Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

látom sokan nem értik. …

#330662 Ibiza

látom sokan nem értik.

Mnypba azt a pénzt fizettétek be amit az államnak kellett volna fizetnetek.. az államnak ettől hiánya kerekedett..amire kibocsátottak államkötvényt aminek egy részét lekötötték az MNYP-k tehát még kamatot is fizetett rá az állam..

plasztikusabban.. olyan mintha szja-t saját számlára fizetném és kamatozna..de azért elvárnám legyen metró tiszta utak stb..

lopás az lenne ha a saját adózott pénzed befizetését megtakarítását elvenné az állam.

Re: nincs cím

#330644 gentlemanus Előzmény: #330621

Ismered azt a fogalmat, hogy arányok?

Ugye nem azt akartad mondani, hogy a KMNYP sokezer milliárdos veszteséget okozó pillérjével szemben, sokezer milliárdjába kerül az államnak az NYESZ támogatása is?

Ne viccelj filter.

#330637 filter Előzmény: #330593

"Az is más, ha a nyesz számlámon államkötvényt veszek és ezért az állam kamatot fizet nekem, mint adófizető állampolgárnak"

Olyan pénzen veszed, amihez az állam hozzájárult, az ó pénzén veszed és természetes neked, hogy még kamatot is fizet........

#330627 prospero Előzmény: #330566

Az a baj filter, hogy az adózást és járulékokat együtt kellene nézni, a munkavállaló és a munkáltató által fizetettet is. Eddig ugye az volt, hogy a magasabb jövedelműek 32% SZJA-t fizettek sávosan (amikor különadó volt, akkor 40% fölött), kb. 10% nyugdijjárulékot, ami után a munkáltató még befizetett kb. 30% tb járulékot. Akkor a megtermelt jövedelméből 54%-ot nettót vitt haza, amiről mondhatjuk, hogy kb. a bruttó jövedelmének a fele. Tehát 1x-et megkapott, 1x-et SZJA-ként és nyugdijjárulékként befizetett a TB-be és a szuperbruttó miatt kb.0,8x-et még a munkáltató is befizetett. Tehát ahhoz, hogy ötven ft-ot hazavihessen a delikvens, a nettón felül még kb.90-ft-ot kellett megtermelnie adóba. Ami kb. nettó jövedelemre kb 170%-os adóterhelést jelent. Ez tényleg k****ra igazságos és nyilván baromira megéri adózni Magyarországon. Nyilván ezért vagyunk a 3 millió minimálbéres országa.

#330621 filter Előzmény: #330593

"Nyesz-es befizetés nem növeli az áh hiányt"

Azzal, hogy kipótolja a befizetést nem növeli a hiányt?

Az mnyp-seknek, ha elérik a nyugdíjkorhatárt nem fizet arra a részre nyugdíjat.....nekik nem pózol semmit egész végig.

#330617 Ibiza Előzmény: #330615

most vannak a bértárgyalások.. ha minimálbért 6%al emelik akkor minimum nullán van az adója..

#330615 filter Előzmény: #330595

Igen, ezt nem írtam le.

A bérkalkulátor teljesen jól tükrözi, hogy a magas jövedelmű évről évre kevesebb adóval járul hozzá a bevételhez és kap egyre több nettó bért, pont ennek a két tényezőnek köszönhetően, míg a tegyük fel minimálbér közeli keresetűnek kevesebb lesz a nettó jövedelme.

Egyszerű számítás, mindenki megnézheti:

http://adohirek.hu/berkalkulator/berkalkulator.php

#330602 gentlemanus Előzmény: #330589

Abban igazad van, hogy az állam jelen pillanatban MÉG egy hatalmas vízfej.

Viszont azzal kategórikusan nem értek egyet, hogy az államnak csupán ennyi lenne a feladata. Akkor amikor 5-ös erejű gazdasági és pénzügyi tornádófellegek gyülekeznek, csupán a liberálista elveken álló piaci szabályozásra alapozni, több, mint vállalhatatlan.

#330596 filter Előzmény: #330577

Vagy esetleg állambácsi úgy gondolja joga lesz felette, mert adott hozzá sok éven át támogatást.....

#330595 prospero Előzmény: #330494

Ugyanakkor a szuperbruttót is kivezetik, ezt se felejtsük el, tehát kisebb lesz az adóalapod, ami után az SZJA-t számolják.

#330593 matgab Előzmény: #330577

NYESZnél van még egy nagy különbség:

Az, hogy amit ott nyugdíjra félreteszel, az csak a tied, nem veszi el a pénzügyi szféra a befizetéseid 4,5%-át, valamint évente a kezelt vagyon 0,8%-át, ami a manyupoknál megy a bankokhoz és végülis külföldre!

Valamint ahogy gentle mondta a Nyesz-es befizetés nem növeli az áh hiányt, tehát emiatt ne lesz magasabb az állam országkockázata, effektíve nem okozza a kamatnövekedést az államadósság terén.

Az is más, ha a nyesz számlámon államkötvényt veszek és ezért az állam kamatot fizet nekem, mint adófizető állampolgárnak, mintha a manyup jegyezné le az állampapírokat és gondolom az elsődleges forgalmazó és másodlagos forgalmazó kamatmarzsát szépen elteszi magának, azaz a rendszer nem hatékony abban az esetben , ha valaki közvetít, mert én, mint állampolgár nem annyit kapok vissza, mint amennyit az állam kifizet az "állampolgárainak".

#330592 Ibiza Előzmény: #330589

a vízfej csökkentése zajlik.és az ingyenélő zsizsikek kiszorítása.ez érdekeket sért..

Foltozni kell a magtárakat és kiszorítani a rágcsálókat.

Ausztria közigazgatása fele apparátussal dolgozik mint mi..

#330589 banyaiz Előzmény: #330588

Ja nem akarok én bölcselkedni, és főleg negatív lenni. Inkább ez egy elvi vita, én azt mondom, hogy az állam feladata annyi, hogy biztosítson egy normális jogszabályi keretet a piacnak, és csak annyi újraelosztást ami minimálisan szükséges. A többi a piac dolga.

Ezzel szemben Mo-n azt láttam és látom most is, hogy az állam egy hatalmas vízfej, ami a saját bürökráciájának a fenntartásához rengeteg pénzt elnyel és megfojtja az egész gazdaságot. Az eddigi kormányzati lépéseket megvizsgálom ezen elvek alapján , hát mit mondjak vegyes érzéseim vannak. Ennyi részemről a témáról.

#330588 Ibiza Előzmény: #330584

bölcsen hangzik mert ma bölcs minden ami negatív..

államcsődben lóhús.. úgy is mindegy..

#330587 banyaiz Előzmény: #330585

Az állam már régóta csődben van, ha a saját teljesítményét vizsgáljuk, az más kérdés, hogy adnak neki pénzt , hogy talpon maradjon, és a világban ez sok államra igaz.

#330585 gentlemanus Előzmény: #330584

Zoli, jaja, mert ha az állam csődbe megy, akkor a bankok, nyugdíjalapok nem mennének csődbe igaz? Szóval minimum fele-fele az esély.

#330584 banyaiz Előzmény: #330568

Csődbe mehet minden ezen a világon, mi van ha az állam megy csődbe a következő 30 évben.

Amikor azt mondtam egyetértek az előbb azt csak az államról írottakra értettem. .)

#330583 gentlemanus Előzmény: #330577

Sajnos nem tudom, hogyan fog ez is változni.

Ez teljesen igaz, amit írsz, viszont a NYESZ elszámolásilag nem káros az állam számára, nem szakítja ki az állami nyugdíjrendszer óriási szeletét.

Egyébként nem vagy köteles állampapírt venni a NYESZ számlán, vagyis ha nem veszel, akkor is jól jársz, mert az állam hozzáír neked bizonyos összeget.

Az KMNYP viszont nem tartja önmagában a cuccot, mert kötelező portfoliói vannak.