Szerinted milyen borban kell főzni ? Vörös, fehér , kannás ?
Szerinted milyen borban kell főzni ? Vörös, fehér , kannás ?
passz, de rotakapát vigyél, akkor rögtön turmixnak is használhatod :DDDDDDD
;-)
Gondolom temető mellett kéne ? :) Ha felhő van újholdkor akkor még áshatok ?
arra azért nagyon figyelj, h újholdkor ásd a csalángyökeret, mert különben oda a hatás! :))))
Lustálkodsz, de jár az agyad, ezt jelenti.
Pont megyek, majd holnap...
Atti, megnéztem ezt a javas oldalt, a három fő elemet ( tűz, víz, szél ) itt:
http://www.javas.hu/gyogyaszat/gyogyaszatbev.htm
Ahogy röviden áttanulmányoztam ( majd hétvégén behatóbban ), szerintem nálam kevés a tűz elem, de sok a víz elem és sok a szél elem.
Na most ilyenkor mi van?
Köszönöm !
Persze, nincs nálam csalán tea éppen :D de ha elém tennél valamit, és itt ne feltétlen gyógynövényre gondolj, hanem bármilyen ételt, akkor az is lehet gyógyszer is meg méreg is tipustól függően, és ezt íz alapján kb el lehet dönteni.
Most nem nagyon érek már rá, de holnap elmagyarázom és te is rá fogsz jönni, hogy pofonegyszerű.
Addig is itt egy link, ez biztosan megbízható forrás:
http://www.javas.hu/gyogyaszat/gyogynovenyek/gyogynovenyek.htm
Van itt még más is, nézegesd meg az egész oldalt, Hali!
mégis könyvet, vagy valamilyen írott forrást használtál, hogy eldöntsd, hogy szerinted hevít, szárít:
"Az én forrásom szerint pedig: aromás: 10 fanyar: 7 savanyú: 3"
Milyen ízt érzel, mikor iszod a csalánteát?
Megmondom igen, tapasztalat nélkül is akár, mert az ízek szabályozzák a hatásmechanizmust.
Az ízek a lényeg, a többi nélkül meglennénk még valahogy...
Csalánra már nem mondok semmit...
Príma, khmm illetve jó, újholdkor szedett csalángyökér mézzel együtt borban megfőzve rendszeresen fogyasztva igen jó hatással lesz.
Mozdulatlanság, eltompultság, energiátlanság a hurut mértékétől függően. A tüdő nem képes az oxigéncserére.
Nálad ez lehet kb. Ezzel ellenirányú tehát segítő a szervezet számára, ha szárító, könnyű, melegítő ételeket veszel magadhoz és savanyú, pikáns, keserű ízeket részesítesz előnyben mikor tervezed az étrendedet.
Nyugodtan át kell gondolnod mielőtt rendelsz vagy készítesz magadnak valamit, hogy ez most mit fog csinálni veled.
Ezenkívül:édesgyökér, csombor, boróka, galagonya, kislevelű zsálya, kálmos, ökörfarkkóró, méz - teának.
És: eukalliptusz, csombor, kislevelű zsálya, kámfor inhalálni.
Életmód béli tanácsok: Ne lustulj, lehetőleg legyél aktív amennyire birsz. Evés után nem lefeküdni, hanem mozogni. Ha lefekszel elálmosodsz és máris növeled a kappát. Reggel korán kelni, nem árt ha van otthon kandalló, vagy gyertyafény, mert a tűz látványa neked gyógyító. Meleg ételeket enni, reggel meleg teát, ami a gyomorból lemossa a nyálkát. Nézd meg a nyelvedet, biztos fehér, ezt ha akarod tisztítsd minden reggel úgy, hogy lehúzod róla a nyálkát kanállal. De ha iszod a meleg gyógyteádat akkor ez magától eltűnik majd.
Tolhatod a zöld teát is egész nap, ez pörget, de finoman adja nem úgy mint a kávé hogy hirtelen feldob, ezt kúraszerűen kell fogyasztani. Most ennyi majd írok még ha valami eszembe jut.
Miért, ha elédrakok egy teát egy pohárban, akkor íz és tapasztalat alapján te megmondod a hatását?
Nyilván csak onnan tudom, amit mások ezer évek alatt tapasztaltak, és leírták.
A csalánról meg konkrétan tudom, hogy megfagysz tőle, akár még nyáron is. Próbáld ki fokhagyma meg minden egyéb nélkül.
igen ja és asszem kapha típus vagyok
nedves asztmád van?
Attiati nem olvasol figyelmesen, bocsánat nem személyeskedni akarok, de leírtam hogy miért teszi amit tesz, te meg kántálsz, ez így nem vita :(
Súlyos asztma kezelésére van-e esetlegesen újabb javaslatotok, már a szteroidon kívül :)
És itt téved a nyugati gyógynövény tudomány, mikor táplálónak nevezi a csalánt.
Mert a vata dosha fizikailag gyenge. Lehet, hogy nyugati értelemben erősíti a vért, a vesét, de tartós és egyoldalú fogyasztással vata állapotba kerülsz, ami leépít. Persze pita és kapha testalkatúaknak tökéletes, újászületnek tőle.
De sztem amúgy sem szabad 1-1 gyógynövényt önmagában fogyasztani. Nagyon kevés az olyan kiegyensúlyozott gyógynövény, ami mindhárom dosha-t helyben hagyja. Ott a Gyógynövényjóga melléklet a köny végén, tökéletes az a táblázat, abban megtalálod, melyik
A nyugati gyógynövénytan itt téved a legnagyobbat. Figyelmen kívül hagyja a gyógynövényenergetikát, és teljesen egyoldalú keverékeket gyártanak.
Összekevernek 3-4-5 olyan növényt, ami ugyanazt a doshat erősíti.
Ezt már irtad, de szerintem nem, és INDOKOLTAM a hatásmechanizmust is szerinted tehát miért így működik?
Nem azért mert kiolvastad valahonnan, hanem mert oka van, thát álláspontod szerint miért ilyen az energetikája?
Csalán: V+, PK- (vagyis vata+, pita-, kapha-)
A vata doshát erősíti, többit csökkenti. A vata dosha pedig hideg, száraz.
Tehát a csalán önmagában szárít, hűt.
Ezt köszi nagyon jó !
Hűtő pl. a bodza, mentával és édesgyökérrel, amik közül a menta hevít is meg hüsít is ez igaz, de fokozza a csatornák átjárhatóságát ezért ezzel a kettővel keverve kiváló hűsítő nyárra. A csalántól már most melegem van, pedig csak beszélünk róla.
Várom az érveidet :)