http://www.fn.hu//kulfold/20110327/megsincs_tizmillioszoros_sugarzas/
a német tv folyamatosan mondja szombat óta, hogy a fűtőelemeken vastagon kicsapódott a só a tengervíz miatt. Azt onnan leszedni már nem lehet, viszont alatta a fűtőelemek egyre forróbbak lesznek. A németek super GAU-nak (legnagyobb feltételezett baleset rövidítése) hívják azt a jelenséget, ami szerintük már be is indult...
A tengervíz szükség megoldás volt, és most ez a veszte a rendszernek....azonkívül az épületekben 0,8-1,8 m magasan áll a radioaktív víz....
"Az korrekt, hogy az egyik oldaltól számonkérjük a döntésük következményeit, a másiktól meg nem?"
Az atomenergia használatából nem következik, hogy baleseteknek kell lenniük. Itt hiba volt a "rendszerben", az atomenergia felhasználása nem erről szól. Az ilyen balesetek nem következményei, hanem csak bizonyos valószínűségű velejárói a technológiának.
Az erőművek lekapcsolásának viszont következménye (ez persze csak fikció, mert nem ment el az eszük, hogy meg is tegyék), hogy villamosenergia hiány keletkezne, amit nem, illetve részben csak nagyon drágán és környezetszennyezően lehetne pótolni.
"nem a felhasználók feladata megoldást keresni"
Így van, ez egy szakmai kérdés, amire tudjuk a szakmai választ. Ettől függetlenül természetesen szükséges kutatás és más források felderítése.
Ha a hűtést meg tudták volna berhelni, akkor megfogták volna simán, szerintem. A tengervíz miatt viszont már valószínűleg elvesztették a csatát. Az a baj, elég nehezen jönnek hírek onnan most már, CNN se pánikoltathat (ettől félnek nagyon, mondjuk nem is ok nélkül), mert leállították őket. Ha már embereket nem tudnak beküldeni, mert biztos halál, szivattyúk meg nem működnek, áram csak részlegesen van, de az is hiába, mert nem működnek a berendezések, akkor vajon mi más lehetőség maradt, mint a betonszarkofág?
Miért, a támogatóknak van alternatívájuk a hasonló esetek megelőzése érdekében? Vagy ők is csak annyit tudnak mondani: kell az atomenergia? Az korrekt, hogy az egyik oldaltól számonkérjük a döntésük következményeit, a másiktól meg nem?
Már bocsánat, de nem a felhasználók feladata megoldást keresni, nincs is rá sok lehetőségük, viszont ők adják az igényt. Persze, vannak következmények, általában egyelőre még drágábbak az alternatív energiaforrások, de ahhoz, hogy fejlődjön a technika és jobban megtérüljön, kell a használat és a kutatás, ez már csak így megy.
Lehetett volna ezzel kezdeni és nem lett volna ekkora para belőle.....
Próbálták ,menteni, csak nem tudom mit.
Úgysem üzemelték volna újra be....
Érdekes, hogy korábban arról volt szó a reaktort közvetlenül körülvevő acélburok bírja a reaktormag olvadását robbanást stb. Emlegettek is nemzetközi példákat, hogy ez annyira ellenálló nem lehet gond. Most meg azt találgatják, hogy ez is megsérülhetett attól ennyire radioaktív a víz stb. Hogy is van ez? Aszódi Attila szavaiból is ilyesmit vettem ki, de elég zavaros nekem ez az egész.
kétszer rostált sóder, majdnem homok, ebből lehet szép betont csinálni.....
Na én befejezem. Ha Titeket már szivatni se lehet... :)
A homokról ez a New York-i japán professzor beszélt egyébként 22-én, lejjebb egy link van róla... Én úgy képzelem, az is egy sugárzást elnyelő réteg lehet a beton alatt (vagy felett/között), persze ezt nem tudom biztosan.
Mindenesetre elég a bajuk szerencsétleneknek, ha már nincs más lehetőség, mint betemetni az egészet.:( Tartok tőle, hogy így lesz.
Azért dőlt szét, mert nem tettél vasalást a betonba. :-) Egyébként homok lehet a betonban is, főleg, hogy a sóder egy része is az, de a lényeg (már amennyire értek hozzá), hogy beton ojjektumot ne vmi finom homokból építs, hanem vmi durvább szemű dologból. :-) Jah és a vasalást se felejtsd el, különben rideg marad az egész.
A japók meg majd messziről fogják betonnal "locsolni" az egészet, mert közel már senki sem mer menni. :-/
Akkor most már tudom, mért dőlt szét minden, amit eddig betonoztam.:)))))
Pedig mindig be is zsaluztam rendesen. Fognak ezek a japók egyáltalán zsaluzni?
homok a malterba kell ( vakolat)...:))
Bazzz, már nem halok meg annyira hülyén......)
Már jobban értik, mi történt - a japán atombaleset folyamata képekben
Az nagy beismerése lenne annak, amit egyelőre nem szeretnének....
(egyébként sóder kell a betonba. :-P)
Remélem gyújtik már a homokot és keverik a betont, amivel betemetik ezt a szörnyszülöttet.
Amíg nem lesz végzetesen késő...
http://www.hirado.hu/Hirek/2011/03/25/14/A_japan_maffia_is_segit_a_raszorulokon.aspx
" A kormány támogatása csak lassan jutott el az érintettekhez, a mintegy 300 ezer túlélőhöz, így a maffia megbízottjai sokszor elsőként értek a helyszínre. "
"A levegőben a sugárzás szintje ezer millisievert, a normális érték négyszerese."
Ha ez így igaz lenne, az már régen rossz lenne :D
Szegény újságírók már nem tudnak mit kitalálni, hogy nagy szenzáció legyen...
Mondjuk ha azt nézzük, hogy 250 millisievert már maradandó, akár halálos károsodást (hosszabb távon) is okozhat, ha ez nekik normális, akkor végül is igaz, amit írnak :D
Szerk: 250mSv/év ! Mert ha 250mSv/óra, akkor 3-4 óra, tuti K.O.
A támogatók, nem az atomkatasztrófa mellett "tüntetnek", de a legtöbb zöld csak lekapcsolni tud, normális alternatívájuk nincs, illetve nem gondolkodnak rajta.
Ez olyan, mintha vki kitalálná, hogy tiltsuk be a gépjárműveket (mondjuk a balesetek miatt), te pedig, aki nem ért ezzel egyet, betennéd egy gépkocsiba és egy fának hajtatnál vele, hogy érezze mit választott.