Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: Maradok !

#338378 banyaiz Előzmény: #338375

Nézd most 65 év a nyugdíjkorhatár, mire mi elérjük lesz vagy 68 vsz. 68+5 az 73 nem is olyan kevés. :)

Komolyra fordítva, nagyon mérges lennék ha visszalépek aztán pár év múlva eltörölnék a csába ezt az egész nyugdíjmegmentő tákolmányt és újra járna az állami a maradóknak is. Mert szvsz az hosszú távon nehezen lesz fenntartható, hogy fizetsz és nem vagy jogosult, sőt jogállamban rövid távon sem.

jogi oldalról?

#338377 ikszf

Biztos van valaki jogi végzettségű itt is:

A jog mit szól ahhoz, hogy köteleznek továbbra is a befizetésre, vonják a nyugdíjjárulékot és ennek ellenére elveszítem a jogosultságomat az állami nyugdíjra?

A másik: semmit nem írok alá. Akkor mi bizonyítja, hogy saját akaratomból mentem át az állami rendszerbe, mikor egész eddig mnyp tag voltam. Hol van rá a bizonyíték, a szerződés, az aláírásom, hogy én átadom, és lemondok arról a pénzről?

#338375 ikszf Előzmény: #338370

Mi szól a maradás mellett a 30-as életkoroddal?

Tegyünk egyszerűsítő feltevéseket: inflációval megegyező hozamot fog hozni a nyugdíjas életkorod eléréséig, és ugyanannyit fog érni, mint mondjuk ma. Ha ma kapnál 60k nyugdíjat, akkor az a 4 misi ~5,5 évig lenne elég. Akkor arra számítasz, hogy el fogsz patkolni nyugdíj után 5,5 évvel? :)

Ha jól tudom, akkor az mnyp-ből is akkor kapsz csak lóvét, ha eléred a nyugdíjjogosultságot.

Illetve azt se garantálja semmi, hogy megmarad az örökölhetőség, hogy megmarad az egy összegben felvétel lehetősége. Lehet, hogy a maradóknak nagyon le fogják butítani a jogaikat, és a többletszolgáltatásokat. Vagyis lehet, hogy ugyanúgy fog működni, mint egy állami nyugdíj, vagyis nem örökölheted; nyugdíjjogosultság előtti elpatkolásnál elveszíted mindet, nyugdíj utáni elpatkolásánál ugyanúgy elveszíted a bent maradó összeget. Csak cserébe ugyanúgy fizeted továbbra is a nyugdíjjárulékot, és "önként" mondasz le az állami nyugdíjról.

#338374 banyaiz Előzmény: #338373

Főleg az okozhat egy kis pitty puttyot ebben, ha valaki váltogatta a pénztárakat és az átlépéseket év közben tette meg. Az adott évi hozamból arányosan mennyi legyen adott pénztárban elszámolva hiszen az nem egyenlő arányban keletkezett, és egyéb apróságok, de biztos erről is rendelkezik már a tv, vagy ha nem akkor majd a Nagy Nyugdíjmegmentő kitalálja. :)

#338373 banyaiz Előzmény: #338370

http://www.penzcentrum.hu/cikk/1026447/1/nyugdij_ezt_a_nyomtatvanyt_kell_kitolteni_annak_aki_nem_lep_vissza

Mnyp-m küldött egy levelet mennyi a hozamom, és befizetett tőkém. Reálhozamról annyit írtak, hogy jelenleg nem tisztázott ki fogja kiszámítani. A kormány Mnyp-re szeretné ezt terhelni, ők természetesen tiltakoznak. Azért az nem tűnik egyszerűnek 3 millió emberre, pénztári átlépések , pénztáranként változó hozamok, évente más befizetések mellett kiszámolni. Ha ezt az államnak kell elvégezni kb 2050-re talán végeznek vele, de nem biztos. :)

#338370 banyaiz Előzmény: #338366

8% kötelezőn felüli kiegészítésről , és reál hozamról nyilatkoznod kell, hogy felvennéd, vagy önkéntes pénztárba utalnád, legalábbis a mai napon még ez a verzió az aktuális. :)

Örömmel látom vannak már maradás mellett nyilatkozók. Azt mégkérdezném tőletek ha publikus, hogy nektek a 20 év szolgálati viszonyotok megvan már, és mennyi idő van még nyugdíjig kb?

Hajlok nagyon én is a nyilatkozattételre, de várok még, hátha az alkotmánybíróság beint egyet a forradalomnak.

Nekem még 3x év lenne nyugdíjkorhatárig, főleg, hogy biztosan emelkedni is fog. 10 év csak a szolgálati viszonyom most, vagyis jelenlegi rendszerben ha maradok Mnyp akkor állami nyugdíjat nem látok. Kb 4 millám van mnyp számlán, ezt csak úgy puszira adjam oda M elvtársnak, egy biankó állami nyugdíj igérvényre lehet soha napján, hát ez a verzió sem tetszik. Ha azt mondanák felvehetem ezt a pénzt most adómentesen, és ez volt a nyugdíjam megkaptam 30 évre előre, és ezentúl valami csökkentett nyugdíjadót legombolnak rólam, de nem a 24+10-et akkor rábólintanék, de a jelenlegiek közül egyik verzió sem tetszik igazán.

Gondoltam arra is, hogy az Mnyp-ben annyire kevesen maradnak, hogy akik mégis azoknak a pénze előbb utóbb átkerül egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára, na az már tetszetős lehetne, persze ha a forradalom azokat nem éri el addig, persze ez csak fikció.

#338366 zeeh_ Előzmény: #338364

Pár nappal ezelőtt az egyik papagáj azt böfögte be, hogy a munkáltató által becsengetett kiegészítést is fel lehet majd venni, nemcsak a reálhozamot. Így a kérdésem halálosan komoly.

#338364 Papus_stock Előzmény: #338326

Ugye ezt nem kérdezed komolyan ?

Csak a reálhozamot (infláció feletti hozam) veheted fel adómentesen a mostani ötletek szerint.

A kormányzati kommunikáció szerint azért is kell megvédeni a magánnyugdíjakat mert ez nagyon alacsony volt nem éri el - szerintük - az 1%-ot sem. Az én esetemben ez kb. 4 mió becserélése lenne 40.000.- forintért és egy ígéretért. Kösz de kihagyom. Arról már nem is beszélve, hogy az állam a pénztárakkal akarja kiszámoltatni a reálhozamot csak nem tudom milyen alapon. Tudom mennyit fizettem be és az mostanra mennyit hozott. Megelégszem vele sőt örülök neki.

P.

#338344 pepe01 Előzmény: #338325

Én ma voltam nyilatkozni. Nem kellett sorban állni és mindössze 3 aláírást adtam! :)

#338326 zeeh_ Előzmény: #338325

Nekem 5 évig a munkáltatóm fizetett be pluszban valami havi 2-3 rugót kiegészítésként a kötelező járulékokon felül. Amennyiben visszalépek, akkor ezt a lóvét is kivehetem adómentesen?

Ha ki akarom venni, azt hol, kinél és milyen nyomtatványon kell jeleznem?

Még nem döntöttem el, hogy mi legyen, azaz, hogy maradjak-e vagy sem. Megtorlástól én nem tartok, de innen még min. 30 év, mire nyugdíjas lehetek. De addigra szvsz már 70 lesz a korhatár.

Maradok !

#338325 Papus_stock

Ma voltam nyilatkozni Bp. Váci út. A hely eléggé lepukkant,kaptam 3 pld.-t, kézzel egyesével kitöltöttem őket és csak utána kaptam sorszámot. Várni is kellett de folyamatosan jöttek a népek és töltötték a "maradok" papírt. Szerintem olyan 15-20 perc lehetett.

P.

Re: nincs cím

#338074 Papus_stock Előzmény: #338061

Most karácsonykor nem szívesen foglalkozok ezzel a témával.

Ezt a mondatod talán majd két ünnep között .....

>>az a megtorlástól való félelem

Ilyet nem szabadna érezni senkinek 2010-ben Magyarországon.

P.

#338061 Csokigyáros Előzmény: #338055

egyetlen dolog ami a visszalépés felé küld engem... az a megtorlástól való félelem... ezt szörnyű nehéz volt leírni... de higgyétek el félek attól, ha nem lépek vissza az állami rendszerbe, akkor hadjárat indul ellenem... apeh, tb, stb... én nyugalmat szeretnék, hagyjanak békén... és mint a topik indításakor is leírtam, én nem számítottam, és nem is számítok nyugdíjra... ha nem tudom magamnak megteremteni a nyugdíjat, akkor megérdemlem... mert magammal kapcsolatosan vannak ilyen elvárásaim... szóval nem érdekel, hogy kapok-e valamit majd 20, 30, vagy mit tudom én mikor... ne más mondja meg mikor fáradtam el a munkában és akarom pihenéssel tölteni a nyugdíjas éveket... szóval a szívem szerint nem lépnék vissza, de az eszem azt mondja lépj vissza, és békén hagynak... még van egy hónapom... :)

Kellemes, Szeretetteljes és Békés Szentestét Nektek!

#338055 Láma Előzmény: #337718

olvasnivaló van bőven:

http://www.tothandras.hu/blog/index/2010-01-14/lesz-e-forradalom-2013-ban/

" Ugyanis 2013-ban lép életbe az új nyugdíjrendszert szabályzó “A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény“. Az elemzések szerint, ez alapján az újonnan nyugdíjba menők utolsó nettó fizetésük mindössze 25-40%-át kapják majd kezdő nyugdíjként. Tévedés ne essék, ez nem 25-40%-os jövedelemesés, hanem 60-75%-os! "

Szép év lesz 2013. A visszalépőktől lenyúlt pénzt akkorra éppen felélik, a nyugdíjak pedig drasztikusan csökkennek. Ha előbb nem is, de akkorra mindenképpen meg kell történni a beígért gazdasági csodának, hogy a jól kereső gazdag utód el tudja tartani a biztonságos orbánállami garantáltnyugdíjas éhező szüleit. És még csak 2013-nál járunk. Mi lesz később?