valoban rosszul fejeztem ki magam. Valamiert olyan traderre gondoltam, aki elemzest is kuld, tanit. MIndegy, bocsi, nem ismertem a reszleteket, csak valahogy osszefuggesekkel kombinaltam. Igen a masodik resz nem ram vontkozott.
valoban rosszul fejeztem ki magam. Valamiert olyan traderre gondoltam, aki elemzest is kuld, tanit. MIndegy, bocsi, nem ismertem a reszleteket, csak valahogy osszefuggesekkel kombinaltam. Igen a masodik resz nem ram vontkozott.
Jaj, most látom, hogy azt (ovis) nem is te írtad, bocsánat.
Akkor a mondanivalóm második része macikának szól.
Azt hiszem, egy kis félreértés van - a trader úgy tudom, kereskedőt jelent. Én nem mondtam, hogy elemző bukott...
Csak azt írtam, hogy egy általam tisztelt (trader) valaki, akire felnézek, s aki kb. 90 %-ban sikeres... nevet nem mondanék.
Nem tudom, azt nekem címezted-e, hogy az ugye nekem volt igazam, bi-bi-bi maradjon az oviban, de én nem ezt szerettem volna mondani, hanem azt, hogy a forró kályhán megégetett kezem már időben figyelmeztetett, hogy kezd meleg lenni :DDDDD Nem az "én milyen okos vagyok" :DDD, hanem a rossz tapasztalat óvott meg :-))))
ugyan miért bukott?
elemző azért elemző, mert a támasz ellenállásokat veszi figyelembe
sp500 1260-nál volt a letörés
1310 felett lett volna a kitörés
egyébként meg az ügye nekem volt igazam bibi szöveg az maradjon az óvodában
Nem avatsz be melyik nagy elemzőnk bukott? Én nem szeretnék neveket írni, de láttam, hogy elliott hullám szakértői 1400körüli S&P-re vártak a mostani esés helyett, lehet ezek közül valaki.
de ez színtiszta fx tréder filozófia
az más- illetve a DT tőzsdei fanoknak érdemes elolvasniuk ĐĐ
Nagyon igaz az, hogy egy idő után az ember kialakít magának egy megközelítőleg személyre szabott kereskedést.
Van pár alapszabály, ami mentén kereskedek így pl. már kb. 2 hónapja nem merek napon túl részvényt megtartani, pont az esés várása miatt.
Most a kb. 0-án állok fázisban vagyok :-))) (év eleje nyerő, aztán egy hibás belépés, + váratlanul el kellett mennem egy nyitott pozíciónál (nem tudtam lekövetni az irányt, bukóval kiszállás, de most megint enyhe plussz.
A másik alapszabály, hogy ugyan meghallgatok embereket, de saját fejem után döntök - nem mások után megyek. Szerencsére, mert míg mások 5 ezernél bezsákoltak OTP-ből (6.500-ról leesett), így én bizony nem mertem venni, mert élénken emlékeztem még a 3500, sőt 1.200-as OTP-re is. Amikor meg vettem volna (4.370 - as nyitónál), akkor meg lefagyott a rendszer :DDDD Így aztán még mindig a pénzemnél vagyok :DDD
Gonolom elliott hullám alapjain sikerült buknia, bár nem tudom kiről van szó, nem is hallottam a storyt!
A bukó mindenkihez eljön, lehet ellene tenni!
Még a profi elemző sem lehet biztos a dolgában, de ezt is megtanulja az ember idővel, így kockázatkezelés is nagyon fontos!
Ugyanazt tudom írni amit Te! Én is fenntartással kezeltem a piacot már a 2008as válság átélése után.
Vannak sokan, akik most tapasztalják meg, mert csak bull piacra léptek be 1-2éve.
Ez normális sajnos, a piac velejárója. Én is elbuktam részvénypiaci tőkém felét már egyszer, akkor sem adtam fel, azóta más teoria szerint nézek a piacra, mások a céljaim itt.
Nagyon köszönöm ezt a cikket - valóban nagyon találó. És valóban gyakran fogom olvasgatni.
Magamra ismertem benne - és örömömre nem az első 2 fázisnál (csak a 3.-iknál): -))) Szerencsém van, mert én a válság előtt kezdtem el tőzsdézni - persze akkor még fogalmam sem volt a short-ról, így buktam rendesen - így aztán "megedzett az élet", de azért szerencsére még némi tőkém is maradt :-)))) Bár a sok veszteség némileg bátortalanná tett, így néha kimaradok a nyereségekből, de viszont a mostani hatalmas esésben elővigyázatosan készpénzben ültem - így aztán a bukásból is sikerült kimaradnom :-)))
Az utolsó, 5. fázisnál viszont azzal nem értek egyet, hogy a nagyon profik már szinte unatkoznak, annyira megy nekik - hiszen az élet mindig tartogat meglepetéseket. Így fordulhat elő az is, hogy egy általam tisztelt, s 90 % - ban sikeres trader most sajnos egy méretes bukót volt kénytelen elkönyvelni ebben a hatalmas esésben :-(((
"Az első szint a kezdő szintje. A kezdő csak nagyon kevés konkrét ismerettel rendelkezik új szakterületéről, ezért itt is általános, hétköznapi sémáit próbálja alkalmazni. Vannak szakmák, ahol ez többé-kevésbé eredményes lehet, mivel sok hétköznapi séma vonatkozik az illető szakterület témájára is. Ilyen például a pszichológia, a politológia, az esztétika, sőt valamennyire a közgazdaságtan vagy a biológia bizonyos területei is. Más szakmákban azonnal nyilvánvaló, hogy a hérköznapi sémák nagy része csődöt mond, mint például a matematika, a fizika, a kémia területén. Az előbbi területeken a nagymester később érik nagymesterré, az utóbbiakon korábban.
A következő szint a haladó szintje. A haladó már ismer néhány száz szakmai sémát, de ez kevés ahhoz, hogy pusztán szakmai sémái segítségéval ki tudja fejezni magát (elsősorban önmaga számára), és szakember módjára, ilyen hozzáállással tudjon megoldani feladatokat. A haladó szakmai sémái állandóan keverednek az általános, hétköznapi sémáival. Ha szakemberrel konzultál, azonnal kitűnik, hogy még nem érti eléggé a szakmát. Ha teljesen kívülállóval beszél, azzal sem könnyen ért szót, mert már túl gyakran próbál a kívülálló számára ismeretlen fogalmakkal dolgozni, és még nem tudja ezeket a fogalmakat a hétköznapi szintre egyszerűsíteni. Kívülről nézve ez gyakran olyan, mintha nagyképűsködne a tudásával, pedig nem mindig erről van szó. A haladó már sok szakmai tényt ismer, de ezek nagy része még nem a szakmai sémákhoz kötődik.
A mesterjelölt lényegében elsajátította a szakma alapjait. Ismer, és képes is alkalmazni néhány ezer szakmai sémát, szakmai és hétköznapi sémái pedig különváltak. Beszéli a szakmai zsargont, képes kifejezni magát a szakma sémáival, és ez nem keveredik benne a hétköznapi sémákkal: szót ért a szakmán kívüliekkel is szakmai kérdésekről (már amennyire általános kifejezőkészsége megengedi). A mesterjelölt gondolkodása analitikus: a problémákat sémái segítségével lépésről lépésre oldja meg. Amit a szakmában tud, azt szakmai fogalmakkal kifejezve át is tudja adni más szakmabelinek: vitaképes és racionális.
A nagymester több tízezer szakmai sémát ismer, amelyek nagy részét nem képes szavakkal, érvelésszerűen kifejezni. Nehéz vitahelyzetekben többnyire telibe találó analógiákkal, nem közvetlen szakmai érvekkel fejezi ki magát. Gondolkodása intuitív, egzakt szakmai levezetések nélkül képes egy-egy probléma lényegére tapintani és megoldását megtalálni. Problémamegoldásának alapeszköze nem a levezetés, a helytelen megoldások rendszeres kizárása, a racionális keresés, hanem a ráérzés a helyes megoldásra."
(Mérő László: Új észjárások)
Szarvasvadász előtt valóban le a kalappal-segít-magyaráz-figyelmeztet....de ez az ő habitusa. A kereskedést mindenkinek önmagára kell szabnia -más a timeframe-más a tőke nagyság-mások a belépési pontok-mások a bevált indikátorok-a money management----az idő ,amit erre tud valaki fordítani-
Én egy dologra kb 3 hónapja rájöttem...de nagy szó---csak a chart érdekel----csak naposon és hosszabb távon gondolkozom -megtaláltam a nekem tetsző 4 indikátort---van türelem -ráérek---csak a látott chartra hallgatok-nincs befolyásolás senki részéről.
Aki tud türelmes-TA tudás és ismeret birtokában magabiztos lenni----és persze van kellő fedezete és persze nem telhetetlen-annak lehet jövője itt !--szvsz sz.
Sok igazság van benne.
Már csak kacagok mikor a fórumon egy nagyrabecsült tradertől szeretnének kicsikarni egy privát email.-t.
Szakasztott így van. Úgy érzem, hogy mintha én írtam volna :)
Mindenkinek ajánlom e kis irományt. Úgy gondolom hasznos lehet bárki számára. Nem más tollával akarok ékeskedni, aki magyarra fordította az megengedte nekem hogy a letöltési link megjelölésével terjeszthetem az írást. Jó szórakozást a pszichológiai önismerethez. :)