Én egyértelműen fogalmaztam, nem hiszem, hogy még azt is magyaráznom kéne amit leírtam. Ha nem érted, nem én tehetek róla.:)
Én egyértelműen fogalmaztam, nem hiszem, hogy még azt is magyaráznom kéne amit leírtam. Ha nem érted, nem én tehetek róla.:)
A törvényi szabályozás nem egyenlő az állami beavatkozással. Azért tegyük helyre a fogalmakat.
Természetesen a részvénypiacok, köztük a tőzsdék ma is szabályozottak.
Nem a Wall Street kapualjaiban folyik a rv scheft.
A Bét is szabályozott, szabályozott a nyitvatartása, a kereskedési szakaszok, standardizáltak a termékek, az elszámolás, a szállítás, a kiegyenlítés, stb....
A Morale Hazard kontra veszteségáthárításnak én sem vagyok a híve
Szabad verseny? Mikor az első cikis helyzetnél simán elzárhatják előled is a kereskedési lehetőséget?
A Bank és Pénzügyi felügyeleteket nem véletlenül alkották meg (pl az USAban 3-szoros háló van egyes bankok felett (Fed, FDIC, state). A Great Depression tanulságai alapján a szabályozást szigorították.
Szabályozatlan szabadpiac nem működőképes. Piac és jog nem zárja ki egymást.
Anna Schwarz, Friedman szerzőtársa is szabályozási változtatásokat sürgetett az összel. Nem fasiszta és nem kommunista
Azért mielőtt hurráznánk az állami szabályozók szigorítása miatt, sőt egyre több és radikálisabb beavatkozást kívánnánk érdemes visszatekinteni a múltba.
Az Első Világháború végén létrejött egy kommunizmusnak nevezett csökevény Oroszországban, ami mindenfajta demokráciát tagadott, és proletárdiktatúra néven terrorizálta a többséget. Bár hozzá kell tenni, hogy a cárizmus méltó utódja volt.
Ami már borzongató, az a Weimari Köztársaság tehetetlensége miatt kifejlődő fasizmus. Nem kell részletezni a végkifejletet.
A fasizmus és a kommunizmus hasonlóságát sem kell részletezni, aki nem ismeri, utána nézhet.
Akik jelenleg a mind nagyobb állami beavatkozást sürgetik és tartják indokoltnak, azok a szabadság eszméket tapossák meg, és a szabadságot akarják még jobban megnyirbálni. Amikor azt kívánja valaki – és általában saját kicsinyes érdekből -, hogy az állam korlátozza a szabad versenyt, a pénzpiacok működését…, akkor a demokrácia alapjait ássa alá. Ráadásul azokat támogatja, akik örökösödés útján szerzett vagyonuk által predesztinálják a jogot, hogy világgazdaság és ez által világpolitikai befolyásolók maradjanak. Egyetért azzal is, hogy aki rossz döntése miatt csődhelyzetbe, vagy csődbe jutott, azt a többiek pénzén segítsék meg. Nos, ennél nagyobb pofátlanságot el nem tudok képzelni. Folytathatnám a sort, hogy mi minden miatt kéne megtiltani az állami beavatkozást a gazdasági folyamatokba, de nem teszem.
Inkább azt kérem, hogy mindenki, aki híve az állami beavatkozásnak, gondolja végig még egyszer, hogy valóban ez e helyes út.
Ma a Kaiser's cég válságkezelése csapta ki nálam a biztosítékot.
Azelőtt is voltak akcióik a vevők röghözkötésére pl WMF konyhai eszközöket, Kappa táskákat lehetett jelentős diszkonttal vásárolni a hűség fejében.
Most bekeményítettek, a gyerekeinken keresztül kívánnak manipulálni vásárlásra bírni bennünket. Ízléstelen Hupikék törpike figurák jönnek matricával, gagyi cuccok vásárlása jutalmaként. És lehet mindenféle giccses Hupikék törpikés cuccot tankolni pénzért a matricák fejében.....
Olyan jelentésről sem olvastam még, hogy az ominózus napokon hány brokercégnek vált elérhetetlenné a kereskedési rendszere, valós adat szolgáltatása és miért is. Érdekes, hogy pont akkor voltak technikai problémák pl 10/10-e nyitás körül, aztán hogy hogy nem megjavultak.
A tőkeáttételesek likvidálásán valakik ily módon szépen kerestek. Szeretnék látni erről kimutatást hogy melyik kereskedőház mennyit is. Az is érdekelne, hogy ki állt az ügyletek másik oldalán, arra gondolni sem merek, hogy a saját bróker......
A rendelkezésre állási kritériumok ilyen szélsőséges esetekben semmire sem köteleznek? Kikapcsolhatják az ajánlattevő és real szolgáltató rszt csak azért hogy a brokercég a saját kockázatkezelését az ügyfeleké fölé rendeli?
Megemlíteném még az e-broker "reálszolgáltatás"-át, amely pl az equitas-ét fél perccel követi, jó esetben. Aztán az asszimmetrikus információn alapuló stopásatásokat.....
Alapvető lenne, hogy a szabályozás hézagait ilyen esetben a lehető legrövidebb időn belül betömjék.
Sőt nem kéne megvárni a magyar tapasztalatokat, a külföldi példák alapján is vizsgálni kéne a szabályozás megfelelőségét.
Pszáf feladata nem a piac pillanatnyi egyéni, politikai érdekek kiszolgálása.
Utalnék itt Lex molra és a Providentre, amely ma legálisan működik.
Meglehetősen gázos, hogy a Bét egyik legjelentősebb szegmense a tőzsdén forgó cégek spekizése, amely saját és egymás papírjaira irányul. Eredmény a mérlegekben.......
Overdoset a felemelkedés szimbolumát kitárgyaltuk
Jöhet a válságkezelés érdemi aspektusa.
Van, kidolgozás alatt áll a Bajnai csomag.
De vannak még egyéb szereplők is, akinek lenne dolga.
Itt van pl a Pszáf. A Sorosékra kirótt büntetéssel nem zárult le a kötelezettségük.
Látod, nem túloztam, a NYTimes is ilyeneket írt)))))
Te már megint átestél a ló másik oldalára... :-P
Várják az emberek a megváltót. Zsidók és mohamedánok Jerusalem óvárosából, ezért Maxwell, a sajtó mogul az Olajfák hegyére temettette magát. Mrozek hősei Godora várnak egy fa alatt üldögélve, mások illikvid részvényekben ücsörögve. Aztán ló képében megérkezik?
Másik lovon ültél, hobbi zsoké vagy, vald be :)
elég közelről nézhetted :))
kint voltam a Lovin tegnap,,lattam.
:)
csak egy piros csikot lattam, amint elhuzott mellettem, igy hogy vúúúú......na az volt a zsoke meze....:)
Volt egy lovunk, Kincsem, Imperiál, volt már Aranycsapatunk, hallottuk rengetegszer. Változott a felállás, a story jeleidőben játszódik ismét
Majd elfelejtettem, tegnap állítólag nemcsak pálya, hanem világcsúcsot is futott