Ha így kommentálta volna a kormány is ,nem lenne ennyi félre értés.:)
Ha így kommentálta volna a kormány is ,nem lenne ennyi félre értés.:)
látom sokan nem értik.
Mnypba azt a pénzt fizettétek be amit az államnak kellett volna fizetnetek.. az államnak ettől hiánya kerekedett..amire kibocsátottak államkötvényt aminek egy részét lekötötték az MNYP-k tehát még kamatot is fizetett rá az állam..
plasztikusabban.. olyan mintha szja-t saját számlára fizetném és kamatozna..de azért elvárnám legyen metró tiszta utak stb..
lopás az lenne ha a saját adózott pénzed befizetését megtakarítását elvenné az állam.
Ismered azt a fogalmat, hogy arányok?
Ugye nem azt akartad mondani, hogy a KMNYP sokezer milliárdos veszteséget okozó pillérjével szemben, sokezer milliárdjába kerül az államnak az NYESZ támogatása is?
Ne viccelj filter.
"Az is más, ha a nyesz számlámon államkötvényt veszek és ezért az állam kamatot fizet nekem, mint adófizető állampolgárnak"
Olyan pénzen veszed, amihez az állam hozzájárult, az ó pénzén veszed és természetes neked, hogy még kamatot is fizet........
Az a baj filter, hogy az adózást és járulékokat együtt kellene nézni, a munkavállaló és a munkáltató által fizetettet is. Eddig ugye az volt, hogy a magasabb jövedelműek 32% SZJA-t fizettek sávosan (amikor különadó volt, akkor 40% fölött), kb. 10% nyugdijjárulékot, ami után a munkáltató még befizetett kb. 30% tb járulékot. Akkor a megtermelt jövedelméből 54%-ot nettót vitt haza, amiről mondhatjuk, hogy kb. a bruttó jövedelmének a fele. Tehát 1x-et megkapott, 1x-et SZJA-ként és nyugdijjárulékként befizetett a TB-be és a szuperbruttó miatt kb.0,8x-et még a munkáltató is befizetett. Tehát ahhoz, hogy ötven ft-ot hazavihessen a delikvens, a nettón felül még kb.90-ft-ot kellett megtermelnie adóba. Ami kb. nettó jövedelemre kb 170%-os adóterhelést jelent. Ez tényleg k****ra igazságos és nyilván baromira megéri adózni Magyarországon. Nyilván ezért vagyunk a 3 millió minimálbéres országa.
"Nyesz-es befizetés nem növeli az áh hiányt"
Azzal, hogy kipótolja a befizetést nem növeli a hiányt?
Az mnyp-seknek, ha elérik a nyugdíjkorhatárt nem fizet arra a részre nyugdíjat.....nekik nem pózol semmit egész végig.
most vannak a bértárgyalások.. ha minimálbért 6%al emelik akkor minimum nullán van az adója..
Igen, ezt nem írtam le.
A bérkalkulátor teljesen jól tükrözi, hogy a magas jövedelmű évről évre kevesebb adóval járul hozzá a bevételhez és kap egyre több nettó bért, pont ennek a két tényezőnek köszönhetően, míg a tegyük fel minimálbér közeli keresetűnek kevesebb lesz a nettó jövedelme.
Egyszerű számítás, mindenki megnézheti:
Abban igazad van, hogy az állam jelen pillanatban MÉG egy hatalmas vízfej.
Viszont azzal kategórikusan nem értek egyet, hogy az államnak csupán ennyi lenne a feladata. Akkor amikor 5-ös erejű gazdasági és pénzügyi tornádófellegek gyülekeznek, csupán a liberálista elveken álló piaci szabályozásra alapozni, több, mint vállalhatatlan.
Vagy esetleg állambácsi úgy gondolja joga lesz felette, mert adott hozzá sok éven át támogatást.....
Ugyanakkor a szuperbruttót is kivezetik, ezt se felejtsük el, tehát kisebb lesz az adóalapod, ami után az SZJA-t számolják.
NYESZnél van még egy nagy különbség:
Az, hogy amit ott nyugdíjra félreteszel, az csak a tied, nem veszi el a pénzügyi szféra a befizetéseid 4,5%-át, valamint évente a kezelt vagyon 0,8%-át, ami a manyupoknál megy a bankokhoz és végülis külföldre!
Valamint ahogy gentle mondta a Nyesz-es befizetés nem növeli az áh hiányt, tehát emiatt ne lesz magasabb az állam országkockázata, effektíve nem okozza a kamatnövekedést az államadósság terén.
Az is más, ha a nyesz számlámon államkötvényt veszek és ezért az állam kamatot fizet nekem, mint adófizető állampolgárnak, mintha a manyup jegyezné le az állampapírokat és gondolom az elsődleges forgalmazó és másodlagos forgalmazó kamatmarzsát szépen elteszi magának, azaz a rendszer nem hatékony abban az esetben , ha valaki közvetít, mert én, mint állampolgár nem annyit kapok vissza, mint amennyit az állam kifizet az "állampolgárainak".
a vízfej csökkentése zajlik.és az ingyenélő zsizsikek kiszorítása.ez érdekeket sért..
Foltozni kell a magtárakat és kiszorítani a rágcsálókat.
Ausztria közigazgatása fele apparátussal dolgozik mint mi..
Ja nem akarok én bölcselkedni, és főleg negatív lenni. Inkább ez egy elvi vita, én azt mondom, hogy az állam feladata annyi, hogy biztosítson egy normális jogszabályi keretet a piacnak, és csak annyi újraelosztást ami minimálisan szükséges. A többi a piac dolga.
Ezzel szemben Mo-n azt láttam és látom most is, hogy az állam egy hatalmas vízfej, ami a saját bürökráciájának a fenntartásához rengeteg pénzt elnyel és megfojtja az egész gazdaságot. Az eddigi kormányzati lépéseket megvizsgálom ezen elvek alapján , hát mit mondjak vegyes érzéseim vannak. Ennyi részemről a témáról.
bölcsen hangzik mert ma bölcs minden ami negatív..
államcsődben lóhús.. úgy is mindegy..
Az állam már régóta csődben van, ha a saját teljesítményét vizsgáljuk, az más kérdés, hogy adnak neki pénzt , hogy talpon maradjon, és a világban ez sok államra igaz.
Zoli, jaja, mert ha az állam csődbe megy, akkor a bankok, nyugdíjalapok nem mennének csődbe igaz? Szóval minimum fele-fele az esély.
Csődbe mehet minden ezen a világon, mi van ha az állam megy csődbe a következő 30 évben.
Amikor azt mondtam egyetértek az előbb azt csak az államról írottakra értettem. .)
Sajnos nem tudom, hogyan fog ez is változni.
Ez teljesen igaz, amit írsz, viszont a NYESZ elszámolásilag nem káros az állam számára, nem szakítja ki az állami nyugdíjrendszer óriási szeletét.
Egyébként nem vagy köteles állampapírt venni a NYESZ számlán, vagyis ha nem veszel, akkor is jól jársz, mert az állam hozzáír neked bizonyos összeget.
Az KMNYP viszont nem tartja önmagában a cuccot, mert kötelező portfoliói vannak.