majd betölti :). Azért a 10000 egy szép szint és már nyitóban kivégezték.
majd betölti :). Azért a 10000 egy szép szint és már nyitóban kivégezték.
Nikkeiben a szép alsó sziget megszűnt, helyette keletkezett egy másik fent.
ehhez képest Nikkei pluszban van..
én azt nem értem..keményen és sokat dolgoznak..a világon a legmagasabb a magas képzettségüek száma.. precizek..
miért vannak iylen helyzetben..értem azt nyersanyag függés...de sztem az nem ok.
azt is értem usába nyomják pénzt..miért..miért nem a saját gazdaságuk fejlesztésébe..
állítólag a világ szabadalmainak szerintük értékes részét folyamatosan felvásároljak
anno azt gondoltam japán és kína letarolja a világot..
japán a technológia és az irányítás kína a nyersanyag és olcsó munkaerő..
Alapvetően 1000 milliárd jenben számolnak mindent, nevezzük ezt el egy pénznek, így egyszerűbb róla beszélni.
Szóval a lényeg: 1990-ben 60 pénz volt a bevétel, 70 pénz a kiadás. Azóta a költségek felmentek éves 90-100 környékére, a bevételek meg lementek 40-50 közé. Ami különösen érdekes az nem más, mint a kamatkiadások egyenlege. A folyamatosan növekvő adósság ellenére ez sokáig nem nőtt, mivel a kamatszint nagyon gyorsan esett. 1986-99 között éves 10 pénz volt, majd még lejjebb süllyedt, ahogy a jegybank alkalmazta a ZIRP-et (Zero Interest Rate Policy), és a régi, magas kamatozású kibocsátások lejártak. A fizetendő, effektív kamatszint 2005-ben érte el a mélypontját, 1,4%-ot, így a fizetendő kamat 7 pénz volt. Mára - habár még mindig 1,4% az effektív kamatszint amit kifizetnek - 10 egységre nőtt a kamatfizetés (2010-ben). Mivel folyamatos az elöregedés, így a kiadások egyre nőnek, és várhatóan a következő években is újabb éves 40-50 pénzzel nő az adósság, így 2013-ra eléri a 750-800-as szintet (ne feledjük, hogy az éves bevétel 50-et sem éri el!!!!!). Ez azt jelenti, hogyha az elvárt hozamszint 5-6%-ra nőne, akkor minden bevétel kamattörlesztésre menne el. De mitől menne 5-6%-ra - kérdezik sokan, hiszen nincs se növekedés, se infláció. Attól, hogy az államcsőd kockázata egyre nő, méghozzá exponenciális ütemben, a jelenlegi egyensúly instabil. Ugyanis mindaddig alacsony a kamat, amíg elhisszük, hogy alacsony a kamat, hiszen a rendszer fenntarthatóságát éppen az adja, hogy alacsony a kamatszint - ennek híján már rég fizetésképtelenek lennének. A logika körkörös: azért alacsony a kamatszint, mert elhisszük, hogy örökké az marad, és ez indokolja alacsonyságát. Ha egyszer is kibillenünk ebből az egyensúlyból, és a hitelezők valamiért nagyobb hozamot várnak el, akkor mindenki számára kiderül, hogy a király meztelen: pillanatok alatt a teljes bevétel kamatfizetésre fog elmenni, és innen nincs visszatérés az 1,4%-os finanszírozáshoz. A helyzet fenntarthatatlan, és egyre inkább az, ekkora adósság visszafizethetetlen. Eddig az óvta meg Japánt, hogy nincs külső tartozása, és a lakosság hisz a kormányban, és hajlandó ingyen finanszírozni őket. Azonban ez már csak pár évig lesz így, az elöregedés miatt ugyanis folyamatosan csökken a megtakarítási ráta, hamarosan kénytelenek lesznek külföldiekkel vetetni japán kötvényeket, ők azonban nem fogják ezt ilyen áron megtenni. Így egyetlen megoldás fog maradni, a jegybank lesz kénytelen minden állampapírt megvenni, ez pedig a jen összeomlását, és hiperinflációt fog okozni. Véleményem szerint a japánoknál államcsőd helyett gigantikus elinflálás lesz a következő években. Hogy ez mikor indul az megjósolhatatlan, de ha elindul, akkor hatalmas trendre kell majd felkészülni. Ha azt látjuk, hogy 10éves csúcson vannak a hozamok és többéves mélyponton a jen, akkor hozzá lehet látni a shortolásnak: a folyamat gyorsan és egy irányban fog lezajlani.
azt se tudják, hol azaz apró ország, lényegtelen :)))
Erre is esni fog minden, mint Kósára? Vagy a japán miniszterelnök nem olyan befolyásos? ;D
"Görögország sorsára juthat Japán, amennyiben nem kezeli azonnal a hatalmas adósság kérdését - figyelmeztetett első parlamenti felszólalásában Naoto Kan, Japán új miniszterelnöke. Meglátása szerint rendkívül nehéz fenntartani az államadósságra épülő politikát. Az új japán miniszterelnök az adóemelés lehetőségét sem zárta ki, véleménye szerint az előző kormánynak nem volt elég bátorsága meghozni ezt a döntést. A kormányfő június végére ígérte részletes gazdasági programját."
elég szépen bepirultak
Csak nem a mai, hanem a tegnapi kereskedési idő alatt.