Most már én is azt hiszem, kezd elmenni Zsiday esze. :)
Most már én is azt hiszem, kezd elmenni Zsiday esze. :)
Korábban már többször írtam az ECB hosszútávú, 3-éves hitelének varázslatos hatásairól, ám most olyan jön, ami még sohasem volt: 2012 február 29-én újabb pénzosztás lesz a bankoknak, 3 évre. Már sokan bejelentkeztek jó előre, biztos nagy összegeket osztanak ki, ám piacmozgató hatása nem nagyon lesz, hiszen a meglepetés ereje már oda, és a bejelentkező bankok valószínűleg előre elköltötték a pénzt, tehát ebből már vételi erő semmilyen piacon nem lesz.
De vajon miért pont február 29-re időzítették az új 3-éves hitel (LTRO) kiosztását? Bizony, most az összeesküvéselmélethívők örülhetnek, hiszen egyértelmű a megoldás, és oldalunkon világszenzációszámba menő felfedezést olvashat mindenki: 3 év múlva nem is lesz február 29-e, így a pénzt sosem kell visszafizetni. Az alternatív megoldás az, hogy a pénzt a mostanitól számított harmadik február 29-én kell visszafizetni, ami azonban nem 2015-ben, hanem 2024-ben lesz, lévén, hogy február 29-e csak négyévente van (kivéve minden 100-as év, kivéve minden 400-al osztható, de ez részletkérdés). Szerencsére mi résen vagyunk, és még időben rávilágítottunk erre a turpisságra...
Ami a piacokat illeti: igencsak látványos az amerikai részvények ereje, és erősen 1994-95-re emlékeztet. 1994 folyamán óriási félelem volt (az amerikai kötvénypiac összeomlása, a hozamok megugrása miatt - most az európai kötvénypiac összeomlása okozta a parát), ám eközben a piac nem esett, hanem oldalazott (mint most 2011 második felében), majd a rossz hírek csökkenése, és a legnagyobb piaci szereplő lemészárlása után (Orange County csődje, pont mint most az MF Global csődje!) a részvények 1995 legelején megindultak felfelé, és gyakorlatilag egész éven át korrekció nélkül emelkedtek szépen lassan. Nem mondom, hogy ugyanez lesz, de mindkét esetre jellemző volt, hogy a hosszú hónapok pesszimizmusa úgy kifárasztotta a szereplőket, hogy utána ellenállás nélkül igen sokáig emelkedett az index. Egyébként kicsit hasonló volt a 2010 nyári para is, ami után szintén sokáig, 5-6 hónapig tartott a szinte töretlen emelkedés - a piac mindezek alatt egyszer tudott napon belül egyhónapos minimum környékére kerülni...
hát bazzeg, ennek most nagyon tudok örülni...
"Ha azzal számolunk, hogy még jövőre is enyhe recesszióban lesz a gazdaság, azután pedig éves 1-2% infláció mellett éves 1-2%-ot növekszik (ami a mély recesszió után nem túl nagy elvárás) és sikerül 15 milliárd eurónyi vagyont privatizálniuk 2013 és 2015 között (szintén nem tűnik kivitelezhetetlennek), valamint 2014-ig nominálisan rögzítik a kiadásokat (béreket is) utána pedig az infláció szintjével emelik évente, akkor az adósság 2020-ra 104%-ra csökken, ami jóval alacsonyabb, mint az IMF/EU előrejelzése - ez utóbbi némiképp 120% felett van."
igazán nagy teljesítmény lesz ez 2020-ra...
http://www.zsiday.hu/blog/legyen-olcs%C3%B3-hitel
NAGYON TÁMOGATOM!
Alapesetben igazad lenne, csak amikor félnótások irányítják a gazdaságpolitikát akkor minimum gondnokság alá kell helyezni őket. Szóval számomra nem elsősorban a forrásköltség a legnagyobb előny, hanem a felügyelet. Az normál esetben nem biztos, hogy előnyös , adott esetben viszont kifejezetten kívánatos opció. :)
Elnézve, hogy a kormány mióta rugózik az ügyön, egy kis vita nem oszt, nem szoroz. :)
Mellesleg ezzel egyetértek, de a cikknek volt négy másik pontja is.
én nem értem h ilyen h@lyeségen h lehet rúgózni, meg órákat vitatkozással elb@szni, meg még cikket is kanyarítani hozzá....az IMF az nem commercial bank meg nem retail bank h odaszaladok oszt nyúlok tőle kis lóvét hanem LAST RESORT, és ezért is olcsó a forrása mert elvileg súlyos helyzetben segít...de amint elhárul a csődveszély le kell jönni a szerről....ezt fel nem fogni az súlyos elvi hiba és ez understatment....
Akartam egy hatalmast pluszt nyomni Netmaster-nek, hogy milyen jó gondolatai vannak.
Aztán megláttam az írás végén az idézőjelet :DD
Bizalom nélkül semmi nem megy, üzleti életben, vagy akár életben se. Ilyen Tolcsy féle kijelentésekkel amiket ámokfutott elmúlt évben hát ha szándékosan a bizalom lerombolása volt a cél, akkor jól sikerült.
Saját dolgunkat nehezítettük.
És mindez egy rövid pol érdekért, hogy milyen népszerű lesz ez a szabadságharc téma, ellensúlyozza a megszorításokat. Ezért csinálták az egészet, és ez a része még talán működik is valamilyen szinten. Bár efelől is vannak kétségeim ha megnézem egy olyan közvéleménykutatást, hogy 70-80% szerint nem jó az irány, és akkor még engem nem is kérdeztek. Igaz az egy nagy kérdés, hogy ki miért mondja azt nem jó az irány ahány ember annyi indok lehet.
Na de ez sem kutya. :) "Erről a szovjet vicc juthat eszünkbe: nem Moszkvában, hanem Tbilisziben, nem Mercedest, hanem Zsigulit és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak"
Talált süllyedt. :) Ez alapján a két írása alapján máris megkedveltem Zsiday-t . :)
Igen, ezek a Pál fordulások a legkatasztrófálisabbak.. Totál bizalomvesztés és hülyének néznek.. Nem lehet basszus következetesen legalább 1 évet kitalálni, semmit.. Idióták.
Még csak év elején járunk de vsz ez volt az év írása. Minden szavával egyetértek.
"Állítólag az IMF megállapodás pénzügyileg kedvező a Kormányzat szerint is:
Nahát, milyen érdekes.
Már csak az a kérdés, hogy akkor miért kellett elzavarni őket? és az is, hogy erre csak most jöttek rá?
Mivel a visszahívás több tízmilliárdos hasznnal jár a kormányzat szerint is, ebből következik, hogy az elzavarás soktízmilliárdba került. Miért? Érthetetlen dolgok ezek. pedig valójában nem tíz, hanem százmilliárdokról beszélünk...
Kezdjük a devizahitelek költségével:
1. Az IMF-finanszírozásnál olcsóbb nincs. Az alábbi táblán látható ( http://www.imf.org/external/np/fin/tad/extrans1.aspx?memberKey1=415&endDate=2011-12-31 ) hogy a 7,4 mrd SDR hitelre 200 milliót fizettünk kamatba 2011 során. Ez 2,7%-os kamatszint, nagyjából annyi, mint amennyit a legfejlettebb államok fizetnek állampapírjaikra. A szabadságharcos hevületben további IMF-hitel lehívások helyett 2011-ben kibocsátottunk http://www.akk.hu/object.0ce0305b-9290-4bfe-92f7-a3c2719359d0.ivy 4,25 mrd USD és 1 mrd EUR kötvényt. Átlagos kamaszint mondjuk 6,5%. A különbség 3,8%, amit csak erre a 4,25 mrd USD+1 mrd EUR-ra számolva éves 160 millió euró, azaz kb 50 mrd Ft ÉVENTE. Ennyibe kerül, hogy nem az IMF-től kértünk pénzt hanem a piactól. És láthatóan az elmélet továbbra is az, hogy piaci kibocsátást szervezünk az olcsó hitel helyett, mivel nekünk csak "védőháló kell". Magánszemélyként ki választaná a 6,5%-os hitelt a 2,7% helyett???
2. Tettük mindezt azért, hogy szabadon alakíthassuk a gazdaságpolitikánkat, ám ez egy álom. A piacok ugyanúgy "monitorozzák" a gazdaságot, akinek hitelt adnak, mint az IMF, ugyanúgy követeléseik vannak. Nem lehet bármit megcsinálni, mert akkor nem adnak pénzt - pont úgy mint az IMF. Én sem adok a SzomszédJózsinak pénzt ha látom, hogy úgyis csak elissza. Ha mintakertészetet épít belőle, aminek a megtérülése valószínű, akkor szívesebben adok kölcsön. És teljesen mindegy, hogy egy bank, vagy piaci szereplők nyújtják a kölcsönt, hasonlóképpen gondolkodnak. Tehát az elzavarásnak értelme sem volt sok - ugyanúgy nincs szabadságunk. A magyar gazdaság és gazdaságpolitika nem autonóm, nem is lehet az, kivéve ha átalakulunk Észak-Koreává. Ők valóban szabadok, azt csinálnak amit akarnak...
3. A forintban mért finanszírozási költségek is attól függenek, hogy mennyire bíznak meg bennünk. Az IMF elzavarásával legalább 200bp-tal megugrottak a finanszírozási költségek. Idén bruttó módon 3000 mrd Ft állampapírt kell kibocsátani, azaz ez önmagában 60 mrd Ft ÉVES többletköltséget jelent.
4. A még súlyosabb hatás a devizahitelek átárazódása és emiatt a törlesztőrészletek megugrása, ennek pontos becslésére nem vállalkoznék, de minimum éves 100 mrd Ft többletköltséget okoz ez is.
5. És legvégül a bizalom megingása pedig visszaveti a beruházási kedvet, ennek számszerűsítése még nehezebb, mint az előző.
Összességében a gazdasági szabadságharc azonnal láthatóan minimum éves 250-300 mrd többletköltséget okozott Magyarországnak, ami a GDP 1%-a. Ennyit költöttünk el értelmetlenül. És végül visszatérünk ugyanahhoz az IMF-hez, akit elkergettünk, csak szegényebbek vagyunk sokszáz milliárd forinttal. Ez a mai vicc, bár ez inkább tragikomédia."
"Egyszer tuti megnézném, ahogy a miniszter beszívva diktálja a közleményét. :)"
Hja, hogy te nem is tudod, hogy kik szoktak így nyilatkozni? :)
Egy kis emlékezetfrissítés:
"A címadás önmagában is zseniális, bár először azt hittem, hogy ez egy Hírcsárda-cikk* lesz, de kiderült, hogy tényleg igaz:
"Töretlen lendületben a nemzetgazdasági miniszter" - valóban ez a cím.
Ekkor már lehetett sejteni, hogy nagy dolgok következnek. Lássuk!
"Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán kormány eddig elért eredményeit. A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk le, a 2011-es költségvetést többlettel zártuk". Ugye azt tudjuk, hogy idén a magánpénztárak elkobzása nélkül a hiány bő 6% lett volna, szemben például a 2009-es 4,6%-kal ( http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/government_finance_statistics/data/main_tables) . Tehát az elmúlt 2 évben a hiány valójában nőtt. Azzal, hogy eladom a családi ezüstöt nem hiányt csökkentek, hanem a jövőt élem fel.
Tovább:
"Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül állította helyre az Orbán kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát." Erről a szovjet vicc juthat eszünkbe: "nem Moszkvában, hanem Tbilisziben, nem Mercedest, hanem Zsigulit és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak". Az előző mondatból is igaz, hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlattól eltérően cselekedtünk, de a pénzügyi egyensúly visszaállításáról szó sem volt: ma Magyarország nagyobb kockázati prémiummal (magyarul drágábban) vehet fel hiteleket mint az elmúlt majd 20 évben valaha (mert nem akar senki adni nekünk, félnek hogy nem kapják vissza a pénzüket), és a GDP-arányos államadósság is magasabb, mint sok éve. A megszorításokról pedig csak annyit, hogy a tavalyi és főleg idei intézkedések nagyságrendileg összemérhetőek a Bokros-csomaggal. Tehát megszorítás van, nem is kicsi, egyensúly az nincs, de a többi igaz, tényleg példátlan.
De ez is igen míves: "Ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság." Viszont ezt látni meg igencsak rózsaszín szemüvegre van szükség...
És a csattanó:"Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek." "
http://zsiday.hu/blog/miniszter-félrebeszél
Ó, hogy ezt nem olvastam el korábban. Egyszer tuti megnézném, ahogy a miniszter beszívva diktálja a közleményét. :)
Kedvesem, ha nem tudsz szöveget érteni, akkor fuss neki még egyszer.
Azt nem én, hanem Zsiday írta, hogy eddig NULLA százalékon ketyegtek ezek a kötvények (értsd ~0,00xx%), én pedig azt, hogy éppen most fordultak negatívba, amely természetesen az újonnan megvásárolandó és nem az eddig megvett kötvényekre vonatkozik. Éppen ezért írtam, hogy az lehet egy esetleges megoldás, hogy 2 milliárd SDR értékben lehívunk devizát, majd ezt kipótoljuk a meglévőből 8 milliárddal és ezzel mostantól megtámogatjuk Németországot (nyilván nem gyakorlati jelentősége, hanem elvi jelentősége van a dolognak), így elmondható lesz, hogy Magyarország feltétel nélkül bízik Németország gazdaságában és gazdasági erejében.
Mellesleg - bár eddig nem írtam - de fel szeretném hívni a figyelmét mindenkinek valamire, amiről már beszéltem a "leghosszabb blogbejegyzésben".
Ez pedig az, hogy ez a pénz nem az MNB-é, a hozamokat mégis az MNB teszi zsebre, azaz ez aztán az igazi kreatív könyvelés! Magyarán, az állam veszi fel a hitelt, a kormány törleszti a költségvetésből de a hozamok nem oda folynak be, hanem az MNB-be. Na ez aztán a hamisítás magasfoka!
Mert az még rendben lenne, hogy a kormány az MNB-be helyezi letétbe, és ezért esetleg egy letétkezelést fizet, de az, hogy ezzel az MNB üzletel, a nyereséget viszont nem adja vissza, de egy esetleges veszteséget megtéríttet, az azért tényleg megérne egy újragondolást bizonyos szabályozásban.
Mert én erre írtam, az MNB függetlensége nem a HAZÁTÓL és az ORSZÁGTÓL való függetlenséget, illetve nem a betétekre vonatkozó függetlenséget jelent, hanem a hétköznapi politikától való függetlenséget.
Magyar államkötvényekkel egyébként nem lehetne bukóban, maximum azt lehetne mondani, hogy nem maximalizálta a nyereségét. Ámde az MNB-nek, mint Jegybanknak nem a profittermelés a feladata, hanem éppen ellenkezőleg, részben az árfolyam REÁLIS szinten tartása, részben a megfelelő tartalékolás biztosítása, amelyekben ebben az MNB elnöki ciklusban pont csúfosan leszerepelt az intézmény.
Egyebekben, annak idején a HAMVAZS le is hordta a sárga földig Járait, amikor elmondta, hogy az MNB 10 milliárdot keresett bizonyos ügyleteken, valami olyasmivel, hogy az MNB-nek nem ez a feladata... úgy látszik, azóta sokat fordult a világ. Vagy csak a haver ül ott. Vagy nem is tudom, miért...
HAMVAZS-t nem olvasok, teljesen felesleges, csak uszítanak.
Viszont az, ahogy a médiumok tisztulnak, az mégiscsak feltűnő, ahogy az is, hogy végre elkezdik kiszivárogtatni azon """baráti""" francia leveleket is, amelyekben utalnak arra, hogy milyen álllami tulajdon átadására tartanak igényt egy becsületrendért. Remélem lehányjuk őket vörössel átitatott csigával, hogy örökre jól meg legyenek jelölve a becsületükkel.
"Na mit a szóltok ehhez?"
Értelmetlen zagyvaság. Pl. a német államkötvénnyel nagyon szépen keresett az MNB ha >2 százalékon vette néhány éve és most negatív a kamat, azaz emelkedett az árfolyam. Magyar kötvényekkel viszont bukóban lenne, mert nött a hozamuk.