Ez valóban így van, bár Pesten egy kerékpárboltban egy szaktudással rendelkező eladó hétvégén is dolgozva napi 12 órában (mert 11 órát van nyitva a bolt hétköznap) alig visz haza 100000ft-ot éves átlagban.
Ez is súrolja a rabszolgatartás határait.
Ez valóban így van, bár Pesten egy kerékpárboltban egy szaktudással rendelkező eladó hétvégén is dolgozva napi 12 órában (mert 11 órát van nyitva a bolt hétköznap) alig visz haza 100000ft-ot éves átlagban.
Ez is súrolja a rabszolgatartás határait.
Az orvosok fenyegetése csak kamu, aki szeretne elmenni, vagy hétvégenként Londonba rendelni, az eddig is megtette.
Aki már megpróbálta, azt tudja nem is olyan egyszerű mutatvány.
Vidéken lehetsz akármilyen jó szakember és beszélhetsz akár 5-6 nyelvet is,attól még nem sokkal tér el a fizetésed az egyszerű melósétól. Ebben az országban jelenleg 2 állam müködik:
1. Budapest városállam az átlagnál magasabb fizetésekkel.
2. A vidéki Magyarország alacsony fizetésekkel.
A legszebb amikor a fővárosban élő (a vidéki helyzettel nem szembesülő) bürokraták,vezetők kezdik el osztani az észt. Sok pesti lakos is meg van győződve arról,hogy vidéken is annyit keresnek az emberek, mint "szegény" pestiek.
Azért valamiből csak összejön az a 700 milliárd közeli összeg, amivel az SZJA csökkentés kurtít a bevételeken. Már az óriási probléma, hogy az SZJA bevételek (és a jövedelmek) szerkezete ennyire torzított, és az adófizetők 3%-a termelte meg a befizetés 80%-át. Ezt nem lehet egyszerűen adóváltozásokkal helyretenni, az átlagnál sokkal jobban kereső kisebbség léte önmagában is gond. Félre ne érts, nem sajnálom senkitől a sikereit, egyedül a mértékről van szó, és arról a rendszerről, ami ekkora jövedelmi különbségeket kitermel, fenntart és tovább növel.
Ugye tudod, hogy ez a versenyképességi játék halálos? A vállalkozó szelleműek elhúznak nyugatra, mert itt alacsonyak a fizetések, a külföldi befektetők elhúznak keletre, mert ott olcsóbb a munkaerő, a cégek átregisztrálják magukat valami adóparadicsomba. Ki, mi marad itt? Azt a meccset, amit ilyen szabályokkal játszunk, nem lehet megnyerni úgy, ha jobban próbálunk alkalmazkodni a szabályokhoz.
Az a helyzet, hogy Magyarországon szinte senki nem keres "sokat". Nyugat Európában 400-600 ezer forint között van a nettó havi átlagfizetés, ilyen fizetése is csak néhány ezer embernek van Magyarországon, tehát értelmetlen dolog arról beszélni, hogy mennyit adózzanak a "sokat" keresők, mivel ilyenek gyakorlatilag nincsenek.
Tudomásul kell venni, hogy a határok leomlottak, a munkaerő szabad áramlása elől a legutolsó akadály is elhárult, és ha az alacsony keresetű többség az átlagnál jobban kereső kisebbséggel akarja eltartatni magát, akkor az utóbbiak le fognak lécelni innen, az előbbiekre pedig akkor a mostaninál is nagyobb nyomor fog várni.
Orvosok, tanárok, tudósok, hosszú lesz a lista...
Lehet, hogy naiv vagyok, de szerintem sokat segítene, ha az ember nem folyton a kézen-közön elfolyó-eltűnő közpénzeket látná. Ha amúgy is sokat keresek, engem nem zavar, ha annak a pénznek valamivel nagyobb hányada megy az ország építésére, ha másvalakit az előbb említett lenyúlás zavar, és emiatt nem akarja az államra bízni, megértem, viszont ha valaki ebben egyáltalán nem szeretne részt venni, azt az embert sajnálom.
Valóban, itt nem olyan jók a jövedelmi viszonyok, hogy egy átlagnál valamivel jobban kereső néhány év alatt összehozzon lakást, autót, nyaralót stb., de az nem kóser, ha a többséget szívatjuk az ő érdekeiért, másoknak jóval nehezebb, és ilyen helyzetben a tömeges elégedetlenség szításával végső soron magunkkal szúrunk ki.
Épp ezért az orvosi fizetések rendezése sem megúszható, mint ahogy azt már Spade kolléga is jelezte, és nagyon meg is leszek lepődve, ha záros határidőn belül erre nem kerül sor.
De az általam említett réteg kivándorlása is folyamatos, a volt gimnáziumi osztálytársaim (2000-ben érettségiztem) jelentékeny hányada már külföldön él.
SZVSZ most az orvosok előbb húznak el, mint a sok 4-5-6-7 stb százezer forintokat keresők.
A tény az, hogy azok a munkavállalók jártak igazán jól ezzel az SZJA csökkentéssel, akik a leg mobilisabbak, mert nyelveket beszélnek, mert értékes szaktudásuk és kiemelkedő képességeik vannak, és mert igen, ezek az emberek keresnek ma Magyarországon 4-5-6-7 stb százezer forintokat havonta. És ezeknek az embereknek versenyképes életfetételeket kell biztosítani, mert ők bizony bármikor elhúzhatnak innen francba, és ha elegen elmennek, előbb utóbb a munkáltatóik is odébb fognak állni.
Bajnaiék idén jaunártól vezették volna be a 15 millios szuperbrutto sávhatárt, ami igy havi brutto 933 ezer forint fölött lépett volna be (2010-ben még brutto 310 fölött léptél be a felső sávba). Szerinted hány ember maradt volna az új felső sávban, és ez mekkora költségvetési pluszt jelentett volna a sima 1 kulcshoz képest?
Ráadásul Bajnaiék mindezt ugy csinálták volna meg, hogy érintetlenül hagyják az adójóváirás intézményét - szerinted ez a verzio mekkora lukat ütött volna a költségvetésen?
Nyilasi mester ezzel a minisztériumi dolgozós dumájával nagyon sokat rontott a hitelességén és a tájékozottságának megítélésén.
Szemmel láthatólag fogalmi sincs arról, hogy mi folyik a közigazgatásban. (de lehet, hogy a nagyobb magáncégeket sem ismeri közelről...)
Se török, se tatár, senki nem ment át rajtuk. És a vasfüggönynek is a jó oldalára kerültek.
Azt oda bemásoltam, a többivel is kellene kezdeni valamit, mert a cacheből előbb-utóbb törlődni fog a cucc. :(
sajnálnám nagyon, ha megszűnne teljesen az oldal. igaz az utóbbi időben már nm sokan írtunk oda, de régebbről sok értékes info található. főleg a cápasulis rovatra gondolok: átlátható, felhasználóbarát formában tartalmazott hasznos megállapításokat, tapasztalatokat. ezen kívül a saját portfólió topikban vezettem a trade-jeimet.
és persze a hsz-ok között is akadtak gyöngyszemek szép számmal.
blogba talán érdemesebb lenne, de mintha már lenne itt hasonló írás. meg is van, a tudástáron belül: http://www.stocklandyard.hu/blog/show/150
Basszus, én is pont ma láttam.
Pont a múltkor beszéltünk a kamattartalom magyarázó cikkedről és mostmár az sincs. sniff :,(
update: megmentettem google cacheből. felteszem ide valamelyik totyikba. ötlet?
én már annak is örülnék ha jobban keringenének az infók, egy kis állami szigor nem árt. pl kivi vagyok ki hallot már arról hogy az itteni multik milyen jellegü beszállitásokat várnak a hazai kkv-tól. Miért nincs ennek egy országos hálózata? Mik a feltételek?stb infó hiányban szenvedünk.
off
láttad, h megszűnik a cápák? legalábbis a domain eladó.
Lovax: találó :)
Asszem az ilyenre szokták mondani, hogy remélem ez komoly, mert viccnek kicsit erős :D
na igen, "néhány" feltétel hiányzik :)
hmm.. Megtehetnénk ha nem lenne európában senki csak mi:) És nem lennék a nagy játék része. Lenne nyersanyag, nem lenne energia hiány.