Gyümölcsfák felétek átvészelték a fagyot? Nálunk elég rossz a helyzet, pár nap múlva kiderül, hogy lesz-e nagy veszteség:(
Gyümölcsfák felétek átvészelték a fagyot? Nálunk elég rossz a helyzet, pár nap múlva kiderül, hogy lesz-e nagy veszteség:(
"NA, kiettem a régi, elszáradt tujákat..."
Ez durva! Ennyire rosszul főz az asszony???
:-))
Európai piramisciprus
www.sieberz.hu
A gödöllői telepükön lehet válogatni kb 3800Ft
ez jó!
mi a neve?
NA, kiettem a régi, elszáradt tujákat, vettem újakat.
szerintem nagyon jó áron.
200-210cm, 6e ft
150cm körüli 3e ft
100cm 1,5e ft
nem földlabdával....
kikérdeztem a termelőt, alaposan, jegyzeteltem is, mit, hogy kell, megvilágosodtam....
HA esetleg valakinek kellene, szívesen megosztom merre van.
Szép, dús fák, mind.
a jótanácsokat, pedig valamikor megírom.
csak nem mindegy, hogy mikor... :(
Ugyanis a tuja elszárad ha:
- télen a fagy és a szárazság miatt megrepeded a föld és a gyökerét éri
- vagy ha meglocsolod és utána jön a fagy és a "jégtömb" miatt nem kap nedvességet...
Kösz szépen, átolvasom, remélem megértem belőle a lényeget.
(Meg közben gyönyörködöm az oldal flitteres dizájnjában... :-D )
Kösz!
http://irodalom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=533174
remélem ez segít. :)
:-) Akkor fazonra igazítom őket.
Bevallom, évekig úgy, fazonra vagdostam őket ;-), tök szép formásak is lettek, néha még termés is volt rajta :-), de aztán egy kertész elbizonytalanított, hogy "az azért nem úgy megy".
Aztán megcsináltattam vele, közben figyeltem, de rendszert én sem láttam a dologban, szerintem ő is ötletelt csak... :-)
olyanom is van a kert hátsó részében, de hogy ugyan olyan mutatós volna, azért nem mondanám...
igaz, hogy gyorsabban nő, de annyival csúnyácskább is..
az első, utcafronti smaragdokat, amikor építkeztem, 2,5 méteresen vettem, nem mondom meg mennyiért, de azt akartam, hogy ne lehessen belátni, és port fogjon...
ez sikerült is, viszont most tönkrementek, sajna....
osztom, én borókát javasolok de arra is figyelni kell rovar szempontból
atka és pajzstetü ellen védeni kell, viszont a gombás és egyébb növényi kórokozó nem támadja meg
szárazságtűrőbb mint a tuja, gyorsabban is nő
a rakéta fajták nem helyigényesek oldalra, viszont cserébe szúr mint a barom :))
az ényémek 4 évesek, 30cm-es volt akkor, direkt nem vettem nagyobbat, h a szűk helyen szépen begyökeresedjenek
most 180 magasak ;-)
egyébb:
1700-forintért ilyen méretben kevesebb mint harmad áron ajándék .:)
A tujákkal egy baj van , ha a sorba egy is kipusztul sanszos hogy a többi is kifog . Akkor kellemetlen ha egy 2-3 méteres hal ki és pótolni szeretné az ember ,nagyon mélyre kell nyúlni a zsebben hogy ne legyen foghiányos. Nekem is folyamatosan „berozsdásodtak” ,pedig tavasszal mindig lemosóval kezeltem ,és tápanyagoztam a földjét.
Olcsóbb és szerintem jobb a hamisciprus ,és a sövénytuja .sokkal ellenállóbak és ugyan olyan mutatósak.
vizet kaptak, így csak a betegség lehet...
akkor lesz beruházás ismét, 1 motoros permetezőre....
ku.. a kert, nyeli a pénzt....
Szemre....))
csak nehogy bonsai legyen....:))))
egyébként jó kérdés, nálunk anyósék szoktak metszeni, már sokszor megfigyeltem, de nem találok rendszer benne soha...
Megnézegettem közben a fákat.
Rövid szemlélődést követően rádöbbentem, hogy valójában fogalmam sincsen, hogyan is kell metszeni... :-D
Hogyan kell az almát és körtét McMeccceni?
:-)
Én megpróbálom esetleg egy sörrel kiváltani a fröccsöt.
Hátha a fák nem veszik észre... :-)
a probléma többrétű is lehet
1, vízhiány
a tujáknak elég sekélyes a gyökérzete, tehát egy hosszan tató száraz időszakot nehezen viselnek el napi öntözés nélkül
ez az őszi időszakra is vonatkozik
a lobozatuk sűrűsége miatt alig jut csapadék a talajra, kiadós eső esetén is
tehát könnyű benézni a történetet, esett az eső, minek locsoljak
2.
sajnos manapság jellemzően minden növényt pemetezni kell, ez alól a tuják sem kivételek
gomba és rovarkártevők ellen is, szintetikus permetezőszerekkel, atkára való hatóanyagú is legyen benne
rezest kerülni, nem hasznosul jól az örökzöldeken, mint gombaölő
tapadásfokozót kell a permetlébe mindíg tenni! (Nonit)
tipikusan a nyár végén, ősz elején kapja el őket ez a pusztulat
csak motoros géppel lehet hatékonyan permetezni őket, mert be kell fújni a sűrű lombozatba a permetezőszert!
a locsolásról még valamit, lehetőleg a lombozatot sohase locsold, vagy nagyon ritkán, mondjuk ha nagyon poros, mert a nyári estéken benne maradó nedvesség miatt, nagyon kedvezőek a feltételek a gombás betegségek kialakulásához
kb ennyi :)