Csányi Sándor egy napokban adott nyilatkozatában megemlítette, a tervek szerint október 12-én megkezdődik a Puskás-stadion bontása, az új aréna építése. A beharangozott építkezés a DigiSport Reggeli Start c. műsorában is téma volt, a projektet vezető Studniczky Ferenc versenybizottsági elnök elsőként arról beszélt, mennyire biztos, hogy az imént említett céldátum elhozza az érdemi munka kezdetét is.
– Amit az elnök úr mond, az biztosra vehető. Ezeket a mérföldköveket ő kitűzi, mi pedig megpróbáljuk betartani, megvalósítani – mondta az MLSZ illetékese, majd kitért arra is, ha már megvalósul a beruházás, szeretnék, ha a létesítményhez hosszú évekig nem nagyon kellene hozzányúlni.
– Olyan stadionról álmodunk, amely a következő 50 évre megoldhatja a gondokat. Ha pedig ez a cél, akkor a csúcsot kell a jelenben megcélozni, az öt vagy az öt plusz egy csillagos minősítést. A legjobb megoldásokra van szükség, de persze a gazdaságossági szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Megengedhetetlen, hogy elszálljanak a költségek.
Studniczky arra is kitért, mekkora arénát képzelnek el a jelenlegi helyén, és milyen megoldásokban gondolkodnak.
– Még zajlik a vita erről is. Enyhítsük első körben 65 ezresre, a BL-döntőhöz ennyi kell, persze "nettóban". Vannak olyan megoldások is egy 70 ezres stadionra, amelyeknek a lényege az, hogy lehet ilyen nagy befogadóképességgel is használni, de ha éppen nem kell ennyi, akkor visszabontják. Ha ez valósulna meg, akkor napi szinten 30-40 ezres lenne az aréna, szükség esetén pedig vissza lehetne építeni a többi részt. Én efelé hajlok, szerintem ez a jó megoldás – nyilatkozta a versenybizottság elnöke.
A projekt felelőse a maga részéről támogatná, hogy a jelenlegi stadionba építenék bele az újat.
– Abban a tekintetben sincsen még döntés, hogy a jelenlegi helyén, vagy egy picit arrébb, a Népstadion-kertben legyen az új aréna. Én amondó vagyok, a legjobb megoldás az lenne, ha a régibe épülne bele az új, a hagyományos elemeket megőrizve – tette hozzá.
Studniczky leszögezte, a legfontosabb szempont az, hogy minden funkció rendben legyen, az épületben profi módon megvalósuljon minden, ami kell (a bírói öltözőktől a vendégcsapat öltözőjéig), utána lehet a látvánnyal foglalkozni. A tervek szerint folyamatosan kikérik külföldi szakértők véleményét, optimális esetben pedig 4-5 éven belül a hivatalos megnyitóra is sor kerülhet.