Sziasztok!
Abban az esetben, ha az idén egy befektetési alapon realizált veszteséget szembe akarom állítani 2009-2010-es évi bef.alapok árfolyamnyereségek kamatadóival, akkor azt hogy tehetem meg?
Mivel hogy a bef.alapokon realizált nyereségeket a bankok vonták/vonják le és fizették/fizetik be, ezért azokat nem is tudom/tudtam bevallani.
Mit lehet ilyenkor tenni? Külön kérelem a NAV-nak (minden igazolás meg van az összesített ETÜ-t leszámítva, de a tételes igazolások is hivatalosnak számítanak. De azért megpróbálok az előző évekre kiállíttatni ha kell, bár a bef.alapoknál ez nem igazán számít szerintem, hiszen minden visszaváltásról van papírom)? Konkrétan: idén van 150 000 HUf realizált veszteségem, korábbi években levontak 100 000 HUF kamatadót. Most szembeállítanám, így visszautalnának 100 000 HUF-ot, a a fennmaradt 50 000 veszteséget meg továbbgörgetném, hogy még szembeállíthassam e későbbi esetleges nyereségem kamatadójával. Vagy rosszul tudom ezt az egészet? Mert nem egyértelmű hogy a veszteség összegét állíthatom szembe a korábban levont kamatadóval vagy csak a korábbi adóalapot csökkenthetem a későbbi veszteséggel. De én találtam ilyet:
"Ezen kívül – ami az újdonságot jelenti - a korábbi évek nyereségeit is szembe lehet állítani a későbbi évek veszteségével. Ez pedig azt eredményezi, hogy az előző két évben befizetett tőzsdei/ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó árfolyam-nyereségadóból – a veszteség erejéig - visszaigényelhető a befizetett adó összege, a fennmaradó veszteség pedig 3 adóév tekintetében továbbgörgethető. "
Szóval mit lehet tenni a bef.alap tulajok esetében. Megint hoztak egy kedvező törvényt, aminek a technikai feltételeit (adóbevallás) nem igazán biztosították.