Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

HUF fórum

Re: nincs cím

#419950 Kriszti@n Előzmény: #419829

igen visszaolvastam , és nem volt egyértelmű. eurót szerettem volna ft-ra váltani :) most már fordulhat, habár a 278at 280at elég meggyőzően vitte át... azért köszi:)

#419829 JP Előzmény: #419805

Nem erről volt szó, azt hittem venni akarsz egy táska eurót! De azért gratula :-)

#418749 Előzmény: #418731

Az egyszerűség kedvéért: Van egy háromtagú család. Van tízmillió forintja és mondjuk 30 millió forint értékű vagyona, erdők, ingatlanok, gyárak, vállalatok, részvények formájában. Ehhez felvesz mondjuk még 10 millió forint hitelt a család, amit azonnal be is tesz a bankba.

Van értelme ezek után azt mondani, hogy az adósságuk fejenként 6.7 millió és ez kifizethetetlen?!

És van érteleme ebből bármiféle következtetés levonásának?

Ha nagyon akarod, akkor pénzügyileg ugye van fejenként 3.3 millió kölcsönük, és ennek a fedezetére van fejenként 10 millió vagyonuk.

Tényleg kész katasztrófa.

#418731 kerikoma Előzmény: #418666

Csak az államadósságot (21 milliárd) osztottam a lakosság számával és így nem 21 millió forint jött ki fejenként, hanem 2,1 millió forint.

#418666 Előzmény: #418652

Ez hogy is jött ki? Kb. 1 millió az államadósságból (hozam éves 60.000 Ft - na nehogy már bárki beledögöljön), van ezen kívül a településén is akár 100.000 Ft/fő adóssága, van ezen kívül lakáshitele, vagy egyéb hitele... hát tényleg az államadósság az egyetlen, ami a magyarokat nyomasztja és ahogy megszabadulna attól a FEJENKÉNT kb. havi 5.000, azaz ÖTEZER forinttól, ami ennek a finanszírozását szolgálja, azonnal itt lenne a kánaán.

Ezt azért szerintem ne túl sokszor hangsúlyozzátok a lakásból éppen erőszakkal kirakottak előtt, mert lehet, hogy orrbanyomnak ezzel a nagy megmenteni vágyással, meg a probléma érzékeltetésével kapcsolatosan. Ha pedig még azt is megmagyarázod, hogy az éves 6% totál kamatköltség sokkal rosszabb, mint az ő kb. 10%-os uzsorája, meg a duplázódó törlesztési alapja, akkor valószínűleg nagyon halott ember leszel.

Persze, szerintem.

#418652 kerikoma Előzmény: #413078

Annyiban javítanálak ki, hogy minden magyar állampolgárra 2,1 millió forint adósság jut....

#418650 Előzmény: #413078

"Csakhogy az összállamadósságot kell nézni, ami 21.285 milliárd forint http://www.napi.hu/magyar_gazdasag és ennek az adósságnak a "kauciója" az a 36 milliárd EUR ami az mnb-ben"

Csakhogy nem azt kell nézni. Az MNB-ben lévő pénz MEGFOGHATÓ pénz, és SZABADON felhasználható, mert az a miénk. Ennek megfelelően az a 10.260 milliárd, az bizony csökkenti az adósságot. Olyan ez, mintha felvennéd a folyószámlahiteled, DE NEM KÖLTENÉD EL, hanem rátennéd a folyószámládra. TEORETIKUSAN bármikor visszafizethetnéd az államadósság felét(!), csak gyakorlatilag nem teheted meg. De ha például AA adósságbesorolásunk lenne, avagy EUR kötvényeket tudnán az EKB-nak adni, akkor megint a 3/4-ét fel lehetne számolni, azaz vissza lehetne utalni.

Most hogy mást ne mondjak, éppen most fizettünk belőle vissza a hitelek egy részét :)

"De ha most az IMF hitelt közvetlenül az MNB devizatartalékából lennének kifizetve (magyarul az egyik hitelezőt kifizetnék az összes hitelező részére fennálló kaució feléből),"

Ez nem kaució, ez addig volt HITELKERET, amig le nem hívtuk. Azóta egyrészt adósság, egyrészt készpénz és befektetés. Vagyis, ahogy egy folyószámlahitelkeretet le is hívhatsz, ugyanúgy vissza is fizetheted. De ha így jobban tetszik, akkor nem nyúlsz az EU és az IMF pénzhez, és visszafizetsz annyit a KORÁBBI tartalékokból, amennyit csak tudsz.

"akkor a többi hitelező nyilván elég morcos lenne, mert azt látnák, hogy max 1,5 évig tudunk fizetni, ha gond van és ennek biztos nem örülnének, és mi sem mert megnövekednének a kamatfelárak."

Ne viccöj mán', hová növekednének? Egyrészt világbajnokok vagyunk reálhozamban, másrészt, az 1,5 évig való garantált kifizetés önmagában világrekord, harmadrészt, talán te is láthatod, hogy az 5-30 éves kötvények esetében ez nem szempont, az 1-2 éveseknél meg megint nem.

"tehát nem fogják tudni az MNB-ből kivonni a devizatartalékot, max annak csak egy részét."

Én meg azt nem írtam, hogy MOST vissza lehetne utalni az egészet. Egyebekben mivel brutális még mindig az EUR kereskedelmi többlet, így egyébként sincs semmi szükség a forint kivonására a gazdaságból. Bőséges vételi lehetősége van az MNB-nek.

"Az a szomorú, hogy a magyar állam csak akkor tudja forinttal ellátni a magyar gazdaságot, ha azt semmiből teremtett pénzekkel "megfínanszírozza" valaki, saját jogon nem, ezért az államadósság visszafizethetetlen."

A pénznyomtatás nem visszafizetést jelentene, hanem elinflálást. És mivel döntően még mindig a belföldnek tartozik az állam, ezért nem értem, hogy ez miért lenne jó az országnak. Egyebekben én továbbra is úgy vélem, hogy médiahiszti ez az adósságkérdés, ugyanis nem az az érdekes, hogy mekkora az adósság, vagy hogy mekkora a GDP-hez képest, hanem az az érdekes, hogy ez összességében mennyire terheli meg a költségvetést és az, hogy mekkora a hozam. Namármost, a magyar költségvetést sacc/kb semennyire sem terheli meg az adósságszolgálat, mint már többször kifejtettem: Egyetlen centiméterrel sem lennénk előrébb, ha most eltörölnék az államadósságot, sőt, a sok kezét nyújtogató miatt inkább hátrébb lennénk, mert mindenki beállna az oszkogatáshoz a sorba. Ennek megfelelően ha 1-2% lenne a hozam, az se mentené meg az országot, ugyanakkor pusztán ennyi nem csak az elsődleges, hanem a teljes költségvetést szufficitessé tenné.

Mindezek után adódik az általam már többször feltett triviális kérdés: Minek akarjuk visszafizetni az államadósságot? Bőségesen elegendő lenne, ha sikerülne Forintra átkonvertálni a döntő többségét, majd utána infláció alatti kamatozással szépen 30-40 év alatt el lehetne inflálni és végül röhögve kifizetni. Ha már ennyire ezt akarjuk...

#418601 JP Előzmény: #418334

Meddő a kérdés: mivel szinte már nem is emberek kereskednek devizákkal, hanem robotok adnak-vesznek....olvasod a forexes topikot? (Elképesztő a technika ámító hatása)

Reménykedj, hogy valami szoftver meghibásodás nem üt ki balszerencsésen számodra,mert a váltónál azt komolyan fogják venni! :-)

Sokat nem vesztesz, se nem nyersz. Nagyon rosszúl nem cselekedhetsz , hétfőig.

#418570 Amatoregy Előzmény: #418334

váltani kellett volna (2 napja sávosan) de,

- én nem vagyok csartista

- van egy gap 272 körül..

- meg a nicknevem is sokatmondó..

:D

chartistáknak euro/hufró…

#418334 Kriszti@n

chartistáknak euro/hufról mi a véleménye? kellene váltanom elég sokat, de nem tudom várjak -e vele hétfőig, vagy tegyem meg ma....

#413078 matgab Előzmény: #413046

Apafej, tényleg nem érted, hogy én nem azt írom amiről te írsz, legalábbis én nem azt írom, hogy az IMF hitelt ne lehetne a devizatartalékból szőröstől bőröstől visszautalni.

Csakhogy az összállamadósságot kell nézni, ami 21.285 milliárd forint http://www.napi.hu/magyar_gazdasag és ennek az adósságnak a "kauciója" az a 36 milliárd EUR ami az mnb-ben

/minden_magyar_allampolgarra_21_millio_forint_adossag_jut.492713.html van. Első látásra ugye ez nem fedezi az össz adósságunkat, de mint írtad azt fedezi, hogy a következő 3 évben ha törik ha szakad tudunk fizetni.

De ha most az IMF hitelt közvetlenül az MNB devizatartalékából lennének kifizetve (magyarul az egyik hitelezőt kifizetnék az összes hitelező részére fennálló kaució feléből), akkor a többi hitelező nyilván elég morcos lenne, mert azt látnák, hogy max 1,5 évig tudunk fizetni, ha gond van és ennek biztos nem örülnének, és mi sem mert megnövekednének a kamatfelárak.

tehát nem fogják tudni az MNB-ből kivonni a devizatartalékot, max annak csak egy részét.

Tehát vagy forintot fog kivonni az MNB a gazdaságból (bár utólag átgondolva ez nem valószínű) és ezzel törleszt, vagy újabb devizakötvényeket fog kibocsátani és akkor nem lesz árfolyamhatás...

Az a szomorú, hogy a magyar állam csak akkor tudja forinttal ellátni a magyar gazdaságot, ha azt semmiből teremtett pénzekkel "megfínanszírozza" valaki, saját jogon nem, ezért az államadósság visszafizethetetlen.

#413046 Előzmény: #412870

"Azért mert egyrészt az IMF hitelnek csak egy része az MNB tartaléka"

Az IMF hitel teljes egészében az MNB-nél van, a mai napig nem tudjuk, hogy most akkor abból fizették-e ki a MOL-t, vagy sem. Ettől még a tartalékok ott vannak, annak az IMF pénz csak a töredéke volt.

"másrészt az MNB tartalékokat nem fogják nullára lecsökkenteni."

Viccelsz? :) LOL, tényleg kezd már kabaréba hajló lenni, hogy állandóan leírom, hogy mennyi a devizatartaléka Magyarországnak, majd megint jön valaki, aki szerint az nincs is. Az IMF hitel MELLÉNYZSBBŐL kifizetése után úgy 35 MILLIÁRD EUR marad devizában tartalékban. Tetszik érteni? Nem elírás: A GDP arányos államadósságunk MAJDNEM A FELE.

"Ha meg az EUR-t utalják vissza, akkor meg azért gyengül, mert ugye több az adósságunk, mint a tartalék (ha ez nem így lenne, akkor nem is lenne semmi baja az országnak)."

Ne haragudj, de muszáj így folytatnom... Kedvesem, tessék egy picit gondolkodni. Ha a MEGLÉVŐ tartalékunkból visszautalunk valamennyit, akkor mennyivel csökken a tartalék mellett az ADÓSSÁG? JÉ, hát pontosan ugyanannyival :) SŐT mi több, még az adósságszolgálatunk is csökken tőle. Akkor, hogy is van ez? :)

"Ergo az EUR tartalékot szerintem max az összadósság csökkenésével arányosan fogják csökkenteni. A tartalék afféle kaucióként szolgál."

A tartalék arra szolgál, hogy garantálni tudjuk, hogy körülbelül három évig HA EGY FILLÉR REFINANSZÍROZÁST SEM KAPUNK, akkor is vissza tudjuk törleszteni a kamatokon túl A TELJES ADÓSSÁG ALAPJÁT IS. Tehát, még egyszer:

AZ EUR tartalék azért van, hogy ha a magyar gazdaság nem lenne REFINANSZÍROZHATÓ a piaci folyamatok miatt, AKKOR IS fizetőképes maradjon. EZÉRT kellett lehívni a hitelkereteket ÉS EZÉRT KELL az MNB-ben parkoltatni szolíd összveszteség (MNB-nél nyereség, hiszen ezek egy része hozamra van kihelyezve, költségvetésnél veszteség, mert onnan kell finanszírozni) mellett, hogy látható legyen hogy MINDEN RÖVID TÁVÚ (1-3 év) államkötvényünkre 100% pénzbeli fedezetünk van.

Egy normális világgazdasági helyzetben lazán visszafizethetnénk ennek a tartaléknak úgy a 4/5-öd részét, mert nem lenne rá szükség, hogy itt legyen. Most nem tehetjük meg, mert az a biztos, ami nálunk van és nem csak hitelkereten van megnyitva.

#412870 matgab Előzmény: #412758

Azért mert egyrészt az IMF hitelnek csak egy része az MNB tartaléka, másrészt az MNB tartalékokat nem fogják nullára lecsökkenteni.

Tehát forintot fognak EUR-rá konvertálni ami gyengíti a HUF-ot. Ha meg az EUR-t utalják vissza, akkor meg azért gyengül, mert ugye több az adósságunk, mint a tartalék (ha ez nem így lenne, akkor nem is lenne semmi baja az országnak).

Ergo az EUR tartalékot szerintem max az összadósság csökkenésével arányosan fogják csökkenteni. A tartalék afféle kaucióként szolgál.

#412758 Előzmény: #412560

Mivel a devizatartalék MAGA az IMF hitel (minden látszat ellenére), ezért annak az MNB-től történő visszautalása nagyjából 0.0 változást hoz a Forint és Magyarország életében, ugyanis pont annyival csökken az államadósság, amit visszautalunk, egy Forintot sem kell EUR-ra váltani, és amit visszautalunk, az után kamatot sem kell fizetni.

PONT ez miért gyengítené a Forintot?

#412626 Amatoregy Előzmény: #412564

ez a spekuláns cs--rhe. Itt CHF-be fektetik a pénzt. Az meg ugrándozik összevissza.

Bezzeg a stabil Ft-unk meg se mozdul.

Meg azért az sem utolsó, hogy chf kamat 1 % alatt van, mi meg 5 felett kináljuk..

ááhhh,

:D

#412564 Kriszti@n Előzmény: #412560

majd viktor megoldja. beenged vagy 1000 kínai céget adómentesen, ők nyernek vele vámmentes Eu-s piacot , cserébe Kína kifizeti az államadósságot, és minden happy :)

szerk : az ötletet copyright védi, ha megcsinálják jogdíjat követelek:)

#412560 matgab Előzmény: #408256

Ha idén el kell kezdeni törleszteni a brutál nagy IMF hitelt, az bizony önmagában is a gyenge oldalra fogja lökni a forintot, hiszen EUR-ban kell törleszteni...Hacsak nem az MNB devizatartalékából fogunk fizetni, de akkor meg a devizatartalék csökkentése miatt fog gyengülni a HUF...

Ergo lehet a HUF-ot shortolni, ha van vkinek ingerenciája rá.