Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Politika totyik

Re: nincs cím

#320000 matgab Előzmény: #319979

Sajnos a PF-en valamelyik hülye szerkesztő az egész topikot (politika és tárasadalom, ahogy látom) ahová írogattam törölte anno ezért nem tudod visszanézni.

A vizitdíjjal kapcsolatban, azt, hogy azokat a nyugdíjasokat akik anno, mint pszichológushoz jártak a körzeti rendelőkbe naponta, hogy kipanaszkodják magukat valóban távol kellene tartani a rendelőktől ,hogy a társadalom számára "drágán kiképzett" orvosok idejét ne rabolják.

De magukra sem kellene hagnyi őket, ezért nyilván előtte meg kell teremteni a kulturált és színvonalas nyugdíjas ellátórendszereket, legyen az a falu kultúrális háza, vagy nyugdíjas otthona.

Viszont az sem optimális, ha a csórók nem járnak orvoshoz (mert valahol az a néhányszor 300 ft az valóban számít) és mondjuk ahelyett, hogy elmenne egy megfázással a dokihoz, ahelyett 2 hét múlva súlyos tüdőgyulladással viszi be a mentő, ami összességében egy sokkal drágább megoldás lesz.

Az, hogy a kórházakba szedjenek napi 300 ft-ot a bentfekvőktől az teljesen abnormálisnak tartom a magyar kórházi viszonyok mellett. Senki az ég világon nem szeret szerintem a magyar kórházakban bent feküdni, kivéve talán néhány hajléktalant télen, akik amúgy is mentesítve voltak.

Tehát szerintem maga a vizitdíj önmagában nem volt jó megoldás a problémákra.

A vizitdíj nem is erről szólt, hanem arról, hogy az egészségügyi rendszert az szdsz (és a hozzátartozó körök) a szokásos lépésről lépésre haladó (mikor a farkas kéri a bárányokat, hogy csak a lábát hadd tegye be, ugye) -amúgy a legtöbb esetben nagyon hatásos taktikájával - elkezdte volna privatizálni, ami előbb utóbb egészen biztosan oda jutott volna, hogy a normális eü-i ellátás az nem egy közellátási alapfeladat lett volna, hanem a gazdagok privilégiuma.

Ugyanúgy, mint ma az USA-ban, ahol ez a rendszer mindemelett ugyanúgy drága a társadalom számára ennek ellenére az ország több, mint 10-15%-a teljesen eü-i ellátás nélkül marad, a többiek meg úgy ahogy bizonyos dolgokat megkapnak, a legfelsőbb tízezer meg mindent meg tud fizetni...

Tehát megoldás kell arra , hogy a potyautasokat kiszűrjék, de sztem nem okvetlenül a vizitdíj, mégha nem is kategórikusan utasítanám el.

Amúgy pl. én abszolút nem tartom magam Fidesz hívőnek, csak nagyon sok lépésükkel teljesen egyetértek.

(szemben pl. a szoci hívőktől, akik tényleg a hitük szerint vakon szídják a fidesz minden lépését, de hát persze, mert ki az aki 60 év után is ma is még az MSZP-re szavaz??)

Pl nem értek azzal egyet, hogy ne legyen vagyonadó (amit az SZJA bele kellene számítani), pedig nekem spec több ingatlanom is van, tehát ott is biztos rosszul járnék. Pl. külföldi (tulajdonosú) cégeknek/magánszemélyeknek nem tenném lehetővé agyarországon a tulajdonjogot, csak bérelhetnének ingatlant max 30-50-évre, de utána újból meg kellene váltaniuk az államtól a bérleti jogot (ez pl. Thaiföldön, ahol 7% az ÁFA és mégis plusszos az államháztartás így működik).

Aztán nem értek azzal sem egyet, hogy a régi kommunisták és privatizátorok nincsenek elszámoltatva, nem értek azzal egyet, hogy az IMF hiteleket és az egyéb államadósságainkat nem akarják újratárgyalni, de ezek olyan dolgok amiben én sem vagyok biztos, hogy hogyan is kellene.

Tehát nemzeti összérdekben való gondolokodás módom biztosíthatlak affelől, hogy nem április óta alakult ki...

Te amúgy régi tőzsdés fórumozó vagy a PF-ről, vagy egy abszolút új fórumozót ismerhettünk meg személyedben?

#319979 Láma Előzmény: #318867

Az az igazság, hogy ezen a fórumon nem is látok mást (igaz máshol sem nagyon), hogy épp valaki nem saját érdekeit védi csak és kizárólagosan és nem képesek az emberek nemzeti összérdekben gondolkozni.

Kivéve mondjuk magamat."

:)))

Teljesen igazad van. Kevés ilyen ember van. Megdöbbentő volt, hogy a zemberek 300ft-os szolgáltatói díj ellen népszavaztak, ahelyett, hogy a nemzeti, társadalmi összérdeket helyezték volna előtérbe.

Matgab kolléga. Te vajon ellenezted, vagy támogattad a vizitdíjat? Akkor is a lényed része volt már az önzetlen, nemzetgazdasági érdekeket előtérbe helyező gondolkodásmód, vagy azóta fejlődött ilyen szintre? :))))

#319976 Netmaster Előzmény: #319968

Amit hozzátettem, azt nem neked tulajdonítom. Elismerem, félreérthető volt ahogy leírtam, de most újból megerősítem, hogy nem tulajdonítok neked semmit, amit nem te írtál.

Valamiről megfeledkezel itt a nagy arányosításban, hogy a nagy cégek átlagban milyen növekedést mutatnak, és ezzel összehasonlítva a kicsik. Mert azt az 1 milliót könnyedén beleölheted a csődbe menő kisvállalkozásodba, aztán csókolom, lehet visszamenni alkalmazottnak. Az egész gondolatmenettel ez a probléma, persze, lehet érvényesülni, de csak nagyon kevesen szakíthatnak nagyot, és ez akkor is így történne, ha mindenki istencsászár okostojás lenne. Arról nem is beszélve, hogy ha egy isten háta mögötti falu végén születsz meg egy kis putriban a cigánysoron, enyhén szólva más esélyekkel indulsz az életben, mint egy konszolidált budapesti polgári lakásból.

A tescós gondolatmenettel is alapvető problémák vannak. A hipermarketek a kiskereskedelmi élelmiszerforgalom kb. 1/3-át adják. Mit gondolsz, milyen boltok elől szívják el ezt a forgalmat? Ha nem lennének hipermarketek, eltűnne a forgalom, vagy emberi léptékű boltok léphetnének a helyükbe.

Arról nem én tehetek, ha az inuitokat az élet rákényszeríti egy hatékonyabb társadalmi modellre. Mi egyelőre figyelmen kívül hagyhatjuk, hogy még pár évtizedig lesz energiánk olajból (bónusz problémák: tiszta víz, éghajlat, termőföld), ők nem. Nem vonom kétségbe a szinte általános 80-20-at, csak azt, hogy ez így nekünk jó. Nem is hagyom megetetni magam a liberális szabadpiaci maszlaggal. :)

#319968 Ibiza Előzmény: #319903

ezt én írtam de amit hozzátettél és nekem tulajdonítasz azt nyílván nem.

A pénz valahogy azokhoz került akiknél van.. nem? valami oka csak van.

1milliót könnyebben és nagyobb haszonnal forgathatsz mint 5mrd-ot..nézd meg a nagy cégek forgalom arányos nyereségét...

Több kerületben élek nem láttam kisboltot bezárni..sőt nyílnak újak.. kisközért..kenyérbolt zöldséges..

eltartja a kisközérteket a pia és a cigi.. a napi apróságok és ha van neki jó pék beszállítója és friss tejterméke akkor a reggeli roham..7végén nem tudok úgy bemenni ne legyenek elöttem legalább 2en... sokáig kell nyitvatartani..ez a lényeg...és persze az igény szerinti kínálat.

A tesco-k kint vannak a fenében.. ha van autó akkor havi fogyókat megveszik eksönben a népek..slozipapír mosópor.eksönös kituggya milyen virsli uborka.. olaj..só olaj..... faternak kevés sör..fagyasztóba hús..gyerekeknek valami sok de olcsó..

inuit nem jó példa mert nem társadalom abban az idealista értelemben ahogy te gondolod..hanem túlélő csoportok akiknek a szélsőséges körülmények között e túlésés egyetlen esélye az egyenelő elosztás.. ami egyben társadalombiztosítás is.

A valóság az, van saját tartományuk Nunavut..befektetésük jogászuk ha jól tudom képviselőik is a kanadai parlamentben.. komfortos házakban élnek műholdas tv-t néznek telefonálnak.motoros szán..generátor... és sokan isznak.. alakul a 80/20..

Re: Multik az MR2 "átszervezése" mögött?

#319907 zeeh_ Előzmény: #319304

Kezdenek hibát hibára halmozni, megint erőből mennek neki a problémáknak.

Én inkább azt szeretném végre hallani, hogy mikor választják le az állam csecsbimbóiról ezt a qrva sok eltartott ingyenélőt, mert amíg ezek ott fognak potyázni, nem lesz ebben a nyomorult országban semmi változás.

#319903 Netmaster Előzmény: #319897

Itt írod te is, szó serint vettem a második felét: "egy társadalomban egy mennyiségnyi pénz van".

A nagyobb mennyiségű tőke előnye a kicsi felett szerintem evidens. Na, ha van egy kis ábécéd, és párszáz méterre nyílik tőled egy Tesco, szerinted melyiktek fog előbb csődbe menni? Még kilométerekkel odébb is elszívja a kisboltok elől a vásárlók egy részét. Persze, lehet, hogy hirtelenjében ha kell egy tejföl, vagy egy kis párizsi, akkor a kisboltba ugranak le, de nem biztos, hogy ebből meg is lehet élni. Ha másképp nézzük, osztozott a tortán sok kicsi-közepes szolgáltató, jön pár nagy, kihasítja a maga jó nagy szeletét a forgalomból, szerinted a kicsik továbbra is mind megmaradnak mint előtte?

Vajon az inuit eszkimóknál is 80-20 az arány? Nem hiszem.

#319897 Ibiza Előzmény: #319639

"Mint te is leírod, egy mennyiségnyi pénz van, aminek felosztásában a legnagyobb előnyben azok vannak, akiknek már tetemes mennyiségű tőkéjük összegyűlt. "

ezt mutasd már meg hol írtam..látom elsőre nem ment át...

Tesko nem a kisboltok konkurense.. és mellette megél a cba a lidl..ósen..stb a kisboltnak saját vásárlórétege van..nem függ össze a tesco-k számával..

Vehetsz tesco részvényt és akkor kapsz a mazsolából..nekem más gondom van a tesco-val de ez máskérdés..

Minden társadalomban kialakul a 80-20-as arány.. a 20% kezében van a források 80%-a... meglepődnél még a kisérleti társadalmakban is...elzártak önkéntes egyetemistákat és mindenki azonos pénzegységet kapott..egy idő után ott is meg volt a 80-20...

A kapitalista rendszer alapja ideálisan az...a képességeid az alkalmazott- és piacképes tudásod alapján belekerülhetsz a 20%-ba..a a gyakorlatban még kell hozzá egy-két dolog..

#319639 Netmaster Előzmény: #319327

Na ennek fussunk neki még egyszer. Mint te is leírod, egy mennyiségnyi pénz van, aminek felosztásában a legnagyobb előnyben azok vannak, akiknek már tetemes mennyiségű tőkéjük összegyűlt. Lásd sarki kisbolt vs. Teszkó. Ez ahhoz a jól ismert tényhez vezet, hogya leggazdagabbak az összes anyagi javak egyre nagyobb hányadát birtokolják, miközben a legszegényebbek folyamatosan szakadnak le. Hát, ennyit a jó esetben teljesítmény arányában változásról, de nem baj, az a liberális piacgazdaság jelmondatának azért még elmegy. Csókolom, ennyit a gyerekes gondolatmenetről.

#319589 Fornit Előzmény: #319490

Fene tudja, azért a 20% is sok.

Nekem az angoloknál kb 18%ot vontak le szja+tb összesen.

"három-négy dolgozó gyermeket nevelnek". - Hát a dolgozó gyerekek elvileg nem számítanak eltartottnak, sőt mivel valószinűleg o18 nem is igazán gyereknek.

Ez a gyerektámogatás rendszer nehéz kérdés.

Háromkulcsos adót javaso…

#319490 Wall street

Háromkulcsos adót javasol a Jobbik

A Jobbik az egykulcsos személyi jövedelemadózás helyett 12, 20 és 32 százalékos szja-kulcsokat javasol. Emellett a magyar élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentenék.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő azt mondta: nem az egykulcsos adózás az arányos, hanem az, amikor azok, akik "a társadalom tortájából nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak (...), a közterhekből is nagyobb mértékben részesülnek".

Hozzátette: az egykulcsos személyi jövedelemadózással az állam milliárdosoknak juttat kedvezményt. Példaként a négy gyermeket nevelő Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét hozta, akinek bruttó kétmillió forintban maximált fizetése után az eddigi 812 ezer forint helyett jövőre csak 274 ezer forint személyi jövedelemadót kell fizetnie - ismertette.

A Jobbik a hasonló esetek kiküszöbölésére azt kezdeményezi, hogy az átlagos szja-kulcs 12 százalék legyen, "a jó keresetűek" 20 százalékos kulccsal adózzanak, míg az évi 12 millió forint feletti jövedelmekre 32 százalékos adót vetnének ki.

Z. Kárpát Dániel arról is beszélt, hogy mivel az alacsony jövedelmű családok nem tudják igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezmény teljes összegét, számukra bevezetnék a "negatív adózást". Így - folytatta - azok részesülhetnének támogatásban, akik "nem öt-hat bűnözőt, hanem három-négy dolgozó gyermeket nevelnek".

(MTI)

#319327 Ibiza Előzmény: #319248

"kapitalista világban pénzügyileg jól járni kizárólag mások kárára lehet."

gyerekes gondolatmenet...

a napi tőzsdei spekulációban részben igaz lehet de ez nem a " kapitalista világ" alapja

Ha az alapokat vesszük: Indul egy vállalkozás veszel részvényt ami résztulajdonlást jelent..-kockázatot vállalsz-sikeres a cég egyre értékesebb a papírja..osztalékot is kapsz.. de eladod a részvényt..jól jársz.. aki vette az már egy sikeres cég papírját vette tőled és kapja az osztalékot..és további cégérték növekedésre számít..

Aki valutát vagy árut nyersanyagot vesz az azért veszi mert megéri neki..ha határidősön teszi akkor azért mert garantálni akarja a majdani vételárát.

A "kapitalista világ" alapja a szabad vállalkozás, a szabad piaci részvétel lehetősége.. magánemberek és társulások is részt vehetnek a pénzáramlásban...nem csak kiválasztottak.

egy társadalomban egy mennyiségnyi pénz van.. ezek felosztása jó esetben a teljesítmény és a piacképes tudás arányával naponta változik.

A spekuláns a "kapitalista világ" vérszívója..megvan a saját szerepe..de

kártékony mert a tőkeáttétekkel kereskedhet ezzel leköti a valódi felhasználók elöl az árut nyersanyagot valutát.. de be is szophatja..mert felszívhat olyan termékeket amik a későbbiekben kevesebbet érnének..

a legtöbbször a tőzsdén spekuláns-spekulánst szivat.. olyan ugri-bugri kismajom brokik kereskednek olyan árukkal terményekkel papírokkal..amik nekik csak grafikonok meg adatok..és olyat életükben nem láttak..itt nincs win-win.. valaki szopik..ma te holnap ő

#319320 banyaiz Előzmény: #319248

Persze, de mit lehet ez ellen tenni egyéni szinten. Nekem nincsenek nagy anyagi igényeim csak a teljes anyagi függetlenség, többre nincs szükségem. :)

Amúgy vsz amióta ember van a földön mindig ez ment , csak régen úgy rendezték a kérdést, hogy egy kőbaltával fejbe vágták a másik felet.

Volt ez a kommunista kísérlet az egyenlőségre eredményét láttuk.

#319304 Zabás Előzmény: #319266

nekem ez a Lázár gyerek, nagyon nem szimpi! Nagyon mosolygott, mikor az AB szabályozásáról beszélt! :(

Tudja, hogy bármit megtehetnek és senki nem állhat az útjukba! Amúgy ezt nagyon rosszul kommunikálják és a szakszervezettel 100%-an egyetértek, hogy aki megérdemelné azt is megszívatják ezzel a törvénnyel, olyanokat is akik akár 20 éve is egy poziban dolgoznak. Persze azoknak kisseb az esélyük, hogy kirúgják, de ebben az országban sosem lehet tudni :(((

Re: Miért vállalja be az AB elleni harcot a Fidesz?

#319276 GáborGábor Előzmény: #319265

"Ide kapcsolható a Hírszerzőn megjelent, és különösebben nagyobb figyelmet nem kapott írás, miszerint Orbán a lemondásával fenyegetőzött, ha nem választják meg Schmitt Palit köztársasági elnöknek."

Egy futóért vezér áldozat ...

Hümm-hümm ...

Nem is lett volna rossz ...

#319266 zeeh_ Előzmény: #318912

Szerintem nem a Neo/Class/Juventus egyensz@r kategóriába tartozik az MR2,tök más a zenei felhozatal.

Az,hogy ez a trió még ma is hulladék zenéket játszik,az alapvetően a Sláger/Danubius páros érdeme,akik ilyenre formálták sok év alatt a közizlést. Az MR2 esetén jól megérezték,hogy van egy jelentös réteg,aki ebből nem kér. Azóta NYERESÉGET termel. Én úgy vagyok vele,hogy inkább termeljen nyereséget,mint veszteséget.

A kutya nem volt kiváncsi a régi Petőfire. Képzelem,mennyi embert érdekelt a vizállás-jelentés és a 90+ korosztálynak készülő dög unalmas műsorok. Remélem, hogy a 9 évre kinevezett pártkatona nem fogja elcseszni.

Kezd nem tetszeni,hogy narancsék ész helyett ismét erővel mennek neki bizonyos dolgoknak,ami részben a 2002-es bukához is vezetett.