Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

ellentmondás

#342541 ikszf

Pár napja is írta és szinte mindig, hogy az a lényeg, ami a charton van. És hogy mindenki, aki összeesküvéselmélettel akarja magyarázni a sikertelenségét, az magának hazudik. Mert mindig a charton van az igazság. Hát ennek ma kicsit ellent mondott:

"EU-s kötvény aukciók: nem kell hozzá nagy fantázia, hogy lássa az ember, nem szimplán piaci eredmények ezek, most politikai megrendelésre chartfestés van, az ECB valószínűleg belenyúlt, hogy ne szálljanak el annyira a hozamok, ami nem más, mint pénznyomtatás, QE EU-módra, csak nem úgy hívják. Feltűnő volt, hogy Merkel a portugál aukció után azonnal üdvözölte annak eredményét, ami egyértelmű bizonyíték: nagyon rajta voltak, hogy úgymond sikeres legyen. Békeidőben amúgy milyen eséllyel tudna Merkel arról, hogy Portugáliában kötvényaukció van? Kábé akkorával, amekkorával a portugál másodosztályú bajnoki eredményekről... A probléma most kicsit megint elül, de a parázs izzik a hamu alatt, és ne feledjük, hogy szeptember 1 óta globálisan "risk on" üzemmód van, tehát van étvágy a kockázatra, és ilyen, hosszan kedvező időszakban szöktek fel ennyire a perifériás hozamok, mi lesz velük egy esetleges, akár csak átmeneti egy-két hónapos, rázókörös "risk off" üzemmód idején?"

És éppen előtte fejtegeti, hogy mi a tök lehet amcsi piacon. Akkor ott miért nem az előző gondolatmeneten haladt? (FED)

"Egy érdekes dolog akad még, miközben növekvő az optimizmus a növekedésre, amcsi hosszú hozamok hetek óta nem bírnak tovább emelkedni/ az árfolyam esni semmiféle gazdaságból érkező jó hírre, pedig elvileg ez volna az indokolt reakció. Lehet, hogy túl nagy bennük a short pozícionáltság és emiatt kevés az eladó?"

Örök tanulság

#342028 Netmaster

http://quart.hu/cikk.php?id=5838

"Klasszikus, ősrégi balekmegvezetős részvénymarketing ez a "pump&dump", "húzd fel kamu hírekkel, reklámmal a részvényt, aztán tömd meg vele a balekot", sosincs új a nap alatt, ezt 100 éve is így csinálták... Az 5 dollár alatti részvény teljesen komolytalan világ, többnyire ilyen szemetekkel van tele, rá se érdemes nézni. Komoly részvény minimum 10 dollár.

A jelenség mögött az a nagy alapigazság van, hogyha sok részvényt akar valaki rásózni a tömegre, akkor ahhoz No.1. bullmarket kell, No.2. előtte minél magasabbra, lehetőleg irdatlanul magasra kell húzni az árfolyamot, aztán esésben, a csúcsnál 30-40-50 stb. %-kal lejjebb úgy fogják venni mint a cukrot mer' "olcsó", csakis esésben lehet eladni nagy tömegű részvényt.

Egyébként ez se az emelkedés korai szakaszára jellemző, hogy az ilyen filléres szemétben el lehet játszani a palimadár röptető meghúzásokat, inkább óvatosságra intő."

Re: nincs cím

#342025 Netmaster Előzmény: #341635

"Tegnap belekukkantottam a Spektrumon egy műsorba, amiben a gleccserekről volt szó. Az Antarktisz kapcsán megemlítésre került az a tény, hogy a földörténetileg most kölönlegesen hideg időszakban, jágkorszakban élünk, hiszen a földtörténet 90%-ában egyáltalának nem volt jégsapka a pólusokon sem, sehol sem voltak gleccserek, ergo amikor a nagy felmelegedési parát nyomják, nem szabad elfelejteni, hogy a mostani értékekről egy felmelegedés csak az átlagos klímához való visszatérés volna. (Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kéne kevésbé szennyezni a környezetet.)"

Ahhoz képest, hogy nagyon keveset tudunk a várható változásokról, nagyon egyértelműen osztja az észt. :)

Számomra aggodalomra ad okot, ha az ember ilyen mértékben és tempóban képes befolyásolni azt a klímát, amit a természet évezredek alatt alakít ki. Arról nem is beszélve, hogy nem amiatt aggódunk, hogy a Föld nem bírja ki a plusz fokokat, hanem hogy az emberi civilizáció nem fogja bírni az ezzel járó változásokat, váratlan és extrém körülményeket.

#341635 Netmaster Előzmény: #341596

A piacról alkotott megjegyzései is ilyenek időnként, pl. a piacba mint mértékbe vetett feltétlen hite.

Most is:

"A bizalom hatalmas erejű érték, annak hiánya pedig katasztrófa, az, hogy egy országról mit gondolnak, milyen a külső megítélése, nagyobb jelentőségű fundamentum, mint hogy milyen a helyzete valójában, mert a valós helyzete döntően úgyis azon múlik, hogy milyen a piaci megítélése, a percepció csinálja a valóságot. Ergo a legfőbb fundamentum maga a chart. A piac nem hisz a politikusok süket dumáinak - és tényleg teljesen szavahihetetlenek."

Ebből csak az nem derül ki, mi az a valóság, amit a piac megítélése felülír, és az miért is valóság akkor (és egy harmadik dolog, amit a politikusok mondanak). Engem inkább zavar, hogy a külső megítélés ennyire bele tud szólni egy rendszer működésébe, nem pedig istenítem azt.

Amúgy sok jó dolgot is ír, de nála is tudni kell elválasztani az ocsút a búzától (majdnem azt írtam, hogy ocsút a pelyvától :)).

#341622 ikszf Előzmény: #341609

Rendszeresen elő szokta hozni ezt a témát, és nekem úgy rémlik, hogy egyszer hozott példát a globális lehűlésre.

#341609 email Előzmény: #341608

Lehet, hogy igazad van, de nekem másképp jött le. Egyébként én inkább úgy érzem, hogy az ellentét inkább "globális éghajlatváltozás" vs. "minden rendben van" között húzódik.

#341608 ikszf Előzmény: #341596

Szerintem ő a két ellentétes tábor közül a másik oldalon áll.

Globális felmelegedés vs. "globális lehűlés".

Csak ennyiről lehet szó, ő se gondolja, hogy minden okés.

"Újpesten is megpróbálna…

#341596 email

"Újpesten is megpróbálnak felülni az agyonhisztizett "globális felmelegedés" hullámaira..."

Minden tiszteletem Vakmajomé, de bizonyos témákban igen szűklátókörűnek tűnik.

#340554 lackok Előzmény: #340482

Persze nincs ezzel semmi baj, én is szívesen olvasom mert realista. Csak amíg homály fedte a kilétét az adottt egy kis plusz ízt a dolognak...:)

#340482 holnor Előzmény: #340480

úgy látszik, már nm akarja őrizni az anonimitását.

amúgy teljesen mind1, mi a valódi neve. érdekesek, elgondolkodtatóak az írásai, és ez a lényeg.

#340480 lackok Előzmény: #339597

Most már biznyosan állíthatom az előbbi tényt, ugyanis a mai Concorde-os cikk is egyenlő a vakmajom.hu mai vagy tegnapi tartalmával:

"Egy analógia borászat és tőzsdei kereskedés közt Faragó Ferenc kollegánktól.

Kaptam levélben egy idézetet, Zwack Izabella mondta:

"Olyat, hogy jó évjárat, vagy rossz évjárat nem ismerek. Szerintem egyféle évjárat létezik csupán: nehéz évjárat! Minden évjáratnak megvannak a maga nehézségei és a borászoknak ezekre a kihívásokra úgy kell tudniuk reagálni, hogy a lehető legjobb eredményt hozzák ki a szőlőből. Ha lehet, jobbat, mint az előző évben, hiszen már plusz egy év tapasztalata van a hátuk mögött.”

Nyilván egy az egyben érvényes a spekulációra is. Tán annyival lehetne kiegészíteni, hogy nincs az a tapasztalat, ami mellett a piac ne tudna valami újat mutatni, ergo sosem lehet, még inkább sosem szabad azt gondolni, hogy eleget láttál már és nincs mit tanulni, mert amint ezt gondolod, máris jön a pofozókülönítmény és zsupsz, visszakerülsz az iskolapadba, és a leghátsó sorba ám."

#339597 lackok Előzmény: #339563

Szerintem a Faragó a "Vakmajom"...már csak a blog tartalom és a vele készült interjú betűre egyezése miatt is.

#339117 holnor Előzmény: #339114

lehet, h tévedek, először én is azt gondoltam, h Makara és Vakmajom uaz a személy. de aztán megismertem MT-t, és hidd el, teljesen más a stílusa, mint a blogíróé. persze lehet, h kettős énje van :)

#339114 ikszf Előzmény: #339110

Két tagja van a teamnek. Közülük egyikőjük volt külföldön az interjú készítése pillanatában, és ugyanekkor a vakmajom.hu-n megjelent, hogy külföldön lesz pár napig. Szerinted?