http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lfk5ctorlBI
"Usa azért teheti ezt meg mert bírja a piac bizalmát, hogy ezt az adósságot le tudja majd dolgozni."
Az USA azért teheti meg, mert ő árulja a világnak a pénzt és mert az ennek a rendszernek a szolgálatában álló intézmények döntik el, hogy honnan és mennyi pénzt pumpálnak majd ki.
Én úgy vagyok ezzel a széteséssel Herceg, hogy az EUR egy országnak kifejezetten jól jött, mégpedig az EU vezető hatalmának, a németeknek, mivel az egységes EUR övezeten a németek óriási pénzeket tudtak fogni. Na most pont ebből kifolyólag a szétesés gátja is Németország, jól látszik, ahogy Merkelék küzdenek az EUR övezet egyben tartáséért. Ők ezt a privilégiumot már nem fogják a kezükből kiadni, tehát max. egyetlen megoldást tudok elképzelni: aki nem teljesíti a németek elvárásait az EUR övezetet illetően, azt már vágják is kifelé onnan. Ezért én józan realitásnak tartom, hogy a racionálisabban gazdálkodó, gondolkodó és élő északi / nyugati népek ( németek, dánok, hollandok, franciák, svédek, finnek, osztrákok ) egyben fogják tartani az övezetet saját jól felfogott érdekükben. Egy nagy céljuk már tulajdonképpen teljesült is: a különutas briteket már ki is szorították. Hogy a déliekkel mi lesz, ez ennek az új évnek a legnagyobb kérdése. A válasz is meg fog érkezni...
Usa azért teheti ezt meg mert bírja a piac bizalmát, hogy ezt az adósságot le tudja majd dolgozni.
Eur zóna esetében megteheti e az EKB az két dolgon múlik:
1. Politikai döntés
2. Piacnak van e akkora bizalma ebben a térségben, hogy ezt a megoldást tolerálja.
A németek ezt az utat nem akarják, a franciák szeretnék.
Mo kapcsán is felmerült ez Matolcsy részéről. Na az viszont borítékolhatóan bukás, hiszen még EU esetében is kérdés a piac bizalma egy ilyen lépésre. Mo esetében nem kérdés, hogy totális bizalomvesztéshez vezetne.
...
Én nyilván nem értek ehhez,de szerintem valamit rosszul látsz: Az EKB nem bocsájthat ki fedezetlen pénzeket, magyarán csak olyat bocsájthat ki, amelyet valamely intézmény, vagy ország "lejegyez", magyarán az EUR kibocsájtás (a'la dollár az USA-nak) pénzbe kerül. És itt jön be az, hogy ha Európában nincs pénz, akkor majd a FED nyomtat egy kicsit és majd abból lesz. A kiszolgáltatottság.
Ennek megfelelően az elképzelésed pont az, amit az USA csinált az elmúlt években, évtizedben, ugyanakkor pont ez az, amit az EKB nem tehet meg a jelenlegi formában. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, ahhoz Európának el kellene szakadnia a FED-től, de ez megint lehetetlen, mert már régen annyi adósságot felvásárolt, hogy az kezükben legyünk.
Az ,hogy szétesik e alapvetően egy dolgon múlik, mi a drágább, mi az előnyösebb gazdasági szempontból. Egyben tartani, vagy a szétesés.
Ha nagy a gubanc még mindig lehet nyúlni az EKB-hez, korlátlan mennyiségben vásárolhat államkötvényt, akár az összes eur zóna tag összes államkötvényét megveheti. Elindulna egy ilyen program mindjárt elvenné a kedvet a szétesésre való spekulációtól. Viszont ennek a hosszú távú következményei szintén elég kaotikusak lehetnének.
szétesésen sokkal többet lehet keresni.. fenntartani költség..
nem fog itt szétesni semmi, túl sok ember, túl sok munkája, és inkább pénze van ebben, nem engedik szétesni, bármi áron.....szerintem...
persze minden lehet............
tegnap néztem, hogy UK CDS alacsonyabb, mint a német. Rossz vicc. Persze USA még alacsonyabb.... Látszik, hogy a pü központok hol vannak.
ügyesen gerjesztik, érdekes, hogy zömében angol elemzőházaktól jönnek ezek az infók....