Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gasztronómia

Re: nincs cím

#392923 kerikoma Előzmény: #392636

Józsi a mi környékünkön délelőtt szoktunk csinálni egy előmelegítés. Teljesen kialszik, de a kemence már tart egy bizonyos meleget és a következő begyújtás már ugyanúgy van ahogy Te is csináltad. Mi legutóbb egy 55 kg-os malac pecsenyét készítettünk, szintén nagyon finom volt és meglepően hamar kész lett.

Re: nincs cím

#392918 kerikoma Előzmény: #392584

Köszi a tanácsot, olvastam már egy két receptet a pác készítéseknél, simán elkészíthetőek:-)

Re: nincs cím

#392636 hosszhuszár Előzmény: #392546

Megvolt....

Felfűtöttem, de szerintem kevés fával, mert hamar elégett, ezért ****enet tettem még rá, a meglévő parázsra...

Nem egy gyors folyamat, de a végeredmény, mindent megér...

Én még ilyen csülköt nem ettem, család sem, pedig öcsém, nagyon válogatós....

A zsírja, nem is zsír volt, hanem vaj, a hús csuda omlós, fantasztikus...

LEgközelebb több fát teszek a tűzre, talán gyorsabb lesz, és hamarabb kész lesz.

Ki kell kísérletezni, de mondom, megéri..

Aki teheti, építsen kemencét!!!

Re: nincs cím

#392584 Ozzy_ Előzmény: #391997

A fűszerkeverékekkel gyakran az a baj, hogy nátrium-glutamátot tartalmaznak. Ez nem más mint, egy ízfokozó, ami itthon a Vegetával terjedt el, ezért nagyon népszerű és amiben benne van, azt jó, magyaros ízűnek érezzük.

Én azt javaslom, vagy keverjétek ki magatok a fűszereket, vagy olyan keveréket keressetek, amelyikben nincs Na-glutamát. A szervezetre káros, bár egyénenként változó ennek mértéke. Van akinek a gyomra nagyon durván reagál rá, van akinek semmi se tűnik fel. Mindenesetre nem javaslom a fogyasztását. Az íze jó, de nem mindegy mit miért áldozunk be.

Mindenkinek jó főzögetést kívánok a nyárra =)

Re: nincs cím

#392563 Camilla2 Előzmény: #392546

Egyetértek,kiegézitésként had mondjam el,hogy a régi pékek szőlővesszővel fűtötték fel a kemencét .

Re: nincs cím

#392553 hosszhuszár Előzmény: #392549

tervezek egy stokys, kemencés, bográcsos, grilles bulit, de ez még csak főpróba, nem szeretnék felsülni, ha megy a sütés, megbeszélünk valamit...::))

Re: nincs cím

#392552 hosszhuszár Előzmény: #392546

köszi.

A fokozatosságot, nem tudtam, sokat segítettél, én megraktam volna, oszt jónapot.

Így viszont már okés.

Köszi!

Re: nincs cím

#392546 Csokigyáros Előzmény: #392542

jól, de azért adagolni is lehet a fát, nem megrottyantani azonnal...

viccet félretéve, ha nem akarod, hogy a kemencéd gyorsan megrepedjen, akkor először kevés fát rakj be (lehetőleg fenyőt ne, mert átveszi a gyanta illatát a kemence), majd fokozatosan úgy, hogy égjen... ha komolyabb dolgot akarsz sütni (pl.csülök), akkor min. 2-3 órán keresztül tüzelj... majd a parazsat oldalra told ki... ha tévő van a kemencénél (belső tűztér elzáró ajtó) azzal nagyon vigyázz, mert durva gyorsasággal pirul a cucc... sokkal-sokkal gyorsabban mint a sütőbe...

de összességében nem ördöngösség... egy pogácsát, vagy buktát sokkal nehezebb szépen megsütni... ott nem lehet bent hagyni a parazsat, hanem ki kell szedni!!!

jó étvágyat hozzá!!!!

Holnap teszteljük élesbe…

#392542 hosszhuszár

Holnap teszteljük élesben, csülökkel a kemencénket.

Felfűtés próba volt már, nem is akác fával, csak olyan össze vissza fával, ami éppen volt, és 300 fokosra sikerült, amit tartott is 2-3 óráig...

Akáccal állítólag a hőfok is magasabb tud lenni, és tovább is tartja majd..

Amit idáig tudok, akáccal megpakol, de mennyivel, meggyújt, majd ha már csak a parázs marad, kitolni a szélekre azt, és betenni a sütnivalót.

Jól tudom?

mert nem olcsó a csülök..:))

HA valaki tud erről valamit, szívesen veszem a tanácsát.

Köszönöm.

Re: nincs cím

#391997 kerikoma Előzmény: #391996

hm értem. Szerintem ezt én rábízom az apukákra. Egyik a tárcsán fog sütni, a másik a f a s z e n e s grillen a harmadik meg az elektromos grillen. Én meg ezt fogom elkészíteni:

Gyros tárcsán

Egy évbe kétszer szoktam csinálni, most szombaton lesz idén először:

Péntek este fogom a sertés combot (lehet lapocka is) kockára vágom és vagy gyros, vagy görög fűszerkeverékkel jól megszórom. Be a hűtőbe.

Másnap elő a tárcsa, és szalonnát, sonkát felkockázok. Rádobom a forró tárcsára. Amikor már a zsír kiengedett és szép piros lesz a szalonna is és a sonka is, akkor rá szóróm az előtte bepácolt húst. Aránylag gyorsan meg kell forgatni amíg meg nem pirul a hús (1-2 perc max) és most jön a kényelmes része, teljesen fel kell önteni az egészet vízzel. Hagyjuk rotyogni, finoman kevergetjük. Amikor félig lefőtt a víz, konzerves gombát levestől rá kell önteni.

Amikor teljesen lefő a víz ugyanezt kétszer még meg kell csinálni, tehát összesen háromszor kell felönteni vízzel. Amíg így fő és pirul kb ugyanannyi vöröshagymát amennyi a hús volt (ha 1kg, akkor 1 kg) karikára kell vágni. (Én már kicsit kevesebbet szoktam, mert már alig férsz el a tárcsán) Amikor a harmadik lé is lefőtt, rá kell szórni a hagymát és addig forgatni, keverni a hússal, míg a hagyma már össze nem esik. Ez már kicsit nehezebb művelet, mert a hús is pirul, a hagyma is és alig férsz el a tácsán. Elvileg csak a gyros fűszer van rajta, de én egy kicsit meg is szoktam sózni, de nem muszály.

Persze forgatás közbe mindenképpen vörösbor fogyasztása javasolt.

Köretnek sültkrumplit és salátákat szoktunk készíteni.

Jó étvágy:-)

Re: nincs cím

#391996 _pda_ Előzmény: #391992

nem használok ilyesmit, szerintem a direkt hőhatás és a füst a f a s z e n e s grillezés lelke

ezzel az erővel a konyhában a gázsparhelton is lehet grillezni :))

kb ennyire tartom a gázgrilleket, kényelmeséknek pont jó, grilleztünk meg nem is :P

szóval a itt is a türelem a lényeg, kicsit megvárod, h lelohadjon a friss parázs és nem teszed túl közel a sütnivalót hozzá

ha sok a hamu a parázson, lefújod, kicsit felizzítod és ennyi

nálam nem szokott senki panaszkodni

(vagy nem mernek) :DDD

Re: nincs cím

#391992 kerikoma Előzmény: #391988

Látom neked elég tapasztalatod van... Mit szólsz a grill tálcákhoz, grilleztél már rajta? Én egyszer próbáltam és az tetszett, hogy nem csöpög rá az olajos lé a parázsra és így nem jönnek elő lángok folyamatosan és mégis normálisan megsül a hús.

Re: nincs cím

#391982 kerikoma Előzmény: #391975

Különben sem kell ezt elsietni. Az a fél óra amíg a ****én beizzik nyugodtan lehet a hangulatot javítani:D

szerk: f a s z é n :-)