...már akinek volt idén nyeresége,hogy levonja a real time költségét :))
Én ezzel nem szoktam kockáztatni,pont azért,mert nem jogszerű,nekem nem fér bele még egy bünti is..:)
...már akinek volt idén nyeresége,hogy levonja a real time költségét :))
Én ezzel nem szoktam kockáztatni,pont azért,mert nem jogszerű,nekem nem fér bele még egy bünti is..:)
OFF
Csak egy gondolat:
A belinkelt lapon valóban (majdnem) minden tudás megtalálható.
Amióta létezik az adókiegyenlítés intézménye, azóta ki is használom. Már minden variáció megvolt. (Előző évi nyereség, veszteség és fordítva, illetve ezek összes kombinációja.) Gond sosem volt. Azt nem mondom, hogy egyszerű volt megérteni a törvény "logikáját". De sikerült, mert szerencsémre jogértelmező jogász emberek között dolgoztam évekig.
Azon viszont "elszörnyűlködtem", hogy a könyvelők egy része rosszul vagy hiányosan ismeri az idevágó passzusokat.
.
Egy tárgyi tévedésre szeretném felhívni a figyelmet:
A real time adatszolgáltatást nem tekinti a NAV levonható költségnek, mert nem kapcsolódik közvetlenül az értékpapír ügylethez. Erről késhegyre menő viták dúltak a korábbi években a PF-en. Papír (NAV állásfoglalás) is van róla. Mindenki döntse el kockáztat-e néhány 10 000 Ft-ért egy esetleges néhány 100 000 Ft-os büntetést.....Persze szerencse dolga is, mert ha nem kap ellenőrzést, akkor nem derül ki a turpisság.
ON
Kollégák!
Olvassátok el ezt a cikket, hátha választ kaptok minden kérdésetekre. Fórum is van hozzá, ott nyugodtan ki tudjátok beszélni. Már 2 oldalt teleírtatok ma adózással, ami offtopic.
http://stockland.hu/blog/show/136
Hajrá! :)
Ezt mondja és kész? Ez elég vicces! :)
Illik indokolni, mivel anélkül elég komolytalanul hangzik!
Mi a késő? A 30 nap? Miért? Érvényesíteni nem tudod ennyi időn belül, ha pedig azon múlik valami, hogy átkötöd, vagy sem, akkor tedd meg az eladói láb alá betett eladási ajánlattal és vedd meg magadtól, feltéve, hogy az érintett adó nagyobb, mint a költsége a tranzakciónak!
Lxrose az már késő.
Nem hivatkozik ezt mondja és kész.
így van, korábbi években lehetett visszaigényelni. módosítást még sehol nm olvastam, itt sem linkelt senki erre utalót. év elején kijön a tájékoztató, akkor okosabbak leszünk. az átkötés miatt ez már késő lehet, mki mérlegeljen.
a telefonos/személyes tájékoztatás nm mérvadó, hivatalos írásbeli navos állásfoglalás az egyedüli, ami számít.
Telefonon ne kérdezz senkit! Írásban 30 napos határidővel. Amit ott kapsz, abban indoklás is lesz és az alapján kell csináld, akkor is, ha hülyeség. Aztán ha a törvény szövege felreértelmezhető, akkor szerintem van jogorvoslati lehetőség is.
Telefonos választ nem sokra tartom. Már többen megégették vele magukat! Ugyanis az nem hivatalos tájékoztatás! NAV állásfoglalás az ügyben csak az hivatalos! Azt mindenhol el kell fogadni!
Másik lehetőség:
Új szabály, hogy a bevallást be lehet adni "egyéni értelmezés" szerint is. Ekkor egy nyilatkozatot kell mellékelni (ennek követelményét pontosan nem tudom), hogy milyen értelmezés szerint történt a bevallás. Ha a nyilatkozat nem tartalmaz égbekiáltó marhaságokat, tehát akár értelmezhető úgy is a szabály szövege, akkor a NAV-nak kötelező(!!!) elfogadnia az indoklást és továbbítani azt a minisztériumba, hogy tegyék rendbe, egyértelművé a jogszabályt!
Én is kaptam már vissza korábban és nem mondták, hogy hibás a bevallásom. 2007-ben nyereségem volt, 2008-ban veszteségem, majd 2009-ben megint nyereségem. Egyik bevallással sem volt gond.
Ezért kérdeztem meg a veszprémit is,de most egy pestit is meg fogok melyik legyen?
Azt hiszem,ez vmi erstés oldalon van,de most nem találom :(
Kezd kabaré lenni az ügyből. Írásos indoklás a törvény szövegével alátámasztva, különben csak össze-vissza beszélnek. Az APEH-es útmutatót vagy a programot hülyék csinálták szerintük? Sokkal jobban el birom képzelni, hogy akár a somogyi NAV-nál ül egy szöveget értelmezni nem tudó hölgy vagy úr. De még ha ez is lenne a hivatal állásfoglalása, akkor sem büntethetnek meg, ha a törvény szövege alapján nekünk lenne igazunk. Erre pedig elvileg megvan a lehetőség, főleg ha sokan értintettek.
Adókiegyenlítés
2008. január 1-jétől az Szja. törvény lehetőséget biztosít adókiegyenlítésre. Mindez azt jelenti, hogy a befektető az adóév és az azt megelőző két adóév viszonylatában az elszenvedett veszteségét szembeállíthatja ugyanezen időszakban elért nyereségével. Ez akként is történhet, hogy a korábban szerzett nyereségét csökkentheti a később elért veszteségével és visszaigényelheti ennek erejéig a befizetett adóját.
Nézzünk erre egy példát:
Ha a befektetőnek 2008-ban és 2009-ben nyeresége volt, 2010-ben pedig vesztesége, akkor ezeket a szembeállíthatja egymással és a nyereségadója erejéig visszakérheti az adót. Ha pedig több volt 2010-ben a vesztesége, mint amennyi nyeresége volt 2008-ban és 2009-ben, a különbözetet továbbgörgetheti egészen 2012-ig! Természetesen itt az adókulcsos szorzatokat kell figyelembe venni mind a nyereségnél, mind pedig a veszteségnél.
Egy ismerősöm a realtime-ot is simán elszámolta veszteségnek, pedig nem szabad. Ha ekkora a fejetlenség, akkor be lehet kamuzni bármit.
Ez nekem egy kicsit olyan mint amikor megkérdezem a rendőrt,hogy ez egyirányú utca mert nem látszik a tábla mondja nem a társa is megerősíti behajtok erre mindenki nekem mutogat,hogy te hülye ez egyirányú utca.
Hidd el nekem nagyon nem mindegy 2milla a tét.
Lehet,hogy azóta ezt a lehetőséget is elvették,mint a magánnyugdíjat :)) Akkor viszont küldj egy doboz rivót,köszi :))