Regisztráció Elfelejtett jelszó

Genesis_Energy

Re: Reagál a Genesis a TEBÉSZ feljelentésére

#342292 Zotya32 Előzmény: #342007

na... zárásra a végén igazam lesz? :)

most: 214 ft

svindlerek

#342016 Mancs

"mint fogalmazott a Genesisnek nem szokása a lufifújás, álmokat nem szeretnének értékesíteni."

Ó, a r...t anyátokat

Re: Reagál a Genesis a TEBÉSZ feljelentésére

#342011 Zotya32 Előzmény: #342006

Kincstelenek

2011. január 12.

Csabai Károly

A kisbefektetői érdekvédő TEBÉSZ tőkebefektetési csalás alapos gyanújával büntetőfeljelentést tett a Genesis Energy Nyrt. tavaly áprilisi apportos tőkeemeléséhez kapcsolódó befektetési ajánlat tartalma miatt.

Indokolatlanul elhúzódik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a Genesis Nyrt.-vel szembeni vizsgálata – erre hivatkozva tett büntetőfeljelentést a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ). Kifogásuk tárgya a Budapesti Értéktőzsdén szereplő Genesis tavaly április 14-ei, a tőzsde honlapján közzétett befektetési ajánlata. E szerint a cég profilt vált, a befuccsolt napelembiznisze helyett belevág a bányászatba, s megpróbálja kiaknázni a kutatási adatok szerint Rudabányán lévő közel 90 millió tonnás – elsősorban vasércből és gipszből álló – ásványvagyont. E célból öt nappal később, április 19-én a Genesis 21,6 milliárddal felemelte addig 4,7 milliárd forintos alaptőkéjét. Ezt négy, részben magyarok által tulajdonolt külföldi cég teljesítette, részvények, üzletrészek, eszközök, gépek, kutatási és bányászati jogok, valamint meddőhányók és baritlencse apportálásával.

Az egyik apportcég, a Rudagipsz-Mix Zrt. által megszerezni kívánt Hasit-Hungária Kft. bányáira és feldolgozóipari berendezéseire kívánta alapozni a Genesis az új termékeinek gyártását. A Rudagipsz – olvasható a befektetési ajánlatban – már fel is vett 1 milliárd forintos hitelt az MFB-től a Hasit-vagyon megvásárlásához. Az azonban nem szerepelt a dokumentumban, hogy a Hasit 2010 februárja óta felszámolás alatt állt, emiatt az MFB március közepén visszalépett a hitelnyújtástól. Márpedig a TEBÉSZ-nél úgy ítélték meg, a Genesisnek kötelessége lett volna a befektetők orrára kötni, hogy emiatt veszélybe került a kft bányáira és berendezéseire alapozott Genesis-projekt. Ezért bejelentést tettek a PSZÁF-nál a tőzsdei cég ellen közzétételi kötelezettség valószínűsíthető megsértése miatt.

A PSZÁF azonban csak november 2-án kezdte megvizsgálni, hogy a Genesis jogszerűen tájékoztatta-e a befektetőket. A felügyeleti pepecselést megunva a TEBÉSZ tőkebefektetési csalás alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen hatpontos büntetőfeljelentést tett a Genesis tavaly áprilisi befektetési ajánlatának tartalma miatt. A tőkebefektetési csalás a büntető törvénykönyv alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Az érdekvédők arra hivatkoznak, hogy a Genesis igazgatósága a bányaprojekt megvalósíthatóságát veszélyeztető tényeket egyértelműen elhallgatta, illetve féligazságokkal és csúsztatásokkal próbált tényként feltüntetni olyan dolgokat, amelyek a TEBÉSZ szerint bizonytalan kimenetelűek. Ezért a szervezetnél úgy vélik, a Genesis befektetési ajánlata alkalmas volt a tőkepiac szereplőinek félrevezetésére, megtévesztésére, valamint arra, hogy egyeseket befektetési döntésekre bírjon.

A Genesis tavaly szeptemberben tagadta a TEBÉSZ megállapításait (HVG, 2010. szeptember 18.), s Dióslaki Gábor TEBÉSZ-elnök ellen rágalmazási pert indított (ennek első, tavaly decemberi békítő tárgyalása nem hozott eredményt, ezért a per folytatódik). Ám a TEBÉSZ-nél úgy vélik, a Genesis a szeptember közepe óta kiadott igazgatósági beszámolóiban – ahogy az érdekvédők fogalmaznak – „szép lassan csöpögtetve nyilvánosságra hozta a bányaprojektre vonatkozó valós tényeket, legvégül pedig bejelentette a korábban még problémamentes tényként előadott MFB-hitel meghiúsulását is”.

„Társaságunk nem követett el tőkebefektetési csalást, mivel az apportban nem szerepeltek a Hasit Kft. vagyonelemei, így a kft felszámolása nem befolyásolta sem a Genesis tőkeemelését, sem a bányászati termékeket feldolgozó programunkat” – közölte a HVG-vel Rasztovits Zsolt Edgár, a Genesis vezérigazgatója. Bár elismerte, a Hasit telephelyével potenciális beruházási helyszínként számoltak, végül azonban az azzal szomszédos, ipari közművekkel ellátott, ma már Genesis-tulajdonú társaságok által birtokolt ingatlanra esett a választásuk. Utóbbin található Rasztovits szerint az igazolt bányavagyon – a barit, a vas-, a réz-, az ólom- és az ezüstérc –, míg a Hasit bányáiban csak dolomit, mészkő és gipsz van.

A Genesis vezérigazgatója azt állítja, a tavaly május óta száz százalékban a cége által tulajdonolt Rudagipsz MFB-s hitelfelvétele nem az ő hibájukból hiúsult meg, mivel ők idejében átutalták a banknak a hitelhez szükséges önrészt. Szerinte a ludas a Hasit felszámolását végző Pannon Vagyonkezelő Kft., amely nem adott ki igazolást arról, hogy a kft-nek nincs köztartozása. Ezt a felszámoló valóban megtagadta, de azért, mert – Rasztovits állításával ellentétben – a Rudagipsz a fizetési határidő kétszeri módosítása ellenére sem egyenlítette ki a Hasit-eszközök közel egymilliárd forintos vételárát, miközben használta azokat – közölték a HVG-vel a Pannonnál. Nézeteltérés van a felek között abban is, hogy kinek kellett volna állnia a Rudagipsz 21 dolgozójának július eleje óta elmaradt bérét. A vitákban a bíróságoknak kell dönteniük, miután a Rudagipsz a felszámolót perelte be, mert az nem adta el neki a Hasit által birtokolt rudabányai ingatlant, a dolgozók pedig a Rudagipsztől követelik a jussukat, amely azonban alperesként a felszámolót is perbe hívta.

A TEBÉSZ feljelentése szerint a Genesis hosszú évek óta semmilyen érdemi tevékenységet nem folytat. A cég komolyságát megkérdőjelezi, hogy a 23,6 milliárd forint saját tőkéjű társaság 2010 első felében mindössze 12 ezer forint árbevételt és 300 ezer forint körüli készpénzállományt tudott felmutatni, miközben vesztesége megközelítette a 80 millió forintot (lásd táblázatunkat). Adó- és járulékfizetés elmaradása miatt a Genesis által tulajdonolt cégek közül jelenleg három ellen is adóvégrehajtás folyik. A köztartozások kiváltója az országosan jellemző körbetartozás, valamint a bányászati és gyártási tevékenység, továbbá a felvevőpiac szezonális volta – mentegetődzött Rasztovits.

Likviditási gondjai miatt a Genesis az óév végén csökkentette költségeit, ésszerűsítette szervezetét és tevékenységeit, továbbá 1,3 milliárd forintért túladott a Pólus Szikla Kft.-vel közösen tulajdonolt Pólus Kincs Zrt.-n. Pedig a tavaly áprilisi befektetési ajánlat szerint a Pólus Kincsnek is kiemelt szerepe lett volna a Genesis bányavállalkozásában. Ám Rasztovits szerint ez sem befolyásolja vállalkozásuk sikerét, mondván, a 4,3 millió tonnás baritlencsekészletből mindössze félmillió a Pólus Kincsé.

CSABAI KÁROLY

Re: Reagál a Genesis a TEBÉSZ feljelentésére

#342007 Zotya32 Előzmény: #342006

gondolod, hogy Pszáf Károly fog reagálni a Tebész lépésére?

figyeld meg, holnap emelkedni fog.... :) ha nem is +20%, de 5-6% fel lesz benne....

már csak azért is, hogy megmutassák, egy ilyen hírre sem esik, mert itt minden a legnagyobb rendben van. :)

Re: Reagál a Genesis a TEBÉSZ feljelentésére

#342006 exmnbs1 Előzmény: #341975

"Genesisnek nem szokása a lufifújás, álmokat nem szeretnének értékesíteni."

ja((((((

biztos van aki ezt el is hiszi

Re: Reagál a Genesis a TEBÉSZ feljelentésére

#341999 exmnbs1 Előzmény: #341975

remélem sikerül feldühíteniük az APEHET és a PSZÁFot

Re: nincs cím

#341796 Zotya32 Előzmény: #341785

beteszem ide is a pf-es linkedet:

http://www.fn.hu/hetilap/20090120/napfelkelte_vagy_napfogyatkozas/

szép kis cikk....

"Rényi az egyik legelső hazai tőzsdei pionír, nevéhez fűződik a Novotrade 1983-as megalapítása és 1990-es (!) bécsi tőzsdei bevezetése első kelet-európai részvényként. Ez a cég volt az első magyar részvénytársaságok egyike 1988-ban, hozzá köthető az első budapesti és németországi tőzsdei bevezetés. Ugyanakkor az első zűrös ügyek is Rényi Gáborhoz kapcsolódnak: tiltott értékpapír-kereskedelem vádja, amelyből bírósági ügy is lett "

nem lehet elég korán kezdeni.... :)

Re: nincs cím

#341783 exmnbs1 Előzmény: #341763

a napi megkeresi őket

"Az ügyben termézetesen megkeressük a Genesis Nyrt. képviselőjét is."

Re: nincs cím

#341763 Zotya32 Előzmény: #341748

végre, vki meglépte egy tőzsdei cégnél....

nem kívánom, de előbb-utóbb lehetne más cégeknél is vizsgálódni....

(vagy a tényező(k)nek sürgősen változtatni az eddigi árlenyomáson)

kieg:

a köv. hír az lesz, hogy eltűntek a cég képviselői.....

Re: nincs cím

#340772 exmnbs1 Előzmény: #339642

genya nem véletlenül rendezett kitárazást

a jan 1-i rossz hírt ma jutott eszükbe nyilvánosságra hozni persze töredékesen

lényege, hogy a Cogenco -1centet "érő" papírjait a genyánál hagyják letétben, évvégére kitolták az immár kb hatodik határidőt

Spanyolországban a Vitalos emelés továbbra sem került bejegyzésre

Re: nincs cím

#339541 zeeh_ Előzmény: #339537

Ezt a mutyi fost...

11 milla a forgalom

15 se kell neki, mint tegnap és kiakad

252