Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nyilasi befektetési alap

Re: nincs cím

#342862 RemegoKez Előzmény: #342858

Ezzel az a baj, hogy szvsz főleg azok vették az alapját, akik bíznak a "zsenialitásában", és mint látjuk, hogy a -25% sem verte ki még a biztosítékot. Ha ezek után kiderül, hogy más kezeli az alapot, akkor mindenki rögtön megbecsüli a "szokásosan" várható hozamot, az innen remélhető utat, és így lehet, hogy nem lesz olyan vonzó számukra és elindul a kiszállás....

#342858 watchdog Előzmény: #342854

Kacsanak jo, de ki tudja, hogy mi az igaz az egeszbol.

@ zeeh_ : egyetertek. es egyaltalan nem ertem, hogy miert nem kommunikal az Attila. A blogjaval olyan nepszeuseget es bizalmat sikerult szereznie, amire az olvasok szonelkul osszedobtak 824 misit azota pedig meg sem szolal, az adas-vetel forum megszuntetve stb.

Ezt a bizalmat pedig nem volt konnyu megszerezni, viszont egyszeu elvesziteni, visszaszerezni pedig nem lehet. Ilyen kommunikacioval (es hozmmal) nehez lesz uj alapot inditani, mar ha egyaltalan szerepelt a tervei kozott.

A teljes kephez viszont szerintem az is hozzatartozik, hogy ha a -25%, +25% lenne, akkor fele ekkora sem lenne az aktivitas a kulonbozo forumokon.

#342855 zeeh_ Előzmény: #342854

-24,9%

Kemény, tőke negyede.

De neki is, mert tutira kapja a bírálatokat nemcsak a netes fórumokon. Ok, így áll most, van még jó néhány év a végéig, de azt akkor se értem, hogy miért nem kommunikál kifelé. Régen jó posztokat írt a blogjára. Értem, hogy sok volt a bsztatás és emiatt nem ír, de ha ez így marad és csak Szuri cicáról és az új nőről lesz poszt, még több bsztatást fog kapni. Még azoktól is, akik beszálltak az alapjába.

Tegnap egy ismerősöm azt…

#342854 Tombolatom

Tegnap egy ismerősöm azt mondta, hogy átvették mások nyilasi alapját kezelni mert a Concorde kírúgta őt. Lehet kacsa. Tényleg nem tudom, csak csodálkoztam ezen és kérdeztem, hogy te ebben biztos vagy..? Amúgy a srác szerint nagyon értelmes nyilasi és már az egyetemen kitűnt a tőzdés vénájával.

Én pedig hibernálom a fórumozást úgy döntöttem. Sok $ mindenkinek.

#342518 Tombolatom Előzmény: #342455

Jól látod bár én azt mondanám, hogy tapasztalat után kereskedek. Volt, hogy fundamentálisan vettem RIG-et 50 dolláron, de megvártam a hírt, hogy a szerződésük védi őket az olajkút robbanás kárától. De pl, tegnap csak a tapasztalatom mondta, hogy shortoljam az MRO a megosztódás jó híre után mert túl nagy gap-ben nyitott. Nem is ismertem a céget. Múlt héten ugyan erre a hírre vettem a Motorolla MMI részvényéből mert alacsonyan gap-elt. Tegnap is tapasztalatra vettem MOS mert a Deere-t minősítették fel, de ez szimpátiából és amúgy is élelmiszer infláció van a hírekben felhúzza a Mosaicot is.

Skalpolni szeretek a legjobban, de magyarul megpróbálom értelmezni a híreket és, ha van különbség az ár és szerintem a valóság között akkor veszek, ha nincs kimaradok belőle. A technikai elemzést is megtanultam, de nem veszem hasznát. Ritkán nézek grafikonra, max, ha új részvénybe futok megnézem még is mit teljesített idáig. Az USA részlegbe is beírtam az AGNC osztalék játékot ami csak az elmúlt negyedévek hasonló forgatókönyve miatt játszottam.

Nyilasi írása és a tettei teljes ellentétben állnak. Van benne pár örök igazság, de ki kereskedne a valóságban így? 450% után nem könyvel be se -110% után? Hagyjuk már. Én ezt már írtam, hogy ez játék pénz, demó lehet. Ha én összeadom amit mutattam már más fórumokon és itt is szivesen, ha kétkedők vannak átlagolnám hány %-ot hoztam VOLNA azokkal amiket 2009 márciusában először és azóta se voltam all int nyomtam akkor nyilasi a közelembe se ért volna, de én eladtam ezeket hamar és év végén maradt 78%. Vettem F 1.41, C 1.01, AA 5.5, X 18, BAC 6 majd leátlagoltam 3-on, FAS 2.4, INTC 12.5 és természetesen kedves OTP 1600 Ft amit azóta is bánnok, hogy kiszórtam 2300-on, de utólag könnyű okosnak lenni, de a válságban nem sokan voltak bátrak, hanem vették a dollárt 250 forinton meg az eurót 330-on. Az pedig amit ír, hogy nem lehet ki be ugrálni az butasság. Lehet neki nem megy:) Én szivesen berakom ide is a mai nap után a print screen-t vagy az oldalamra, ha csak az hiszi aki látja. Ma úgy is csak 3-4 órát fogok kereskedni mert estére van jobb dolgom szerencsére.

Tegnap este is beírtam a CSTR részvényt az indexen. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9073114&la=106396052

17 dollárt leverték 39-re. Rossz jelentés volt, de nem a világ vége és logikusan a shortolók elkezdik vissza vásárolni, hogy realizálják a profitot. Nekem a cél 41 volt, de 43-on zárt éjfél után az IB-n. Lehet még ma is jó vétel lesz, lehet nem, de akkor jó volt.

Kissherceg: A nézettséggel kapcsolatban. Ez egy teljesen más oldal ahol emberek kitudják tárgyalni minden féle dolgot ami érdekli őket. Biztos, ha esne a tőzsde 10%-ot akkor sokan itt lennének, hogy mi van az Otimmal, MOL...stb részvényemmel. Nálam ez nem így van, habár örülök a kommenteknek. Ha nem fog az enyém sose beröffeni akkor ez van. Ezt az évet itthon úgy is új dolgokra szántam és max irány amerika vagy csinálom magamnak, csak komolyan nem értem a havi 80 embert aki 200 ezret befizet a forexegyetemnek vagy máshova és ingyenes ezüst tálcán kirakott kereskedés nem érdekli őket. Lehet sokat kellene kérnem érte?:) Oké, sokan nem ismerik, sokan nem bíznak egy vadidegenben...de meglátjuk még 4 hónapot adok neki:)

Amatoregy: Köszi az írásodat. Ez tényleg tetszett is meg alaposan átgondoltad. Megpróbálok válaszolni rá...

A szociális hiányon kívül szeretnék a legjobb (itthon) vagy ez egyike lenni mint befektető/trader/alapkezelő. Most ebben a saját magam formátumában kivel "versengek"? Ez lehet a teniszező múltamból származik, de 13 év amerikai élet után igen hiszem, hogy máshogy látok dolgokat mint mások.

Igazad van a pénzben, de az itthoni átlag alap és igen zártkörűt szeretnék mint nyilasi az inkább csak 1-2 millió dolláros, de nekem a szimpatikus az 5 körüli méret lenne. Ez még egy befektethető, gyorsan mozgatható likvid fund lenne. Azon kívül én hedgelnék is pozíciókat opciókkal, ha kell. Nem olyan hűű, de nagy különbség 2000 RIG-et venni 140 ezer $-ért mint 200-at. Naponta 50 részvény van a listámon amiben 2-3 új rotál ki-be. Nagyobb összegnél 10-50 millió dollár igen átgondolandó lenne (nem értem még oda el:) A nyitott végű se a világ vége, ha teljesítek.

A blogomról: Most van általában 1-3 perc csúszás miközben beírok valamit és megvettem/eladtam. Próbálom és nem is írom be a skalpolásokat ahol esélytelen a követés. Ha már megy és nem akarnám magyarázgatni akkor sima copy/paste és mehetne 30 másodperc eltéréssel. Most többen kérték, hogy magyarázzam el, hogy mit miért kötök. Lenne rosszabb fill, de lenne jobb is embereknek.

Jópárszor nyitás előtt, ha van ötletem beírom, hogy ma ezt meg ezt fogom nézni, esetleg venni. Amikor nem akkor mondjuk, ha fizetős lenne, lehetne sms amit bárhol megkapsz a telefonodon, lehet twitter, email...Sok pozíciót napokig is tartok és van amit csak 15 percig...igen ez nem könnyű, de pl mivel én jóformán sose használom a 110 ezer dollárt ezért XY 25 ezer dollárral extra tőkét is használva simán csak az én pozicióim felét kötve hozott volna az Ő tőkéjére nem 4%-ot per hó mint én, hanem 8%-ot ami azért jobb mint a magyar átlag fizetés sokkal.

Belépési szint, SL, TP...stb. Eddig talán kétszer adtam meg TP-t mert tudtam, hogy gyors lesz. Én nem kereskedek technikai alapon ezért elveszem amit a piac ad amíg adja. Nincsenek ilyen szintek. Megéri e valakinek e ez így...szerintem, ha ez neki anyagi szabadságot ad vagy "munkát" akkor igen.

Kereskednék akkor is e saját pénzemmel? Igen mert csak így hiteles szerintem, ha oda teszem a pénzemet ahova a számat is.

Tetszene e a felelőség? Nem biztos nem, de valami értelmesebb lenne mint most csak magamnak nyomni. Tanítottam is egyetemen 5 évet, jó csak sportokat, de szerettem...és még amikor a pszicho diplomámat csináltam mi is kitöltöttünk sok tesztet és mindíg a tanítás, vezetés volt a személyiségi teszt eredménye. Na, szerintem kiveséztünk engem is a blogot is és nyilasit a legkevésbé:) Lehet nekem is misztifikus vakmajom lénynek kellene, hogy legyek:)

Kellemes napot mindenkinek!

#342478 Amatoregy Előzmény: #342422

Szia,

Egy kicsit csapongani fogok. És távolálljon tőlem, hogy megbánstak bárkit vagy Téged.

Csak gondolatok.

Szóval:

Hogy értsd mire gondolok. Valakivel itt összeállunk és hobbiból (mert nem pénz kereset) elkezdünk rallyzni. Rászánunk kb 5 M Ft-ot és veszünk egy „kereklámpás” Zsigulit. A tréler, a vontató kisbusz azt a haverok ingyen adják, csak tankolni kell hétvégén. A szerelők szintén haverok, ingyen dolgoznak. A fenti összeg kb elég az autóra és az egészéves költségvetésre.

Mivel nem túl sokat öltünk bele, ezért látványosan, a közönségnek megyünk. Bevállalva olyan dolgokat is aminek bukás lehet a vége, de ha bejön a kategóriát simán nyerhetjük.

Maximálisan bízok a navigátorban, ha azt mondja, hogy jobb 3 sodrós, akkor véletlenül sem akarok 5 padlóval menni benne. (És volt szerencsém olyan esetet látni, amikor beszálltak az erdőbe, mert a navigátornak lejjebb csúszott az ujja egy sorral. És ott nincs idő gondolkodni, hogy „te figyeljé már itt balos kanyar helyett jobbos jön…” Vagy improvizálsz vagy nem. (Vagy bejön vagy sem.)

Nos most a fentieket képzeld el, hogy bérelünk egy mondjuk Wrc-t. Amibe csak a motor csere 10 M Ft-ba kerül. Már jóval óvatosabban megyünk, nincs látványos autózás. Bár az eredmények (időben) jóval jobbak mint a Zsigulival, de nem vagyunk a kategória elején. Itt már nem fér bele egy törés az árokban (amit a haverok kihegesztenek hétvégén) mert ez majdnem annyiba kerül mint amott a komplett autó.

Nos tőzsdére fordítva:

110.000 usd, az cca 23 M Ft. Ennyi felett diszponálsz. Ez valakinek tényleg sok pénz, valakinek kevés. Összehasonlításként mennyivel lehet beugrani Mo-n. Általában 10-15 M Ft, de van ahol 60-70 M Ft, sőt hallottam olyat is ahol 200 M Ft alatt szóba se állnak veled.

http://www.fn.hu/cikk/00180000/185049//4_N.jpg

Vagyis ha komolyabban csinánád, akkor a jelenlegi tőkénél nagyságrendekkel komolyabb összeg felett kellene diszponálni.

A méret meg azért fontos, mert ha van egy alapkezelési szabályzatod (amihez tartani kell magad) akkor bizonyos piacokon már nem tudsz mit kezdeni. Mondjuk ha tőke x %-át részvényekben tartod és elindul a pénzkivétel, akkor is el kell adni, ha egyébként nem szeretnél. És ekkor zárnod kell olyan pozíciókat is ami esetleg veszteségben van. Ha pedig veszteségben zársz, akkor az alap nettó eszközértéke csökken, vagyis egyre többen akarnak váltani ami még lejjebb húzza az árat. Ráadásul ha elég nagy az alap, akkor már a tözsdei árakat is húzod lefelé az eladásokkal. Persze ez nyílt végű alapnál van így, a zártvégűnél teljesen más a helyzet.

Máshonnan közelítve.

100.000 usd-re vetítve ma kerestél 1000 usd-t. Most ne foglalkozzunk a %-kokkal. Pusztán azt jelenti, hogy cca 200.000 Ft-ot kerestél 1 nap alatt. Persze nem keresel ennyit minden nap, de tételezzük fel, hogy 3 nap összesen kerestél több mint 500.000 Ft-ot.

Akkor miért is akarsz dolgozni? (Azért mert a tréderek – ahogy irod – magányos emberek és hiányzik az emberek társasága?) Igen, de ezért kár hatalmas felelősséget az ember nyakába venni. Elég egy „sport állás” ahol beszélgethetsz emberekkel, de egyébként vígan megélsz belőle.

Még máshonnabban:

Vezeted a blogot. Oké regisztráltunk, vagyunk 100-an /havi 10.000 Ft/fő. Ami éves szinten 12 M Ft, vagyis havonta 1 M Ft. Ez meg lassan több mint amit fennt számoltam havi keresetnek. Vagyis kockázatmentesen kereshetsz a tőkére vetítve 50 %-ot éves szinten. Akkor meg minek kereskedni? Hiszen elég ha „elméletben” figyeled a piacot, tippeket adsz és a havi dijból megélsz szépen.

Ha viszont nem ezt választod, akkor folyamatosan vezetni kell a naplót. Belépési szint, stop szint profit target, stb. És ezt folyamatosan kell olvasgatni. Hogyan oldod meg, hogy a 100 fő előre értesüljön, hogy hol kellene pozit nyitni? (Mondjuk ez még járható, mert előtte való napokban beviszed. Viszont mi van akkor ha fordul a piac (mert nem olyan hir jött ki amire vártunk) és a megnyitott – jelenleg nyereséges pozíciót – zárni kellene még nyerőben (mielőtt a veszteségben elhelyezett) stop zárja. Vagy ebben az esetben mindenkinek folyamatosan húzni kellene a stoppot utána? Ezt feltételezve akkor a 100 ember is folyamatosan a gép előtt kellene, hogy üljön és folyamatosan a piacot és a blogot nézve, hogy mik a fejlemények.

Szóval 100 embert hogyan értesítesz egyszerre. Mi van ha van egy leütés és azt meg kellene venni? Mire beírod a blogba lehet a hajó már elment.

Miközben sokan a tőzsdét az anyagi és munkaerő piaci függetlenség egyik lehetséges alternatívájaként emlegetik te pont az ellenkezőjét szeretnéd? Beállni valamelyik félkatonai szervezetbe ahol előre le kell fektetni a stratégiát? Ahol már nem elég, hogy valamit veszünk mert fundása vagy TA alapon jól néz ki. Előre meg kell mondani, hogy a jövőben milyen instrumentumokkal akar az alap játszani.

Viccesen fogalmazva azt szoktam mondani, hogy valaki utaljon nekem 120.000 Ft-ot és én visszautalok 100.000-et. Hiszen a 100.000 Ft-ból ő egy év alatt csinál 150.000-et.

Mielőtt félre értenél nem az elképzelésedet vagy az eredményeidet vonom kétségbe. Sőt ha van időm (mostanában több van) még a blogodat is olvasom. Csak minden vállalkozás el ér egy olyan üzemi méretet, ami a korábbi szervezeti rendszerben /felállásban már nem működtethető hatékonyan. Akkor pedig már alapjaiban át kell reformálni a rendszer. Igy lesz a korábban „szeretett” családi vállalkozásból „lelketlen multi”, stb.

Mégegyszer nem szeretném ha kötekedésnek vagy krtikának vennéd. Pusztán a saját gondolataimat irtam le.

Én a helyedben eldönteném mit akarok:

- pénzt keresni (és nincs csesztetés és akkora felelősség, viszont kevesebb emberi kommunikáció van. Ennek pótlására jó lehet a blog)

- vagy mások pénzével pénzt keresni (de ekkor már a sajátoddal nem tudsz olyan szinten foglalkozni, mert mások elvárásainak kell megfelelned – amit egyébként te sugároztál ki feléjük)

#342472 lackok Előzmény: #342471

Egyébként frissültek az eredmények. A saját blog-os eredménye 450%-ról leesett 256-ra, és ez még tovább eshet mivel hatalmas realizálatlan veszteségek vannak még a portfóliójában. Tipikusan az, amikor volt egy időszak amikor elkapta a piac grabancát, aztán meg a piac kapta el az ő tökét és most minden elköltött nyerőt visszakér.

Tegyük hozzá, hogy ezt 2…

#342471 lackok

Tegyük hozzá, hogy ezt 2006-ban mondta...

Atti bá

#342468 Kissherceg

Kemény munka a tőzsde

Nyilasi Attila, a tőzsdefórum szakírója

„Senki nem tud semmi biztosat a tőzsdén. Aki mindenáron hangoztatja, hogy valami fel fog menni vagy biztosan le fog esni, az érdekelt.“

Kezdjük néhány fontos alapvetéssel! A tőzsde valójában nem más, mint egy zéró összegű játék, ahol a játékosok egymás pénzét próbálják elnyerni. A nyereségvágy keltette mohóság és a veszteségtől való félelem alakítja a piaci mozgásokat. Az árfolyamokat kizárólag az orderflow alakítja, vagyis a piacra érkező/aktivizálódó vételi és eladási megbízások aggregátuma. Minden más tényező (hír, fundamentum, chart, egyedi elhatározás) csak ennek kiváltó oka.

Drágábban add el! A játék lényege egyszerű: drágábban kell eladni, mint venni. Figyelem! Ez nem a klasszikus bölcsesség („olcsón venni, majd drágán eladni”), hanem sokkal tágabb a játéktér. A játék akkor is nyereséges, ha nagyon drágán veszünk, és méregdrágán adunk el. Sőt, adhatunk el előbb drágán, és csak később veszünk vissza olcsóbban. Nincsenek klasszikus közgazdasági kereslet-kínálati görbék, nincsen Marshall-kereszt. Itt mindenki potenciális eladó, és mindenki potenciális vevő, és bármelyik pillanatban vagy bármilyen árszinten változhat a vevői vagy eladói szándék.

Recept nélkül Veszíteni nagyon könnyű, az jön magától is, de a nyerésre nincs semmilyen általános recept, semmilyen titkos képlet, tartósan stabilan nyerni nagyon nehéz a tőzsdén. A piac teljesen kiszámíthatatlan, minden egyes egyedi esetben meg kell találnunk a nyerő stratégiát. Elég nehéz feladatnak tűnik. Az esetek 90 százalékában esélyünk sincs eltalálni, merre megy majd az orderflow, azaz ha így nézzük, a tőzsdézés 90 százalékban a szerencsétől függ.

A piac kegyetlen A piac állandóan ellenünk akar menni, le akar mészárolni. Ha nem merünk lépni, tuti hogy kimaradunk a nyerőből. Ha viszont megnyitunk egy pozíciót, várhatóan csakazértis ellenünk indul a piac. Ha a veszteségtől való félelmünkben eladunk, szinte biztos, hogy ezután fordulni fog. Ilyen a piac, ne gondoljuk, hogy pechesek vagyunk, alapesetben a piac mindenkivel kegyetlen.

Ne igazunk legyen, hanem nyerjünk! A piac sokszor irracionális, de csak a piac által lehet nyerni, aki a piaccal szembemegy, az veszít. Tehát hiába téved a piac, és valójában nekünk lenne igazunk, mi akkor is veszítünk, ha szembe megyünk a piaccal. Csak akkor lehet nyerni, ha egy irányba megyünk a piaccal.

A kellően elrettentő figyelmeztetések után nézzünk néhány általam hasznosnak vélt tanácsot. Persze ezek sem kőbe vésett tippek, másképpen is lehet pénzt keresni a gépezetben. Mindenkinek egyedi, személyre és szituációra szabott stratégiát és koncepciót kell kidolgozni, de mindenképp legyen elképzelésünk, mert a szerencsejáték alapon történő tőzsdézés szerencsejáték-hozamokat is fog eredményezni, vagyis hosszú távon biztos a bukás.

A trend A legtöbb pénzt úgy lehet keresni a tőzsdén, ha időben észrevesszük a tőzsdei fázisváltásokat, hogy bull (emelkedő) vagy bear (lefelé ívelő) a piac. A jó beszállási pont a legfontosabb. Beszállásnál van mozgásterünk, nem vagyunk semmilyen kényszerben, amíg nincs pozíciónk, addig nincs veszélyben a pénzünk. Optimális kiszálláspontot már nehezebb találni, mert függő helyzetben vagyunk a pozíciónktól. Bár nemcsak egyszer volt, de a tőzsdén is ritka a kutyavásár. Bux-duplázás, vagy triplázás csak 5-10 évente egyszer van. Nem akkor kell beszállni, amikor már megtriplázódott a Bux, és már a TV-ben is reklámozzák a tőzsdét. Venni akkor kell, amikor a részvények nagyon olcsók, évek óta estek, de már kifeneklettek, és emelkedés jelei mutatkoznak.

Akár a horgászás Az „ugrabugrálás” pillanatok alatt ledarálja a tőkét. Az értelmes tőzsdézés 99 százalékban abból áll, hogy nem csinálunk semmit, csak figyelünk és várunk.

A pozíció mérete Elsődlegesen a veszteségtől való félelmünk szabja meg, hogy mekkora mennyiséget veszünk. Ennek megfelelően kiszámíthatjuk, hogy mekkora pozícióméret adná a még tolerálható veszteséget számunkra. Ha ez az elméleti pozícióméret megvan, akkor a profik ennek vegyék a felét, a már némi tapasztalattal rendelkezők a negyedét, a kezdők pedig a tizedét.

Módszerek A hosszú távú profitszerzés szempontjából három alapvető kereskedési módszer létezik, ezekből válasszunk: 1. Sok üzlet, amiből több a nyerő, mint a bukó. 2 . Sok üzlet, amiből több a bukó, mint a nyerő, de a bukók kicsik, a nyerők viszont nagyok. 3. Kevés üzlet (a bukók elkerülése végett), vagyis nem baj, ha kimaradok sok nyerőből, elég, ha csak néhányat megfogok, de lehetőleg ne nagyon kapjak be bukót. (Az első kettő inkább „tréder”, a harmadik inkább invesztor megközelítés.)

Az adott piac Az adott piac ismerete elengedhetetlen. Aki nem ismeri az adott piac sajátosságait, az első banánhéjon el fog csúszni, és azt vesszük észre, hogy számlaegyenlegünket „ebédre felfalta” a piac. Másképp kell mozogni a BÉT-en, a Nasdaqon, a devizapiacokon. Ha nincs tapasztalatunk, előbb egy ideig kísérjük figyelemmel a lokális piac mechanizmusait, kereskedését, sok esetben lehet demoszámlán is tesztelni a piacot.

A megfelelő order A piacon megfelelő ordereket (megbízástípust) használjunk. Néhány példa: gyors, likvid piacon market ordert (a piacon azonnal teljesítendő megbízást) érdemes adni, nehogy elússzon a megbízás, és ezáltal lemaradjunk. Illikvid piacon (pl a BÉT-en) bizonytalan a piaci ár, szélesebb a marsz az eladás és a vétel között, ott inkább limit-ordert (adjuk meg azt az árat, ahol hajlandók vagyunk venni/eladni) adjunk.

Realizáljunk nyereséget! A nyereséget vagy egy részét tegyük zsebre, mielőtt elolvadna. Ha már szignifikáns nyerő van, ne nagyon engedjük vissza veszteségbe a pozíciót.

Védjük meg legalább a nyereség egyharmadát/felét/kétharmadát profitvédő megbízással. Kérdés az is, hogy meddig érdemes tartani a papírokat? A rövid táv legtöbbször kiszámíthatatlan. Hosszú távon pedig a tőzsdei befektetés nem sokkal jobb, sőt Magyarországon sokszor rosszabb befektetési forma is lehet, mint a prémium bankbetét vagy az állampapír. Bizony ne feledjük, hogy a legtöbb magyar részvény csúcsárától akkora árfolyamveszteséget szenvedett el, hogy szinte semmi esély nincs, hogy valaha is visszamásszanak a sok évvel ezelőtti értékükre. (Például Matáv 2700 forint, Nabi 5000 forint, Synergon 4500 forint, Rába 3200 forint, Phylaxia 900 forint, Antenna 18 000 forint, Pannonplast 12 000 forint.) Talán a középtáv (néhány hónaptól 1-2 év) hordozza időarányosan a legjobban megtérülő lehetőségeket."

Diverzifikáció A tartós befektetéseinket diverzifikáljuk, rövid távon viszont csak 1-2 pozícióra szabad fókuszálni. Elméletileg 10 megfelelően kiválasztott részvénnyel teljes diverzifikációt lehet elérni. A kockázatmegosztás azonban nagyon fontos, mert a részvény rendkívül kockázatos befektetés, szinte minden hónapban csődbe megy egy amerikai sikervállalat, és ezzel legtöbbször pillanatok alatt nullára esik a részvény árfolyama (nagy port kavart a WorldCom, az Enron vagy a K-mart története, de sztorik mostanában is akadtak, így a Delphi, a Refco, illetve a Delta Airlines.

Fektessünk magunkba is! Csak azt a pénzt vigyük a tőzsdére, ami nem kenyérre kell. Ha ne adj’ isten már nyereséget is termelünk, akkor annak a felét legalább vegyük ki, és „éljük fel”, azt már nem tudjuk elbukni, azt fektettük be a legjobb helyre: magunkba. Ne is próbáljunk versenyezni a virtuális profitokkal, a mélyponttól a csúcsig kalkulált ívvel. Aki egy mozgás felét meg tudja fogni, az már nagyon profi.

Nincsenek tuti tippek, csak marketingkampányok Valójában senki nem tud semmi biztosat a tőzsdén, aki mindenáron hangoztatja, hogy valami fel fog menni, vagy biztosan le fog esni, az érdekelt, és csak „marketingeli” a pozícióját. Ha ugyanis ő valóban vett, és erre később másokat is rá tud beszélni, akkor számára kedvezően erősíti a folyamatokat.

Ne higgyünk a tőzsdei legendáknak! A tőzsdei „kamukirályokból” Dunát lehetne rekeszteni, de igazán sikeres tőzsdés kevés van. A harsogók olyanok, mint a Nagy Ho-Ho-Horgász, aki azzal dicsekszik, hogy mekkora halat fogott, valójában pedig elpuskázta a halat, sőt még be is esett a vízbe, és a bot is ottragadt. A tőzsde egy külön szakma, 5-10 éves nagyon kemény munkával, elméleti és tapasztalati tanulással, sőt a milliós tanulópénz szinte biztos elbukásával lehet megtanulni a bankbetétnél magasabb várható hozammal forgatni a pénzt. És még így is, a legnagyobb profik bicskája is bármikor beletörhet a piacba.

#342467 Kissherceg Előzmény: #342459

részletekben nem veszünk el :) pfről kitiltottak 2008.12 ez meg indul 2009.02 hó vége :) el is veszhettem volna az éterben, de persze kifinoomult kapcsolataimnak köszönhető :)

#342459 ikszf Előzmény: #342443

Mármint hogy itt 3 hát után többen voltak, mint ott most 3 hó után?

Azért ide komplett társasággal érkeztél, és pre-marketinggel :P

#342455 RemegoKez Előzmény: #342435

Azt jól látom, hogy te kizárólag fundázol, meg hírek és egyéb információk alapján kereskedsz?

VM

#342453 bugi5

"mint vakmajom rizikó mentest csinál a kötvényekkel" --> ez tévedés! Az RMAX a benchmark de az alap sokféle eszközbe fektet: "Az Alap potenciális befektetési területe a lehető legszélesebb és globális: bankbetétek, hazai és nemzetközi részvények illetve kötvények, devizák, egyéb befektetési eszközök, valamint ezekre és árupiaci termékekre vonatkozó származtatott ügyletek."

Nem kötekedni akarok, csak a rend kedvéért:)

#342449 Kissherceg Előzmény: #342447

megnyerő arcok vesznek körül, Én meg vagyok a fekete folt. Egyedi látogatókat mondok, látogatás első hét :)

#342442 banyaiz Előzmény: #342440

Ok, de Nyilasi kb azért alapkezelő mert a nevére összedobtak 1 milliárdot, Cd meg ezután kap jutalékot, nem kockáztat semmit nekik is jó bolt, gondolom ő nem olyan státuszban van ott, mint egy "normál" alapjuknak a kezelője. :) Ha meg az alapkezelést úgy gondolja, hogy egyszer beshortolt bizonyos elemeket és azt tartja 5 évig akkor nem annyira sok dolga van. Csak ha ezt ő nem ilyen "független" alapkezelőként teszi akkor lehet 1-2 év után meg is köszönnék neki a részvételt. Illetve nem is "engednék" ezt neki.

#342440 Tombolatom Előzmény: #342433

Hát azért nyilasi nem tűnik annyira katona ruhában a szöszivel:) Dolgoztam egy évet mint nyugdíj portfólió elemző amerikában. Nagyon unalmas volt és hagytam a fenébe. De az egyetemmel ahol dolgoztam a tenisz csapatom kétszeres nemzeti bajnok voltam ami ott sokat jelent. Itthon a CV-en nem túl jó azért, de ez mellett pl 2008-ban hoztam évi 30%-ot amerikában és itthon is csak longolva az Otit 3 hónap alatt:) pedig ritkán kelltem fel éjjel 3-or ott itthoni nyitásra.

Kissherceg akkor kell a segítséged...jó azért ez itt sokkal régebb óta van mint 3 hónap nem??

Az Equilorban elgondolkoztak, hogy 2 fős porfólió vezető csapatukban kapok helyett, de utána maradtak az amerikai részleg vezető brokernál délután 2-től 10-ig ami udvariasan elutasítottam pontosan az indokaid miatt és nem vagyok eladó tipus amúgy sem:)

Na jó nézzük mit mond Intel a jelentésükre