Sztem a tőzsdepiacok egy, a mainál nagyobb gazdasági növekedési szinten hamar ki fogják heverni, ill. át teszik magukat a fejlett államokban, elsősorban az usa-ban bekövetkező kamatemeléseken. A FED sztem nagyon józanul és logikusan gondolkodik: tisztában van vele, hogy most még egy kamatemelés - mégha nem is váratlanul jelentenék be, hanem gondosan, hónapokon át készítve föl rá a piacokat- nagy zűrt váltana ki. Viszont amikor már beindul a stabil, általános növekedés a világgazdaság minden fontos szegletében, akkor jogosan számít arra a Fed is, hogy a fejlett piaci kamatemelések már nem vetik vissza a tőkepiacokat. Egyszerűen fogalmazva: amennyiben tovább tart a helyreállás, nem fog gondot okozni a kamatemelés. És - mint ahogy Te is írtad - visszatér az a 2003-2007 közötti bullpiaci állapot, hogy relatíve magas kamatok mellett is nagy a likviditás, a jó gazdasági állapotok és kilátások miatt pedig a tőke a tőzsdéket választja.
De amiről én írtam az az, hogy szétválhat a tőzsde-és a devizapiacok eddigi együttmozgása. Magam a tőzsdék további emelkedésére számítok idén, és a következő években is - korrekciók persze mindig lesznek. De mi lesz a devizákkal? Az EURUSD szerintem emelkedő tőzsdepiacok mellett is tovább gyengülhet - legalábbbis egy ideig - mert amíg az amerikai gazdaság jobban fog teljesíteni az eurózónánál, meg hát ez utóbbit ugye sok baj és veszélyforrás terheli - addig a befektetők a dollárnak szavaznak nagyobb bizalmat, de már nem a safe heaven jellege miatt. Az euróval az a gond, hogy hiába van egy nagyon jó állapotban lévő Német o., meg még néhány stabilabb állam az eurózónában - ez nem elég, hiszen sok a nehézségekkel küszködő tagállam, amelyek egyrészt lerontják az összteljesítményét az Eu-nak, másrészt jelentősen romlasztják a monetáris zóna fundamentális kilátásait. Az USA egy állam, egy jól teljesítő gazdaság, - míg az eurózóna sok, most igen vegyes állapotban lévő gazdaság együttese. Részedről melyiknek szavaznál nagyobb bizalmat?
Az EURUSD idei mozgásának irányát az fogja meghatározni,az Eu-ból vagy inkább az USA-ból fognak több jobb hírek jönni. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy ha Amerikában megint elromlanának a dolgok, annak hatása úgyis átterjed Európára is, szóval az eurusd-re ismét csak lejtmenet várna. Bonyolult dolog ez. De egyszerűbben is meg lehet közelíteni: csökkenő trendben - márpedig most az van - a jó európai hírek nem számítanak, csak a rosszak és a jó vagy a rossz usa hírek. Emelkedő trendben nem számít a rossz eu-s és amcsi hír, csak a jó hír.