http://vastagbor.blog.hu/2010/11/19/tulkoros_vagy_gyurikam
Én is szeretnék saját törvényt a Fidesztől. :)
http://vastagbor.blog.hu/2010/11/19/tulkoros_vagy_gyurikam
Én is szeretnék saját törvényt a Fidesztől. :)
Persze, hogy hiba volt prospero.
De, hogy kik erőltették ezt azt is pontosan lehet tudni.
UTÓLAG milyen okos a Világbank is. Pedig állítólag náluk ülnek a legnagyobb közgazdászok. Szánalomtenger.
Ok, de legalább osztalékot fizess magadnak. Az 5k kívül, legalább egy minimális szinttel járulj hozzá kis hazánk boldogulásához.
Semmiképpen nem lépek át mert a 65-ig még több mint 10 évem van és addigra ki tudja mennyi lesz a 65. Jól emlékszel, mindenki nagykorú. Úgy számoltam,hogy ha most van olyan 3,4-3,6 mióm akkor addigra kb. lesz 10 ami csak fog érni valamit még ha 3 felé kell is osztani. Ha marad a mostani nyugdíj tv. ( bruttó 48,8%-a) akkor a tb. nyugdíjam 180-200 környékén várható, mínusz adó.Ebből nem lesz kubai szivar meg francia pezsgő :)
P.
meg a fél ország kiwi lenne...félre a tréfával sajna mi mire nyugdijba megyünk 70év és 30-40%os kulcs lessz....
ha meglesz az eredmény és módszer arra Én is kiváncsi volnék..
Vessen rám követ aki akar, de én pont most egyeztetek a könyvelőmmel,miképpen lehetne megoldani azt, hogy csak az eü ellátásért fizessek havonta. Nem látom semmi értelmét, hogy mint üv be vagyok jelentve viszonylag magas fizetéssel, baromi sok fizetendő járulékkal.(aki benne van tudja, hogy havonta ilyen-olyan címszóval 6-8 helyre kell utalni) Most vagyok 42 éves, a mai kilátások szerint a z egynegyedét nem kapom meg nyugdíjként a mai fizetésemnek. Akkor inkább fizetek havi cca 5k forintot az eü ellátásért, és a többit meg elrakom egy külön bakszámlára.
A kutya ide van eltemetve:
" 80 százaléka – vagyis 160 ezer forint állami nyugdíj jár a hatályos törvények értelmében."
A hangsúly pedig a hatályoson van.
Hatályos volt valamikor az 55 éves korhatár, hatályos volt a 60. Most hatályos a 65 néhány év múlva a 70 lesz hatályos. Közben a 15 évi emelkedéssel kilop az állam annak a nyugdíjasnak a zsebéből 15x12x80% nyugdíjat, aki azzal a tudattal kezdte a munkás éveit, hogy 55 évesen nyugdíjba mehet.
Persze a törvény mindíg hatályos. :(
(Kérném nem a számok pontosságát leltározni. Az elv a lényeg.)
Emellet eljön az az idő amikor már a korhatárt nem lehet tovább emelni, mert nincs értelme 80-ról 82-re. Merthogy az már nem segít a kassza hiányán. Akkor elkezd majd a hatályos törvény kisebb százalékokat tartalmazni. 75%, 70%, 65%, 50%, stb. Mire matgab nyugdíjba megy, ha megéri a 80 évet, kapni fog 50%-ot a hatályos törvény szerint.
A mostani 3 milkája addigra lenne harminc, kiegészülve a további befizetéseivel.Bőven 100m fölötti nyugdíjalapról van szó, és ehhez jön az állami zsebpénz, ami ki tudja mennyi lesz, az éppen "hatályos" törvény szerint.
(továbbra sem a számok precíz pontossága a lényeg, hanem a tendencia.)
Papus, Te ne lépj át csak akkor, ha jobban jársz. Nálad a gyerekek már mind nagykorúak ugye - ha jól emlékszem?
Ez a nyugdíj téma vörös posztó nálam,mindig felkapom rajta a vizet. Az én korosztályom lesz az első aki 65 évesen mehet el nyugdíjba. Én manyup tag vagyok az eleje óta és örülhetek neki, hogy talán 47 évi munka után lesz pár évem pihenni. Ha továbbra is oda menne a 8%-om akkor meg még talán ebből is jutna valami a gyerekeimnek. A rendszernek nem kell 20-30 év mert az első kifizetések már 2013-ban elkezdődnének ha a mostani kormány nem teszi teljesen lehetetlenné a pénztárak működését. Az állami nyugdíj egy olyan fegyver amit a mindenkori kormányok szavazat "vásárlásra" használnak.A járulék meg a korhatár emelésével erre próbálnak fedezetet teremteni de ez nem mehet a végtelenségig. A mostani járulék emelés - a nők 40 évi munka után elmehetnek - bevétele 40 Mrd de erre elég lenne 6 Mrd is. A "nyugdíj" fegyvert ki kell venni a politikai elit kezéből ami persze egy több generációs folyamat. Az lesz majd a szép világ amikor 8%-ot fizetek az államnak - betegekre,rokkantakra,stb - és 24%-ot rakok el magamnak mint öngondoskodás.És akkor majd nem lesz ennyi zsebbe pénz meg fekete munka.
P.
ps: a kassza havi hiányának növekedése 10.000.- huf/nyugdíjas. Valamennyi áldozatot felvállalhatna belőle egy bizonyos réteg.
Szerintem a hiány nemcsak egyszer került bele, hanem 20-30 évig folyamatosan termelődik. Akkor vonul nyugdijba az én korosztályom, a Ratkó unokák - na nekünk semmi jót nem jósolok.
"Egyébként az Alap hiánya 1998-ban 20, 1999-ben 1 (egy!) milliárd forintot tett ki, a rendszer tehát akkor még „finanszírozható” volt. Mi történt néhány év alatt? "
"A magánpénztári tagok száma 1.3 millió főről közel 2.5 millióra növekedett, mivel a pályakezdő fiataloknak nincs választásuk, ők kötelezően magánpénztári tagokká válnak. A létszám tehát évről-évre 70-100 ezer fővel gyarapszik, attól függően, hogy mikor milyen nagyságú évjáratok lépnek keresőkorba és közülük hányan találnak munkát. Ezzel párhuzamosan és a bérek alakulásától is függő mértékben növekszik a magánpénztárakba folyó, az Alapból hiányzó járulék még legalább 20-30 évig, mindaddig, amíg ki nem öregszenek a munkapiacról azok, akik 7-8 évvel ezelőtt saját elhatározásukból nem léptek be magánpénztárba. Ez a költségvetési kiadási tétel tehát a hatályos törvények szerint nem iktatható ki, nem is csökkenthető, sőt, teljes bizonyossággal tovább fog növekedni, a mostani 241 milliárdról néhány év alatt akár a duplájára is."
Tehát 20-30 évig kellene még finanszírozni a tb alapok hiánya által generált államadósság egyre nagyobb növekedését. Kinek van erre pénze a jelenben?
Szerk: 2006-os cikk, tehát 2006-ban volt 241 milliárd forint a hiány és most még nagyobb.
Pont 20-30 év múlva érne meg a rendszer, addigra ugyanis nyugdíjba kerülnének a mostani magánnyugdíjas befizetők, akiknél már 75% a kifizetés is. De valahogy azt a hiányt, ami a legelején belekerült, bele kell pótolni rendszerbe.
én a magán -magán nyugdíjra gondolok! ING féle
Igen, tehát kiesett a befizetések negyede ami a mnypt-ban landolt, plussz csökkentették a járulékokat, plussz a teljes foglalkoztatottságból lett egy 50% körüli, plussz a demográfiai korfa amely szerint, ha a foglalkoztatottsági szint változatlan is marad, egyre több embert kell eltartani, mert a nyugdijas korosztály fokozatosan növekedni fog. Ezek mind a hiányt generáló tényezők, de azért a befizetések negyedének átcsatornázása is elég komoly hiányt generáló tényezővé nőtte ki magát mindössze 15 év alatt és az egyensúly beállása mikorra várható? További 20-30 év múlva? Akkor belép a demográfiai probléma, ugye a Ratkó unokák akkor fognak nyugdijba menni. Addig továbbra is csak termeljük az államadósságot???
Hiba volt ilyen módon bevezetni a mnypt-i rendszert, nem csoda, hogy más, nálunk gazdagabb államok sem vállalták ennek költségeit. Ma már a Világbank is azt mondja, hogy az olyan országoknak mint Mo, nem alkalmasak ennek a modellnek a bevezetésére és hátrányba kerültünk olyan országokkal szemben, ahol nem hajtottak végre ilyen reformot.
A probléma a felosztó-kiróvó rendszerrel van, amikor az adott évi kifizetéseket az adott évi befizetésekből akarják fedezni. Ha számba vesszük a járulékot, mint a majdani kifizetés alapját, látható, hogy a kezdetektől hiány kerül a rendszerbe, az akkor nyugdíjat kapók be nem fizetett járuléka, ezt a hiányt görgetik, és fedik el az aktuális évek befizetései.
Persze, hogy megjelenik a hiány, ha változtatnak a rendszeren, illetve ha a nyugdíjasokhoz képest csökken az aktuális befizetők aránya.
1999-ben összesen 32% nyugdijjárulékot fizettek be, amiből a munkáltatói nyugdijbiztosítás 22% volt +2%-ot vontak a magánnyugdijpt-tagtól az államiba ami igy 24% és 8%-ot fizetett a mnypt-ba. Tehát 75% ill. 25% az arány. Ezért állja az állam a nyugdijadnak a 75%-át, mert a munkáltató által befizetett járulékokkal együtt ekkora arányban fizették azt be az állami kasszába szvsz. Korábban teljes 31 illetve 30%-ot az állami kasszába fizették be, mint ahogy aki nem mnypt tag munkáltatójával együtt a járulékok 100%-át az állami pillérbe fizeti be és 100% nyugdijat kap.
Azért mondom, hogy "ajándék", mert az állam ezt a 8%-ot - ami a nyugdijbefizetések 25%-a - átterelte a mnypt rendszerbe és nem az állami pillérben hagyta, tehát kvázi magánmegtakarítást csinált belőle, az emberek már így is tekintenek rá, holott, ha nem írta volna kötelezően elő ezeket a befizetéseket, akkor az emberek töredéke fizetett volna a mnypt rendszerbe.
Tehát az állami pillér fenntarthatósága ezzel a lépéssel illetve a járulékok korábbi csökkentése kapcsán nagyban megingott.
Mi az, hogy ajándék? Nem ezt tette, hanem az ellenkezőjét, a magánnyugdíj mellett az állam csak 75% nyugdíjat ad. Más kérdés, hogy ez az állami megtakarítás csak a jövőben jelentkezik, amikor ezek az emberek nyugdíjba mennek.
Igen fontos az öngondoskodás. Egyetértek.
De vajon hányan fizetnének be, ha az állam nem kötelezné erre őket, ha nem adta volna "ajándékba" ezt a 8%-ot az állami pillérből a mnypt-ba irányítással anno? Mert megtehette volna azt is anno, hogy az állami járulékszintet a korábbi szinten tartva, plusz 8%-ot vet ki azokra akik mnypt-ba át akarnak lépni, és akkor nem ott tartanánk, hogy az állami pillérből hiányzik 3600 ezer milliárd, a mnypt-i vagyon meg csak 2600-2800 ezer milliárd ft. Lehet a számokra már rosszul emlékszem.
én ezért fizetek magán nyugdíj pénztárat, hogy magamról gondoskodjak!
Igen, lehet, hogy Neked nem éri meg átlépni. Kérdés mekkora a jelenlegi jövedelmed, a fentiek 200 ezer ft átlagkeresetre vonatkoznak, 40 ezer kieső nyugdij mellett. Ha nagyobb a jövedelmed akkor nagyobb a kieső rész is, amit pótolni kell és persze mindent jelenértékre kellene vonatkoztatni. Szerintem ezt mindenkinek egyénileg kell majd eldöntenie jövőre. Nem lesz könnyű ksizámolni. Azok biztos jól járnak azzal a lehetőséggel, hogy átléphetnek, akiknek nincs jelentős megtakarításuk a számlájukon és mostanában mennek nyugdijba.
"A legjobb az lenne, ha mindenkinek magának kellene a saját nyugdíjáról gondoskodnia, aki nem tesz félre, az majd éhen hal. " Matgab, ne legyél ennyire radikális. A tisztán munkanyugdijnak is rendkívül káros hatásai vannak. Nem hiszem, hogy jól éreznéd magad egy olyan országban, ahol az utcán éhen haló öregeket kellene kerülgetned. Azzal a résszel egyetértek, hogy mindenkinek jobban kell takarékoskodnia öregkorára: vagy tisztességes gyermekek felnevelésével, vagy több öngondoskodással.
Szerk: Tehát a jelenleg kiosztott adókedvezményeket, ha nem gyermeknevelésre, lakáshiteltörlesztésre fordítja az ember, egy részét nyugodtan megtakaríthatja az önkéntes számláján.