Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Fx tippek, gondolatok

Re: audjpy

#340918 ikszf Előzmény: #340883

Sokat fejlődött, vagy változott a monetáris politika. Más válaszokat adnak. De szerintem ebből nem lesz gazdasági növekedés. A pénzmennyiség ahhoz kevés. Annyit tesznek, hogy elkerülik az összeomlást. A hirtelen szakadás helyett hosszú távra elsimítják a problémát; konzerválják.

Nagy igazság, hogy most egy kísérlet folyik.

A másik, hogy a korábbi évekre jellemző emelkedést ugye a tőkeáttétel, carry trade hajtotta. A piaci szereplők önként vállalták a tőkeáttételt. Most ezt önként nem tennék meg (látszik is a finanszírozó devizák erősödésén), csak a rendelkezésükre bocsátott tőkeáttételt (q easinget) használják (a rendelkezésre bocsátott devizában), vagy rosszabb esetben maga a jegybank használja (BoJ közvetlen részvényvásárlása).

Lehet, hogy bull piac jön (még bízok benne, hogy nem :) ), de szerintem látszik, hogy nem a carry fogja hajtani. Inkább az infláció. Szerintem is tovább lesz a piacon a felesleges pénzmennyiség, mint ameddig kellene, mint ami miatt oda került.

#340889 Spade Előzmény: #340883

Sztem itt egészen másról, különösen más dinamikáról van szó.

Börni nagyon szarul játszik és pedig azért mert végül is nem tesz mást mint h a FED (semi)közvetlenül veszi az amerikai államkötvényeket a QE szöveg leple alatt. Persze ezen csak a hülyék meg a minősítők nem látnak át. Ez egyébként a történelemben tipikus angolszász szokás és soha nem vezetett jóra. Mindezt pedig azért teszi h Obamának legyen esélye a következő ciklusra, ezért akarják feltétlen leszorítani a munkanélküliséget. Tehát politikai okból, ami legrosszabb combo. A QE-nek az szab majd gátat h elszállnak a nyersanyagárak különösen az olaj, ami adóként fékezi a gazdaságot, de még előbb január végén az új belépő republikánus kongresszus a farkára fog lépni Börninek. Az US dollár szabadesését egy dolog ellensúlyozza, de az jól, az euro zóna szétesésével kapcsolatos aggályok. H mennyire hatásos ez a játék mutatja h a vásárlóerő paritás alapján kb. 1.2 a dollár ha a külker deficitet eltüntetnék kb. 2 lenne . Ha a spanyolok is dőlnek benne van a paritás is a keresztben, és az h dőlnek az csak az amcsikon múlik mert minden eszközük megvan hozzá. A kérdés h saját érdekükben szükség van-e erre. Amúgy az amerikai gazdaság szinte gyógyíthatatlan beteg, a kereskedelmi deficite fenntarthatatlan. Persze igaz ha mindenki megfizetné a szerzői jogdíjakat lényegesen kevesebb lenne, de nem igen látom h az elkényelmesedett elhízott agyonfizetett és szinte műszaki analfabéta amerikai munkavállalók mitől tudnának megújulni...

Re: jen

#340884 Mancs Előzmény: #340880

A chf-vel kapcsolatban fogalmam sincs, mi lesz hosszabb távon. A dollárról írtam, a jenről meg annyit, hogy az előző bullpiac idején a yen gyengűlt más devizákhoz képest. Így támogatta saját exportőr gazdasága növekedését. Amennyiben tovább stabilizálódik a világgazdaság és marad a bika a tőzsdéken, a jen előbb-utóbb ismét gyengülésbe fog kapcsolni és újra kibontakozhat a jó öreg carry trade, amiben a jen oroszlánrészt vállalt korábban. Én mindenesetre usdjpy longba léptem nemrég, mert támogatom ezt a jövőképet, de lehet, hogy kicsit elhamarkodom. Ha a tartósabb jengyengülésnek nincs is itt még ennek az ideje, azért 88-90 elmasírozhatna a köv. 1-2 hónapban. Nagyon tudnám tolerálni. :)

#340883 Mancs Előzmény: #340579

Sztem a tőzsdepiacok egy, a mainál nagyobb gazdasági növekedési szinten hamar ki fogják heverni, ill. át teszik magukat a fejlett államokban, elsősorban az usa-ban bekövetkező kamatemeléseken. A FED sztem nagyon józanul és logikusan gondolkodik: tisztában van vele, hogy most még egy kamatemelés - mégha nem is váratlanul jelentenék be, hanem gondosan, hónapokon át készítve föl rá a piacokat- nagy zűrt váltana ki. Viszont amikor már beindul a stabil, általános növekedés a világgazdaság minden fontos szegletében, akkor jogosan számít arra a Fed is, hogy a fejlett piaci kamatemelések már nem vetik vissza a tőkepiacokat. Egyszerűen fogalmazva: amennyiben tovább tart a helyreállás, nem fog gondot okozni a kamatemelés. És - mint ahogy Te is írtad - visszatér az a 2003-2007 közötti bullpiaci állapot, hogy relatíve magas kamatok mellett is nagy a likviditás, a jó gazdasági állapotok és kilátások miatt pedig a tőke a tőzsdéket választja.

De amiről én írtam az az, hogy szétválhat a tőzsde-és a devizapiacok eddigi együttmozgása. Magam a tőzsdék további emelkedésére számítok idén, és a következő években is - korrekciók persze mindig lesznek. De mi lesz a devizákkal? Az EURUSD szerintem emelkedő tőzsdepiacok mellett is tovább gyengülhet - legalábbbis egy ideig - mert amíg az amerikai gazdaság jobban fog teljesíteni az eurózónánál, meg hát ez utóbbit ugye sok baj és veszélyforrás terheli - addig a befektetők a dollárnak szavaznak nagyobb bizalmat, de már nem a safe heaven jellege miatt. Az euróval az a gond, hogy hiába van egy nagyon jó állapotban lévő Német o., meg még néhány stabilabb állam az eurózónában - ez nem elég, hiszen sok a nehézségekkel küszködő tagállam, amelyek egyrészt lerontják az összteljesítményét az Eu-nak, másrészt jelentősen romlasztják a monetáris zóna fundamentális kilátásait. Az USA egy állam, egy jól teljesítő gazdaság, - míg az eurózóna sok, most igen vegyes állapotban lévő gazdaság együttese. Részedről melyiknek szavaznál nagyobb bizalmat?

Az EURUSD idei mozgásának irányát az fogja meghatározni,az Eu-ból vagy inkább az USA-ból fognak több jobb hírek jönni. A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy ha Amerikában megint elromlanának a dolgok, annak hatása úgyis átterjed Európára is, szóval az eurusd-re ismét csak lejtmenet várna. Bonyolult dolog ez. De egyszerűbben is meg lehet közelíteni: csökkenő trendben - márpedig most az van - a jó európai hírek nem számítanak, csak a rosszak és a jó vagy a rossz usa hírek. Emelkedő trendben nem számít a rossz eu-s és amcsi hír, csak a jó hír.

jen

#340880 ikszf

Ráadásul ugye a jen keresztek úgy tartanak itt, hogy még (egy nyilvánosan bejelentett) intervenció is volt (amit letöröltek a piacok :) )

#340813 ikszf Előzmény: #340551

Egyébként nem is konkrétan az eurusd-re gondolok, és a $-nak se a safe heaven szerepére. Az nem volt egy hosszú sztori.

Hanem, mint olcsó finanszírozó devizára. Usd, chf, jpy... mind visszavonulót fújnak.

Re: eurusd rés

#340780 Spade Előzmény: #340769

Tényleg, Sanguis, Kratya, Kardj Archeneus hol vannak ? Remélem nem véreztek el....

Re: eurusd rés

#340678 Roller Előzmény: #340663

Én se piszkálom. Bizonytalan számomra. Tavaly könnyűnek tűnt. 1,6-nál short,paritás közelébe pedig lehetett venni.

Most van benne még bőven lefelé. 0,9880-nál van egy trend vonal,onnan még visszapattanhat.