olyan logikai/lelki döntési helyzetek tettenérése, amelyek nélkülözik a kutúrális vonatkozást, vagy ahol az másodlagos.