Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#330425 Amatoregy Előzmény: #330420

szerintem (aki ért hozzá) az az alábbi modell alapján ki kalkulálhatná..

tételezzük fel, hogy valaki 200.000 bruttót keres.

A fizuja az elkövetkező 25 évben minden évben az infláció mértékével emelkedik. Legyen ez a példánkban az elkövetkező 25 évre konstans évi 4 %.

A mnyp éves hozama az elkövetkező évben szintén évi 4 % lenne.

A kérdés az, hogy ha (0 jelenlegi megtakarítást feltételezve a mnyp-ben) mikor kapna több pénzt 25 év mulva?

Ha marad az mnyp-ben, vagy ha átlép? Mnyp esetében tételezzük fel az állampapir portoliot kamatos kamattal kalkulálva....

#330420 Csokigyáros Előzmény: #330418

pontosan ez az. ezt kalkuláltam én is...

abban bízom még, hogy a mnyp válaszlépéseiben lesz valami a kiszámíthatóságot garantáló lépés, valami amit az állam nem tud, pl. 55 évesen járadékként elkezdem megkapni a nyugdíjat, vagy akármi... arra kellene lőniük, ami az államiban a gyenge láncszem, az pedig a mikor és mennyi...

#330418 lackok Előzmény: #330416

"az állam nyugdíjában nem tudom hány évesen várhatom és nem tudom mennyit."

No mondjuk ezzel egyetértek.

Amúgy pont most számolgattam, hogy idáig a 21 év szolgálati időmre már mindenképp járna a valamikori nyugdíjam 41%-a. Viszont a hátralévő idő alatt az MNYP-ben is összegyülne annyi, hogy az akkori tőkeösszeg simán kamatozná az aktuális nettó keresetemet is amit viszont az Államiban maradva biztosan nem kapnék meg.

Hát nagy dilemma ez uraim.....:)

#330416 Csokigyáros Előzmény: #330412

az állampapírnak tudod a lejáratát és a hozamát.

az állam nyugdíjában nem tudom hány évesen várhatom és nem tudom mennyit.

azt akkor változtatják és úgy ahogy kedvük van.

szvsz óriási a különbség, még ha az állami garancia áll mindkettő mögött...

Re: Nyugdíjrendszerek: tények és modellek

#330415 filter Előzmény: #330413

Ez miatt tartottam volna korrektnek, ha a visszamenő összegeket az állam nem elkölti, hanem félre teszi a nyugdíjakra.

Képez egy bizonyos tőkét, tartalékot a jövőre és nem a mostani szja csökkentésre fordítja.

Re: Nyugdíjrendszerek: tények és modellek

#330413 Zotya32 Előzmény: #330410

200 oldal, de gondolom lehetne hosszabb is.... :)

nem kell dönteni, meg ez 2002-es könyv, de arra biztos jó, hogy átfogó képet kapjunk arról, hogy mégis mi micsoda.

én például sosem foglalkoztam a nyugdíjjal, hogy mi miért jó. sokáig abba sem gondoltam bele, hogy az mnyp-s pénz hiányt hoz létre a költségvetésben, pedig logikus. Arra sem gondoltam, hogy az mnyp-k állampapírt vesznek, és azért az állam "kamatot" fizet nekik. pedig tudtam, hogy abban is tartják a befizetéseket. Csak sosem foglalkoztatott a kérdés. Pedig logikus, hogy az általam nem költségvetésbe fizetett nyugdíjjárulékból a pénztárak állampapírt vesznek, amiért ők (közvetve így én is ) hozamot kapnak. Igen, de emiatt is, pluszban az államnak hiánya keletkezik, annak az államnak ahol én élek. Tehát kapok egy kis plusz pénzt ugyan, de közben az ország ahol élek, egyre inkább csak eladósodik... ördögi kör ez, még pontosan megfogalmazni sem tudom, de remélem érthető mire gondolok.

a tegnap általam agyonreklámozott előadás egyik része, pont idevág.

persze pont ezen a napon volt rossz a hangosítás.

videó 6 részre bontva, az elsőnek kb. a 14. percétől kezdődik a téma, addig csak felvezetés van.

http://www.indavideo.hu/video/gp1

http://www.indavideo.hu/video/gp2

http://www.indavideo.hu/video/gp3

http://www.indavideo.hu/video/gp4

http://www.indavideo.hu/video/gp5

http://www.indavideo.hu/video/gp6

#330412 lackok Előzmény: #330406

"- az állampapír hozama miért függ a kormány teljesítményétől?"

Nem a hozamon van a hangsúly. Ha én nem bízom egy állam nyugdíjfizetési garanciájában akkor hogyan várhatom el tőle, hogy az állampapírban lévő pénzemet is visszakapom tőle. Ha az egyik feltétel nem teljesül akkor a másikra sincs túl sok esély. Lásd Görögöknél május 16-án lejárt 15 éves államkötvények tömkelege. Csak kölcsönből tudták rendezni.

#330411 lackok Előzmény: #330406

- honnan tudod, hogy melyik portfóliót választotta az mnyp-ben? :)

Ez a kérdés nem kérdés...azzal számoltam amelyikben a legkevesebb az állampapír (növekedési). Ennél csak több lenne benne az állampapír arány ha a másik kettővel nézem.

#330409 Amatoregy Előzmény: #330398

valljuk meg - sajnos - az sem mindegy,, hogy amikor baj történik hányévesek a gyerekek, illetve hány szülőjét veszíti el..

18 év után az állami sajnos hátrányosabb a jelenlegi szabályok szerint (mármint ha a haláleset(ek) időpontjában a gyerekek 18 évesnél idősebbek...)

#330407 RemegoKez Előzmény: #330404

"A magánpénztár költségként idén még a folyó befizetés 4,5 százalékát számolhatja el, a jövő évtől viszont ez az arány 0,9 százalékra csökken. "

"Az a személy, aki 2011. január 31-ét követően létesít magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyt, a jogviszony létesítésének időpontjától, de legkorábban 2011. december 1-jétől kezdődően, aki pedig 2011. január 31-ig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez. Az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapításánál nem vehető figyelembe."

#330406 RemegoKez Előzmény: #330403

- honnan tudod, hogy melyik portfóliót választotta az mnyp-ben? :)

- az állampapír hozama miért függ a kormány teljesítményétől?

#330405 Csokigyáros Előzmény: #330403

én nem az állampapírban nem bízom, csak az állam ígéreteiben...

shortolni azért szoktam mert látom nap, mint nap a munkámból adódóan azt, hogy minden nagy bajban van... és nem látom a fellendülés jeleit...

és... azt mondtam jobban nem bízok az államban, mint a mnyp-akban... tehát számomra a kisebbik rosszat választom...

#330403 lackok Előzmény: #330401

Bizol az MNYP-ben ez rendben...de:

-Az ott lévő pénz 60%-a állampapírban van, de nem bízol az államban.

-Az ott lévő pénz 30%-a részvényben van, de ebben sem bízol mert szinte csak shortolni szoktad a BUX-ot.

Ne haragudj de nekem ebben elég sok az ellentmondás....

#330401 Csokigyáros Előzmény: #330394

nem. szerintem nekem nem éri meg... viszonylag szép summám van a mnyp számlámon.. azt tudom hogy meg van, tudom miben van... az államban nem bízom, sajnos.