Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#330725 gentlemanus Előzmény: #330706

Nos mit mondjak erre? Kínát felhozzam példának? Náluk szerintem az a fajta gazd. pol. dúl, amit említettél. De működik? Hát ja. Mutass még egy helyet a világban, ahol ekkora fejlődés megy végbe ISZONYAT HOSSZÚ IDEJE! Válságok ide vagy oda!

Akkor mégiscsak tud valamit a kínai állam. Én egyedül ebben, a kínai gazdasági útban, látom a közeljövő magyar gazdasági siker kulcsát. A centralizált, erős, állami alapokon nyugvó, államilag kontrollált, de a piacot is szabadon nyitva hagyó kombinált gazdasági modellben.

#330718 Netmaster Előzmény: #330510

Képzeld el, azért írtam, hogy arányban is jelentősebben járuljon hozzá, ne csak összegben. Ennyire nehéz megérteni, hogy aki luxuscikkekre hajt, azt közben többet tegyen a közösbe, hogy abból pl. jobb minőségű közösségi szolgáltatásokat tudjon finanszírozni az állam? Sajnálom, ha ilyesmiről a kommunizmus jut az emberek eszébe, nem jósolok nagy jövőt nekünk.

#330717 banyaiz Előzmény: #330706

Akarom mondani az, hogy mit akarnak Viktorék az rejtély szerintem saját maguknak is, a beszédeikből és a tetteikből jönnek le nekem azok a zavaros dolgok amiket leírtam. :)

#330706 banyaiz Előzmény: #330602

Gentle ez ami most a világban van ez nem egy liberális gazdaságpolitika, az azt jelentené, hogy a gyenge pusztuljon, és aki nem dolgozik ne is egyen.

Ez ami most van egy összetákolt félig liberális, félig állami szociális piacgazdaság.

Amit Orbánék akarnak az valami újhullámos dolog, talán úgy tudnám jellemezni kommunista piacgazdaság :) , ahol utáljuk a multikat, a piacot, a spekulánsokat, de szeretjük a magyar embereket, a magyar földet, és az adókat csökkentjük (elméletben), költséget is csökkentünk elméletben, és minden jó lesz , elméletben. Aztán ha mégsem sikerül akkor a szemét kapitalisták összeesküdtek ellenünk. Kb ez jön le nekem.

szerk: ja és közben egy kamatemelés, miért is kényszerültünk erre rá? Emlékszel még hétvégi beszélgetésünkre a témában.

#330696 Zotya32 Előzmény: #330693

egyszeri kiadás lenne még a segélyeseket összeszedni és elküldeni ide:

semmi változást nem tapasztalnának a környezetükben, otthon éreznék magukat; az országunk meg fellélegezne, maradna pénz, és fejlődhetnénk végre....

#330694 gentlemanus Előzmény: #330672

Filter, te meg azt nem érted, hogy azok, akik a KMNYP mellett kardoskodnak, nem hajlandók tudomásul venni, hogy saját szüleik nyugdíját, nyugdíjas éveik egzisztenciáját veszélyeztetik. Az itteni emberek szülei, aktív éveikben 100%-ig helytálltak MÁSOKÉRT, az akkori nyugdíjas korosztályért, a felosztó-kirovó rendszer sajátosságai miatt. Joggal várják-várhatják, hogy a maiak, a mai aktív korosztály, ide beleértve saját családtagjaikat és a hozzájuk nem köthető, tehát nem családtag aktív embereket, is ugyanígy helytálljanak értük. Megérdemlik, hogy életük utolsó szakaszát biztonságban élhessék le. Akik ma éltetik a KMNYP rendszert őket veszélyeztetik. Akik az MNYP rendszerben maradnak csak saját magukra gondolnak, önző emberek. Én zokszó nélkül teszem a dolgom, hogy az én anyumnak, vagy más ÁTLAGOS IDŐS nyugdíjasnak legyen nyugdíja, mert ezt kötelességemnek érzem a társadalmi felelősség- és szolidaritásvállalás okán ( az átlagos időst azért emelem ki, mert felháborítónak tartom 40 éves korban a nyugdíjbamenetelt és azt, hogy Magyarországon nagyságrendekkel több a társadalomra vetített rokkantnyugdíjashányad, mint egyéb országokban és, hogy még mindig fizetik a csúcsnyugdíjakat az ország mai helyzetéért felelős volt pártkádereknek ). De az számomra felfoghatatlan, hogy az MNYP tagok egész egyszerűen elegánsan - részben - kivonulnak saját nyugdíjas rokonaik iránti felelősségvállalás alól, hiszen az MNYP megtakarítások az ő jövőbeni nyugdíjukat lennének hivatottak biztosítani, nem pedig a mostaniakat.

Érted, hogy mi a gondom????

#330693 ikszf Előzmény: #330686

Ez egyelőre még nem következett be. Nem tudom, hogy egyáltalán nyugdíjba ment e már az első mnyp-s generáció, de ha meg is történt, a nagy részük még nem ment nyugdíjba. Tehát a járuléka nem az államkasszába megy, de a most nyugdíjba vonulók nyugdíja még az államkasszából megy. Már nem kellett volna sokat várni, hogy jelentkezzen az mnyp-k haszna.

Egyébként az egész nem az mnyp-ről szól szerintem. Ha a nyugdíjreformról szólna, akkor tudtak volna várni pár évet, és finomabb megoldást választottak volna.

Az igazi ok: kell a pénz. Eddig privatizációval, hitellel, és ismét privatizációval, aztán ismét hitellel teremtették elő a pénzt az állam pazarló finanszírozásához. Eladósodni most már nem enged a piac, nem úgy, mint a békeidőkben. Privatizálni meg nem nagyon van mit (amúgy is egy nemzeti érzelmű kormány).

Szóval most máshonnan kell pénzt csinálni. A pénz meg mindenképpen kell, mert nem szűnt meg a nagy elosztórendszerek pazarló üzemmódja (oktatás, eü, utazás, pályáztatás....).

Ráadásul ha valaki le akarja cserélni a lakásban az égőket energiatakarékosra, az egy egyszeri kiadást jelent, és csak később jön a költségmegtakarítás hatása. Szóval a nagy elosztórendszerek reformjának beindításához rengeteg pénz, és hatalmas mozgástér kell a költségvetésben. Már ha erre kívánják majd felhasználni a megtakarításokat. De a nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy egy részét igen. Februárban szépen jönnek majd a nagy bejelentések eü, oktatás, utazás... átalakításáról.

Re: visszaüt

#330691 filter Előzmény: #330682

Azon az árfolyamon számolja be, vagyis többleted se lehet....nem kell kifizessen senkinek semmi pluszt.

Meg van ez csinálva......

#330689 Zotya32 Előzmény: #330686

"De mondd már, miért keletkezett ettől hiánya az államnak? "

szerintem, de majd okosabban leírják, ott keletkezik a hiány, hogy kiesik az mnyp-s járulékok összege a bevételekből, de ugyanakkor a nyugdíjakat fizetni kell, a keletkező hiány miatt kiadott állampapírokat megveszik a mnyp-k a befizetett összegből, amikre még az állam "kamatot" is fizet. az én egyszerűsített véleményem szerint talán emiatt.

#330688 -sabe Előzmény: #330662

Nemnem, ez is lopás. Minden ami a munkáltató által számomra kifizetett összeg terhére történik, az én verítékemmel megdolgozott pénzből kerül kifizetésre. Hívhatjuk munkáltatói vagy munkaadói járuléknak, teljesen mindegy. Az én munkám ellenértéke az a pénz.

#330686 -sabe Előzmény: #330662

De mondd már, miért keletkezett ettől hiánya az államnak? Igaz, kevesebb pénz folyt be, de a nyugdíjpénztárba menő pénzek után ott keletkezett kifizetési kötelezettség, nem az államnál!

A magánnyugdíjpénztárak bevezetésénél az állam ezzel együtt megszabadult attól is, hogy 20-30 év múlva nincstelen nyugdíjasok az államon verjék el a port.

Én biztosabbnak éreztem a jövőmet.

Most egyáltalán nem kapok majd nyugdíjat, ebből csak az jön le.

#330685 Amatoregy Előzmény: #330682

akkor én még egyet... :D

ebből rendeznek valami hatalmas visszavételt... (Mol, Malév, MAL, stb.... mittudomén.....)

#330682 prospero Előzmény: #330675

Én is már csak egy fordulatot várok ebben a történetben. Amikor a mnyp-ok bejelentik, hogy bizony a hozzájuk befizetett pénz már nincs meg, tehát nincs is mit átadniuk az államkasszába....Amire a Pénztárszövetség részéről már történt is utalás egy nyilatkozatukban: a kormány ezzel az intézkedéssel a mnyp-ban lévő vagyont elértékteleníti... mondjuk nem értem miért, ha egyszer azt nem kell pénzzé tenni, hanem a meglévő eszközökben áramlik át az államhoz. Várom a további fejleményeket...

#330677 zeeh_ Előzmény: #330671

A kommunikációval kőkeményen gondok vannak, legfőképp ezzel az ex-MSZMP-s díszmadár Matolcsyval.

visszaüt

#330675 ikszf

Az mnyp-k durván kib*szhatnának a kormánnyal, meg még kereshetnének is rajta.

Szabad linkelni saját blogbejegyzést?

#330672 filter Előzmény: #330662

látom te meg azt nem érted, hogy ezért cserébe az állam x idő múlva nem fizet nyugdíjat.....vagyis megtakarít......hosszú távú befetetés