Regisztráció Elfelejtett jelszó

Harcsa vagy Süllő

Re: nincs cím

#488703 KawaBazsy Előzmény: #488584

"mi emberek 80-100v még nem nagyon érzünk"

Erre ne alapozz inkább, az áramerősségtől (is) függ, az a másik változó. De majd jön Bendeguz, ő a villanyos mérnök. :-)

#488650 Rozsdáskilincs Előzmény: #488600

Benned ősi pákász vér lehet. :)"

Ááá dehogy csak szeretem a természetet:-) Abban az időben nem volt, se teszkó, se spektrum:-) Magadnak kellett gondoskodni a szórakoztatásodról.

Ibiza

volt csak leültem és csak néztem..""

Ez még ma is megesik velem csak kimegyek a város szélére űdögéni egy kicsit figyelve az életet. M3 kijárat metrónál, bár az utóbbi években többen vannak arra mint a bosin:-) Magam is írhattam volna ezeket a sorokat. Még damil sem volt, kidobott szúnyoghálót kötözgettük össze.:-) Mégis egy halom halat fogtunk. A mai generáció nem tudja a természetet nem a tv-ben kell keresni, spektrum és társai. Ahogy mondod egy csoda, az ember saját tüskevára. :-)

#488638 Ibiza Előzmény: #488594

gyerekkoromban levittek falura nyaralni..elvittek az ottani srácok a halastavak túlfolyóira (kanálisok) horgászni.. dugó-libatollas úszóval..sokszor csak gombostű horoggal.. compót kárászt, vörösszárnyút fogtunk meg naphalat,sügeret.. életemben nem horgásztam olyan jókat.. csodálatos volt ott a természet..néha láttunk csukát pontyot úszni.. nagy élmény volt.

Volt egy természetes tó is ami soxáz éves volt..ott pedig kassal halásztunk..kettő húzta a kast a vízben kettő meg kerített ha koppant akkor kivettük..néha hatalmas kecskebéka vagy teknős volt benne.. kis kárászokatr vörösszárnyúakat..és nagy csíkhalakat fogtunk.. a parton megcsináltuk tüzön nyárson..a többit macskának.. a compókat mindig visszaengedtem.. a mai napig is.. nem tudom miért.. kedvenc halam..sajnálom elvinni..

csodálatos idők voltak.. segítettem fejni..malacot nyulat tyukokat etetni szénát gyüjteni.. fél napokat elbóklásztam a mezőn a kanálisok mellett.. volt csak leültem és csak néztem.. láttam az egeret a pockot a vadászó menyétet nyestet.. hogy szövi pók a hálóját..kakukk hogy figyeli ki a poszátát..sikló..

ááá csuda volt..néha ma is átélem ha sikerül elmennem horgászni..tavaly tán egyszer voltam..

#488632 Ibiza Előzmény: #488496

természetet értő és szerető ember nem csinál ilyet.. tudja többet árt mint a haszna.. de ezt a pasit ez nem érdekli.. dobóhálóval kiszed minden halat és az ikrákat is szétb@ssza..

Ha szigonnyal kiszedi a nagyokat akkor az rendben..

beszélgettem anno sok juhásszal kondással..akik nagyon értették a természetet..ezek rendszerint rabsickodnak is..magfigyelnek mindent..fészekről nem bántották a fácánt.. a vemhes nyulat.. az ív halakból csak a nagyokat szedték..és csak annyi amennyi kellett saját célra..

#488600 banyaiz Előzmény: #488594

Korán kezdted a csónaképítést, nem semmi 12 évesen saját erőből, és még működött is. Benned ősi pákász vér lehet. :)

Egyet mi is építettünk 11- 12 éve, még szuperál, de nem lett a legjobb, valószínű nem volt teljesen száraz a fa amit használtunk hozzá, és kicsit csomós is volt nem a legjobb minőség. Nem úgy mint az öreg pákász évekig szárította előtte az anyagot a padláson, nekünk is azt kellett volna. :)

#488594 Rozsdáskilincs Előzmény: #488587

12 éves körül voltam mikor megépítettem az első csónakomat:-) Magam minden irodalom nélkül, csak úgy megfigyelés alapján. A mocsár élővilágát fedeztem fel vele. Sok időt töltöttem ott. Mikor az osztályfőnököm fülébe jutott, osztályfőnöki órán kirándulni mentünk hogy mindenki megszemlélhesse a remekművet:-) A mocsarat később lecsapolták az emelkedő vízszint veszélyeztette a házakat. Igy ért véget a királykodás:-)

#488587 banyaiz Előzmény: #488584

Rendszerváltás után sokáig úgy kezelték ezt , hogy megélhetési bűnözés, mint sok minden mást. A gond csak annyi ipari méretekben ment, megy ez.

Egy kiló jobbféle hal 800-2000 Ft. Elég komoly károkat lehet okozni.

Balatonon hálózás amit hallottam olvastam sokszor , hogy nagy divat. Kb 10-15 éve lehetett már olyat olvasni egy éjszaka alatt hálóval 600 kiló süllőt fogtak rabsicok. Az azért durva tétel.

Nekem ebben a pákász filmben az tetszett , hogy mindent magának elkészít, csónak , varsa, dobóháló, ólomöntés stb, teljesen nomád természetközeli életforma volt ez régen mikor megvoltak a feltételei.

Persze úgy nem megy amilyen állapotok ma vannak, hogy modern módszerekkel le lehet pusztítani egy vizet gyorsan.

#488584 Rozsdáskilincs Előzmény: #488579

Gondolom a feszültség a lényeg a dologban, nem tudom a halak mennyire érzékenyek, mi emberek 80-100v még nem nagyon érzünk. Hát a hatóságok ezen a területen sincsenek megfelelőképpen jelen, mint szinte sehol. A Dunára járogatok néhanéha, halőrt még nem láttam.(fővárosi szakasz)

#488579 banyaiz Előzmény: #488575

Ez egy ősi szakma volt, gondolom ezért forgatták a filmet. Régen jó árterek voltak sokan éltek ilyen pákász módszerekből. Kicsit több hal is volt mondjuk Duna, Tisza hasonló helyeken.

Ma is biztos vannak ilyenek, csak már nem legális, pl szigonyozni, dobóhálózni lehet ha vkinek van kisszerszámos halász engedélye, persze nem ívó dévérekre stb.

Árammal? Közelről még én sem láttam ilyet, de youtube-on találsz róla videókat. Vmi olyasmi a lényeg, hogy több nagyobb aksit használnak a csónak mellett van a két pólus és víz jól vezeti az áramot ami hal a közelben van az jön fel a víz tetejére elkábulva , összeszedik merítővel . Nagyon sok esetet hallani, hogy elkapnak ilyeneket csak elég enyhék a büntetések talán most már komolyabb pénzbírságok vannak . Természetes vizeken ahol nincs komoly halőrzés ezzel elmúlt 10-20 évben elég rendesen lerabolták. Illetve ezzel is.

#488575 Rozsdáskilincs Előzmény: #488565

Zoli azt nem értem anno hogy a csudába kerülhetett széles nyilvánosság elé, bemutatásra a rabsickodás. Mindig üldözték, ötletadó még az is kedvet kap aki nem horgászik.

Ezt az áramos dolgot csak hallottam, nem igazán értem mit is csinálnak pontosan.

Nem mintha terveznék ilyesmit.

#488565 banyaiz Előzmény: #488502

Nagy mester lehetett, nekem is tetszenek ilyen filmek elnézném egy napig.

Vannak utódai most is modern pákász , rákászok, csak ők árammal nyomatják.

Vagy elég lemenni a Sióra télen nagyobb gödrökben összeállnak a halak , gereblyéznek rengetegen. Hallottam olyan sztorit nem tudom igaz e, rendőrök megálltak Sió hídon mert látták sokan pecáznak gondolták eszik valamilyen hal, erre a tömeg minden irányba szaladt. Kemény állapotok vannak.

Ismerős mesélte néhány éve télen hajnalban megálltak büfénél inni egyet, egy haverja szól mutatna néhány halat , kinyitja csomagtartót csurig volt mindenféle hallal. Egész éjszaka télen pákászkodtak. Vad dolgok vannak.

#488502 Sumér harcos Előzmény: #488496

különb tudása volt,van ennek bárkitől..

az ilyen tipusú embernek jöhet a válság,éhen soha nem halna...

nagyszerű film vsz.

#488496 banyaiz Előzmény: #488484

Elég profin nyomja az öreg pákász, nagy rabsic lehetett ívó dévérekre dobóhálóval, de érti a mesterséget. Ez a szakma pl tetszik nekem párszáz évvel ezelőtt jó mesterség lehetett.

Megkezdtem a horgászatot…

#488481 banyaiz

Megkezdtem a horgászatot, végre lement a jég. Pár órát voltam pontyra próbáltam, egy mozdításom sem volt, de olyan jó volt kicsit szabad levegőn lenni, és keverni az etetőanyagot, szerelni a pecákat. :)

Csukákat láttam ívnak már vagy készülődnek a szélében mászkáltak.

Jövő héten nagyobb élet lesz , kicsit melegszik az idő nem lesznek éjszakai fagyok, harapni fognak a pontyok vsz ennék egy halászlevet. :)

#477837 banyaiz Előzmény: #477760

Süllőnél kevésbé száraz de azért zsírosnak nem mondanám szürkét, pontynál mindenképp szárazabb húsa van. Nem mindegy mekkora volt a hal, milyen vízben élt és melyik részét adták el neked.

A farok része szokott zsíros és csontos lenni, azt lébe szoktuk főzni íze miatt. A törzséből szeletelve egy 50-60 kilósnál is minimális zsír lehet, hacsak nem úgy hízlalták fel valahol, vagy vmi nagyon kényelmes jószág volt. :)

Jó rántott harcsa, vagy harcsapörkölt nincs is jobb halétel vsz. .) Pangáziuszt még nem ettem .

Paradox: a "Honvédelem" sodorta veszélybe a honos zsemlénket!

#477802 Netmaster

"Egy különösen veszélyeztetett halfaj, a petényi márna élőhelyét is veszélyezteti a verőcei kórházból a Morgó-patak vízgyűjtőjébe folyó szennyvíz. A Honvédelmi Minisztérium cikkünk óta lépéseket tett, de a szakértők szerint egy ilyen szennyezés lassan fejti ki hatását.

Egy korábbi cikkünk kapcsán olvasónk felhívta figyelmünket arra, hogy a cikkben említett, a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó verőcei betegotthon által szennyezett patak a Morgó-patakba torkollik, ahol a fokozottan védett és veszélyeztetett, vörös könyves petényi márna vagy magyar márna (Barbus peloponnesius petenyi) nagy számban él. A Morgó szennyezése tehát elsősorban erre a hazánkban igen ritka és kizárólag a Kárpát-medencében előforduló, jelentős értéket képviselő alfajra jelent veszélyt."

http://index.hu/belfold/2012/02/11/veszelybe_kerult_a_zsemlenk/

http://greenr.blog.hu/2012/02/12/paradox_a_honvedelem_sodorta_veszelybe_a_honos_zsemlenket

Az elmúlt napokban ettem…

#477760 Fornit

Az elmúlt napokban ettem rántott szürkeharcsafilét.

Most ennek vagy olyan íze van mint a pangáziusznak (zsíros) vagy átvágtak a vásárcsarnokban...

A másik fele megy a grillre ha jó idő lesz.