Maradjunk annyiban, hogy nem véletlenül vagyunk itt. Lehet, hogy lesz még egy egészséges öntés aztán végre szép lassan elindulunk fel. Olyan mint a leminősítés, addig volt para, amíg be nem következett:)
Maradjunk annyiban, hogy nem véletlenül vagyunk itt. Lehet, hogy lesz még egy egészséges öntés aztán végre szép lassan elindulunk fel. Olyan mint a leminősítés, addig volt para, amíg be nem következett:)
Nem soron , hanem nem tartalmaz akkora problémákat, mint amit a piac beárazott a 6,5k áreséssel. Ha úgy jobban tetszik , nem feleződtek a potenciák , ellentétben az árfolyammal.
Ha sorok ennél jobbak lennének, nem ennyi lenne az ár. Az meg ízlés kérdése, hogy valaki úgy véli e, hogy a nagy falat kezd e megemésztődni szép lassan, vagy megfulladnak tőle, az utóbbi verzió ezer okból sem valószínű.
Melyik soron?
Nem nagy okosság hétfőn eldobálni. Ne nézzük ezt a jelentést úgy, mintha 12k árfolyamon lennénk. A feleződés bőven kifejezte azokat a nehézségeket, amit most jelentettek. Nagy nem fogja eladni, ellenkezőleg, a helyzet biztos tudatába vett két hete, mi kicsik meg ne pánikoltassuk egymást felesleges ijedtség eladásokat gerjesztve. Kivéve persze, ha valakinek ez áll érdekébe. A jelentés még jobb is attól, mint amit az árfolyam feleződés indokaként el lehetett képzelni.
Hát nem tudom mit nézel, de a nettó profitból ne indulj ki, mert annak a döntő részét a pénzügyi eredmény adja ki idén, nem a működés. A növekvő árbevételhez meg a tavalyi évhez képest 6-7 szeres személyi kiadások és amortizáció társul, hitelről most ne beszéljünk. Az EBITDA inkább lehet összevetési alap, az alapján nagyjából helyben vagyunk, de a három évvel korábbi árfolyamot utána még megfelezték márciusra...
ezen az elven most 12-13k-nak kellene lennie :-)
majd a nagybüfik beárazzák helyettünk!
hétfőt már izgatottan várom! :-(
tényleg nehéz előre gondolkodni.. most már a 12k-s ár tényleg elérhetetlennek tűnik közel távon, de jelenleg a duplázás az ami segítene rajtam..és mindenkin sztem. Az pedig, hogy 4k-ról duplázzunk az elérhetőbbnek tűnik, mint, hogy 5,5-6-ról. Ezért fogom bedobni, nem feltétlenül azért, mert rosszak a számok és nem látok jövőt a cégben. Sajna kell az a pénz nekem júliusig, és ha nem estarból, akkor majd valami másból próbálom meg összekalapálni. Tudtam nélkülözni azt a lét, és még tudom is, de nem évekig.
A jelentésben is kitértek rá, hogy részvény árfolyam esés betett, és bár nem vagyok perfekt inglis, mintha olyat is olvastam volna, hogy a jövőben szeretné a cég a saját részesedését növelni.. kvázi a részvényei egy részének visszavásárlását tervezi. Talán ezzel kicsit tudna rántani az árfolyamon. Vagy rosszul gondolom?
Nagyon nehéz most árazni a céget. Mivel nem sok ok van a vételre, így kizárásos alapon esni fog az árfolyam, a kérdés az, hogy meddig. Mivel most a három évvel ezelőtti recessziós helyzet van én azokat a negyedéveket és árazásokat néztem meg.
2008. 11. 26-án 2620 ft volt az árfolyam. Az akkor első 9 hónapban a cég a következő eredményeket hozta 300-as euró árfolyammal számolva: Árbev: 6578 e euro (most 48.214 e euro), EBITDA 1.921 e euro (most 5.250 e euro), nettó profit 1.019 e euro (most 5.353 e euro).
A fenti adatokból persze nehéz következtetéseket levonni.
Én is elképzelhetőnek tartom, hogy több kisbefektető bedobja most a pakkját, mert a csoda elmaradt.
DE azért engem az biztat, hogy az Utilico tovább növelte a részesedését ősszel. Azért gondolom ők is tájékozódnak, és ezen az áron nekik már megéri beszállni.
Ha biztos kezekbe kerülnek a papírok, akkor az jót jelent, könnyebb emelkedést.
Most nagyon negatív a világkép, és mindent sokkal súlyosabbnak érzünk, mint mondjuk egy pozítivabb időszakban.
Mindeezek csak érzések. Bármi lehet és az ellenkezője is.
Pontosan. Az eetek felvásárlásának hírére kezdték el először önteni, mikor elvileg az pozitív hírnek számított az ebitda terveket illetően, most pedig utólag kiderül, hogy egy időre hazavágta a könyvet. Ez szerintem már akkor körvonalazódhatott. A q4 sem lesz jobb, sőt.. ezt bizton merem állítani.
Erre az évre és a jövőév H1-re már nem várok sokminden jót. Tényleg hosszú befektetés lesz ebből, ha mindenki a pénzénél akar lenni.
Erősen gondolkodom, hogy a pakkom egy részével kiszálljak, és ha már megtalálta a kis minimumát erre az időre, akkor esetleg visszaszállok.
Egy tökéletes piacon mindenki mindent tud, ráadásul ugyanabban a pillanatban. Ez a tankönyv. A valóságban persze az a bank, akitől egy cég pl. hitelt akar felvenni, és amely bank egyben tulajdonosa is a cégnek a hitelelbírálatkor minden infót megkaphat a cégtől, így ő tényleg napra kész. Nos ez a bank ha úgy látja le is építi a részesedését az adott cégben.
És nem mese ez gyerekek:))))
A kérdés hogy ez most beárazódott-e? Félek attól hogy most sokan meg fognak ijedni és hétfőn ész nélkül dobálják majd az eladásokat, még lejjebb tolva az árfolyamot. Azt azért nem szabad elfelejteni hogy még mindig pénzt termel a cég, persze a jövőt árazva nem mindegy hogy mennyit és hogy alakulnak a kilátások, és valljuk be ez a fél-1 évvel ezelőtti tervekhez képest most annyira nem fest jól. Ettől eltekintve optimista vagyok, reményeim szerint innen már nem nagyon fog lefele menni.
A klasszikus 15yEBITDA/hosszú lejáratú kötelezettségek képlet alapján 6048 forintot adott ki egy részvényre 300-as euróval számolva.
A saját tőke ugyanilyen árfolyamon 4100 Ft/részvény körül van. Ha nagy baj lesz, ez a szint elvileg foghatja.
Annak biztosan.. A tervszámokkal kicsit elúsztak. Természetesen elfogadom, hogy sok váratlan esemény történt, ennek ellenére a jó tervezés is nagyon fontos eszköze egy cég életének, nem utolsó sorban a cég megítélésének, esetleges bizalom meglelőlegezésének -akár a befektetők részéről -. A facebookos "nemhivatalos" tájékoztatójukban ezt magyarázták is, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek. De sajnos a helytelen elvárásoknak történő nem megfelelés , és a spekuláció árazza lassan fél éve a papírt. Ezt kiszűrni nehéz.
Hát, közben végig néztem én is, vegyes érzéseim vannak. Ezzel az EETEK-kel kicsit mintha mellényúltak volna. Kíváncsi vagyok, merre megy hétfőn, de lassan én is kezdem elhinni, hogy még 4000 is lehet a végén, főleg ilyen pocsék piaci hangulatban, mint ami most nálunk lett a bóvli miatt.
A jelentést figyelembe véve a 10k is már álom,rémélem azért itt már nem lesz felezés.Hétfőn 5k is tesztelésre kerülhet.
épp azt számolom
és a hitelek még inkább zabálni fognak emelkedő kamatkörnyezetben, ami egész Európában már borítékolható, különösen Mo-on és OTP-ben
A jelenés lényegében egy profit warning 2011-re és 2012-re. Kiderült, hogy a romániai projekteknél idén negatív EBITDA termeléssel számolnak már és a fejlesztések nem csak egy negyedévet csúsznak, mint ahogy ezt a q2-ben tudtuk.
Kiderült, hogy az önkormányzatok, főleg a megyei önkorik rossz fizetők. Miért is fizetnének most, amikor januártól átveszi a terheket az állam! Fejér megyében 1,2 millió euró ragadt így bent és ismerjük ugye a Somogy megyei község esetét is a tv-ből.
A szétütött forint a cég szerint 600k euróval vágta vissza az idei EBITDÁT.
Az OTP-s hitel persze pozitív hír, ezzel a RESZ rendben lesz. Románia és Lengyelország még függő, de előbbinél állítólag közel a megoldás.
Szerintem már az első év végén nagyjából keresztet vethetünk a 2011-2015-ös évekre szóló tervekre.