Nem nagyon követtem a cég körüli eseményeket az utóbbi időben, úgyhogy ebben nekem sok volt az új információ. Ez esetben egészen biztosan számíthatunk a teljes részvénymennyiség "piacon történő" eladására. Az alap nyilván nem azért szabadul meg a rissz-rossz német cégétől, hogy egy még olyanabb magyar cég vezető testületeiben ülhessen illusztris társaságban. A boltban pedig semmit nem adnak Phylaxia részvényért, következésképpen meg kell tőle szabadulni pénzért. Ez nyilván hatalmas áresést fog okozni, az egyetlen kérdés, hogy honnan. A mostani szintről reális lehet újra a legendás 6 forint elérése egy ilyen esetben. Bár szívesen vennék jelentősebb mennyiséget 10 forint alatt, ennek kisebb esélyét látom, tekintettel arra a meggyőződésemre, hogy a piacon lévő eladatható részvények száma jelenleg nagyon csekély, a részvények döntő részét birtokló, és a céget valójában irányító kör számára tehát nem járna sok haszonnal a további árlenyomás.
Sokkal életszerűbbnek tartom, hogy előtte felhúzzák valameddig az árfolyamot, ami hosszú távon remélhetőleg amúgy is cél. Ebbe az emelkedésbe természetesen sok bátor speki be fog ugrálni, ekkor jöhet az apport, ígéret, hogy az új tulajdonos egy darab részvényt sem fog eladni, majd az egész mennyiség piaci eladásával árfolyam vissza a startmezőre. Csak emlékeztetőül, a Fotex is felment előbb kétszáz fölé, onnan vissza az örökös bázis 120 forintra, és ezután indult ezer irányába. Annak idején ezt én is csúnyán bekaptam, pedig nem számítottam már kezdőnek. Az első emelkedésben eladtam az összeset, még büszke is voltam magamra érte, mikor újra visszaesett, aztán irigykedve néztem az emelkedést, soha többet nem mertem beszállni. El lehet képzelni, mi lenne itt hasonló esetben, különösen, hogy volt már egyszer ilyen akció. Ha eddig utálták a részvény, ezután hánynának tőle. Ez pedig jó alap lehet a komoly emelkedéshez, immár potyautasok nélkül.
Ez a kockázati felár dolog is így nyerne értelmet. Már többször is felkaptam rá a fejem, hogy emlegettétek. Mi az, hogy kockázati felár? Több pénzt adunk egy cégért, mert kockázatos befektetésnek tartjuk? Normális helyen nem, és bár itt minden megtörténhet, sőt még meg is magyaráznák, talán most nem erről van szó. Tehetséges szónokunk talán arra gondolhatott, hogy a tőkeemelés a piaci ár alatt fog történni (vagyis a piaci ár a névérték felett lesz), mert hát mire az indiai az egészet eladja piacon, aztán még euróra váltja a forintját, és eltűnik vele, abban azért többszörös árfolyamkockázat van. Szóval nekem ez így most egész jól összeállt, már csak két dolog kellene: hogy tényleg így legyen, és nekem legyen elég fegyelmem ezt terv szerint lekereskedni.
Jöhetnek a cáfolatok. :-)